Svart logotyp. Illustration.

Vägledning för tillsyn av små avlopp

Denna vägledning är Havs- och vattenmyndighetens tolkning av de bestämmelser som rör små avloppsanläggningar. Den bygger på den rättspraxis som vuxit fram genom domar från Mark- och miljööverdomstolen. Vägledningen är till skillnad från lagar, förordningar och föreskrifter inte juridiskt bindande, utan just vägledande.

Klicka på Skriv ut eller spara som PDF (eller CTRL+P/⌘+P) och använd webbläsarens utskriftsinställningar för att skriva ut eller spara vägledningen i PDF-format. Alternativet Spara som PDF brukar finnas under Destination eller Skrivare beroende på webbläsare.

Utskriftsversion: 2024-04-26

Om vägledningen för tillsyn

Syfte och målgrupp

Syftet med vägledningen är att ge stöd till handläggarna på de kommunala miljöförvaltningarna i arbetet med tillsyn av små avloppsanläggningar men också till länsstyrelserna i deras roll som regional tillsynsvägledande myndighet. Andra målgrupper som kan ha nytta av vägledningen är till exempel förtroendevalda i kommunernas miljönämnder.

Rättssäkert, korrekt, effektivt

En avsikt med vägledningen är att öka förutsättningarna för att handlägga tillsynsärenden rättssäkert och korrekt. Med en ökad tydlighet och konkreta råd möjliggörs även en effektivare handläggning. Genom att lyfta fram rättspraxis blir vägledningen konkret.

En annan avsikt är att öka samsynen vid tillsyn, både mellan handläggare inom kommunen och mellan kommuner.

Allt kan inte täckas in

Det är viktigt att betona att vägledningen inte ska betraktas som en uttömmande handledning när det gäller myndighetsutövning och tillsyn av små avloppsanläggningar. Det finns många frågor som kan uppkomma i samband med tillsyn som inte berörs i vägledningen, dels för att frågorna kan vara nya eller att det saknas rättspraxis, dels för att alla frågor inte kan täckas in då de ofta behöver bedömas i sitt sammanhang i varje enskilt ärende.

Hur får tillsynen störst effekt

Havs- och vattenmyndigheten menar att tillsynen av små avloppsanläggningar ger störst effekt om den karaktäriseras av:

  • prioritering – tillsyn där behovet är störst
  • interna rutiner utarbetade med utgångspunkt från nationell vägledning för rättssäker och snabb handläggning
  • en kombination av information och myndighetsutövning genom formella beslut
  • dokumentmallar och användande av tekniska hjälpmedel
  • samverkan med andra myndigheter och med branschorganisationer
  • att verksamhetsutövarens egenansvar ligger i fokus
  • förbättringar i miljön, med avseende på såväl hälsoskydd som miljöskydd.

Vad är tillsyn?

Det som skiljer denna ärendegrupp från annan miljöfarlig verksamhet är framförallt att verk­samhetsutövaren ofta är en privatperson. För en privatperson är kostnaden för att åtgärda en avloppsanläggnings brister ofta en betydande utgift och därför är det viktigt att tillsynsmyndigheten är noggrann när den ställer krav. Det kan innebära att miljöförvaltningen behöver planera och genomföra sin tillsynsverksamhet på ett annat sätt än när den har att göra med yrkesmässiga verksamhetsutövare. Det kan till exempel förmodas att en privatperson behöver mer information och stöd av myndigheten, särskilt när det gäller tekniskt komplicerade frågor. Dessutom upplevs handläggningen av avloppsärenden ofta som komplicerad vilket ställer särskilda krav på de inspektörer som ska möta verksamhetsutövarna i de enskilda ärendena. Se även avsnittet Handläggarens roll.

Sedan 1 augusti 2020 gäller en ny och tydligare beskrivning av begreppet tillsyn i miljöbalken. Ordet tillsyn har delvis fått en ny innebörd och beskrivs nu som främjande och kontrollerande åtgärder som riktas direkt mot ett tillsynsobjekt och som syftar till att se till att enskilda följer reglerna.

Regelefterlevnad

Begreppet tillsyn definieras i 26 kap. 1 § miljöbalken. Med tillsyn avses att tillsynsmyndigheten

  1. på eget initiativ eller efter anmälan i nödvändig utsträckning ska kontrollera att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken följs samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse,
  2. ska underlätta för en enskild att fullgöra sina skyldigheter enligt de handlingsregler som avses i 1 genom information och liknande verksamhet, och
  3. fortlöpande ska bedöma om villkor för miljöfarlig verksamhet eller vattenverksamhet som omfattas av tillstånd är tillräckliga.

Med tillsyn avses alltså enbart sådan verksamhet som handlar om att kontrollera att regler efterlevs och som riktar sig direkt till en verksamhetsutövare. Det innebär att till exempel miljöstrategiskt arbete, miljöövervakning och annan utredande och uppföljande verksamhet av mer generell karaktär inte är tillsyn. Vidare gör definitionen det tydligt att tillsynen inte kan gå längre än vad som följer av författning eller beslut grundat på författning.

Kontroll av regelefterlevnad trots att det, åtminstone inledningsvis, saknas en uppenbar verksamhetsutövare får anses ingå i tillsynsbegreppet. Det kan till exempel handla om att följa upp ett klagomål.

Information och rådgivning

Utöver kontroll av regelefterlevnad omfattar tillsyn även information och liknande verksamhet som underlättar för en enskild att fullgöra sina skyldigheter (26 kap. 1 § 2 p miljöbalken). Detta innefattar främjande och förebyggande åtgärder som information, rådgivning och stödjande arbete som riktar sig direkt till en enskild i syfte att se till den följer reglerna. Se även avsnittet Handläggarens roll.

Förberedelser inför tillsyn

Generellt kan antas att ju bättre tillsynen har förberetts, desto snabbare och lättare går den förmodligen. Samtidigt får inte förberedelser och planering tillåtas uppta så stor del av tillgängliga resurser att det inte leder till faktiskt åtgärdsarbete. Varje tillsynsmyndighet behöver därför hitta balansen mellan förberedelser och praktiskt tillsynsarbete så att rätt åtgärder vidtas och följs upp på ett effektivt sätt.

Beskrivningen av förberedelser ska inte ses som en checklista där alla beskrivna arbetsmetoder måste tillämpas, utan varje tillsynsmyndighet behöver hitta sitt eget arbetssätt utifrån de lokala förutsättningarna och behoven.

Samverkan med andra aktörer

Det finns många olika externa aktörer som det kan vara bra att samverka med, till exempel:

  • andra kommuner och länsstyrelser som delar samma avrinningsområde
  • regionala miljösamverkanorganisationer
  • länsstyrelsen
  • vattenmyndigheterna
  • vattenråd
  • kommunens avfallsansvariga
  • branschorganisationer (avloppsentreprenörer, mäklare, LRF, teknikleverantörer med flera)

Samarbete på regional nivå med länsstyrelse och/eller miljösamverkan kan underlätta tillsynsarbetet med små avloppsanläggningar i den egna kommunen och även öka samsynen mellan angränsande kommuner.

Kommunens avfallsansvariga har ofta god lokalkännedom om eventuella problem med avloppsanläggningarna i kommunen, vilket kan användas i planeringsarbetet.

Vidare är avloppsentreprenörer och eventuella serviceföretag en viktig grupp som miljöförvaltningen behöver hålla välinformerade. Informationsmöten riktade specifikt till dem som i slutänden ska göra det praktiska jobbet med anläggningarna kan underlätta för alla inblandade. Får entreprenörer och serviceföretag god kännedom om tillsynen och om vilka krav som miljöförvaltningen ställer på till exempel en avloppsansökan kan handläggningen underlättas avsevärt. Entreprenörer kan också, precis som kommunens avfallsansvariga, ha god lokalkännedom som miljöförvaltningen kan ta hjälp av. Det kan vara bra att stämma av med entreprenörer i förväg så att det finns tillräckligt med grävtjänster att tillgå för verksamhetsutövare som ska göra om sitt avlopp.

Ett resultat av miljöförvaltningens tillsynsinsats kan också bli att fastighetsägare slår sig samman och tar upp frågan med den tekniska förvaltningen om att på frivillig väg få ansluta sig till den kommunala VA-anläggningen. Det kan i sådana fall vara bra att ta en kontakt med tekniska förvaltningen eller motsvarande för att få reda på hur tidsplanen ser ut för anslutning av de aktuella fastigheterna.

Tillsynsplanering

Behovsutredning och tillsynsplan

I 1 kap. 6–9 §§ miljötillsynsförordningen (2011:13), ställs krav på att

  • det ska finnas en utredning om tillsynsbehovet för hela myndighetens ansvarsområde enligt miljöbalken
  • det ska finnas register över de tillsynsobjekt som behöver återkommande tillsyn
  • det ska finnas en samlad tillsynsplan och av den ska det framgå hur myndigheten har tagit hänsyn till den nationella tillsynsstrategin
  • tillsynsarbetet ska bedrivas effektivt
  • myndigheten ska utveckla personalens kompetens i tillsynsfrågor.

Tillsynen av små avloppsanläggningar handlar dels om att ställa krav på rening av utsläpp av avloppsvatten där längre gående rening än slamavskiljning saknas och dels på att upprätthålla avloppsanläggningens funktion på lång sikt så att tillstånd, villkor i tillstånd och föreläggande följs.

Det innebär att en behovsutredning enligt 1 kap. 6 § miljötillsynsförordningen, som omfattar hela ”beståndet” av små avloppsanläggningar i kommunen behöver göras, samt att förvaltningens tillsynsplan anpassas därefter. Naturvårdsverket och SKR har mer information om hur behovsutredning och tillsynsplan kan tas fram.

Det är värt att notera att tillsynsmyndighetens uppgift att kontrollera efterlevnaden av beslut som meddelats med stöd av miljöbalken ska ske i nödvändig utsträckning (26 kap. 1 §, andra stycket, miljöbalken). Havs- och vattenmyndighetens bedömning är därför att tillsynen behöver vara riskbaserad så att tillsynsinsatsen står i proportion till den påverkan som verksamheten eller åtgärden kan orsaka. De olika verksamheterna kan komma att få olika tillsynsprioritet beroende på dess omfattning och karaktär. Det ingår i tillsynsmyndighetens tillsynsuppdrag att bedöma vad som är i nödvändig utsträckning. Kontrollen kan ske på många olika sätt.

Uppföljande besök

En speciell form av tillsyn som ligger nära tillståndsprövningen är ett uppföljande tillsynsbesök när anläggningen varit i drift ett tag, kanske 1 - 2 år beroende på typ av anläggning och övriga förutsättningar.

Ett uppföljande tillsynsbesök när anläggningen är i drift ger miljöförvaltningen möjligheter att kontrollera att den nya anläggningen följer tillståndet och har den förväntade funktionen. Det är också en hjälp för verksamhetsutövaren att nå en väl fungerande anläggning och nytta för investerade medel genom att miljöförvaltningen tidigt kan ge information och feedback. Finns problem med anläggningen så får verksamhetsutövaren möjlighet att åtgärda felen och/eller möjlighet att reklamera anläggningen till entreprenör/leverantör. Ett uppföljande tillsynsbesök kan ersätta eller komplettera en så kallad slutbesiktning som utförs innan anläggningen tas i drift (18 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd).

Personal

En effektiv tillsyn förutsätter att personella resurser avsätts. Det finns fördelar med att det är den ordinarie personalen som driver arbetet eftersom erfarenhet av kommunen liksom kunskap om små avloppsanläggningar är ovärderlig i arbetet. Om det är ordinarie personal som utför arbetet så kommer den kompetens som byggs upp också att stanna i kommunen, vilket är ytterligare en fördel.

Finansiering

Kommunen har rätt att ta betalt för tillsyn av små avloppsanläggningarna. I motiven till miljöbalken (prop. 1997/98:45, del 1 sid 516) uttalas att:

Utgångspunkten bör vara att avgifterna ska täcka en myndighets kostnader för verksamhet enligt miljöbalken, främst prövningen och tillsyn (själv­kostnadsprin­cipen). Något överskott ska däremot inte uppkomma. (Regeringen, 1997)

SKR ger ut underlag som stöd vid taxesättning av kommunernas verksamhet inom miljöbalkens område. Denna information finns tillgänglig på SKR:s hemsida.

Vid beräkning av kommunens behov av resurser för tillsyn av små avloppsanläggningar kan till exempel ingå:

  • Tillsynsplanering och insamling av bakgrundsdata
  • Registrering av ärende
  • Inläsning och beredning av ärende
  • Kontroll av anläggning, tillsyn
  • Resor
  • Databehandling av insamlade fakta
  • Interna och externa kontakter med till exempel verksamhetsutövare, entreprenörer, konsulter med flera
  • Upprättande av skrivelser
  • Beslutsfattande
  • Expediering

Även om tillsyn på en avloppsanläggning inte resulterar i ett förbud eller föreläggande så har kommunen rätt att ta ut tillsynsavgift, se dom från MÖD i mål nr M 7599-19.

Skyldighet att hålla register

Av 1 kap. 7 § i miljötillsynsförordningen framgår att tillsynsmyndigheten ska föra ett register över sådana verksamheter som behöver återkommande tillsyn.

I Naturvårdsverkets handbok om operativ tillsyn (Naturvårdsverket, 2001) anges följande:

”Med verksamheter som behöver återkommande tillsyn bör förstås sådana som myndigheten bedömt fordrar tillsyn minst en gång inom en viss tid, exempelvis 5 år.”

Register över alla de små avlopps­anläggningarna i en kommun behövs för att kunna planera tillsynen, för att följa upp åtgärder och för att kunna bidra med tillförlitlig statistik till nationell, regional och lokal uppföljning. Riskklassning av samtliga små avloppsanläggningar i en kommun gör det lättare att avgöra vilka anläggningar som behöver tillsyn först och med tätare intervall. Det är svårt att planera för en effektiv tillsyn om det inte finns ett aktuellt register över alla små avloppsanläggningar i en kommun.

Politisk förankring

Ett tydligt politiskt förankrat strategiskt beslut som anger målsättningen med kommunens arbete med små avloppsanläggningar underlättar en bra tillsynsplanering. Men det finns också andra skäl till att ha en god politisk förankring. De förtroendevalda kan få frågor och klagomål från kommuninvånare som påverkas av tillsynen och behöver därför vara införstådda i hur tillsynen går till och vilket syfte den har. Om politikerna är välinformerade om miljöbalkens krav, och vilka miljö- och hälsoskyddsfrågor som är relevanta i kommunen och som måste beaktas vid prövning och tillsyn av små avloppsanläggningar, blir det lättare att stå bakom de beslut som fattas.

Uppdatera avloppsregistret

Lägesbunden information om alla avloppsanläggningarna i kommunen innebär en förbättrad möjlighet att kunna prioritera var i kommunen tillsyns­arbetet ska fokuseras för att nå bästa resultat. Information om anläggningarnas placering underlättar också utsökning av fastigheter inom ett visst område inför utskick av information till fastighetsägare.

I kommunens arbete med att uppdatera ärendehanterings-registret behöver dataskyddsförordningen (GDPR) beaktas, då det kan komma att handla om personuppgifter.
Mer information finns hos Integritetsskyddsmyndigheten.

Hitta tillsynsobjekten

Ofta finns inte alla små avloppsanläggningar i en kommun registrerade som objekt i miljöförvaltningens verksamhetssystem. Det är dock möjligt att i verksamhetssystemet skapa ett potentiellt tillsynsobjekt (”litet avlopp”) på en viss fastighet även om det saknas uppgifter i övrigt. Uppgifter om vilka fastigheter som har ett litet avlopp kan till exempel hämtas från kommunens avfallsansvariga som sannolikt har ett register över abonnenter med slamsugning till vilken koordinater eller fastighetsbeteckningar är knutna.

Fastighetsregistret kan också användas om koordinater för avloppsanläggningen saknas, där går det att välja mittpunkt för bostadshuset som koordinat. Tillförlitligheten i koordinatsättningen blir förmodligen tillräckligt bra för ändamålet, eftersom avloppsanläggningar brukar ligga i närheten av bostadshuset.

Andra möjligheter är att hämta uppgifter från abonnentregister över vilka som betalar brukningsavgifter för kommunalt VA. Dessa fastigheter har då förmodligen inte en enskild anläggning och kan tas bort som tillsynsobjekt ur avloppsregistret. Alternativt kan de fastigheter som fysiskt ligger inom VA-verksamhetsområde för avlopp tas bort ur objektsregistret och de fastigheter som ligger inom VA-verksamhetsområdet och har slamsugning sedan läggas till. För privata VA-samfälligheter kan register över anslutna fastigheter finnas hos VA-huvudmannen.

I en del kommuner finns ett utvecklat samarbete mellan miljöförvaltningen och tekniska förvaltningen för att spåra fastigheter som inte är anslutna inom det kommunala verksamhetsområdet. Fastigheter som är ”eventuellt icke-anslutna” identifieras och kan undersökas av tekniska förvaltningen genom att till exempel en rökpatron placeras i en spillvattenbrunn i gatan. Om fastigheterna omkring är anslutna ska de vara ventilerade över taknock och följaktligen kommer ett anslutet hus synas som ett hus med rök ut från ventilationshuvarna/skorstenen. Därefter kan miljöförvaltningen ta över och utreda med stöd av miljöbalken. Eventuellt kan det krävas infärgning av utgående avlopp från en fastighet för att säkerställa anslutning eller inte till det kommunala ledningsnätet.

Metoden fungerar även för fastigheter som är felaktigt anslutna till dagvattenledningar, men här väljer ibland tekniska förvaltningar att spåra sådana fastigheter genom att placera hönsnät i dagvattenbrunnar och systematiskt spåra källan genom att toalettpapper fastnar där.

Koppla ihop karta och avloppsregister

För att informationen i avloppsregistret ska bli tillgänglig i karta och löpande uppdateras behöver kopplingen mot kommunens Gis-plattform lösas.

Karta

Figur 6 Exempel på karta med koppling mot avloppsregister, Kungsbacka kommun, 2021. Teckenförklaring infälld i övre vänster hörn. De färglagda punkterna representerar var och en ett tillsynsobjekt där färgen är relaterad till tekniken. Siffran anger tillsynsintervallet i månader. Flygfoto från Lantmäteriet.

Rutiner för registrering av information

Registreringen i miljöförvaltningens avloppsregister är avgörande för möjligheten att söka ut specifika uppgifter om en viss fastighet, att hantera statistik och att följa upp tillsynen. Det är därför viktigt att det finns interna rutiner för hur registreringen ska ske och att det sker på ett sådant sätt att det är möjligt att söka ut relevant information. De uppgifter som bör finnas med finns listade i dokumenten:

Praktiska förberedelser

Interna handläggningsrutiner och skrivmallar

Det kan underlätta om det finns skriftliga interna handläggningsrutiner för tillsynen, speciellt om flera handläggare utför tillsynsarbetet. Det är också effektivt om det i verksamhetssystemet finns handläggningsstöd i form av skrivmallar för de vanligaste skrivelserna och besluten. Då kan mallen kopplas direkt till det aktuella ärendet och användas som underlag för skrivelsen.

Utrustning

Till de mer handfasta förberedelserna hör införskaffande av utrustning som behövs för tillsynen, bland annat för att kunna öppna och lyfta tunga lock. Exempel på utrustningslista:

Skyddsutrustning

  • Handskar, regnkläder och skor/stövlar med stålhätta
  • Handdesinfektion/handtvättmöjlighet (vattendunk & tvål)
  • Trasor/papper
  • Förstahjälpen-kit
  • Avfallspåse

Hjälpmedel

  • Krokar, spett och liknande för att kunna lyfta tunga lock
  • Öppnare för A-brunn
  • Skiftnyckel och skruvmejsel (för att kunna lossa vissa brunnslockslåsningar)
  • Ficklampa
  • Kamerafunktion (kamera/mobiltelefon/surfplatta)
  • Skrivunderlägg och blyertspenna (funkar även om det regnar)
  • Färgningsmedel, och eventuellt en UV-lampa, för att vid behov kunna identifiera utsläppspunkt
  • Surfplatta om dokumentation sker elektroniskt.

Mätutrustning

  • Måttband eller tumstock
  • Klucklod
  • Lod eller pejlsticka
  • Planlaser
  • Jordprovtagare
  • Fältutrustning för provtagning och analys av avloppsvatten
  • GPS
  • Kamera för inspektion av ledningar

Vaccination

Till de praktiska förberedelserna hör också eventuell vaccination av tillsynspersonal. Kontakt med avloppsvatten ökar risken för hepatit A och eftersom handläggare i samband med avloppstillsyn rör sig mycket ute i skog och mark kan en vaccination mot såväl TBE (fästingburen hjärninflammation) som stelkramp vara lämpligt.

Tips inför tillsyn

  • Informera på webben om hur avloppstillsynen går till, hur många som fått föreläggande/förbud och vilken tillsyn som står på tur.
  • Ha länk till informationsmaterial om små avloppsanläggningar på webben, till exempel ”Marknadsöversikt, produkter för enskilt avlopp” eller råd om skötsel av avloppsanläggningar.
  • Informera på webben om hur ansökningsprocessen går till och ha lätt tillgängliga ansökningsformulär, gärna som e-tjänst.
  • Samarbeta med mäklare och avloppsentreprenörer, till exempel genom att anordna informationsträffar.
  • Ha färdiga formulär (eventuellt webbformulär) för förfrågan om en fastighets avloppsstatus, för fastighetsägare, husspekulanter och mäklare.
  • Använd ett kommunövergripande gemensamt informationsmaterial avseende vattenfrågor för att öka medvetenheten hos allmänheten.

Tillsynsprioritering

I avsnittet Begrepp beskrivs vad som avses med små avloppsanläggningar. Läs mer om registervård i avsnittet Uppdatera avloppsregistret.

Beroende på förutsättningarna i kommunen kan förslaget till metod för riskbaserad tillsyn behöva justeras och kombineras med andra metoder för att uppnå bästa möjliga nytta.

Riskbaserad tillsyn

En riskklassning av de små avloppsanläggningarna i en kommun kan vara utgångspunkten för behovsutredningen (1 kap. 6 § miljötillsynsförordningen) avseende tillsyn av små avloppsanläggningar. Genom att göra en riskklassning av varje enskilt objekt kan en tillsynsplan tas fram, som identifierar de arbetsuppgifter som bör prioriteras avseende små avloppsanläggningar. Miljöförvaltningen får därmed också en uppfattning om de personella resurser som behövs för tillsynen.

Principen som riskbaserad tillsyn bygger på är att en anläggning som utgör en större risk för människors hälsa eller miljö bör få tillsyn med tätare intervall än den som utgör en mindre risk. Detta motsvarar miljöbalkens definition i 26 kap. 1 § 1 p att med tillsyn avses att tillsynsmyndigheten ”på eget initiativ eller efter anmälan i nödvändig utsträckning ska kontrollera att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken följs samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse (…)”.

Alla avloppsanläggningar bör riskklassas

I denna vägledning använder vi begreppet riskbaserad tillsyn när vi avser tillsyn som utgår från riskklassning av alla små avloppsanläggningar i kommunen.

En fördel med riskklassningen är att tillsynsbehovet och därmed behovet av resurser blir tydligt eftersom alla anläggningar oavsett status och teknik ingår. Riskklassningen ger ett helhetsgrepp på alla små avloppsanläggningar i kommunen vilket innebär att inte enbart de anläggningar som saknar längre gående rening ingår i tillsynsplanen. Även anläggningar som har ett efterföljande reningssteg kan ur ett riskperspektiv behöva tillsyn för att ge den miljö- och hälsonytta som förutsattes när de inrättades, inte minst anläggningar som kräver löpande skötsel för ett fullgott reningsresultat.

För att klassningen ska kunna göras på ett effektivt sätt är en förutsättning ett digitalt avloppsregister där avloppsanläggningarna har en geografisk lägesangivelse, minst i form av uppgift om fastighetsbeteckning. Se även avsnitt Uppdatera avloppsregistret.

Förslag till metod för riskklassning

Förslaget till riskklassningsmetod är ett sätt att hantera så många förutsebara risker som möjligt på en och samma gång. Detta leder till en differentiering av tillsynsbehov som gör det möjligt att prioritera mellan ett stort antal tillsynsobjekt.

Riskklassningsmetoden i denna vägledning är uppdelad i två delar, en riskklassningsmodell som kan automatiseras och en del med lokala justeringar som inte kan automatiseras. HaV arbetar för närvarande för att få till en fungerande automatisk nationell riskklassning men en teknisk lösning för detta finns ännu inte. En automatisering innebär att alla små avloppsanläggningar i verksamhetssystemets objektsregister kan riskklassas samtidigt.

Metoden gör inte anspråk på att ge en fullständig riskklassning där allt som kan bidra till en risk ingår, eller där risken är bedömd på detaljnivå; för detta är antalet anläggningar för stort och kunskapen om dem och deras omgivning för låg. Metoden får därför istället ses som ett grovt såll som underlättar för miljöförvaltningen att göra prioriteringar för att öka tillsynens miljö- och hälsonytta. Riskklassningen är ett sätt att säkerställa att uppgifter som är viktiga för att bedöma risk inte glöms av.

Behov av dokumentation i verksamhetssystemet av vilka omständigheter som varit avgörande för klassningen av ett visst tillsynsobjekt finns i alla delar av riskklassningen, såväl i den automatiserade delen som vid lokala justeringar och vid eventuella justeringar efter att myndigheten fått förbättrad kunskap om anläggningen.

Figur 7. Riskklassningsmetoden är uppdelad i två delar, en riskklassningsmodell som HaV arbetar för ska kunna automatiseras, och en del med lokala justeringar som inte kan automatiseras. Kriterierna A-F och G-M beskrivs i avsnittet Riskkriterier.

Riskkriterier

Totalt i riskklassningsmetoden finns 13 olika bedömningskriterier, varav sex (A-F) på sikt bör kunna inhämtas med automatik enligt nedan beskriven riskklassningsmodell. Sju kriterier behöver bedömas lokalt (G-M).

En av utgångspunkterna för urvalet av kriterierna A-M har, där så är relevant, varit möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för vattenförekomsterna genom tillsyn på små avloppsanläggningar. För mer information om miljökvalitetsnormer se avsnitt Vattenförvaltningens mål.

Riskkriterier i den automatiserade riskklassningen

Riskklassningsmodellen innehåller sex riskkriterier som används i den automatiserade delen av riskklassningen:

  • A. Yt- eller grundvattnets känslighet med avseende på hälsoskydd
  • B. Ytvattnets känslighet med avseende på övergödning (kväve och fosfor).
  • C. Vilken typ av avloppsvatten som anläggningen belastas med
  • D. Dimensionering
  • E. Anläggningens tekniska förutsättningar
  • F. Anläggningens skötselbehov

A-B (uppgifter om platsen, ”Risk recipient”) hämtas från Gis-stödet för tillsyn och prövning av små avlopp och C-F (uppgifter om anläggningen, ”Risk anläggning”) från objektsregistret i miljöförvaltningens verksamhetssystem. En förutsättning för detta är att verksamhetssystemets objektregister för små avlopp är uppdaterat.

Detaljerad information om vilka uppgifter som riskklassningen bygger på finns under rubriken Sammanställning av riskkriterierna i metoden för riskklassning.

Under A. ”Yt- eller grundvattnets känslighet med avseende på hälsoskydd” fångas risk för påverkan på badplatser och dricksvatten. Under B. ”Ytvattnets känslighet med avseende på övergödning” ligger bedömningsparametrar som brukar föras till kategorin miljöskydd. I viss mån finns dock miljöskyddsparametrar även under A eftersom där ingår en risk för allmän påverkan på miljön från många avloppsanläggningar som ligger tätt.

Det detaljerade förslaget till modell för automatiserad riskklassning finns i avsnitt Modell för automatiserad riskklassning och lokal justering av riskklassningen. Här framgår bland annat förslag till poängsättning av kriterierna A-F.

Riskkriterier i den delen av riskklassningen som bedöms lokalt

Förutom riskklassningsmodellen innehåller metoden för riskklassning sju riskkriterier för vilka bedömningen inte kan automatiseras eftersom det saknas nationella databaser. En lokal bedömning behöver därför göras.

Dessa sju kriterier väger in risk för påverkan

  • G. av miljögifter på ytvatten,
  • H. av miljögifter på grundvatten,
  • I. på skyddade områden, förutom vattenskyddsområden,
  • J. på vattenskyddsområden som inte finns med i Gis-stödet och vattenförekomster som nyttjas för dricksvattenförsörjning men som saknar formellt skydd i form av vattenskyddsområde,
  • K. på badplatser som inte är registrerade på Badplatsen,
  • L. i känt problemområde,
  • M. i områden som planeras för kommunalt VA, eventuella 6 § LAV-områden och/eller omvandlingsområden.

Sammanställning av riskkriterierna i metoden för riskklassning

Av kriterierna nedan, A-M, framgår vilka omständigheter som enligt metoden för riskklassning innebär en ökad risk för påverkan. Detaljerade beskrivningar av kriterierna A-B finns i avsnitt ”Modell för automatiserad riskklassning” och kriterierna G-M i ”Lokala justering av riskklassningen”.

A-B hämtas från GIS-stödet och handlar om platsens känslighet (Risk recipient)

Omständigheter som innebär ökad risk för påverkan är placering i förhållande till

  • badplatser
  • vattenskyddsområden för allmänna grund- och ytvattentäkter
  • tättbebyggda områden.

För detaljer, se Data som hämtas från Gis-stödet till den automatiserade modellen för riskklassning.

Omständigheter som innebär ökad risk för påverkan är recipienter

  • med sämre status än god enligt statusklassningen och där små avloppsanläggningar står för en viss andel av belastningen
  • tätbebyggda områden

För detaljer, se Data som hämtas från Gis-stödet till den automatiserade modellen för riskklassning.

C-F hämtas från miljöförvaltningens verksamhetssystem och handlar om anläggningen (Risk anläggning)

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en anläggning som renar WC-vatten och inte enbart BDT-vatten. Saknas uppgifter bedöms anläggningen som att den har WC.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en anläggning som är dimensionerad för fler än 25 pe (personekvivalenter). Saknas uppgifter bedöms anläggningen som att den är avsedd för 5 pe.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för till exempel en anläggning som

  • har okänd rening
  • saknar längre gående rening

Saknas uppgifter bedöms anläggningen som en anläggning utan rening efter slamavskiljning.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en anläggning

  • som har större skötselbehov på grund av till exempel pumpar, kompressorer, UV-lampor, motorer, fosforfilter och andra filter
  • där eget omhändertagande av avfall sker eftersom för riskerna för hälsa och miljö kan jämföras med utsläpp av wc-avloppsvatten

Saknas uppgifter bedöms anläggningen som en anläggning som har varken förslitningsdelar eller eget omhändertagande.

G-M bedöms lokalt eftersom bedömningen inte kan baseras på nationella kartskikt

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en ytvattenförekomst där det bedöms finnas risk för påverkan från miljögifter som skulle kunna komma från små avloppsanläggningar, se Miljögifter ytvatten under Lokal justering av riskklassningen.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för ett ytvatten inom ett skyddat område där påverkan från små avloppsanläggningar bedöms motverka syftet med skyddet av området, se Skyddade områden under Lokal justering av riskklassningen.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en grundvattenförekomst där det bedöms finnas risk för påverkan från miljögifter som skulle kunna komma från små avloppsanläggningar, se Miljögifter grundvatten under Lokal justering av riskklassningen.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en grund- eller ytvattentäkt som inte finns med i Gis-stödet och där påverkan från små avloppsanläggningar bedöms utgöra en risk för påverkan på dricksvattenkvaliteten, se Övriga större dricksvattentäkter under Lokal justering av riskklassningen.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för en badplats som inte finns med i Gis-stödet och där små avloppsanläggningar bedöms utgöra en risk för påverkan på badvattenkvaliteten, se Övriga badplatser under Lokal justering av riskklassningen.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för ett område där lokal kunskap gör att små avloppsanläggningar bedöms utgöra en risk för påverkan på yt- eller grundvattenförekomst, se Problemområden under Lokal justering av riskklassningen.

Omständigheter som innebär större risk för påverkan för ett område där lokal kunskap gör att små avloppsanläggningar bedöms utgöra en risk för påverkan på yt- eller grundvattenförekomst, se Planering för kommunalt VA, Eventuellt LAV-område och Omvandlingsområden under Lokal justering av riskklassningen.

Automatiserad riskklassning

I Modell för automatiserad riskklassning finns modellen för den del av riskklassningen som kan automatiseras, det vill säga kriterierna A-B.

Lokal justering av riskklassningen

För de lokala justeringarna av kriterierna G-M finns ingen tabell med poängsättning eftersom det inte går att förutse vilka kriterier och faktorer som kan bli aktuella. För detaljerad beskrivning se avsnitt Lokal justering av riskklassningen.

Riskklassning och tillsynsintervall

Riskpoäng för sex kriterier (A-F) summeras till en total riskpoäng. Utifrån den totala riskpoängen får varje anläggning en riskklass, se tabell 9. Det finns fyra riskklasser (1-4) där riskklass 1 har högst risk. Det detaljerade förslaget till modell för automatiserad riskklassning finns i avsnitt Modell för automatiserad riskklassning.

En justering av riskklassningen kan därefter behövas utifrån lokal kunskap. För detta finns det ingen modell för fördelning av riskpoäng utan justeringen görs direkt av riskklassen. Miljöförvaltningen behöver göra en egen bedömning av i vilken utsträckning små avloppsanläggningar bidrar till ett problem, hur tillsyn kan lösa problemet och om det därmed innebär att avloppsanläggningar i det aktuella området ska klassas med högre risk, se avsnitt Lokal justering av riskklassningen.

Vilka tillsynsintervall som är lämpliga utifrån riskpoängen behöver miljöförvaltningen själv bedöma i tillsynsplanen där behovsutredningen för alla miljöbalkens tillsynsområden ska finnas med. Avloppstillsynen behöver relateras och värderas i förhållande till annan tillsyn och andra vattenförvaltningsåtgärder inom kommunen.

Tabell 9. Förslag på omvandling av totala riskpoäng till riskklass och sedan tillsynsintervall.

Risk­poäng

Riskklassning / tillsyns­prioritering

Exempel på tillsyns­intervall i år

≥ 28

1

2-3

23-27

2

4-5

17-22

3

6-10

0-16

4

11-20

Tillsyn behöver inte alltid betyda att besök på plats görs utan kan också utföras genom granskning av handlingar som verksamhetsutövaren skickat in, eller genom att ta in uppgifter från kommunens avfallsansvariga. Att till exempel kontrollera uppgifter om tömningsintervall för slutna tankar från skrivbordet kan ibland vara mer effektivt än att göra tillsyn på plats.

Riskklassning av befintliga anläggningar

Alla anläggningar som finns i miljöförvaltningens digitala objektsregister eller som läggs till efter en uppdatering av registret bör riskklassas. Om specifika uppgifter om avloppsanläggningen på en viss fastighet saknas, så kommer anläggningen att få sin riskklassning baserad på schablonuppgifter, se avsnitt När uppgift om avloppsanläggningen saknas.

Om inte alla avloppsanläggningar finns i registret så kan de behöva läggas till, se avsnitt Uppdatera avloppsregistret.

Figur 9

Figur 9. Förslag till flödesschema för riskbaserad tillsyn för befintliga anläggningar.

Riskklassning av nya avloppsanläggningar

Förslaget på riskklassningsmetod utgår från att varje ny anläggning riskklassas efter det att anläggningen fått tillstånd och ett uppföljande tillsynsbesök har gjorts. Med uppföljande tillsynsbesök avses tillsyn av nya avloppsanläggningar 1-2 år efter att de är tagna i drift för att se att de fungerar som avsett, se avsnitt Uppföljande tillsynsbesök efter tillståndsgivning. Efter detta sker tillsyn enligt riskklassningen. En ny anläggning skulle kunna riskklassas redan i tillståndsskedet, men tillsynsmyndigheten behöver i så fall ha rutiner för att kunna avgöra att anläggningen är inrättad och tagen i drift.

I figur 10 nedan presenteras förslag till flödesschema för att införa tillsyn av nya avloppsanläggningar baserat på riskklassning.

Figur 10

Figur 10. Förslag till flödesschema för riskbaserad tillsyn för nya anläggningar där ett uppföljande besök görs 1-2 år efter att anläggningen tagits i drift.

Faktorer som inte påverkar riskklassningen

Eftersom riskklassningen enligt HaV:s förslag är ett resultat av anläggningens utformning och läge ändras inte riskklassningen i sig med anledning av hur anläggningen sköts eller av brister som konstateras vid tillsyn utan endast om anläggningen eller de faktiska omständigheterna i miljön ändras. Däremot kan omständigheter som till exempel återbesök för att kontrollera att åtgärder vidtagits eller uppföljning av om ändrade förhållanden inträtt påverka tidpunkten för nästa tillsyn. Problem med anläggningen kan generera ett behov av tillfälligt tätare tillsyn av anläggningen men ändrar alltså inte riskklassningen. Hur verksamhetsutövaren sköter anläggningen påverkar heller inte riskklassningen men tillsynsmyndigheten skulle kunna välja att justera tiden för nästa tillsyn.

Områdesvis tillsyn kan ibland vara fördelaktigt

Även när miljöförvaltningen tillämpar metoden för riskbaserad tillsyn kan utfallet medföra att det finns anledning att bedriva tillsynen områdesvis. Ett scenario skulle kunna vara att det på grund av de lokala förhållandena i kommunen inte blir så stor differentiering mellan de olika tillsynsobjekten.

En riskklassning av alla små avlopp i en kommun utifrån föreslagen modell kan också leda till att en hög andel anläggningar i ett visst område får samma klassning. Det kan innebära att det finns fördelar med att utföra tillsyn på alla avloppsanläggningar i området samordnat, speciellt när det gäller avloppsanläggningar utan efterföljande rening efter slamavskiljning eller med okänd rening.

Oavsett vilken metod eller kombination av metoder miljöförvaltningen väljer för tillsynen bör beaktas om det kan leda till att gemensamhetslösningar försvåras eller omöjliggörs eller att verksamhetsutövarna upplever att likvärdiga krav inte ställs på avloppsanläggningarna.

Miljöförvaltningen bör beakta i vilken tidsmässig ordning tillsynen läggs. Det kan vara ganska glest mellan fastigheterna i en del av området, medan det i andra delar av området, finns tätare bebyggelse där det antingen redan finns ett kommunalt nät, eller där det är rimligt att anlägga ett sådant. Om möjligheten att bygga ut det kommunala nätet beaktas kan det finnas skäl att börja tillsynen närmast det befintliga nätet. På så sätt kan de först tillsynade fastigheterna överväga anslutning till befintligt nät, och nätet kan växa organiskt. Detta underlättar identifieringen av den punkt där anslutning till det kommunala nätet inte längre är realistisk och den enskilda lösningen blir naturlig. Drar tillsynen ut på tiden kan annars de fastigheter som ligger nära denna punkt redan ha investerat i ett eget avlopp när det kommunala nätet kryper närmare och därmed gör en anslutning dit till ett realistiskt alternativ.

Om tillsynen utgår från ett geografiskt område kan det även vara lämpligt att samordna avloppstillsynen med annan tillsyn så att de som omfattas upplever den som rättvis. Andra källor till näringsämnen och andra föroreningar är kommunala reningsverk, industrier, lantbruk, hästhållning, fiskodlingar och liknande.

Arbetar kommunen med andra typer av lokalt åtgärdsarbete som inte är tillsyn, som att till exempel skapa intresse för att anlägga våtmarker mot övergödning, så finns det vinster i att samordna även detta arbete ur ett avrinningsområdesperspektiv för att synliggöra behovet av åtgärder och skapa ett lokalt engagemang. Se även Havs- och vattenmyndighetens webbsidor om lokalt engagemang för vatten.

Modell för automatiserad riskklassning och lokal justering av riskklassningen

Modell för automatiserad riskklassning

Nedan visas modellen för den del av riskklassningen som kan automatiseras.

Figur 8 Förslag till automatiserad riskklassningsmodell för små avloppsanläggningar. A-B hämtas från Gis-stödet för små avlopp och C-F från verksamhetssystemets objektsregister. Förslag på omvandling av totala riskpoäng till riskklass och sedan tillsynsintervall framgår av tabell 9.

För varje kriterium (rutor längst till vänster i Figur 8) som påverkar riskbedömningen finns flera faktorer där uppgifter hämtas Gis-stödet eller objektsregistret.

För den del som handlar om risken för recipienten (kriterierna A-B) går poängen från det Gis-lager (faktorn) med högst riskpoäng i respektive kriterium in i modellen och bidrar till den totala riskpoängen. Riskpoängen från kriteriet hälsoskydd multipliceras med två innan summeringen sker. Dubbleringen görs för att hälsoskyddsaspekten ska få lika tyngd som miljöskyddet som består av två faktorer, kväve och fosfor. Riskpoängen för recipienten med avseende på hälsa och miljö summeras vilket ger en riskpoäng mellan 0-16.

Riskpoängen för anläggningen räknas ut på samma sätt genom att lägga ihop riskpoäng för utsläpp, dimensionering, tekniska förutsättningar och skötselbehov, vilket ger en riskpoäng mellan 0-38.

Riskpoäng för recipienten och anläggningen läggs sedan ihop till de totala riskpoängen som blir mellan 0-54. Se figur 8 ovan.

Faktorernas riskpoäng är satta i relation till varandra vilket innebär att poängsättningen är relativ. Noll poäng betyder därför inte att risken är värderad till noll utan bara att risken är mindre i förhållande till andra förutsättningar/risker som värderas högre. Poängsystemet är utformat för att ge en differentiering mellan de fyra riskklasserna som beskrivs närmare i avsnitt Riskklassning och tillsynsintervall.

Risk recipient

A. Hälsoskydd

Faktorer

Information hämtas från

Förutsättningar

Risk-poäng

Placering i förhållande till badplatser, vattenskydds­områden för allmänna grund- och ytvattentäkter och/eller många hus nära belägna varandra.

GIS-stödet lager: HS111, HS112, HS121, HS122

Ett avlopp riskerar inte att påverka

0

Ett avlopp har väldigt liten risk att påverka

1

Ett avlopp har liten risk att påverka

2

Ett avlopp riskerar att påverka

3

Ett avlopp har stor risk att påverka

4

B. Övergödning, kväve och fosfor

Faktorer

Information hämtas från

Förutsättningar

Risk-poäng

Kväve: Förekomst av tätbebyggda områden samt kustvatten känsliga för kväve med sämre status än god enligt status­klassningen och där små avlopps­anläggningar står för en viss andel av belastningen.

GIS-stödet lager: N111

Ett avlopp riskerar inte att påverka

0

Ett avlopp har väldigt liten risk att påverka

1

Ett avlopp har liten risk att påverka

2

Ett avlopp riskerar att påverka

3

Ett avlopp har stor risk att påverka

4

Fosfor: Förekomst av tätbebyggda områden samt recipienter med sämre status än god enligt status­klassningen och där små avlopps­anläggningarna står för en viss andel av belastningen.

GIS-stödet lager: P111, P122

Ett avlopp riskerar inte att påverka

0

Ett avlopp har väldigt liten risk att påverka

1

Ett avlopp har liten risk att påverka

2

Ett avlopp riskerar att påverka

3

Ett avlopp har stor risk att påverka

4

Risk anläggning

C. Belastning

Faktorer

Information hämtas från

Förutsättningar

Risk-poäng

Typ av belastning på anläggningen.

Verksamhets­system (BelastningsTyp: wc; bdt; wcbdt)

BDT

0

WC

10

WC och BDT

10

Uppgift saknas

10

D. Dimensionering

Faktorer

Information hämtas från

Förutsättningar

Risk-poäng

Hur många personer (pe) som anlägg­ningen är dimen­sionerad för.

Verksamhets­system (dimension­eringPE)

Uppgift saknas

0

5-25

0

26-50

3

51-200

7

E. Tekniska förutsättningar

Faktorer

Information hämtas från

Förutsättningar

Risk-poäng

Teknik


Verksamhetssystem (anläggningsDelTyp, 'minireningsverk; infiltration; efterpolering; markbädd; slamavskiljare; sluten tank; BDT-filter)


Sluten tank

0

Infiltration, markbädd och bdt-filter

3

Infiltration med fosforrening och markbädd med fosforrening

3

Minireningsverk

3

Endast slamavskiljare

15

Uppgift saknas

15

F. Skötselbehov

Faktorer

Information hämtas från

Förut­sättningar

Risk-poäng

Anläggning med förslitnings­delar

Verksamhets­system (harFörslitnings­delar)

Uppgift saknas

0

Nej

0

Ja

3

Eget omhänder­tagande

Verksamhets­system: typAvEget­Omhänder­tagande, fosfor­material; slam; urin; fekalier; latrin; filter; inget

Uppgift saknas

0

Inget

0

Fosfor­material, slam, urin, fekalier, latrin och/eller filter

3

Data som hämtas från Gis-stödet till den automatiserade modellen för riskklassning

Data som hämtas från Gis-stödet till den automatiserade modellen för riskklassning, risk recipient, kriterier A-B. Mer information om vad lagren i GIS-stödet visar finns i GIS-stödets handledning och storymap som hittas på länsstyrelsernas webbplats.

Yt- eller grundvattnets känslighet med avseende på hälsoskydd

Här är det GIS-stödets poängsättning i lagren HS 111, HS112, HS 121 eller HS122 (se nedan) som avgör vad som går in i riskklassningsmodellen. Det lager som har högst riskpoäng går in i riskklassningsmodellen. Det innebär att riskpoängen för hälsoskydd sätts utifrån om

  1. avloppsanläggningen ligger inom ett vattenskyddsområde där vatten tas från grundvattnet,
  2. det är många hus samlade på liten yta,
  3. avloppsanläggningen ligger inom ett vattenskyddsområde där vatten tas från ytvattnet
  4. avloppsanläggningen ligger nära en badplats

Figur- och tabellangivelser från Gis-stödets handledning

Områden inom vattenskyddsområde för grundvattentäkt (samtliga beslutade skyddszoner) bedöms ha hög risk för att påverkas, se tabell 12 i Gis-stödet. Lagret för vattenskyddsområden (VSO) omfattar endast VSO beslutade av länsstyrelsen. Detta innebär att ej inrapporterade kommunala VSO samt vattentäkter utan fastställt skyddsområde saknas.

Poängsättning

Tabell 12 i Gis-stödet, riskpoäng för allmänna grundvattentäkter (HS 111).

För att kunna göra en bedömning av risk för påverkan på enskilda dricksvattenbrunnar antas risken öka med täthet mellan bostadsbebyggelse, detta eftersom det saknas nationella data för enskilda dricksvattenbrunnar. Gis-analysen av tätheten görs genom en aggregering av bostäder med högst 200 meters avstånd. Fler hus ökar risken, se tabell 13 i Gis-stödet. Till skillnad från riskvärderingen av sammanhängande bebyggelse i fosfor- och kvävemodellerna i Gis-stödet bedöms det i HS 112 finnas en risk redan vid 5 bostäder och med större avstånd mellan bostäderna.

Här görs ingen skillnad på bergborrade eller grävda brunnar eller hur genomsläpplig marken är. Det är endast tätheten på bostadsbebyggelsen som ger utslag i modellen. Det innebär att grundvatten generellt ingår i riskbedömningen och att det är antalet hus med högst 200 m avstånd som är utslagsgivande för risken.

I Gis-stödet finns ett lager som visar riskpoäng för sammanhängande bebyggelse med avseende på risk för påverkan från nitrat och nitrat till grundvattnet (N 131) där det också är graden av tätbebyggelse som avgör riskpoängen. Antalet hus behöver dock vara högre i N131 för att ge samma riskpoäng. HS 112 har därför valts ut för att ingå i riskklassningsmodellen.

HS112

HS112 Förstora bilden

Klicka för större bild.

Jämför med N 131

n131bFörstora bilden

Klicka för större bild.

Poängsättning

Tabell 13 i Gis-stödet, riskpoäng för påverkan på enskilda vattentäkter (HS 112).

Tabell 13 i Gis-stödet.

Jfr med N131, riskpoäng för sammanhängande bebyggelse.

N131, riskpoäng för sammanhängande bebyggelse.

Områden inom vattenskyddsområde för grundvattentäkt (samtliga beslutade skyddszoner) bedöms ha hög risk för att påverkas, tabell 15 i Gis-stödet. Skiktet för vattenskyddsområden (VSO) omfattar endast VSO beslutade av länsstyrelsen. Detta innebär att ej inrapporterade kommunala VSO samt vattentäkter utan fastställt skyddsområde saknas.

GIS-ytvattenFörstora bilden

Klicka för större bild.

Poängsättning

Tabell 15 i Gis-stödet, riskpoäng för allmänna ytvatten-vattentäkter (HS 121).

Tabell 15 i Gis-stödet.

Bedömning badplats görs för samtliga badplatser registrerade på Badplatsen (Badplatsen omfattar EU-bad och andra allmänna badplatser rapporterade av kommuner). Detta innebär att badplatser som inte rapporteras till HaV inte omfattas av riskanalysen. Områden belägna inom 100 m till en badplats bedöms ha en hög risk för påverkan. Eftersom det finns en risk för att en badplats påverkas från ett utsläpp inom det avrinningsområde där badplatsen är belägen ges hela avrinningsområdet med badplats (inklusive 100 m buffert) riskpoäng 2.

Den del av avrinningsområdet som är belägen nedströms badplatsen utgör dock ingen risk, men har inte varit möjligt att inkludera i bedömningen. Avrinningsområde utan badplats ges riskpoäng 0.

GIS-badplatsFörstora bilden

Klicka för större bild.

Poängsättning

Tabell 16 i Gis-stödet, riskpoäng för närhet till badplats (HS 122).

Tabell 16 i Gis-stödet

Ytvattnets känslighet med avseende på kväve

Här är det GIS-stödets poängsättning i skiktet N 11, ytvattenförekomsters känslighet för kvävebelastning (se nedan) som avgör vad som går in i riskklassningsmodellen.

För att bedöma hur känslig en recipient är för kvävebelastning används Vattenmyndighetens beräknade beting (åtgärdsbehov) som anges i VISS. Känslighet för kvävebelastning är värderad enligt samma metodik som för fosfor, se nedan. Endast kustvattenförekomster inom området ”Avloppskänsliga vatten” enligt avloppsdirektivet (91/271/EEG), omfattas av bedömningen då övrigt vatten inte bedöms vara känsligt för kvävebelastning från små avlopp.

Här ger skiktet en indikation på andelen kväve som kommer från små avloppsanläggningar i relation till hur mycket kväve som behöver tas bort från vattenförekomsten för att nå MKN, det vill säga i vilken mån tillsyn på de små avloppen kan bidra till att lösa ett övergödningsproblem. Retention är inte inkluderad i skikt N 111 utan kartan visar risken på vattenförekomstnivå.

Poängsättning

Figur 4 i Gis-stödet, flödesschema för beräkning av känslighet för kvävebelastning från små avlopp (N111).

Figur

Klicka för större bild.

Ytvattnets känslighet med avseende på fosfor

Här är det GIS-stödets poängsättning i skiktet P11 och P111 som avgör vad som går in i riskklassningsmodellen. Det skikt som har högst riskpoäng går in i modellen. Det innebär att risken för fosfor sätts utifrån riskpoängen för antingen

  1. andelen fosfor som kommer från små avlopp i relation till hur mycket fosfor som behöver tas bort från vattenförekomsten för att nå MKN eller
  2. det är många hus samlade på liten yta inom 100 meter från ett ytvatten

För att bedöma hur känslig en recipient är för fosforbelastning används Vattenmyndighetens beräknade beting ( åtgärdsbehov) som anges i VISS. Av ca 22 000 vattenförekomster i Sverige har ca 2000 ett fosforbeting. En vattenförekomsts beting är alltså den mängd kväve eller fosfor som behöver tas bort för att vattenförekomsterna ska uppnå god status med avseende på kvalitetsfaktorn näringsämnen Vattenmyndigheterna har vid beräkningen av betinget fördelat betinget uppströms utifrån en bedömning av hur stor åtgärdspotentialen är i varje vattenförekomst. Hänsyn tas till att åtgärder som genomförs för att minska fosforbelastningen på en vattenförekomst även minskar belastningen på nedströms liggande vattenförekomster. Beräkning av känslighet för fosforbelastning från små avlopp är en bedömning av hur ett avlopp riskerar att påverka miljökvalitetsnormen för ytvatten med avseende på näringsämnen (vilket vattenmyndigheten bedömer utifrån fosfor), i relation till hur stor del små avlopp utgör av den totala belastningen, se figur 2 från Gis-stödet.

När beting finns: Om betinget är litet så kommer även ett litet tillskott från ett avlopp att spela roll för möjligheten att nå god ekologisk status. Då kan ett tillkommande avlopp spela roll även om en låg andel av belastningen kommer från just små avlopp. Om andelen som kommer från små avlopp är hög så kommer oavsett betingets storlek ett tillkommande avlopp öka de små avloppens andel av belastningen. En vattenförekomst kan ha ett fosforbeting även om den i sig inte har ett övergödningsproblem. Det beror i så fall på att nedströms liggande vattenförekomster har problem som behöver lösas genom åtgärder uppströms.

När beting saknas: En vattenförekomst som inte har ett beting är antingen inte klassad utifrån näringsämnessynpunkt, eller så är den klassad som utan problem. Om den totala belastningen är låg och det finns mycket bebyggelse så kan ett tillkommande avlopp öka de små avloppens andel av belastningen i högre grad än om den totala belastningen är hög. Då utgör ett tillkommande avlopp en lägre andel. I de fall beting saknas görs känslighetsbedömningen utifrån den totala fosforbelastningen till vattenförekomsten. Skillnaden i fosforutsläpp vid funktionskrav enligt hög skyddsnivå och normal bedöms ha mindre betydelse ju större den totala fosforbelastningen på vattenförekomsten är.

Här ger skiktet en indikation på andelen fosfor som kommer från små avloppsanläggningar i relation till hur mycket fosfor som behöver tas bort från vattenförekomsten för att nå MKN, det vill säga i vilken mån tillsyn på de små avloppen kan bidra till att lösa ett övergödningsproblem. Den lokala retentionspotentialen är inte inkluderad i skikt P111 utan kartan visar risken på vattenförekomstnivå. Retentionspotentialen har inte inkluderats i den del av riskklassningsmodellen som går att automatisera eftersom det kan antas att flertalet kommuner har en stor andel okända anläggningar där det är okänt var utsläppspunkten ligger. LR 1 är ett detaljerat skikt och att basera en generell och automatiserad riskklassning på detta kommer att bli fel eftersom avloppsanläggningens plats och därmed uppsläppspunkten ofta är okänd. LR 1 skulle dock kunna användas i den riskklassning som görs för en ny anläggning eller efter att en anläggning har haft tillsyn och uppgifter om anläggningen och dess utsläppspunkt därmed finns.

p111

Klicka för större bild.

p122Förstora bilden

Klicka för större bild.

Poängsättning

Figur 2 i Gis-stödet, flödesschema för beräkning av känslighet för fosforbelastning från små avlopp (P111).

Figur 2 i Gis-stödet, flödesschema för beräkning av känslighet för fosforbelastning från små avlopp (P111).

Klicka för större bild.

Detta lager ger en indikation på risk som inte är på vattenförekomstnivå utan som handlar om en lokal påverkan från många hus på liten yta nära vatten. Områden inom 100 m från recipient (vattendragen undantagna) med många hus nära belägna varandra riskerar att påverka en recipient lokalt, tabell 5 i Gis-stödet. Ju fler hus desto högre risk. För fosfor- och kvävekartorna definieras sammanhängande bebyggelse som minst 20 adresspunkter med max 100 m mellan punkterna.

Poängsättning

Tabell 5 i Gis-stödet, riskpoäng för sammanhängande bebyggelse (P 122).

Tabell 5 i Gis-stödet

När uppgifter om avloppsanläggningen saknas

Hur träffsäker den automatiserade riskklassningen blir beror på hur fullständiga uppgifterna för varje avloppsanläggning är. Om många uppgifter om anläggningen saknas kommer riskklassningen i hög grad baseras på en schabloniserad risk för anläggningen. Schablonen utgår från det vanligaste förhållandet för små avloppsanläggningar. Om till exempel uppgift om belastning (wc och bdt eller endast bdt) saknas kommer anläggningen att få samma poäng som för wc eftersom majoriteten av alla avloppsanläggningar har wc påkopplat. Hur modellen behandlar anläggningar där uppgifter saknas framgår av Modell för automatiserad riskklassning.

Om det finns avloppsanläggningar som miljöförvaltningen vet har längre gående rening men som inte finns i objektsregistret i det digitala verksamhetssystemet, så bör dessa läggas in i registret med uppgifter om avloppsteknik. Kanske kan det handla om anläggningar som ligger i ett område där tillsyn bedrivits tidigt innan digitala register införts i kommunen. Alla anläggningar där uppgifter saknas kommer att få samma riskklassning enligt schablon.

Anläggningar som är dimensionerade för 26-200 pe kan vara registrerade på andra ställen i registret än andra små avloppsanläggningar eftersom dessa tidigare var så kallade C-anläggningar. Uppgifter om dessa anläggningar kan därför behöva flyttas för att de ska kunna riskklassas enligt modellen.

När anläggningen hanterar WC- och BDT-spillvatten var för sig

Om WC och BDT är uppdelat till olika anläggningar så behöver dessa separeras som varsitt tillsynsobjekt innan riskklassningen görs, annars läggs de olika anläggningsdelarnas riskpoäng ihop. Riskklassningsmodellen följer här den princip som framgår av MÖD:s dom, M 6531-15. Av domen framgår att ett hushåll vars rening/omhändertagande av avloppsvatten består av till exempel en sluten tank och BDT-anläggning har två anläggningar.

I det praktiska tillsynsarbetet kan detta hanteras genom att båda anläggningarna får det kortaste tillsynsintervallet. Nästa tillsynsdatum justeras då så att båda anläggningarna får samma datum.

Lokal justering av riskklassning

Som tidigare beskrivits består riskklassningsmetoden i denna vägledning av två delar, en del som kan automatiseras och en del med lokala justeringar som inte kan automatiseras. Eftersom samtliga faktorer som kan påverka riskklassningen inte finns i verksamhetssystemet eller i Gis-stödet för små avlopp kan de inte läggas in i en modell som kan automatiseras. För dessa faktorer kan en justering av riskklassningen behövas i det enskilda fallet. För detta finns det ingen modell för fördelning av riskpoäng utan justeringen görs direkt av riskklassen. Miljöförvaltningen behöver då göra en egen bedömning av i vilken utsträckning små avloppsanläggningar bidrar till ett problem, hur tillsyn kan lösa problemet och om det därmed innebär att avloppsanläggningar i området ska klassas med högre risk.

Relevant kunskap och information som kan stödja kommunen i bedömningarna kan bland annat finnas i dricksvattenförsörjningsplaner, VA-planeringsdokument, vattenplaneringsdokument, naturvårdsplan, översiktsplan, VISS och resultat av vattenprovtagning.

Faktorer i riskklassningen som behöver justeras lokalt

Lokala justeringar som inte kan hämtas direkt från gis-skikt, känslighet lokalisering.

Eventuell påverkan av miljögifter från små avloppsanläggningar på ytvatten.

Var kan uppgifter finnas?

I Vattenkartan i VISS finns möjlighet att se påverkan på ytvatten från prioriterade ämnen och särskilda förorenande ämnen som regleras i HVMFS 2019:25. Exempel på typiska ämnen som kan finnas i avloppsvatten visas i tabell 8.

Det kan finnas många andra hälso- och miljöfarliga ämnen i hushållsspillvatten, men i VISS begränsar sig uppgifterna till i huvudsak de parametrar som finns i ovanstående föreskrifter. I många vattenförekomster saknas dessutom uppgifter och mätdata för dessa ämnen. Detta innebär att all påverkan och risk inte har kunnat pekas ut.

Uppgifter i VISS behöver relateras till lokal och regional kunskap. I VISS kan finnas uppgifter om ytvattenförekomster där till exempel ammoniak och nitrat har konstaterats vara ett problem och enskilda avlopp kan vara en av källorna:

 viss-riskbedomningFörstora bilden

Klicka för större bild.

Riskbedömningar avseende miljögifter i ytvatten hittas i Vattenkartan i VISS enligt följande:

1. Klicka på pilen framför ”Statusklassningar 2016-2021”.

2. Klicka på pilen framför ”Riskbedömning”.

3. Klicka på pilen framför ”Riskbedömningar ytvatten”

4. Skriv in aktuell kommun i sökfältet ”(Sök i kartan)” i övre vänstra hörnet.

5. Välj skikten ”Riskbedömning för miljögifter (exklusive överallt överskridande ämnen)”. Då visas avrinningsområdena för de ytvattenförekomster som är i risk (i rött) och de i osäker risk (i gult).

6. Vänsterklicka på det avrinningsområde som du önskar info om. Då dyker en informationsruta (pop-up) upp för avrinningsområdet.

viss-beskrivningFörstora bilden

Klicka för större bild.

7. Scrolla ner i informationsrutan till ”Länk till VISS” och klicka på ”Mer information”. Du kommer då till vattenförekomstens sida i VISS.

8. Scrolla ner till avsnittet ”Riskbedömning”. Klicka på ”Ekologisk status - Ytvatten” och därefter på ”Miljögifter”. Då visas vilka påverkanskällor och vilka ämnen som pekats ut att bidra till att kvalitetskraven för miljögifter riskerar att inte nås. Gör motsvarande för Kemisk status, dvs. klicka på ”Kemisk status – Ytvatten” och därefter på ”Miljögifter”.

I nedanstående skärmklipp visas uppgifter om en vattenförekomst där enskilda avlopp sannolikt inte påverkar vattenförekomsten med avseende på miljögifter och sålunda inte heller bör påverka riskklassningen av de små avloppsanläggningarna.

 viss-riskbedomning b.Förstora bilden

Klicka för större bild.

Välj rubrik Riskbedömning

Eventuell påverkan av miljögifter från små avloppsanläggningar på grundvatten.

Var kan uppgifter finnas?

I Vattenkartan i VISS finns möjlighet att se påverkan på grundvatten från ett urval ämnen som regleras i bilaga 4 i Länsstyrelsernas föreskrifter för kvalitetskrav för vattenförekomster i respektive vattendistrikt. Länsstyrelsernas föreskrifter utgår i sin tur från SGU 2013:2. Exempel på typiska ämnen som kan finnas i avloppsvatten visas i tabell 8. Det kan finnas många andra hälso- och miljöfarliga ämnen i hushållsspillvatten, men i VISS begränsar sig uppgifterna till i huvudsak de parametrar som finns i ovanstående föreskrifter. I många vattenförekomster saknas dessutom uppgifter och mätdata för dessa ämnen. Detta innebär att all påverkan och risk inte har kunnat pekas ut.

Riskbedömningar avseende miljögifter i grundvatten hittas i Vattenkartan i VISS enligt följande:

1. Klicka på pilen framför ”Statusklassningar 2016-2021”.

2. Klicka på pilen framför ”Riskbedömning”.

3. Klicka på pilen framför ”Riskbedömningar grundvatten” välj skiktet ”Riskbedömning för kemisk status (övergripande)”. Då visas avrinningsområdena för de grundvattenförekomster som är i risk (i rött), de som potentiellt är påverkade (i gult) och de som bedömts inte vara i risk (i grått).

4. Skriv in aktuell kommun i sökfältet ”(Sök i kartan)” i övre vänstra hörnet.

5. För att se tillrinningsområdena till vattenförekomsterna scrolla upp i Lagerlistan och klicka på pilen framför ”Vattenförekomster och övrigt vatten” och välj ”Modellerade tillrinningsområden för grundvattenförekomster”. Släck därefter detta skikt, för att underlätta punkt 6.

6. Vänsterklicka på det avrinningsområde som du önskar info om. Då dyker en informationsruta (pop-up) upp för avrinningsområdet.

7. Scrolla ner i informationsrutan till ”Länk till VISS” och klicka på ”Mer information”. Då kommer du till vattenförekomstens sida i VISS.

8. Scrolla ner till avsnittet ”Riskbedömning”. Klicka på ”Kemisk status – Grundvatten” och därefter på ”Miljögifter” respektive ”Näringsämnen”. Då visas vilka påverkanskällor och vilka ämnen som har medfört att kvalitetskraven i vattenförekomsten riskerar att inte nås (risk) samt de som potentiellt är påverkade.

Det övergripande skiktet ”Riskbedömningar kemisk status (övergripande)” täcker in såväl miljögifter som näringsämnen. Man får även med ett mindre antal grundvattenförekomster som har bedömts utifrån olycksrisk samt saltvatteninträngning vilket inte är relevant för avloppsvatten. Detta framgår dock av informationen under respektive vattenförekomst i VISS.

Under ”Riskbedömning för miljögifter – kemisk status” ingår miljögifter minus nitrat, nitrit, ammonium och fosfat som istället ligger under ”Riskbedömning för näringsämnen – kemisk status”. För miljögifter och näringsämnen är det riktvärdena i länsstyrelsernas föreskrifter om kvalitetskrav som har använts (de utgår ifrån Livsmedelsverkets värden och är alltså hälsobaserade). För ”Riskbedömning för skada på förbundna ytvatten – kemisk status” (dvs. grundvattenberoende ekosystem) görs däremot bedömningen utifrån miljöhänsyn baserat på HaV:s bedömningsgrunder för ytvatten.

Ett ytvatten inom ett skyddat område, förutom vattenskyddsområden, där påverkan från små avloppsanläggningar bedöms motverka syftet med skyddet av området.

Var kan uppgifter finnas?

Gis-stödet lager P121 visar områden inom 100 m till recipient belägna inom enligt miljöbalken skyddade områden som har hög risk för att påverkas. Samtliga vatten som är belägna inom nationalparker, naturreservat och biotopskydd (7 kap. miljöbalken (1998:808)) samt inom vattenrelaterade Natura 2000-områden (3 kap. 2§ vattenförvaltningsförordning (2004:660)) är inkluderade. Lokal bedömning behöver göras av om det i dessa röda områden finns sådana risker för påverkan från små avlopp att det motiverar en högre riskklassning.

p121Förstora bilden

Klicka för större bild.

Gis-stödet lager N12 visar områden inom 100 m till recipient som är skyddade som fisk- och musselområden enligt vattenförvaltningsförordningen. Lokal bedömning behöver göras om dessa områden riskerar påverkan från små avlopp i sådan utsträckning att risken ska bedömas högre för avloppsanläggningar inom röda områden.

p121bFörstora bilden

Klicka för större bild.

Vattenskyddsområden och/eller ”samfällighetsvattentäkter” som inte finns med i Gis-stödet, samt vattenförekomster som nyttjas för dricksvattenförsörjning men som saknar formellt skydd i form av vattenskyddsområde.

Var kan uppgifter finnas?

HS111 och HS121 i Gis-stödet visar grund- och ytvattentäkter med VSO beslutade av länsstyrelsen, men behöver kompletteras med lokal kunskap.

Badplatser som inte rapporteras till Badplatsen.

Var kan uppgifter finnas?

Gis-stödet visar i lager HS112 risk för påverkan på badplats, men behöver kompletteras med lokal kunskap eftersom alla badplatser inte finns i databasen som Gis-stödet hämtar sin information ifrån. Med badplatser avses platser där människor badar.

Områden där det enligt lokal kunskap finns förhållanden som är relevanta för en högre riskklassning med avseende på små avloppsutsläpp, till exempel risk för problem med grundvattnets kvalitet, områden med återkommande översvämningar, badplatser där det finns problem med badvattenkvaliteten eller verksamhetsområden för kommunalt VA där det finns många fastigheter med enskilda anläggningar.

Det kan också handla om områden där belastningen från små avlopp är särskilt stor när flödet i recipienten är som lägst, alternativt att det generellt sett är hög belastning på en liten recipient med lågt flöde eller liten volym. Sådana områden kan till exempel vara fritidshusområden i fjäll- eller skärgårdsmiljö.

Var kan uppgifter finnas?

Finns inga nationella lager att utgå ifrån. Bedömningen behöver utgå från lokal kunskap.

Var kan uppgifter finnas?

Finns inga nationella lager att utgå ifrån. Bedömningen behöver utgå från lokal kunskap. Uppgifter kan också finnas i en kommunal VA-plan.

I Havs- och vattenmyndighetens rapport 2014:1, Vägledning för kommunal VA-planering, föreslås hur kommunen kan prioritera mellan områden som identifierats som § 6-områden (Havs- och vattenmyndigheten, 2014 c).

Typiska ämnen i avloppsvatten

I tabell 8 finns exempel på typiska ämnen i hushållsspillvatten som det kan finnas uppgifter om i VISS eftersom de finns angivna i föreskrifter (HVFMS 2019:25 samt bilaga 4 i Länsstyrelsernas föreskrifter för kvalitetskrav för vattenförekomster). Nya ämnen tillkommer efter hand som föreskrifterna uppdateras varför tabellen inte gör anspråk på att vara heltäckande. Det kan dessutom finnas många andra hälso- och miljöfarliga ämnen i hushållsspillvatten som inte listas i föreskrifterna. I många vattenförekomster saknas dessutom uppgifter om denna typ av ämnen.

Tabell 8 relaterar till Lokala justeringar som inte kan hämtas direkt från gis-skikt under rubrikerna G Miljögifter Ytvatten och H Miljögifter Grundvatten.

Tabell 8 Exempel på typiska ämnen i hushållsspillvatten som det kan finnas uppgifter om i VISS

Grund-vatten

Ytvatten

Ämne

Så kan det hamna i hushålls-spillvattnet

x

X

Nitrat

näringsämne i främst urin i WC-avloppsvatten

x


Nitrit

näringsämne i främst urin i WC-avloppsvatten

x


Fosfat

näringsämne i främst urin i WC-avloppsvatten

x


Ammonium

näringsämne i främst urin i WC-avloppsvatten


X

Ammoniak

näringsämne i främst urin i WC-avloppsvatten


X

Bisfenol A

ingår i vissa plastprodukter till exempel livsmedels­förpackningar, hamnar i diskvattnet


X

Diklofenak

ingår som aktiv substans i vissa läkemedel som är inflammations-dämpande, smärtlindrande och feber­nedsättande


X

Cipro­floxacin

läkemedel (antibiotika)


X

Triklosan

bakterie­dödande ämne som kan finnas i till exempel tandkräm


X

Bronopol

bakterie­dödande, använt som konserverings-medel i till exempel kosmetika


X

Nonylfenol-etoxilater

tvätt av importerade kläder som i sin tur är tvättade innan export med tvättmedel som innehåller tensiden nonylfenol­etoxilat


X

Kloralkaner

tvätt av till exempel textilier som innehåller dessa ämnen eftersom kloralkaner används bland annat som flamskydds­medel


X

17-alfa etinyl­östradiol

hormon


X

17-betaöstradiol

hormon


X

Di(2-etylhexyl)­ftalat (DEHP)

mjukgörare som kan frigöras till exempel vid tvätt av PVC-golv.


X

Koppar

metall som exempelvis avges från ledningar (kopparrör).

Vad säger forskningen om tillsyn?

Några projekt har inriktats mot att försöka påverka fastighetsägare med information och/eller ekonomiska bidrag för att få dem att åtgärda sina avloppsanläggningar på frivillig basis, medan andra projekt har prövat olika metoder för myndighetsutövning. Även om resultaten kommer från projekt där tillsyn bedrivits på anläggningar utan efterföljande rening efter slamavskiljning så finns det inget som talar emot att slutsatserna är giltiga även för tillsyn på anläggningar där efterföljande rening efter slamavskiljning finns.

Fastighetsägarens incitament för att åtgärda sin avloppsanläggning

Tidigare tillsynsprojekt (se sammanställning Pdf, 215.3 kB.) visar att få fastighetsägare åtgärdar sina anläggningar frivilligt efter att ha fått enbart information. Även om det finns ett visst ekonomiskt bidrag för att åtgärda avloppet, räcker inte det alltid för att fastighetsägaren ska göra den åtgärd som krävs (Baltic Sea 2020, 2020).

Däremot kan det vara effektivt att ge fastighetsägarna incitament till egna initiativ för att minska miljöförvaltningens handläggningstid och därmed tillsynsavgiften. Det är viktigt att informera om miljöförvaltningens arbetssätt och vad som väntar den fastighetsägare som inte tar initiativ till åtgärder innan myndigheten gör det.

Detta sätt att bedriva tillsyn behöver ofta följas av föreläggande om krav på åtgärder samt förbud för bristfälliga anläggningar, eller åtminstone ett besked till fastighetsägaren om att föreläggande eller förbud kommer att meddelas om åtgärd inte vidtas.

Forskning stödjer att tillsyn behövs

Chalmers tekniska högskola har drivit ett forskningsprojekt om vad som får hushåll att ersätta gamla bristfälliga anläggningar med nya avloppssystem. (Wallin, Molander, & Johansson, 2011)

Resultat från projektet visade att förutsättningar som är viktiga både för att få fastighetsägarna motiverade att vidta åtgärder och för att miljöförvaltningen ska få acceptans för att implementera lagstiftningen är:

  1. Att det är säkerställt att tillsynsmyndigheten behandlar alla lika, det vill säga när förutsättningarna är lika blir också kraven på fastighetsägarna lika.
  2. Att de krav på åtgärder som ställs på fastighetsägarna leder till minskad miljöpåverkan.
  3. Att det är tydligt för fastighetsägaren att andra fastighetsägare också åtgärdar sitt avloppssystem när det behövs.

För att uppnå detta behöver tillsynen vara koordinerad mellan kommunens handläggare och helst även mellan kommuner. Arbete behöver läggas på miljöevidensen både före och efter åtgärd – vilken minskad miljöbelastning får man med olika systemlösningar, har belastningen minskat, syns effekter nedströms? Åtgärdstakten måste också vara tillräckligt hög och myndigheten behöver sträva mot att vara ”solid” i sitt agerande. (Wallin, 2014)

Fastighetsägarens motiv för att åtgärda

De viktigaste interna motiven för fastighetsägare att åtgärda bristfälliga avlopp är

  • att handla utifrån vad som upplevs som rätt ur miljöperspektiv
  • att handla efter hur andra hushåll handlar
  • att man anser sig rättvist behandlad jämfört med andra

(Wallin, Molander, & Johansson, 2011)

Föreställningar om miljökonsekvenser och handlingsalternativ har också betydelse för hushållets inställning. Om fastighetsägaren inte tror att det har någon betydelse för miljö- och hälsopåverkan om hushållet installerar ett nytt avloppssystem spelar det ingen roll om fastighetsägaren allmänt anser att det är viktigt att minska miljö- och hälsopåverkan.

Ett viktigt motiv för fastighetsägaren är också att skydda egenintresset, till exempel genom att se till att de ekonomiska konsekvenserna inte blir för stora. Andra faktorer som har betydelse är bekvämlighet och att undvika obehagligheter som lukt och smitta (Wallin, Molander, & Johansson, 2011).

Hur tillsynsmyndigheten agerar spelar roll

Tillsynsmyndighetens insatser, vilket inkluderar allt ifrån informations- och motivationsinsatser till krav på åtgärd, kan påverka hushållens motivation för att installera nya avloppssystem. (Wallin, 2014) Det innebär att tillsynsmyndigheten måste ha en strategi för hur tillsynen går till och utforma den både rättssäkert, effektivt, informativt och stöttande.

Se till att det blir rätt - och rättvist

En av de viktigaste frågorna sett ur fastighetsägarens perspektiv är att tillsynen upplevs rättvis. Det är viktigt för fastighetsägare att se att andra fastighetsägare också åtgärdar sina avloppsanläggningar. (Wallin, Molander, & Johansson, 2011)

Ett exempel är att två relativt närliggande fastigheter kan få olika krav beroende på de platsspecifika förutsättningarna och den bedömning som ska göras utifrån miljöbalken i varje enskilt ärende. Det kan upplevas orättvist av fastighetsägarna då det ena kravet kan vara betydligt dyrare än det andra. Det är i dessa fall extra viktigt att miljöförvaltningen motiverar besluten väl och kommunicerar detta med fastighetsägarna.

Det är också viktigt att fastighetsägaren upplever att ett nytt avloppssystem är ”rätt” system och att det bidrar till att lösa problemet med övergödning och smittspridning (Wallin, Molander, & Johansson, 2011).

Balansera information med myndighetsutövning

Att fastighetsägare ofta har en liten kunskap om små avloppsanläggningars miljö­konsekvenser och i vilken utsträckning som åtgärder kan minska dessa, påverkar inställningen till krav från myndigheten. Om inte individer är medvetna om orsaks-verkanssamband eller möjligheten att själv påverka, så minskar motivationen till att handla. Myndigheten kan inte förvänta sig att hushållen självmant uppmärksammar åtgärdsbehov på den egna fastigheten utan behöver utöver formell tillsyn också arbeta med information för att stärka motivationen. Men det är en svår avvägning att ställa tillräckligt hårda utsläppskrav och ”hota” med bestraffningar om kraven inte följs utan att minska handlingsutrymmet för hushållen så mycket att en känsla av tvång upplevs av hushållen. (Wallin, Molander, & Johansson, 2011). Se även avsnittet Handläggarens roll.

Ge fastighetsägaren möjlighet att ta egna initiativ

En strategi där myndigheten arbetar för att ge fastighetsägaren tid att själv komma underfund med behovet av åtgärd, att själv ta initiativ och komma fram till vilka handlingsalternativ som är möjliga kan leda till att behovet av åtgärder accepteras i högre utsträckning och till att fastighetsägaren upplever sig mindre tvingad av att åtgärda (Olander & Thogersen, 1995). En praktisk tillämpning av detta är att låta fastighetsägare inledningsvis ta ställning till sina avloppsanläggningar själva efter att ha fått ta del av information om hur ett dåligt/bra avlopp ser ut.

Andra forskare menar att det kan vara en vinnande väg att börja med ”mjukare” åtgärder, som information, rådgivning, och samtidigt hålla ”hårdare” påtryckningsmedel i bakgrunden, som förelägganden och förbud. Ömsesidigt förtroende kan därigenom uppnås – genom att först visa tilltro till att fastighetsägarna kommer att bidra fås ett förtroende som fastighetsägarna inte vill svika. Möjligheten att senare ställa hårda krav utnyttjas samtidigt och är dessutom tydligt kommunicerad tidigt i processen (Ayres, I & Braithwaite, J, 1992).

En praktisk tillämpning av detta kan vara att ge fastighetsägaren en viss tid för åtgärd utan att lägga föreläggande eller förbud. Först när den utsatta tiden har passerat utan att åtgärd vidtagits fattas ett beslut. Se även avsnitt Beslut.

Intern tillsynsplanering

Det kan därför finnas fördelar med att lägga upp tillsynsarbetet i projektform. Med projektform menar vi här inte att tillsynen av små avloppsanläggningar endast ska bedrivas under en begränsad tid, däremot att tillsynen kan ske i den administrativa formen av projekt. Projektformen ger bra förutsättningar för styrning, kontroll och uppföljning och ett tillsynsprojekt utgår lämpligen från årsplaneringen i tillsynsplanen Se även Naturvårdsverkets vägledning om uppföljning och utvärdering av tillsynen.

Projektledning och projektägare

Att arbeta i projektform innebär att det blir naturligt att utse såväl en projektledare/samordnare som en projektägare. Det blir tydligare för alla inblandade när det finns någon som har det övergripande operativa ansvaret för att tillsynsarbetet följer tillsynsplanen, respektive någon som äger tillsynsprojektet och som projektledaren och arbetsgruppen kan återkoppla till. Projektägare kan till exempel förvaltningschefen eller miljönämnden vara.

Sätt ramar, definiera problem och värdera åtgärder

I detta inledande skede handlar det om att avgöra vart tillsynsinsatser ska riktas och på vilket sätt. Exempelvis:

  • Resurser och tidsramar.
    • Har vi resurser för arbetet med skrivelser och beslut som behöver göras efter att avloppsanläggningarna har kontrollerats?
    • Vilket underlag behöver vi samla in under tillsynens gång för att kunna följa upp den?
    • Ska vi samordna tillsynsarbetet med annan tillsyn eller annat lokalt åtgärdsarbete?
  • Kommunikation
    • Hur ska tillsynen kommuniceras utåt?
    • Intern kommunikation
      • Tekniska nämnden. Kan det bli tal om kommunalt VA eller någon annan gemensamhetslösning i området där tillsyn är planerad?
      • Byggnadsnämnden. Kan tillsyn av små avloppsanläggningar i ett visst område medföra krav på en samhällsutveckling som till exempel byggnadsnämnden inte är beredd på? Hur ser kommunens fysiska planering ut?
    • Vilka andra aktörer behöver vi kontakta?

Planera kommunikationen

Ett sätt att i förväg tänka igenom tillsynen och hur kommunikation/ information ska ske med berörda aktörer är att upprätta en kommunikationsplan. Den kan se ut på många olika sätt, men områden som bör finnas med är målgrupper, budskap, aktiviteter och uppföljning, se avsnitt Exempel på kommunikationsplan.

Själva kommunikationsplaneringen är en process där man sorterar, strukturerar och prioriterar, vilket i sin tur gör att projektgruppen får en gemensam utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Relevanta frågor att ställa sig är:

  • Vad vill vi uppnå med tillsynen? Mål och syfte.
  • På vilka sätt kan kommunikation bidra till att uppnå målet?
  • Vem är viktigast att kommunicera med? Det kan vara flera olika målgrupper.
  • Varför ska vi kommunicera med dem? Vad har målgrupperna för kunskap, åsikter och tankar, samt vilja att göra rätt. Behöver vi ge dem kunskap, få dem att känna eller tycka annorlunda eller få dem att faktiskt göra saker på ett annat sätt med kommunikationen?
  • Vad vill vi att de som vi kommunicerar med ska veta, känna och göra? Vad är vårt budskap?
  • Hur når vi dem? Vilka kanaler och aktiviteter?
  • När ska vi kommunicera med målgruppen?

Exempel på kommunikationsplan

För att kommunikationsplaneringen ska fungera som avsett behöver målgrupper och budskap identifieras och en aktivitetsplan tas fram, se tabell 11.

Tabell 10 Exempel på kommunikationsplan: Målgrupper och budskap

Vem?

Varför?

Vad?

Verksamhets-utövare

Verksamhetsutövarna ska veta att det är deras ansvar att ha en fungerande avloppsanläggning, varför det är viktigt och hur tillsyns- och tillståndsprocesserna går till. De ska vara säkra på att de gör rätt och att det är rättvist.

Fakta om regler, krav och tillsyns- och tillståndsprocesserna samt information om belastade vattendrag/dricksvattenstatus/
badvattenstatus eller annat relevant i närområdet.Bekräftelser på att verksamhetsutövarna gör rätt och att miljöförvaltningen arbetar rättvist samt vilket resultat tillsynen fick.

Entreprenörer

Entreprenörerna ska veta vilka krav kommunen ställer och vilket ansvar de har samt hur tillsyns- och tillståndsprocesserna går till.

Fakta om bland annat regler och tillsyns- och tillståndsprocesserna.

Service-organisationer för tekniskt avancerade anläggningar

Serviceorganisationerna ska veta hur tillsynsprocessen går till och vilken betydelse deras dokumentation av servicen har för tillsynen. De kan också ge miljöförvaltningen viktig information om till exempel uttag av representativa prover och liknande.

Fakta om bland annat regler och tillsyns- och tillståndsprocesserna.

Medier

Journalisterna ska veta vad som är på gång och varför.

Information om när tillsynen startar, vad resultatet blev och varför det är viktigt.

Miljönämnden

 

Miljönämnden ska veta vad som är på gång och varför. De ska känna förtroende för att förvaltningen gör sitt jobb och stötta när det behövs.

Information/dialog om när tillsynen startar, varför det är viktigt och vad resultatet sedan blev.

Teknisk förvaltning

Den tekniska förvaltningen ska veta vad som är på gång samt förstå behovet av att planera kommunens va-lösningar i samförstånd.

Dialog i ett mycket tidigt skede om att tillsyn är på gång samt efteråt få information om resultatet av tillsynen.

Övriga målgrupper kan vara andra myndigheter, andra kommuner och andra förvaltningar inom kommunen.

I aktivitetsplanen, se tabell 11, listas alla aktiviteter, när de ska göras, vilken målgrupp de riktar sig till och vem som är ansvarig för att driva aktiviteten.

Tabell 11 Exempel på aktivitetsplan

Hur? (vilken aktivitet)

När?

Innehåll

Målgrupp

Ansvarig

Inför tillsyns­projektet





Skapa forum för dialog och gemensamma beslut inom kommunen

(fyll i vecka)

Hålla regelbundna möten. Viktigt att ha rutiner och föra anteckningar. Återkoppla status på alla genomförda tillsynsprojekt.

Teknisk förvaltning

(fyll i ansvarig)

Information på nämnd

(fyll i vecka)

Hur tillsynen av små avlopp prioriteras, hur till exempel, dricksvatten­status och status på yt- och grundvatten­förekomsterna är, hur tillsynsplanen ser ut och hur mycket små avlopps­­­anläggningar påverkar.

Miljö­­nämnden

(fyll i ansvarig)

Information på webbplats

(fyll i vecka)

Hur tillsynen av små avlopp prioriteras, hur till exempel, dricksvatten­status och status på yt- och grundvatten­förekomsterna är, hur tillsynsplanen ser ut och hur mycket små avlopps­­anläggningar påverkar.


Fakta om hur många små avlopps­anläggningar det finns i kommunen och hur många som nu är kontrollerade. Gärna en karta som berättar var tillsyn är på gång och var tillsyn är genomförd, samt hur många anläggningar som var bra eller dåliga.

Verksamhets­utövare


Medier

(fyll i ansvarig)

Information på webbplats

(fyll i vecka)

Fakta om vilka olika avloppstekniker som finns.

Entre­prenör


Verksamhets­utövare

(fyll i ansvarig)

Brevutskick 1


Direktadresserat brev med information om att tillsyn nu startar och hur det går till + frågeformulär. Bifogas:


– information om vilka krav som ställs på en anläggning


– infoblad som berättar om status för närliggande vattendrag etc.


– information om skötsel av avlopp


Hänvisa till webbplatsen där det ligger mer och tydligare information om hur man kan kontrollera och bedöma sitt avlopp.

Verksamhets­utövare

(fyll i ansvarig)

Brevutskick 2

(fyll i vecka)

Brev med information om tid för inspektion till de verksamhets­utövare som inte svarat på frågeformulär.

Verksamhets­utövare

(fyll i ansvarig)

Nyhetstips

(fyll i vecka)

”Nu startar tillsyn på små avlopps­anläggningar” Hänvisa till webbplatsen.

Medier

(fyll i ansvarig)

Informations­möte

(fyll i vecka)

Möjlighet att träffa representanter från kommunen och ställa frågor. Hänvisa till webbplatsen.

Verksamhets­utövare

(fyll i ansvarig)

Informations­möte

(fyll i vecka)

Möjlighet att träffa representanter från kommunen och ställa frågor. Hänvisa till webbplatsen.

Entrepre­nörer

(fyll i ansvarig)

Under tillsyns­projektet





Nyhetstips

(fyll i vecka)

Följa med ut på ett tillsynsbesök

Medier


Miljö­­nämnden

(fyll i ansvarig)

Efter tillsyns­projektet





Brevutskick

(fyll i vecka)

Brev som berättar hur läget är efter ca ett år, till exempel ”så många nya avlopps­anläggningar finns det”. Information om skötsel och egenkontroll.

Verksamhets­utövare

(fyll i ansvarig)

Nyhetstips

(fyll i vecka)

Så blev det sen

Medier

(fyll i ansvarig)

Information på nämnd

(fyll i vecka)

Vad resultatet av tillsynen blev.

Miljö­­nämnden

(fyll i ansvarig)

Information på webben

(fyll i vecka)

Så ser ån ut /så mår dricksvattnet /så är badvatten­­­­kvaliteten etc. några år efter tillsynen.

Verksamhets­utövare


Medier

(fyll i ansvarig)

Sätt upp mål och indikatorer för uppföljning och utvärdering

Med många, kanske flera tusen, små avloppsanläggningar i en kommun är det mycket att hålla reda på för tillsynsmyndigheten. Generellt är det lättare att arbeta med planering och genomförande än uppföljning, men ska ett åtgärdsarbete bedrivas effektivt behövs en systematisk uppföljning. Att visa vad tillsynsarbetet uppnår är viktig återkoppling till alltifrån verksamhetsutövarna till den politiska styrningen i kommunen.

Avloppstillsyn i projektform över längre tid med uppsatta mål, definierad genomförandetid och uppföljning har visat sig bidra till en bättre målstyrning så att tillsynsplanen kan uppfyllas. Välfungerande mål ska vara Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska, Tidsatta och Ansvarsfördelade, så kallade SMARTA mål.

Planera tidigt vad som ska följas upp så att uppgifter som behövs samlas in under projektets gång. Fundera på vilket syfte uppföljningen har och vad resultatet av uppföljningen ska användas till. Återkoppling till verksamhetsutövare eller den kommunala politiken - vad är det i så fall de vill veta? Vad behövs i så fall?

Bestäm till exempel hur registrering i tillsynsregistret ska ske för att det ska gå att följa upp hur tillsynen fortlöper. Indikatorer som visar på resultat av tillsynen skulle till exempel kunna vara hur många små avloppsanläggningar som har

  • fått tillsyn och på vilket sätt tillsynen skett?
  • fått krav på åtgärder samt vilken typ av åtgärder?
  • åtgärdats?

För verksamhetsutövarna kan antal åtgärdade avloppsanläggningar vara intressant för att uppfatta tillsynen som rättvis och att alla bidrar. Det kan även vara bra att informera om andra åtgärder som pågår för att skapa engagemang. Det kan till exempel vara intressant att titta på provtagningar från eventuella badplatser och visa hur badvattenkvaliteten påverkats av att avloppen åtgärdats.

För den egna förvaltningen kan ett fokus på prioritering och på arbetsprocessen vara intressant, hur tillsynsarbetet kan förbättras. För kommunpolitiker kan en blandning av ovanstående vara det mest intressanta.

Glöm inte att dokumentera under projektets gång. För att underlätta utvärdering och återförande av vunna lärdomar kan det vara bra att löpande under hela projektet föra projektdagbok.

Anordna möten med verksamhetsutövare och avloppsentreprenörer

Till mötet kan också bjudas in avloppsentreprenörer, politiker och andra förvaltningar. Till exempel kan den tekniska förvaltningen informera om möjlighet att ansluta till kommunalt VA.

Andra liknande aktiviteter:

  • delta på bomässor och liknande
  • delta på årsmöte för en förening för ett fritidshusområde, LRF eller en vägförening
  • ordna en utställning på biblioteket

Återkommande informationsmöten för avloppsentreprenörer kan också vara en god investering. Entreprenörerna kan då bli mer specifikt informerade om vilken tillsyn som planeras, skyddsnivåer, lagstiftning, vad som krävs av en avloppsansökan med mera. De får också större möjlighet att anpassa sin verksamhet efter behoven de närmaste åren om de vet vad som är på gång.

En möjlighet att hålla kontakt med entreprenörerna är via maillistor eller SMS-tjänster. Glöm inte att kommunen måste agera konkurrensneutralt när entreprenörer och leverantörer bjuds in till informationsmöten.

Alternativt kan miljöförvaltningen hålla en informationsträff riktad till just de verksamhetsutövare som omfattas av tillsynen i ett särskilt område.

Inspektion

Skriv till verksamhetsutövaren

För att kunna följa dokumentationen i varje enskilt ärende bör brev skickas individuellt till varje verksamhetsutövare och registreras på respektive tillsynsobjekt i verksamhetssystemet.

Innehåll i brev till verksamhetsutövare

Ett första brev kan skickas ut med information om

  • att tillsyn på deras avloppsanläggning ska ske och varför
  • hur man själv översiktligt kan bedöma om anläggningen fungerar eller inte
  • att miljöförvaltningen vill få in uppgifter om avloppsanläggningen på fastigheten

Det är bra att så tidigt som möjligt förankra behovet av åtgärder i de eventuella lokala miljöproblemen och att informera verksamhetsutövaren om detta. Det är också viktigt att verksamhetsutövaren får veta att tillsyn på små avloppsanläggningar sker regelbundet över hela kommunen så att det blir tydligt att det blir fler som eventuellt kommer att få krav på åtgärder. Om ett portofritt svarskuvert skickas med ökar antalet verksamhetsutövare som skickar tillbaka uppgifter om sin anläggning, alternativt kan miljöförvaltningen erbjuda en e-tjänst för att lämna dessa uppgifter digitalt.

Till brevet kan fogas ett frågeformulär med begäran om uppgifter om anläggningen från verksamhetsutövarna. Ett syfte med detta är att betona deras ansvar för att avloppsanläggningen fungerar som avsett och att de har den kunskap som krävs om anläggningen. Ett annat syfte är att skaffa myndigheten ett tillräckligt underlag för att kunna bedöma anläggningen.

Om verksamhetssystemet tillåter det kan man effektivt skicka ut många brev samtidigt genom ett massutskick – det registreras automatiskt ett nytt ärende på varje aktuell fastighet samtidigt som ett brev adresseras till varje fastighetsägare och registreras i varje ärende.

Om områdesvis tillsyn kommer att ske kan man välja, att som komplement till att kontakta verksamhetsutövarna var och en, sätta in en annons i lokalpressen med information om att tillsyn kommer att ske i ett visst område under en viss tidsperiod.

Skyddad folkbokföring och sekretessmarkering i folkbokföringsdatabasen

Adressuppgifter finns registrerade i Skatteverkets folkbokföringsdatabas och uppgifterna är normalt offentliga. Skatteverket kan besluta att en person får skyddad folkbokföring eller en sekretessmarkering i databasen om det finns en särskild risk för att personen till exempel utsätts för hot eller förföljelse. I Skatteverkets folkbokföringsverksamhet används samlingsbegreppet "skyddade personuppgifter" för dessa skyddsåtgärder och fingerade personuppgifter. Om en person har skyddad folkbokföring eller sekretessmarkering i databasen gäller normalt sekretess för adressen och övriga personuppgifter.

Kommunens miljöförvaltning har möjlighet att digitalt via aviserings-/informationstjänsten Navet få tillgång till adressuppgifter avseende folkbokförda personer som har sekretessmarkerade personuppgifter i folkbokföringsdatabasen. I aviseringen från Navet markeras särskilt när en person har sekretessmarkerade personuppgifter. Det är den myndighet som tar emot personuppgifter från Navet som är ansvarig för att uppgifterna inte behandlas i strid med dataskydds- eller sekretesslagstiftningen.

Om miljöförvaltningen vill komma i kontakt med en person som har skyddad folkbokföring kan de vända sig till Skatteverket som förmedlar post till berörd person. Detsamma gäller om miljöförvaltningen via Navet inte har tillgång till adressuppgifter för personer med sekretessmarkerade personuppgifter i folkbokföringsdatabasen. Mer information om postförmedling finns på på Skatteverkets webbplats.

Internt på miljöförvaltningen bör finnas en rutin för hur man hanterar skyddade personuppgifter. Vid en begäran om utlämnande av skyddade personuppgifter ska myndigheten göra en självständig sekretessbedömning."

Digital post förenklar

"Mina meddelanden" är en tjänst där kommuner, regioner och myndigheter kan skicka digital post på ett säkert sätt till medborgare och företag. "Mina meddelanden" förvaltas av Skatteverket på uppdrag av DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. SKR stöttar kommuner och regioner i att ansluta till tjänsten. Det finns även andra liknande tjänster för digital post.

Boka in inspektioner

Nytt brev med bokning av inspektion skickas ut till verksamhetsutövare med anläggningar som förvaltningen anser bör kontrolleras. Det kan vara lämpligt att samordna till vissa inspektionsdagar och boka flera inspektioner i samma område för att minska på restiden. Det kan underlätta om det är en person som lägger upp körschemat för samtliga berörda handläggare.

Alternativt kan tid för inspektion avtalas via telefon, vilket har fördelen att handläggaren får en direktkontakt med verksamhetsutövaren.

Inspektion eller inte?

Tillsyn kan utföras genom granskning av handlingar som verksamhetsutövaren skickat in. Att till exempel kontrollera uppgifter om tömningsintervall för slutna tankar från kontoret kan ibland vara mer effektivt än att göra tillsyn på plats. Inspektion behöver heller inte göras om det finns tillräckliga uppgifter om avloppsanläggningen för att från kontoret kunna göra en bedömning av statusen.

Ett exempel på detta finns i dom M 1320-13 från MMD där avlopps­anläggningen var ett äldre sandfilter. I detta ärende fanns uppgifter om anläggningen och dess funktion hos miljöförvaltningen som kunde kommuniceras med verksamhetsutövaren. Uppgifterna motsades inte av verksamhetsutövaren som när det gällde uppgifter om anläggningen endast anförde att sandfiltret var något yngre än från 1977. Beslutsunderlaget var då tillräckligt och ett platsbesök hade inte tillfört något mer, utan endast fördyrat och förlängt handläggningen.

Att undvika att åka ut på inspektion kan visserligen skynda på handläggningen, men att spara tid är inget mål i sig utan syftet ska vara att utredningen även utan inspektion blir fullständig och inte innehåller tveksamheter. Överprövande instanser kan vid överklagande anse att beslutsunderlaget inte varit tillräckligt bra om iakttagelser på plats inte gjorts av handläggaren. Att träffa verksamhetsutövaren på plats ger också möjlighet att ställa kompletterande frågor och att inleda en bra dialog.

Relevanta rättsfall

Relevanta rättsfall

Avsnitt där rättsfallet finns

Domstol, datum och målnummer

Inspektion eller inte?

Mark- och miljödomstolens i Växjö dom den 27 februari 2014 i mål M 1320-13.

Förbered inspektioner

I förberedelserna för inspektion kan ingå att för respektive fastighet ta fram

  • de handlingar som finns tillgängliga om fastighetens avloppsanläggning
  • uppgifter om anläggningen som eventuellt inkommit från verksamhetsutövaren
  • tomtkarta för att under inspektionen överskådligt kunna rita in fastighetens avloppslösning.

Det underlättar vid en inspektion om handläggaren vet vad som sannolikt finns på plats, men finns inte handlingar tillgängliga i miljöförvaltningens arkiv vid en första sökning kan det vara mest tidseffektivt att avvakta med ytterligare arkivsökning tills att man har varit på plats och/eller har fått ytterligare information av verksamhetsutövaren.

Om det saknas uppgifter i miljöförvaltningens eller kommunens arkiv och verksamhetsutövaren inte heller har någon dokumentation – fastigheten kan ju till exempel ha bytt ägare – så kan dokumentation ibland finnas i byggnads­nämndens arkiv bland fastighetens bygglovshandlingar.

I fastighetsregistret kan finnas uppgifter om avstyckningar och tidigare fastighetsbeteckningar. Avloppsbeslut för en fastighet kan ha registrerats på en äldre fastighetsbeteckning. Det kan också i fastighetsregistret finnas uppgifter om inskrivning av servitut och liknande (Inskrivningsmyndigheten, 2020).

Inskrivningshandlingar från den 31 maj 2008 och tidigare, men inte längre tillbaka än år 1933, finns på Riksarkivet i Härnösand. Handlingar kan beställas från IM-arkivet (Riksarkivet, 2020).

Arbetets upplägg

På många miljöförvaltningar jobbar handläggarna i par för att utföra avlopps­inspektionerna. Det kan vara effektivt att en av handläggarna kontrollerar anläggningen, medan den andre sköter dokumentationen och pratar med verksamhetsutövaren om denne är med. Miljöförvaltningen säkerhetsställer också en rättssäker handläggning genom att kunna diskutera och göra gemensamma bedömningar.

Det är vanligt att en halvdag avsätts för ett antal inspektioner. Sedan används eftermiddagen till att dokumentera inspektionerna skriftligt.

Vad bör kontrolleras?

Inspektionen bör i första hand utgå från kontroll av tillståndet och dess villkor. Vanligen finns ett eller flera villkor om egenkontroll, skötsel och drift av avloppsanläggningen. En redogörelse för hur funktionen hos avloppsanläggningen ska kontrolleras när den är i drift bör finnas med redan i ansökningshandlingarna. Under rubriken Fysiska kontrollmöjligheter finns mer information. Vad som är rimliga krav att ställa på möjligheten till funktionskontroll finns i avsnittet Teknisk utformning - möjlighet till funktionskontroll. Kontroll sker vanligtvis genom okulär besiktning av ett antal kontrollpunkter, se avsnitt Checklista . Kontrollpunkterna kan skifta beroende på typ av anläggning, se även avsnitt Fastighetsägarens egenkontroll.

För vissa typer av anläggningar kan provtagning för att verifiera funktionen behövas som ett komplement, se avsnitt Provtagning.

Provtagning är dock inte möjligt eller lämpligt för alla typer av avloppsanläggningar. Infiltrationer har till exempel inget definierat utlopp och är därför svåra att provta. För infiltrationer är istället avståndet till grundvattnet en viktig punkt att kontrollera, se avsnittet Kontroll av avstånd till grundvattennivån från infiltrationsnivån. Markbäddar har vanligtvis ett definierat utlopp vilket möjliggör provtagning, men är markbädden byggd utan tätskikt det kan vara svårt att tolka provresultaten både på grund av att en del av avloppsvattnet troligen infiltrerar men också eftersom det vatten som kommer till utloppet kan vara utspätt av markvatten.

Checklista

Vid inspektion på plats underlättar det om det finns en checklista att följa, så att en systematisk dokumentation sker av det som är väsentligt för att bedömning av anläggningen ska kunna göras. Vägledningen har med tanke på det stora antalet tekniska lösningar inte möjlighet att gå in i detalj på hur tillsyn av olika anläggningar kan utformas.

På följande länkar finns exempel på hur ett antal tillsynsmyndigheter utformat checklistor för olika anläggningstyper:

Se även avsnittet Fastighetsägarens egenkontroll.

Besöks många anläggningar samma dag är det svårt att minnas detaljerna i efterhand och fotografier kan vara ett gott stöd för minnet utöver checklistan.

Checklistan kan användas i kombination med surfplatta både för att registrera uppgifter i fält och för att därefter skicka ut dessa som ett inspektionsprotokoll till verksamhetsutövarna. Det kan även vara möjligt att registrera uppgifterna direkt i avloppsregistret.

Det innebär också att det i princip skulle kunna gå att skicka ett inspektions­protokoll direkt via Min myndighetspost eller annan digital tjänst till verksamhetsutövaren innan hand­läggaren ens lämnat fastigheten. Detta får dock inte innebära att myndighetens skyldighet att kommunicera enligt 25 § förvaltningslagen frångås. Det måste tydligt framgå att verksamhetsutövaren har möjlighet att inkomma med synpunkter, komplettera eller rätta uppgifterna med mera innan formellt beslut fattas. Se avsnittet Kommunikation vid tillsynsärenden.

Provtagning

För vissa typer av anläggningar kan provtagning för att verifiera funktionen behövas som ett komplement till den okulära besiktningen. Proverna kan antingen analyseras i fält, som vid mätning av surrogatparametrar, eller skickas till laboratorium för analys. Vägledning om vem som bör ta ut provet samt om skälighetsavvägning finns i vägledningen för prövning i avsnittet Vem ska provta och vad får det kosta? Läs mer om tolkning av resultaten i avsnittet Vad påverkar bedömningen av provresultat.

Praktiskt tillvägagångssätt vid provtagning

Små avloppsanläggningar kan se mycket olika ut och fungera på olika sätt vilket påverkar hur ett representativt prov lämpligen tas ut. Provtagningen bör därför ske enligt leverantörens anvisningar som i sin tur bör finnas med i ansöknings-/anmälningshandlingarna. Några generella råd:

  • Använd handskar för att undvika kontakt med eventuella smittämnen.
  • Eftersom provtagning ska ske på renat avloppsvatten kommer provtagnings­punkten som regel att ligga en bit ned i marken. Det kan krävas en pump som kan suga upp alternativt en dränkbar pump som trycker upp vattnet. Alternativ till pump är en skopa eller ett så kallat baillerrör beroende på hur provpunkten är utformad.
  • Provtagningsutrustning ska rengöras mellan provtagningarna. Använd rent vatten. Diskmedel etc. kan påverka provresultaten.
  • Det avloppsvatten som provtas ska nyligen ha behandlats i anläggningen för att vara representativt. Vidare ska inte biohud som kan ha tillväxt i en provtagningspunkt följa med provet. Detta innebär att det kan finnas behov både av att rengöra provtagningspunkten och att säkerställa att tidpunkten för provtagningen är rätt.
  • Använd provtagningsflaskor från analyslaboratoriet och följ deras anvisningar om kylförvaring och tid innan provet måste anlända till labbet. Det innebär till exempel att miljöförvaltningen behöver planera in provtagningen tidsmässigt så att labbet kan ta emot proverna.
  • Frys in kylklampar i god tid innan provtagningen och se till att kylväska finns tillgänglig.
  • Kontrollera att laboratoriet är ackrediterat för analys av avloppsvatten och för just de ämnen som ska analyseras.
  • Överväg att spara fryst prov ifall det som analyseras till exempel hanteras felaktigt eller tappas bort, så finns möjlighet till ny analys.

Se även till exempel bilaga 3 i projektrapporten Metodutveckling för likriktad tillsyn av minireningsverk och andra prefabricerade avloppsanläggningar där de tillsynsmyndigheter som deltog i projektet anlitat ett laboratorium för tips om provtagningsförfarandet. I avsnittet Vad påverkar bedömningen av provresultat finns fler exempel på felkällor som eventuellt kan undvikas genom god planering av provtagningen.

Figur 11

Figur 11. Exempel på pump för uttag av prov på avloppsvatten.

Tidpunkt för provtagning

Prov bör tas ut under en period då anläggningen belastas normalt. Anläggningar som inte brukas kontinuerligt, till exempel fritidsfastigheter, bör ha varit belastad med avloppsvatten i minst en till två veckor innan provtagning. Skälet är att de biologiska processer som sköter nedbrytningen av organiskt material (mätt som BOD7) behöver komma igång. Hela volymen i slamavskiljaren behöver även omsättas så att närings- och energirikt avloppsvatten hinner belasta anläggningen under tillräcklig tid för att få igång de biologiska processerna. Detta gäller alla typer av anläggningar eftersom BOD-reduktionen i samtliga fall bygger på biologiska processer.

Minireningsverk har ibland ett underhållsläge som kopplas in när verket inte belastas med avloppsvatten (rundpumpning av slam samt luftning). Detta gör att den biologiska processen kommer igång betydligt snabbare jämfört med reningsanläggningar som saknar denna funktion. Här kan belastningstiden innan provtagning eventuellt vara kortare. Vad som är lämplig tidpunkt för provtagning bör kontrolleras mot drift- och underhållsinstruktionen eller med leverantören.

Små avloppsanläggningar kan precis som större anläggningar ha problem med inläckage av tillskottsvatten vatten, speciellt om det handlar om en äldre anläggning, en uppdaterad anläggning där äldre tilloppsledningar ligger kvar eller där ledningsdragningen är mycket lång. Prov bör därför generellt tas ut under en period med torra förhållanden om man inte kan säkerställa att anläggningen är tät och opåverkad av inläckage.

Analys i fält av surrogatparametrar

En surrogatparameter är en mätbar fysikalisk eller kemisk parameter som har visats ha en korrelation med koncentrationen av en annan parameter. Exempelvis kan en kombination av provtagning av pH, ortofosfat och turbiditet i fält ge indikation på om den kemiska fällningen i ett minireningsverk fungerar tillfredsställande. Resultat från en sådan kontroll är ofta i kombination med okulär besiktning tillräckligt för att indikera att avloppsanläggningen fungerar som avsett eller om prover för laboratorieanalys behöver tas ut.

Under 2017 samarbetade nio miljöförvaltningar i ett projekt med syftet att i fält testa användandet av surrogatparametrar som en metod för funktionskontroll av minireningsverk och liknande anläggningar. Projektet resulterade i projektrapporten Surrogatparametrar - en kostnadseffektiv metod att följa upp små avloppsanläggningars funktion. Några slutsatser från projektet är:

  • Mätning av ortofosfat och turbiditet i fält ger inte exakt samma mätvärden som analyser genomförda på ackrediterade laboratorier. Däremot finns det en trend i hur fältmätningarna följer värdena från laboratorieanalyserna.
  • Fältmätningen bör endast tas som en indikation. Höga värden på turbiditet och ortofosfat kan motivera översyn av anläggningen samt eventuellt vidare provtagning med laboratorieanalyser.
  • Metoden verkar fungera inte bara för minireningsverk utan även för de anläggningar som har kategoriserats in i processtypen ”Kemfällning + kompaktfilter”. Antalet anläggningar som provtagits är begränsat och fler mätdata behövs, men resultaten avviker inte för denna processtyp.
  • Resultatet av mätning av surrogatparametrar bör även sammanvägas med bedömning utifrån den okulära besiktning som genomförts.
  • För att kunna ge tumregler och stöd vid tolkning av mätningar i fält behöver fler mätningar göras och dessa behöver valideras genom att prover parallellt skickas för laboratorieanalys.

I projektrapporten finns också praktisk information om hur mätning av surrogatparametrar kan utföras i fält.

Andra relevanta rapporter som handlar om provtagning och funktionskontroll av små avlopp:

Provtagning för analys på laboratorium

Provtagning för analys på laboratorium bör endast utföras om resultatet av ett sådant prov kan anses tillföra sådan information som är väsentlig för att bedöma anläggningens funktion (HaV, 2016). Om det till exempel kan konstateras att orsaken till ett dåligt resultat med avseende på utgående fosforhalt beror på att fällningskemikalier inte fanns tillgängligt i anläggningen, så tillför inte ytterligare provtagning mer kunskap om bristen i anläggningen.

Vad ska analyseras?

Vilka parametrar som bör analyseras beror på vilka parametrar som regleras i tillståndet. Vanligtvis handlar det om organiskt material (BOD7) totalfosfor (Tot-P) och i vissa fall även totalkväve (Tot-N).

Smittämnen bör endast analyseras när det finns misstanke om att utsläppet av avloppsvattnet medför en väsentligt ökad risk för smitta eller annan olägenhet. Att ta prov på, analysera och tolka provresultat för smittämnen är inte okomplicerat, läs mer under rubriken Bedömning av om anläggningen når upp till skyddsnivån med avseende på hälsoskydd.

Läs mer om tolkning av resultaten i avsnittet Vad påverkar bedömningen av provresultat.

Kontroll av avstånd till grundvatten från infiltrationsnivån

I Havs- och vattenmyndighetens vägledning för prövning finns anvisningar för utformning av grundvattenrör.

Figur 12Förstora bilden

Figur 12. Anvisning för utformning av grundvattenrör.

Klucklod fungerar oftast utmärkt för mätning av nivå i grundvattenrör avsedda för uppföljning av funktion hos små avloppsanläggningar. Det kan också vara möjligt att mäta avståndet till grundvattenytan i grundvattenröret med en vanlig tumstock, förutsatt att det är enkelt att se grundvattenytan i röret och att den ligger så pass högt att tumstock räcker till.

Figur 13.

Figur 13. Mätning med klucklod i grundvattenrör vid en avloppsanläggning

Figur 14.

Figur 14. Avläsning av nivå

Beräkning av avstånd till grundvattenyta från infiltrationsnivå

Är anläggningen sedan tidigare väldokumenterad (=inmätt så att det finns uppgifter om på vilket djup infiltrationsytan ligger i förhållande till grundvattenrörets överkant) räcker det vid kontrollen att mäta avståndet mellan grundvattennivå och röröverkant. Övriga uppgifter som behövs för att bestämma mäktigheten på den omättade zonen (avståndet mellan infiltrationsytan och grundvattenytan) kan då hämtas från dokumentationen av anläggningen. Detta kan också vara en enkel möjlighet för en verksamhetsutövare att utföra egenkontrollen av anläggningen utan tillgång till avancerad mätutrustning.

Finns inte inmätning av anläggningen sedan tidigare behöver, utöver mätning av nivån i grundvattenröret, även mätning av läget för infiltrationsnivån göras.

Infiltrationsnivån, kan för konventionella anläggningar beskrivas som den övergångszon där avloppsvatten efter att ha passerat spridningslagret kommer i kontakt med det underliggande materialet och där biohuden utvecklas.

Figur 15.Förstora bilden

Figur 15. Beskrivning av infiltrationsnivå för konventionell infiltration.

För icke-konventionella anläggningar kan det vara svårare att definiera infiltrationsnivån, se avsnittet Vertikalt avstånd mellan infiltrationsnivå och grundvatten, till exempel figur 10, i Vägledning för prövning av små avloppsanläggningar.

Inmätning av infiltrationsnivån kan göras i fördelningsbrunnen respektive i botten på luftningsrören i änden av spridningsledningen. Botten på luftningsrören är en osäkrare mätpunkt eftersom bottnen på dem inte nödvändigtvis representerar nivån på spridningsledningen. Här behöver man göra en bedömning utifrån profilritningen i ansökningshandlingarna i det enskilda fallet. Inmätning av nivå för utgående ledning i fördelningsbrunnen behöver kompenseras med den lägre nivå spridningsledningen har i slutänden på grund av lutningen. Kompensation oavsett mätpunkt behöver också göras för tjockleken på spridningslagret under ledningen.

Figur 16a.Förstora bilden
Figur 16b.Förstora bilden

Figur 16. Exempel från Kungsbacka kommun på beräkningsverktyg i Excel för att bland annat kontrollera avstånd till grundvattenyta från infiltrationsnivån. Avstånden A – E mäts in med planlaser, tumstock och klucklod med utgångspunkt från en given referensnivå (”en tänkt våglinje”) och läggs in i de vita rutorna. Verktyget beräknar därefter avståndet mellan infiltrationsnivån och grundvattenytan. Här finns också möjlighet att manuellt lägga in värden för spridningslagrets tjocklek under spridningsledningen. Klicka för större bild.

För inmätning av nivåer kan en planlaser användas, men ligger mätpunkterna nära varandra kan även en lång stabil ribba (eller motsvarande) och ett vattenpass användas för att få en vågrät referensnivå att utgå ifrån.

Se även avsnitt Bedömning av grundvattennivå.

Tillträdesrätt

Om en verksamhetsutövare inte vill ge tillsynsmyndigheten tillträde till avloppsanläggningen finns det enligt bestämmelser i 28 kap. miljöbalken möjlighet för miljöförvaltningen att ändå få det. När det gäller tillträde till bostad, vilket kan anses innefatta en villaträdgård, får detta endast ske om det krävs för att förebygga eller undanröja olägenheter för människors hälsa. Proportionalitetsprincipen måste tillämpas, vilket innebär att det alltid måste övervägas om handläggningen kan utföras på annat sätt än genom tvångsvist tillträde. I första hand ska en överenskommelse med verksamhetsutövaren eftersträvas. Det är också en fördel för utredningen att verksamhetsutövaren deltar aktivt vid en inspektion.

Det finns möjlighet att begära hjälp av polisen, se 28 kap. 8 § miljöbalken.

Sammanställ uppgifter och registrera

Det är viktigt att dokumentera resultatet av inspektionen eftersom detta utgör underlag för ett eventuellt beslut längre fram. I tillsynsärendet bör registreras till exempel

  • bilder på anläggningen
  • eventuella dokument som verksamhetsutövaren kompletterat med – kan som alternativ scannas in direkt på plats via app i mobil eller surfplatta
  • tomtkarta med avloppsanläggningen inritad
  • inspektionsprotokoll med anteckningar om vad som iakttagits och vad som i övrigt framkommit under inspektionen i kontakter med verksamhetsutövaren eller andra berörda (däremot ska ingen slutlig bedömning göras av anläggningen i protokollet– bedömningen görs och motiveras i beslutet som följer efter kommuniceringen enligt 25 § förvaltningslagen).

Ibland har ingen inspektion utförts för att det inte har bedömts nödvändigt, se avsnitt Inspektion eller inte. I dessa fall bör de uppgifter som miljöförvaltningen har om anläggningen sammanställas. Sammanställningen kan göras i samma form som ett inspektionsprotokoll, men behöver naturligtvis benämnas på ett annat sätt eftersom ingen inspektion gjorts.

Tillsyn initierad av klagomål

Tillsyn kan vara planerad men kan också vara initierad av klagomål. Även för denna typ av tillsynsärenden kan många av stegen i avsnittet Processen för tillsyn följas. Precis som i andra ärenden ska myndigheter utreda och besluta i ett klagomålsärende i enlighet med 9 § förvaltningslagen. Detta ska göras så enkelt, snabbt och kostnadseffektiv som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. Handläggningen ska i första hand vara skriftlig.

Det finns några domar på området som betonar vad som är särskilt viktigt att tänka på vid handläggningen av klagomålsärenden.

  • En dom från MÖD, M 879-16 pekar på att tillsynsmyndigheten inte kan skjuta på handläggningen av ett klagomål på en avloppsanläggning till dess man kommer till den aktuella anläggningen med den planerade tillsynen. Detta gäller särskilt när tidsplanen för tillsynen är oklar.
  • Klagomålsärenden ska alltid avslutas med ett beslut och ett beslut måste fattas varje gång någon klagar – se beslut från JO, 1017-2002. Utredningen behöver dock inte vara lika omfattande vid varje tillfälle. Hur omfattande utredningen behöver vara beror på hur lång tid som gått sedan den tidigare utredningen gjordes och vilka omständigheter som framförs i det nya klagomålet/anmälan.
  • Eventuella överklaganden bör skickas till överinstansen inom en vecka, se beslut från Justitieombudsmannen (JO), 987-2002. Läs mer i avsnittet Handläggning vid överklagande.

Handläggningen av ett klagomålsärende måste också följa bestämmelserna i förvaltningslagen 11-12 §§, det vill säga om handläggningen blir väsentligt försenad ska myndigheten underrätta den klagande om detta. Har inte ärendet avgjorts inom sex månader får den som klagat skriftligen begära att myndigheten ska avgöra ärendet. Myndigheten ska inom fyra veckor från den dag då en sådan begäran kom in antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran. Ett beslut att avslå en begäran om att ärendet ska avgöras får överklagas.

Det är tillsynsmyndighetens ansvar att se till att ärendet utreds i tillräcklig omfattning så att man kan avgöra det genom att fatta ett beslut. Vilken typ av beslut det blir beror på vad som framkommit i utredningen. De vanligaste sätten att avsluta ett klagomålsärende är att meddela ett förbud eller föreläggande, eller att avsluta ärendet utan några ytterligare åtgärder. Att ”avvisa eller avskriva” förekommer också men passar mindre bra när man ska avsluta klagomålsärenden. De är dessutom svårare att förstå innebörden av för den enskilde.

Relevanta rättsfall

Relevanta rättsfall

Avsnitt där rättsfallet finns

Domstol, datum och målnummer

Tillsyn initierad av klagomål

Mark- och miljööverdomstolens dom den 8 juni 2016 i mål M 879-16


Justitieombudsmannens beslut den 6 november 2013, JO 987-2002


Justitieombudsmannens beslut den 2 juli 2003, JO 1017-2002

Kommunikation vid tillsynsärenden

Ett sätt att få in nödvändiga uppgifter är att begära att verksamhetsutövarna kommer in med dem, men har ärendet inletts på grund av att någon anmält problem med anläggningen kan de uppgifter denne inkommit med också vara värdefulla.

Vidare ska myndigheten enligt 25 § förvaltningslagen se till att alla parter i ärendet får ta del av allt material av betydelse av beslutet och få tillfälle att inom en bestämd tid får komma till tals innan ett beslut fattas – det är detta som är kommunikationsskyldigheten.

”Ingen ska dömas ohörd”

Grunden för kommuniceringen är 25 § förvaltningslagen av vilken det framgår att ett ärende inte får avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan part har underrättats om en uppgift som har tillförts ärendet genom någon annan och hen har fått tillfälle att yttra sig över den. Man brukar säga att den här bestämmelsen finns för att säkerställa att ingen ska dömas ohörd. Det är en viktig rättssäkerhetsfråga för verksamhetsutövaren att denne inte ska riskera ett ingripande från en myndighet utan att först få reda på vilket beslutsunderlag som finns och även få en möjlighet att tala för sin sak.

Att kommunicera innebär också att information utbyts och leder till ett bra beslutsunderlag, till exempel får myndigheten ta del av information om lokala förhållanden från verksamhetsutövaren. Det här är en garanti för att myndighetens beslut kommer att avgöras på ett korrekt och fullständigt underlag – verksamhetsutövaren kan hjälpa myndigheten att kontrollera att uppgifterna inte är felaktiga. Finns det till exempel oklarheter kring hur anläggningen är utformad, var den är placerad eller vad det finns för orsaker till att den har en brist, får verksamhetsutövaren genom kommuniceringen möjlighet att inkomma med förklaring och/eller kompletterande upplysningar.

I första hand ska kommunicering ske skriftligt

Kommunikationsskyldigheten består av två delar – verksamhetsutövaren ska underrättas om utredningsmaterialet – oftast inspektionsprotokollet om allt är infört där – och få tid på sig att kunna lämna synpunkter. Huvudregeln i ärenden som rör tillsyn av små avloppsanläggningar är att kommuniceringen sker skriftligt. I undantagsfall kan det gå bra att ringa och berätta om nytt material som inkommit –verksamhetsutövaren måste dock få tid på sig att lämna synpunkter och handläggaren behöver dokumentera kommuniceringen i ärendet.

Att verksamhetsutövaren deltar vid platsbesöket innebär inte att kommunicerings­skyldigheten kan begränsas. Miljöförvaltningen måste tänka på att en privatperson kan känna sig i underläge vid myndighetens kontroll och kan behöva lite tid på sig att begrunda det som framkommit. En del i kommuniceringsplikten är också att ge verksamhetsutövaren en tidsfrist för att hinna tänka och lämna synpunkter.

Vad ska kommuniceras?

Om det kommer in uppgifter som har tillförts ärendet från någon annan än verksamhetsutövaren så ska dessa kommuniceras. Det kan dock i undantagsfall vara bra att kommunicera även uppgifter från verksamhetsutövaren, speciellt om de varit många och/eller framstår som motsägelsefulla.

Kravet på kommunicering avser bara material som är av betydelse för ärendets utgång. Kravet innebär inte att myndigheten är skyldig att kommunicera sina bedömningar eller avsikter exempelvis genom ett förslag till beslut. HaV rekommenderar att man inte kommunicerar ”förslag till beslut” eftersom en sådan skrivelse lätt kan missuppfattas och tas för ett slutligt beslut.

Förvaltningen kan i samband med att inspektionsprotokoll och annat material kommuniceras redovisa hur den fortsatta handläggningen kommer att ske och även nämna den preliminära bedömningen utifrån inspektionsresultatet. Man kan uttrycka sig som ” Förvaltningen överväger att förbjuda fortsatt utsläpp på grund av de brister som framgår av bifogade protokoll. Innan beslut fattas ges ni möjlighet att yttra er.” Det kan även vara lämpligt att i samband med kommuniceringen begära in ytterligare beslutsunderlag från verksamhetsutövaren om det behövs.

Exempel på material som bör kommuniceras utöver inspektionsprotokoll är

  • eventuella skrivelser med klagomål från grannar
  • tjänsteanteckningar som gjorts vid samtal
  • andra dokumenterade iakttagelser.

Det finns ärenden där högre instans efter överklagande upphävt förvaltningens beslut på grund av att utredningen varit bristfällig. Det är därför viktigt att dokumentera förhållandena så tydligt och uttömmande som möjligt. Bilder i inspektionsprotokollet kan vara ett bra komplement till text.

Hur lång svarstid ska man ge?

Det framgår inte i förvaltningslagen hur lång svarstid som krävs för att man ska ha uppfyllt kommunikationsplikten. Justitieombudsmannen, JO, brukar säga att ”tiden ska anpassas efter ärendets art, materialets omfattning och så vidare”. Myndigheten ska ju också tänka på att inte fördröja handläggningen i onödan, men om det inte finns speciellt brådskande omständigheter bör verksamhetsutövaren få åtminstone två, men gärna tre veckor på sig att komma in med synpunkter.

Undantag

I 25 § FL anges att man får fatta beslut utan att ha kommunicerat i vissa situationer. De undantagsfall som kan vara aktuella är om uppgiften saknar betydelse, om kommunicering av någon annan anledning är uppenbart obehövlig eller om det är aktuellt med brådskande ingripanden. Det är sällan sådana omständigheter finns i tillsynsärenden som rör små avloppsanläggningar.

Att inte kommunicera är ett formellt fel

Det är viktigt att redogöra i beslutet att kommunicering skett. Att inte kommunicera när detta krävs är ett formellt fel som kan leda till att överprövande instans upphäver beslutet och återförvisar ärendet för förnyad handläggning.

Underrättelse

Kommuniceringen görs i form av en skrivelse (underrättelse) till verksamhetsutövaren till vilken inspektionsprotokollet och/eller annat aktuellt material bifogas. Underrättelsen bör inte innehålla en formell bedömning av anläggningen, eftersom beslutsunderlaget ännu inte är komplett, se avsnitt Vad ska kommuniceras? Däremot bör underrättelsen innehålla information om hur tillsynsmyndigheten överväger att gå vidare med ärendet. Några exempel:

  • ”Miljöförvaltningen överväger att förelägga er om att inkomma med information om grundvattenförhållanden på platsen för anläggningen eftersom växtligheten på platsen indikerar att det är sankt. En infiltration som ligger i vatten har inte en fullgod rening av avloppsvattnet. ”
  • ”Miljöförvaltningen överväger att förelägga er om att inkomma med uppgifter om avloppsanläggningens drift och skötsel.”
  • ”Miljöförvaltningen överväger att förbjuda er att släppa ut avloppsvatten till anläggningen på grund av de brister som framgår av bifogade inspektionsprotokoll.”

Det innebär att miljöförvaltningen behöver ha en preliminär uppfattning om vilka brister som finns, vad dessa kan leda till samt vilken ytterligare utredning som krävs för att beslutsunderlaget ska vara tillräckligt.

Bedömning

Vid bedömning av hur avloppsanläggningar uppfyller miljöbalkens krav bör det första man har i åtanke vara att alla anläggningar måste bedömas för sig i varje enskilt ärende. Avloppsanläggningens eventuella brister behöver alltid bedömas i förhållande till villkoren i tillståndet, eller föreläggandet om det handlar om en anmälningspliktig anläggning.

Utredningsskyldighet

Vid tillsyn av miljöfarliga verksamheter gäller omvänd bevisbörda. Det är den som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd som är skyldig att kunna visa att bestämmelserna iakttas, se avsnitt Omvänd bevisbörda.

Av 23 § förvaltningslagen framgår dock att en myndighet ska se till att ett ärende blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver. Detta exemplifieras i följande avsnitt med domar från MÖD.

Miljöförvaltningens utredning var inte tillräcklig

Ett exempel där MÖD ansåg, att det som miljöförvaltningen anfört till stöd för sitt beslut inte visade att anläggningen hade sådana brister att ett förbud var proportionerligt, är mål M 4447-20 . I detta mål förbjöds en verksamhetsutövare att släppa ut spillvatten från WC samt BDT-vatten till en avloppsanläggning som hade tillstånd från 1986. MÖD lade i sin bedömning vikt vid att kommunen inte bekräftat verksamhetsutövarens uppgifter genom egna utredningar och inte heller bemött dennes synpunkter. Domstolen konstaterade också att tillsynsmyndigheten inte påtalat några konkreta tecken på att anläggningen inte fungerade som den skulle.

Miljöförvaltningens utredning var tillräcklig

Det finns andra domar från MÖD där domstolen bedömt att miljöförvaltningens utredning varit tillräcklig för att beslut om förbud ska kunna tas. Ett exempel är M 3244-15 där en miljöförvaltning hade meddelat ett förbud förenat med vite att släppa ut WC- och BDT-avloppsvatten från en avloppsanläggning som utgjordes av en trekammarbrunn med utsläpp till ett dike. MÖD ansåg att utredningen inte behövde kompletteras med vattenprover så som verksamhetsutövaren begärt. Överklagandet avslogs och miljöförvaltningens beslut ändrades inte.

I ytterligare tre domar M 3564-20, M 13731-19 och M 13819-19 fastställde MÖD tillsynsmyndigheternas beslut att förbjuda utsläpp från befintliga avloppsanläggningar med slamavskiljning och efterföljande infiltration eller markbädd. Gemensamt för anläggningarna var att de hade tillstånd enligt äldre lagstiftning och att det saknades påvisade olägenheter för miljö eller människors hälsa. Bedömningen av deras funktion försvårades av att utformningen av anläggningarna var okänd och i vissa fall avvek från lämnade tillstånd. Domstolen konstaterade i de olika målen att det fanns risk för att avloppsvattnet som släpptes ut från anläggningarna inte genomgick en tillräcklig rening, med hänvisning bland annat till att det inte var känt hur anläggningarna konstruerats, samt att de saknades luftningsrör och fördelningsbrunn. Med hänvisning till att fastighetsägarna inte hade visat att anläggningarna uppfyllde miljöbalkens krav ansåg MÖD att kommunen haft fog att förbjuda utsläpp från dem. En sammanfattning av rättsfallen finns här.

Generella bedömningskriterier

En sammanfattning av kriterier av betydelse för bedömningen av om en anläggning uppfyller miljöbalkens krav eller inte framgår av tabell 12. Utgångspunkten för tabellen är rättsfall från MÖD.

Tabell 12 Bedömningskriterier

Kriterium

Tillämpning

Tillstånd och villkor

Följs tillstånd och villkor?

Tekniskt utförande

Finns alla delar av anläggningen som borde finnas? Slamavskiljare? Fördelningsbrunn? Efterföljande reningssteg? Luftningsrör? Är anläggningen utförd med teknik som ger tillräcklig rening?

Dokumentationen kring utförande och skötsel

Finns tillstånd/anmälan? Är slutbesiktning eller motsvarande gjord? Finns uppgifter om anläggningens utförande? Är slamsugning dokumenterad? Finns dokumentation från service om sådan är relevant i ärendet?

Tecken på att anläggningen inte fungerar eller sköts som den ska

Tecken på igensättningsproblem? Utträngning av orenat avloppsvatten? Kort avstånd till grundvattnet? Luktproblem? Avvikelser i det utgående vattnet som tyder på att det inte renats tillräckligt?

Belastning

Finns tecken på överbelastning? Hur många personer belastar anläggningen? Stämmer belastningen med dimensioneringen i tillståndet?

Recipientens känslighet

Risk för dricksvattenbrunnar? Kan påverkan befaras på omgivningen? Vilken skyddsnivå krävs? Kumulativa effekter?

Verksamhetsutövarens kunskaper

Har verksamhetsutövaren kunskap om anläggningen och hur den ska skötas?

Vid bedömning av om en anläggning är bristfällig behöver tillsynsmyndigheten göra en sammanvägd bedömning av sina observationer och motivera sitt beslut utifrån dessa.

Av ovanstående följer vikten av att miljöförvaltningen är noga med att dokumentera och att motivera sitt beslut, se avsnittet Tydlig bedömning, motivering och lagstöd. Det är också viktigt att verksamhetsutövaren har fått möjlighet att yttra sig och tillföra kunskap om anläggningen samt har fått möjlighet att rätta till eventuella mindre brister som skulle kunna medföra att funktionen hos anläggningen kan återställas, innan ett förbud meddelas.

Exempel på anläggning med bristande skötsel – slamsugning har uteblivit och den slutna tanken har svämmat över. Foto: Kungsbacka kommun

Kriterier för allvarliga funktionsbrister hos markbaserade avloppsanläggningar

För markbaserade anläggningar är funktionsbristen allvarlig om till exempel:

  • Nivån av slam och/eller avloppsvatten är så hög i slamavskiljare eller fördelningsbrunn att den står över utloppsrör.
  • Nivån av slam och/eller avloppsvatten är så hög att spridarrör är helt fyllda.
  • Avloppsvatten tränger upp i markytan vid anläggningen eller i omgivande terräng.

Markbaserad anläggning där avloppsvattnet tränger upp till ytan. Foto: Kungsbacka kommun

I samtliga fall är avloppsanläggningens hydrauliska funktion förmodligen satt ur spel vilket kan innebära att miljön i bädden blir anaerob och funktionen betydligt försämrad. Det kan krävas ytterligare utredning för att hitta orsaken till att slam/vattennivåer är höga i anläggningen och för att kunna bedöma vilken åtgärd som är mest lämplig. Se även avsnitt Svårbedömda brister kräver mer underlag.

En rad projekt har fokuserat på tillsyn av markbaserade avloppsanläggningar, projektrapporterna kan bidra med fördjupad kunskap:

Exempel på andra brister som behöver bedömas i sitt sammanhang finns i avsnittet Generella bedömningskriterier.

Mindre brister

Exempel på sådana fel, som sannolikt kan åtgärdas inom ramen för tillståndet:

  • Slamavskiljare saknar t-rör men efterföljande reningssteg bedöms fortfarande fungera. T-rör fyller en viktig funktion på så sätt att det skyddar efterkommande reningssteg.
  • Fällningskemikalie har inte fyllts på vid en markbädd med fosforfällning. Utan fällningskemikalier kommer med stor sannolikhet fosforreningen att vara undermålig i anläggningen.
  • Ojämn fördelning i utloppen i fördelningsbrunnen. Med en ojämn fördelning belastas anläggningen snett och det finns en risk att igensättning och nedsatt rening blir följden, i alla fall om anläggningen används utifrån maxdimensionering.
  • Trasig pump efter slamavskiljaren.

Se även avsnitt Brister som kan åtgärdas inom ramen för tillståndet.

Svårbedömda brister kräver mer underlag

Beslut ska vara väl underbyggda och motiverade. Krav på att ett ärende blir utrett i tillräcklig omfattning innan beslut fattas framgår av 23 § förvaltningslagen. Är anläggningens brister svårbedömda kräver det mer beslutsunderlag. Det kan handla om att det är osäkert vad som orsakar problemet, hur och om problemet kan åtgärdas, vad kostnaden för detta är och om de åtgärder som behövs ryms inom tillståndet.

Om det är lätt att konstatera brister som avsaknad av t-rör och fällningskemikalier så är det desto mer svårbedömt vilken typ av brist som föreligger om det står slam i alla kamrar i trekammarbrunnen, är slam i fördelningsbrunnen eller står högt med vatten i luftningsrören. Är bristerna omfattande kan anläggningens funktion vara nedsatt, men vad beror bristen på? Är det ett allvarligt fel som inte går att åtgärda med mindre insatser? Är det ett allvarligt fel som kommer att kräva kostsamma åtgärder som närmar sig kostnaden för en helt ny anläggning? Är de åtgärder som krävs så omfattande att det är anmälnings- eller tillståndspliktigt enligt 13-14 §§ FMH?

Utredningen i sådana ärenden behöver vara noggrann och göras i dialog med verksamhetsutövaren. Verksamhetsutövaren kan behöva göra undersökningar av orsaken till bristerna, så att rätt åtgärder vidtas.

Handläggningen kan vidare underlättas om miljöförvaltningen har underlag som gör det möjligt att bedöma om bristen beror på ett tekniskt fel eller på felaktig skötsel och bristande egenkontroll. Verksamhetsutövaren bör ges möjlighet att före inspektionen redovisa till miljöförvaltningen hur anläggningens skötsel och egenkontroll ser ut. En verksamhetsutövare bör dock inte föreläggas att fortlöpande rapportera egenkontroll till miljöförvaltningen på ett visst sätt utan att brister har konstaterats och att det därmed finns skäl för ett sådant föreläggande. Se dom från MÖD, M 2040-18 , där föreläggande om att lämna in årlig egenkontrolldokumentation upphävdes.

Vanliga utfall av tillsyn och exempel på rättsfall

En sammanställning av vanliga utfall av tillsyn finns i tabell 13. En bedömning måste alltid göras i varje enskilt ärende. Observera även skillnaden i handläggning mellan en avloppsanläggning som har ett äldre tillstånd från före miljöbalken respektive miljöbalkstillstånd, se avsnitt Förbud och föreläggande riktat mot anläggning med tillstånd enligt miljöbalken och Förbud och föreläggande riktat mot anläggning med tillstånd meddelat före miljöbalken.

Tabell 13 Sammanställning av vanliga utfall av tillsyn, tillämplig lagstiftning och exempel på rättsfall. MB= miljöbalken, FMH = förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, FMSA = förordning om miljösanktionsavgifter.

Anläggnings status


Lagstiftning som kan vara aktuell

Exempel på rättsfall

Anläggningen har utsläpp från WC eller ligger inom tätbebyggelse, har utsläpp till vattenområde, saknar efterföljande rening och det är inte uppenbart att utsläppet kan göras utan risk för människors hälsa eller miljön.

12 § FMH

26 kap. 9 § MB.

MÖD M 1327-03 (WC-utsläpp till å)

MÖD M 9381-18 (WC-utsläpp till naturlig våtmark)

Anläggningen uppfyller inte grundläggande krav på tekniskt utförande och reningsförmågan kan vara nedsatt eller svårbedömd.

9 kap. 7 § MB

26 kap. 9 § MB

24 kap. 3 § MB

MÖD M 7529-14 (BDT, stenkista)

MÖD M 5785-20 (äldre infiltration, tekniska brister)

MÖD M 7165-13 (WC till 1kb, ingen efterföljande rening)

MÖD M 4075-20 (oklar rening, tekniska brister)

MÖD M 3564-20 (äldre infiltration, följer inte tillstånd, tekniska brister)

MÖD M 13731-19 (äldre markbädd, följer inte tillstånd, otät 3kb)

MÖD M 13819-19 (oklar utformning av äldre infiltration)

MÖD M 4374-19 (tekniska brister, kommunalt VA planeras)

MÖD 14327-20 (äldre infiltration, känslig recipient, förbud mot utsläpp av WC-avloppsvatten)

MÖD M 3388-22 (äldre infiltration, liten yta, avsaknad av delar)

M 6970-22 (läckande sluten tank från 1977)

Anläggningen saknar tillstånd

13 § FMH

26 kap. 9 § MB

3 kap. 1 § FMSA

MÖD M 7681-08 (installation av vattentoalett för anläggning med tillstånd för endast BDT-vatten)

MÖD M 4569-13 (omlokalisering och annan teknik)

Tillstånd följs inte men tekniskt sett är anläggningen godtagbar om tillståndet följs.

9 kap. 7 § MB

26 kap. 9 § MB


Tillståndet följs inte men det är osäkert vad som orsakar problemet, hur det kan åtgärdas och till vilken kostnad.

9 kap. 7 § MB

2 kap. 3 § MB

26 kap. 21 § MB


Anläggningen fungerar tekniskt utan problem och följer tillståndet men kraven enligt tillståndet motsvarar inte de behov av skydd för miljö och hälsa som finns på den aktuella platsen.

9 kap. 7 § MB

26 kap. 9 § MB

24 kap. 3 och 5 §§ MB

MÖD M 10805-15 (äldre infiltration, övergödd recipient med hög belastning från små avlopp)

Anläggningen omfattas av anmälningsplikt men anmälan är inte gjord.

26 kap. 9 § MB

3 kap. 1 § FMSA


Anläggningen uppfyller miljöbalkens krav.

26 kap. 9 § MB


Se även avsnitt Översiktlig regelsammanställning.

Glöm inte heller att beakta om anläggningen ligger inom ett område där det skulle kunna vara aktuellt med kommunalt avlopp enligt 6 § lagen om allmänna vattentjänster – i det fallet bör kontakt tas med huvudmannen för kommunalt VA.

Vad kan påverka bedömningen av provresultat?

När eventuella åtgärder är vidtagna kan ett nytt prov tas för att bekräfta att anläggningens funktion är tillfredsställande. Se även avsnittet Provtagning.

Hur tillförlitligt är ett stickprov med avseende på fosfor?

I en norsk studie av minireningsverk jämfördes tidsproportionella dygnsblandprover (två timmarsintervall) med stickprover från sex olika fabrikat med tio provserier för varje anläggning. En statistisk analys visade liten skillnad i halten totalfosfor i utgående vatten även om provtagningsmetoderna var olika. Detta tolkades som att de provtagna anläggningarna hade tillräcklig utjämningskapacitet för att tackla stora variationer i inkommande avloppsvatten, och att det därmed var stabila utsläppsförhållanden över dygnet. Rapportförfattarna menar därför att ett stickprov som tas ut kan motsvara att ta ut ett dygnsblandprov (Johannessen, Eikum, & Krogstad, 2011).

I ett annat projekt , också det utfört i Norge, studerade man minireningsverk och visade att variationen i utgående värden mellan veckor kan vara stor, se figur 20 (Johannessen, Eikum, & Jantsch, 2014).

Figur 21Förstora bilden

Diagram från den norska rapporten ” Kontroll av minirenseanlegg – kriterier for avviksbehandling”. På x-axeln antal veckor, på y-axeln mg P/l . Veckovariationsdata för anläggning nr. O10, med uppmätt utsläppsvärde på 3,1 mg P/l (rött streck) och förväntat variationsområde (grönt fält) med utgångspunkt från linjär regressionsmodell. Staplarna representerar resultat av prov uttaget en gång per vecka. Slutsatsen i detta exempel är att det uppmätta värdet 3,1 mg P/l med stor statistisk säkerhet ligger över utsläppsgränsen som här satts till 1,0 mg P/l, även om hänsyn tas till att halterna i utgående vatten varierar över tid. (Johannessen, Eikum, & Jantsch, 2014)

Stickprov som tas ut bör därför betraktas som indikativa prover som bör vägas samman med andra observationer som görs av anläggningen, till exempel förekomst av

  • slamflykt
  • luktproblem
  • konstaterat inläckage av vatten
  • bristande egenkontroll
  • bristande service

I sammanhanget bör man även väga in mät- och analysosäkerheterna för den aktuella parametern.

Tolkning av provresultat

För att bedöma en liten avloppsanläggnings prestanda används vanligen den procentuella reduktionen över anläggningen, men omräkning brukar av praktiska skäl ske till halt i avloppsvattnet. Utgående halt i det renade avloppsvattnet mäts medan inkommande halt normalt beräknas utifrån schablonvärden för inkommande mängder som anges i HVMFS 2016:17, bilaga 1. I bilaga 1 finns också omräkningstabeller mellan procentuell reduktion och halt i utgående renat avloppsvatten.

Halter och mängder av föroreningar i det inkommande orenade avloppsvattnet kan dock variera mycket i det enskilda fallet. Faktorer som man kan behöva ta hänsyn till vid tolkning av analysresultat från provtagning av utgående renat avloppsvatten är till exempel förekomst av tillskottsvatten i form av inläckage eller felaktigt påkopplat dagvatten. Ovidkommande vatten till anläggningen kan leda till en utspädning och lägre halter i utgående renat avloppsvatten. Grundkrav enligt HVMFS 2016:17 är att dag- och dränvatten inte leds till anläggningen och att anläggningen, med undantag för eventuell infiltrerande del, är tät för att hindra in- och utläckage av vatten. Det behöver dock inte innebära att alla anläggningar uppfyller detta. Se avsnitt Tillskottsvatten.

En annan faktor som kan påverka tolkningen av provresultaten är om vattenförbrukningen avviker markant från HVMFS 2016:17. Se avsnitt Vattenförbrukning som avviker från schablonen i HVMFS 2016:17.

Av ovanstående följer att en generös tolkning av provsvaren bör tillämpas och att provsvaret bör ses som en indikation på om anläggningen fungerar eller ej, samt att bedömningen av anläggningens funktion bör ske utifrån fler observationer av anläggningen än enbart provtagning. Se även avsnittet Hur tillförlitligt är ett stickprov?.

Tillskottsvatten

För större avloppsanläggningar med ett långt ledningsnät som har ett stort inläckage kan det vara missvisande att beräkna procentuell reduktion utifrån halt. För denna typ av anläggningar behöver en bedömning göras i det enskilda fallet, det får då anses vara rimligt att verksamhetsutövaren redovisar beräknade utsläppsmängder redan i tillståndsprövningen.

Även avloppsanläggningar som är dimensionerade för ett eller ett par hushåll kan ha ett stort inläckage, särskilt stor är risken om ledningarna mellan hus och avloppsanläggning är gamla. Det finns då till exempel större risk för inläckage av markvatten och att tak- och dräneringsvatten kan vara anslutet till avloppsledningarna.

Om det finns inläckage av stora mängder vatten kan det finnas skäl för tillsynsmyndigheten att ställa krav på att verksamhetsutövaren utreder skälen till inläckaget och redovisar förslag på åtgärder. Eventuella krav på åtgärder kan se olika ut beroende på om den stora andelen tillskottsvatten beror på att belastningen från hushållsspillvatten är väldigt låg eller om det är ett stort inläckage.

Vattenförbrukning som avviker från schablonen i HVMFS 2016:17

En låg vattenanvändning leder till högre halter in till anläggningen och kan ibland innebära högre utgående halter än normalt. Den totala mängden föroreningar som lämnar anläggningen kan däremot vara lägre jämfört med ett hushåll som använder mycket vatten. Det omvända förhållandet kan gälla vid en hög vattenanvändning.

Det finns indikationer på att medelvattenförbrukning i Sverige är lägre än vad det allmänna rådet utgår ifrån. Till exempel undersökte Luleå tekniska universitet i ett projekt spillvattenflöden från 338 små avloppsanläggningar och kom fram till ett medelflöde på 109 liter per person och dygn, vilket kan jämföras med schablonflödet i det allmänna rådet som är 170 (150-200) liter per person och dygn. Det är dock viktigt att observera att standardavvikelsen till medelflödet på 109 liter per person var 45 liter, och således relativt stor. (Inga Herrmann, 2021)

Den faktiska vattenförbrukningen kan till exempel styrkas genom vattenmätare.

Bedömning av skälighet vid tillsyn

I en dom, M 2909-03 , har MÖD särskilt prövat om tillsynsmyndighetens beslut att förelägga inneburit ”en mer ingripande åtgärd än vad som behövs i det enskilda fallet”, dvs. det som föreskrivs i 26 kap. 9 § andra stycket miljöbalken. I domen konstateras att den omständigheten att en verksamhetsutövare är samarbetsvillig inte är ett hinder för tillsynsmyndigheten att i ett preciserat beslut redogöra för vilka åtgärder som krävs och motiven för dessa. Detta gör det även tydligare för en verksamhetsutövare som på så sätt får konkretiserat vad myndigheten förväntar sig och dessutom ges verksamhetsutövaren en möjlighet att överklaga om det skulle uppstå olika uppfattningar om vad som är skäligt att kräva.

I en annan dom från MÖD, M 14327-20 , förbjöds utsläpp av WC-avloppsvatten till en äldre infiltration med tillstånd från år 1987. Anläggningen låg 20 meter från en känslig recipient och hade vissa tekniska brister. MÖD ansåg att anläggningen mot denna bakgrund inte kunde anses vara lämplig för avlopp från vattentoalett och den är därmed inte var förenlig med 2 kap. 3 § och 9 kap. 7 § miljöbalken. Ett förbud kunde inte sägas vara oproportionerligt enligt 2 kap. 7 § miljöbalken.

Nyttan av åtgärder ska vägas mot kostnaden

Nyttan av försiktighetsåtgärder ska, enligt 2 kap. 7 § miljöbalken, särskilt vägas mot kostnader för att vidta dem. Risken för att det uppkommer olägenheter för människors hälsa eller miljön är också olika stor och ska bedömas i det enskilda fallet. Se även avsnitt Skälighetsprincipen 2 kap. 7 § miljöbalken.

Detta kan exemplifieras av en dom från MÖD, M 6259-03 , där miljöförvaltningen hade förelagt verksamhetsutövaren om att inrätta en ny slamavskiljare för BDT-avloppsvattnet. Utsläppet gjordes via en rensbrunn till en stenkista. Fastigheten användes som sommarbostad av ett äldre par och enligt deras uppgifter bestod utsläppen av endast ett 10-tal liter per år. Då det endast var mycket små mängder avloppsvatten ansåg MÖD att det inte var rimligt att förelägga om att anordna en slamavskiljare och föreläggandet upphävdes. Jämför med MÖD mål M 7529-14 där mark- och miljööverdomstolen fastställde nämndens beslut att förbjuda utsläpp av BDT-vatten från befintlig avloppsanordning (stenkista) och som skäl bland annat anförde att en stenkista inte kan anses uppfylla dagens krav på rening och omhändertagande av avloppsvatten.

Även om en avloppsanläggning är inrättad i enlighet med tillståndet och den fungerar som det var avsett så kan krav på långtgående fosforreduktion ibland vara skäligt. I dom M 10800-15 från MÖD var frågan i målet om miljöförvaltningen hade haft fog för sitt beslut att förbjuda utsläpp av toalettavloppsvatten till en befintlig infiltration. MÖD ansåg att nämnden hade haft tillräckligt underlag för att besluta att hög skyddsnivå för miljöskydd skulle gälla i området. MÖD konstaterade vidare att även om avloppsanläggningen hade begränsad påverkan på recipienten, kunde det enligt miljöförvaltningens modellberäkning inte uteslutas att anläggningen hade en påverkan genom att den var belägen i det aktuella området. Följden av flera avloppsanläggningar i området med rening som inte motsvarar hög skyddsnivå måste beaktas. Därmed ansåg MÖD att krav på hög skyddsnivå för den aktuella anläggningen kan ställas enligt 2 kap. 3 § miljöbalken om det inte anses orimligt enligt 7 § i samma kapitel. I detta fall fanns exempel på tekniska lösningar som kunde vidtas för att anläggningen skulle nå upp till ställda krav. Kostnaden för att uppgradera avloppsanläggningen hade angetts till mindre än 5 000 kr per år. Mot bakgrund av dessa omständigheter bedömde MÖD att det inte kunde anses orimligt att ställa krav på hög skyddsnivå för anläggningen och därmed förbjuda utsläpp av toalettavloppsvatten.

Speciella omständigheter som tillsynsmyndigheten kan behöva beakta

När kommunalt avlopp planeras

Ibland finns det planer på att dra fram kommunalt VA inom en inte alltför avlägsen framtid. Är det då rimligt att kräva att en bristfällig avloppsanläggning byggs om eller ersätts med en ny?

I sex rättsfall från MÖD, M 4374-19, M 4559-19, M 4561-19, M 4563-19, M 4564-19 och M 4566-19 fastställdes miljöförvaltningens förbud mot användning av avloppsanläggningar eftersom de brister i anläggningarna som nämnden påtalat bedömdes medföra en hög risk för förorening av grundvattnet i området. I fyra av fallen belastades avloppsanläggningarna både med WC- och BDT-avloppsvatten medan det i två fall endast handlade om BDT-avloppsvatten. Att kommunen utifrån 6 § lagen om allmänna vattentjänster (LAV) förelagts att inrätta en allmän va-anläggning för avlopp i området föranledde inte någon annan bedömning eftersom en sådan lösning låg ca tio år fram i tiden.

HaV förstår domarna så att det kan finnas skäl att medge undantag från de miljö- och hälsoskyddsmässiga krav som normalt gäller för enskilda avloppsanläggningar när kommunalt avlopp är planerat att anläggas i ett område inom en snar framtid. Är den planerade anslutningen till det allmänna avloppsnätet avlägsen (i förevarande fall var det över 10 år kvar till dess kommunalt VA kunde förväntas byggas ut) saknas dock förutsättningar att göra några sådana undantag. Det förhållande att målen gällde ett LAV-område där kommunen borde ha ordnat kommunalt VA för området ansågs i sig sakna betydelse vid bedömningarna av om de befintliga avloppsanläggningarna uppfyllde miljöbalkens krav och om de enskilda fastighetsägarna behövde ordna sina anläggningar fram till dess att det kommunala VA-nätet byggdes ut till området. Se även avsnittet I väntan på kommunal eller gemensam avloppsanläggning i Vägledning för prövning.

När verksamhetsutövaren är gammal, sjuk eller har dålig ekonomi

Enligt 2 kap. 3 § kommunallagen(2017:725): ska alla kommuninvånare behandlas lika:

Kommuner och regioner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.

Det innebär till exempel att tillsynsmyndigheten i förväg inte kan undanta en grupp invånare som ska slippa krävas på åtgärder om de har ett bristfälligt avlopp, se beslut från JO dnr 2114-2002. Det är istället den prövning som görs i det enskilda ärendet som är utslagsgivande för bedömningen. Det innebär också att utfallet av en prövning eller en tillsynsinsats kan bli olika beroende på förutsättningarna i det enskilda ärendet, det vill säga det finns i så fall sakliga skäl för skillnaderna.

Ålder

Som exempel tas här två domar från MMD där utfallet blev olika trots att förutsättningarna först framstår som tämligen lika. I det första målet, M 3318-11, var verksamhetsutövaren 87 år och ville befrias från kravet på att bygga om husets avloppsanläggning. Hon ansåg att nästa ägare av huset kunde förbättra anläggningen istället. Domstolen tog först ställning till an­läggningen och om den uppfyllde miljöbalkens krav. Man fann att utsläppet var olagligt eftersom det stred mot 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd och konstaterade därför att nämnden haft fog för sitt förbud. Domstolen tog därefter upp frågan om det var förenligt med gällande lag­stiftning att, med hänsyn till fastighetsägarens ålder och övriga omständig­heter, medge längre tid än vad som annars var brukligt för en sådan åtgärd. Domstolen ansåg att det mot bakgrund av den ringa belastningen på an­läggningen och omständigheterna i övrigt kunde godtas att tidpunkten för åtgärdernas genomförande sköts fram fem år. Domstolen ansåg det rimligt att anta att boendeförhållandena på fastigheten skulle förändras inom en inte alltför avlägsen framtid. Förbättringsåtgärderna skulle dock genomföras tidigare om ny ägare flyttade in. Av domen framgick även att om fastighets­ägaren inte hade flyttat inom fem år så borde tillsynsmyndigheten efter en ny skälighetsbedömning kunna flytta fram tiden ytterligare.

Den andra domen från MMD, M 1582-12, gällde ett förbud mot utsläpp från en avloppsanläggning med ansluten vattentoalett. Efter slam­avskiljning var det oklart vart vattnet tog vägen. Fastighetsägaren anförde att han och hans fru var pensionärer och att utsläppet från den befintliga an­läggningen torde vara begränsat. Fastighetsägaren, som var 77 år gammal, angav dessutom att uppskov på grund av hög ålder hade getts i andra fall. Länsstyrelsen anförde att enbart det förhållandet att en domstol i ett mål lämnat en förlängd tidsfrist inte skulle leda till att man ska dra generella slutsatser om att en fastighetsägares höga ålder ensamt är skäl nog för att få uppskov med tiden. Länsstyrelsen ansåg inte att det i ärendet hade framkommit att mängden avloppsvatten skulle understiga det man kunde förvänta sig från ett normalt hushåll bestående av två personer. Länsstyrelsen avslog överklagandet och satte endast fram tiden för när förbudet skulle börja gälla till ett år från det att lagakraftvunnen dom förelåg. Fastighetsägaren överklagade till mark- och miljödomstolen som gjorde samma bedömning som länsstyrelsen och avslog överklagandet.

Sjukdom

I dom M 1431 -14 från MMD förbjöd en tillsynsmyndighet en anläggning utan efterföljande rening efter slamavskiljning. WC- och BDT-vatten leddes till en tvåkammarbrunn och därefter ut i ett dike. Fastigheten ägdes av en äldre sjuklig man och hans dotter. Mark- och miljödomstolen ansåg att sjukdom skulle kunna vara skäl för att förlänga tiden för åtgärdande, men eftersom det i detta ärende fanns flera ägare till fastigheten och dottern inte åberopade sjukdom ansåg man inte att det fanns skäl att ändra tiden för när åtgärd skulle vara gjord.

Dålig ekonomi

I en dom från MMD, M 1050-13 , ansåg domstolen att en fastighetsägare är utan tillgångar först när denne inte kan skaffa medel genom lån/inteckning av sin fastighet. Om verksamhetsutövaren sålunda kan visa att denne på grund av sin låga inkomst inte får belåna fastigheten är det svårt att driva fram dyrbara åtgärder. Förbudet att släppa ut avloppsvatten är dock praktiskt möjligt för verksamhetsutövaren att följa. Frågan är hur denne då i fortsättningen ska kunna lösa de sanitära behoven. Om risken för miljön och hälsan motiverar snabba åtgärder bör tillsynsmyndigheten överväga om det finns andra billigare åtgärder som inte är så långsiktiga men ändå godtag­bara, till exempel sluten tank eller bortkoppling av WC och installation av torrtoalett, till dess fastigheten byter ägare eller till dess förhållandena förbättrats för fastighetsägaren.

Ett annat mål gällde en ansökan om utdömande av vite avseende en anläggning där ett löpande vite redan dömts ut vid upprepade tillfällen, MMD M 1988-12. Något nytt avlopp hade dock inte inrättats. Mark- och miljödomstolen avslog ansökan med hänvisning till att de redan utdömda vitesbeloppen om 130 000 kr inte hade haft någon pådrivande effekt. Kommande viten skulle snarare kunna förvärra fastighetsägarens ekonomiska situation, varför domstolen istället upplyste tillsynsmyndigheten om möjligheten att vidta rättelse på den felandes bekostnad.

Tillsynsmyndigheten måste i denna typ av ärenden noga överväga hur tillsynsärendet bäst drivs vidare. Det måste vara miljömässigt motiverat och inte innebära ett oproportionerligt ingripande från myndighetens sida. Rättelse på den felandes bekostnad kan vara en möjlighet men proportionaliteten av en sådan åtgärd liksom risken för att kommunen får bekosta åtgärderna med skattepengar måste noga övervägas.

När verksamhetsutövaren inte förfogar över marken

Det kan uppkomma en situation där verksamhetsutövaren inte förfogar över marken där avloppsanläggningen är placerad. Det kan till exempel handla om hus på ofri grund eller att det saknas servitut för en anläggning på annans mark.

I dom M 10649-10 från MÖD hanterades ett sådant ärende. Domstolen kom fram till att det inte krävs någon äganderätt eller annan rättighet till den mark där den enskilda avloppsanläggningen är placerad för att ett förbud mot utsläpp från en avloppsanläggning ska kunna följas:

”NN är ansvarig för och råder över det avloppsvatten som släpps ut från hans hus till den bristfälliga avloppsanläggningen. Han är vidare ensam nyttjare av avloppsanläggningen. Enligt MÖD:s bedömning kan, vid dessa förhållanden, ett förbud att inte släppa ut avloppsvatten från anläggningen riktas mot den som nyttjar anläggningen. Det krävs inte någon äganderätt eller annan rättighet till den mark där den enskilda avloppsanläggningen är placerad för att ett sådant förbud ska kunna efterföljas.”

Observera att ovanstående ärende gällde ett förbud. Avser miljöförvaltningen att meddela ett föreläggande är det dock relevant att överväga om ägaren av huset kan åtgärda anläggningen utan medgivande från markägaren. Den som är föremål för ett föreläggande måste ha faktisk och rättslig förmåga att uppfylla föreläggandet, och ligger anläggningen inte på mark som verksamhetsutövaren förfogar över kan det ifrågasättas om ett sådant föreläggande kan uppfyllas.

När fastigheten ligger inom kommunalt verksamhetsområde för avlopp

Skyldigheten att ordna allmänna vatten- och avloppsanläggningar följer av lagen om allmänna vattentjänster (LAV). Kommunen ska besluta om sådant verksamhetsområde om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för viss befintlig eller blivande bebyggelse. Tekniska förvaltningen kan dock inte med stöd av LAV tvinga någon att ansluta sig fysiskt till den allmänna avloppsanläggningen, och miljöförvaltningen kan inte generellt förbjuda små avloppsanläggningar inom dessa områden.

Miljöförvaltningen kan dock förelägga en enskild att ansluta sig till en befintlig kommunal avloppsanläggning, men det krävs att det finns sådana omständigheter i det enskilda fallet som gör att miljöbalken kan tillämpas med denna utgång. Samma grunder används vid beslut om ett föreläggande om anslutning som vid beslut om åtgärd av en avloppsanläggning som inte ligger inom ett kommunalt verksamhetsområde.

MÖD sammanfattar i mål M 7139-03:

”Bedömningen av huruvida det enligt miljöbalkens bestämmelser kan anses miljömässigt motiverat och kostnadsmässigt skäligt att en fastighet ansluts till en allmän va-anläggning sker separat från bedömningen av frågan om en fastighets skyldighet att bidra till kostnaderna för en sådan anläggning.”

Ingår en fastighet i ett verksamhetsområde för kommunalt VA och blivit anvisad en anslutningspunkt är fastighetsägaren enligt LAV skyldig att betala anslutningsavgifter, och andra avgifter enligt taxan, även om fysisk anslutning inte sker. Detta gäller om inte fastighetsägaren kan visa att denne kan tillgodose sitt behov bättre genom en egen anläggning. Detta är ovanligt när det gäller avloppsanläggningar, men förekommer när det gäller anslutning till dricksvatten.

Några prejudicerande domar kan ge tolkningshjälp, se Hög kostnad för fysisk anslutning var inte skäl för att slippa ansluta och Bristfällig anläggning godtogs inte inom verksamhetsområde.

Hög kostnad för fysisk anslutning var inte skäl för att slippa ansluta

I mål M 7139-03 från MÖD (MÖD 2005:20) släpptes BDT-vatten ut i en stenkista på en fastighet som låg inom kommunalt verksamhetsområde. Fastighetsägaren ville inte ansluta till kommunens nät då han ansåg att kostnaden för en anslutning till den kommunala anläggningen skulle bli orimligt hög. Han föreslog istället en sluten tank. I domskälen angav Miljööverdomstolen:

”Fastigheten ligger inom verksamhetsområdet för den kommunala va-anläggningen och en förbindelsepunkt till denna finns upprättad för fastigheten. Under sådana förhållanden får en anslutning till den kommunala va-anläggningen i regel anses utgöra den miljömässigt mest lämpliga lösningen för att komma tillrätta med olägenheter från utsläpp av avloppsvatten. NN har emellertid föreslagit att en sluten tank istället ska installeras för spillvattnet från fastigheten. Vid en bedömning av nyttan av en anslutning till den kommunala va-anläggningen i förhållande till den merkostnad som skulle bli följden av en sådan anslutning istället för en installation av en sluten tank, finner Miljööverdomstolen att det inte kan anses orimligt att kräva att fastigheten ansluts till den kommunala va-anläggningen. Miljönämnden har således haft fog för att utfärda det aktuella föreläggandet.”

I en annan dom från MÖD, M 2624-03, hade tillsynsmyndigheten förelagt en fastighetsägare att ansluta sin fastighet till en kommunal anläggning istället för det minireningsverk som denne utan tillstånd hade installerat på sin fastighet. (Se även avsnitt Kan tillstånd till en anläggning ges i efterhand?) Fastighetsägaren hänvisade till att stora kostnader (600 000 kr) skulle uppkomma för att ansluta sig fysiskt till VA-nätet. Kommunen, som bedömde att kostnaderna var avsevärt lägre förelade fastighetsägaren om anslutning och förenade föreläggandet med ett vite med det belopp de ansåg att åtgärden borde kosta. Miljööverdomstolen menade att det saknades utredning som gav stöd för att kravet på anslutning skulle vara förenat med orimliga kostnader och fastställde föreläggandet. Domstolen konstaterade också att den då gällande lagen (1970:244) om allmänna vatten- och avloppsanläggningar inte innehöll några regler om skyldighet för fastighetsägare inom anläggningens verksamhetsområde att ansluta fastigheten till anläggningen, utan lagen reglerade endast fastighetsägarens brukningsrätt och avgiftsskyldighet (8-9 §§ va-lagen). I nuvarande lag (2006:412) om allmänna vattentjänster motsvaras dessa paragrafer om brukningsrätt och avgiftsskyldighet av 16 och 24 §§.

Sammanfattningsvis kan konstateras att en fastighetsägares kostnad för anslutning till kommunalt VA ska vägas mot kostnaden för en enskild lösning, men att nyttan med en kommunal lösning är så pass stor att kostnaderna för anslutning kan vara tämligen höga och ändå skäliga. Skyldigheten att betala anslutningsavgift är reglerad i lag (2006:412) om allmänna vattentjänster och måste erläggas oavsett fysisk anslutning eller inte, såvida inte fastighetsägaren kan visa att hen kan tillgodose sitt behov av vattentjänst bättre genom en egen anläggning.

Vidare tydliggör MÖD att det är med stöd av hälsovårdslagstiftningen, vilket idag bör motsvaras av miljöbalken, som kravet på fysisk anslutning kan ställas.

Bristfällig anläggning godtogs inte inom verksamhetsområde

I ett mål från MÖD, M 1959-14, gällde det en avloppsanläggning som bestod av en trekammarbrunn med därefter okänd rening. Att reningen efter slamavskiljning var okänd ansåg domstolen inte var av avgörande betydelse för om det funnits fog för nämndens föreläggande om att ansluta till den kommunala anläggningen. Fastighetsägarna hade varken redovisat något tillstånd till anläggningen eller någon annan utredning som visade att den uppfyller de krav som från miljö- och hälsoskyddssynpunkt ställs på avloppsanordningar. Eftersom den nuvarande anläggningen därmed inte kunde anses uppfylla kraven i 9 kap. 7 § miljöbalken ansåg MÖD att nämnden hade haft fog för uppfattningen att anläggningen inte kunde godtas. Fastigheten låg inom verksamhetsområdet för den kommunala va-anläggningen och det fanns en förbindelsepunkt upprättad för fastigheten. MÖD uttalade att ”en anslutning till det kommunala spillvattennätet utgör som regel den miljömässigt mest lämpliga lösningen för att komma till rätta med olägenheter från utsläpp av avloppsvatten (se MÖD M 7139-03). Även med beaktande av alternativa avloppslösningar är förhållandena i detta mål sådana att det i vart fall inte är orimligt att förelägga om att fastigheten ansluts till det kommunala spillvattennätet. ”

Bedömning av grundvattennivå

I de allmänna råden om små avlopp (HVMFS 2016:17) anges att ”Avståndet mellan infiltrationsnivå och högsta grundvattennivå (…) bör inte understiga 1 m”. Anledningen till detta är att det är i den omättade zonen (zonen innan avloppsvattnet når grundvattnet) som den huvudsakliga reningen av såväl smittämnen som andra ämnen sker.

Eftersom storleken på den omättade zonen är av stor betydelse för att en infiltrationsanläggning ska fungera på avsett sätt är denna förutsättning också en viktig komponent i lokaliseringsutredningen i samband med tillståndsprövningen. Huvudregeln vid all tillsyn av tillståndsgivna anläggningar är att tillsynen måste utgå ifrån hur tillståndet och dess villkor formulerats. När det gäller små avloppsanläggningar och grundvatten behöver myndigheten dock också förhålla sig till hur omfattande lokaliseringsutredningen i projekteringsfasen har varit.

Se även avsnitt Kontroll av avstånd till grundvatten från infiltrationsnivån.

Anläggningar med högre grad av grundvattenutredning under projektering

Beskrivning av en metod för utredning av grundvattennivåförhållanden samt förslag till villkor i tillstånd finns i avsnitten Bestämning av dimensionerande grundvattennivå och Formulering av grundvattenvillkor i Vägledning för prövning. Metoden är avsedd för att i projekteringsfasen av en ny anläggning kunna fastställa att den sökta platsen är lämplig och att tillräckligt stor omättad zon kan uppnås.

En sådan utredning bör innefatta:

  • fastställande av grundvattennivå i provgrop/grundvattenrör vid minst två tillfällen,
  • tillägg för att avläsning av grundvattennivå kan ha skett vid en tidpunkt då grundvattennivåerna varit låga samt
  • tillägg vid finkornig jordart (inom fält B) på grund av att infiltrationen i sig höjer grundvattennivån.

Vid nya tillståndsprövningar av infiltrationsanläggningar där ovanstående utredning eller motsvarande har ingått kan ett villkor om avstånd till grundvattenyta vara formulerat på följande sätt:

Avståndet mellan infiltrationsnivån och grundvattenytan ska med undantag för kortare perioder (högst 2 månader under ett år) uppgå till minst 1 m. Avståndet mellan infiltrationsnivån och grundvattenytan får aldrig understiga 0,5 m.

Om grundvattennivåer har utretts i samband med projekteringen, där hänsyn tagits till fluktuationer och till tidpunkten på året när utredningen gjordes, bör avvikelser från kravet på 1 meter omättad zon vara ovanliga när anläggningen senare är i drift. Genom att det i ovanstående villkor anges att en avvikelse tillåts under en begränsad tid, lämnas ett utrymme för att det kan inträffa extrema händelser som inte kan förutses. Genom att den andra meningen i villkoret anger att avståndet aldrig får understiga 0,5 meter är villkorsförslaget också anpassat till vad som är praktiskt vid tillsyn och rättssäkert för den enskilde verksamhetsutövaren. En överträdelse är lätt att konstatera - understiger den omättade zonen 0,5 meter följer anläggningen inte givna villkor oavsett fyllnadsgrad i grundvattenmagasinet. Villkoret står inte i motsats till huvudkravet på 1 meter omättad zon under normalår. Förslaget till formulering av villkor i Vägledning för prövning tar alltså hänsyn både till vad som är möjligt att efterleva för verksamhetsutövaren och vad som är möjligt att kontrollera för tillsynsmyndigheten.

En anläggning där det finns en utredning enligt ovan (eller motsvarande) om grundvattenförhållandena i projekteringsfasen (och som också återspeglar sig i det fysiska utförandet av anläggningen), samt där det finns villkor av den typ som föreslagits ovan, kan lämpligen få tillsynsbesök när grundvattennivån står högt. Det är svårt att följa upp en anläggning vid så många tillfällen under ett år att det är möjligt att avgöra om den första delen av villkoret är uppfyllt. Det är lättare att vid en enstaka inspektion konstatera överträdelse om avståndet till grundvattennivån understiger 0,5 m. Det avståndet ska en anläggning klara även vid höga grundvattennivåer.

För att översiktligt planera när tillsyn av grundvattennivåer lämpligen utförs vid anläggningar i små grundvattenmagasin, kan SGUs karta över grundvattenregimer användas:

Figur 20Förstora bilden

Klicka för större bild. Grundvattennivåns genomsnittliga variationsmönster under året (regim) i olika delar av landet under perioden 1981-2010. Redovisningen avser snabbreagerande (”små”) grundvattenmagasin som vanligtvis finns i jordarten morän och i berggrunden (Vikberg, Thunholm, Thorsbrink, & Dahné, 2015).

SGU redovisar aktuella grundvattenförhållanden veckovis i två olika typer av webkartor: Grundvattennivåer och Fyllnadsgrad. En hög fyllnadsgrad betyder en hög nivå i vattenmagasinet, medan den andra kartan Grundvattennivåer visar en relativ nivå jämfört med hur det brukar vara vid den aktuella årstiden. Det är alltså kartan Fyllnadsgrad som ger den efterfrågade informationen om det är höga eller låga nivåer i magasinet.

SGU har också en kartvisare, Kartvisare och diagram för mätstationer som ger mer lokal information samt en bild av hur grundvattennivån varierar över längre tidsperioder (årtionden).

Anläggningar med lägre grad av grundvattenutredning under projektering

Vid tillsyn av anläggningar där utredningen av avstånd till grundvattenytan kanske inte varit lika grundlig under projekteringsskedet, och/eller där villkoret är utformat på annat sätt, kan frågan uppkomma om vad som är godtagbart avstånd till grundvattenytan. Sådana anläggningar kräver förmodligen mer utredning innan det finns ett tillräckligt underlag för bedömning. Exempel på utredning som kan bli aktuell är uppgifter om grundvattennivån på platsen i förhållande till magasinets fyllnadsgrad och uppgifter om infiltrationsnivåns läge. Gis-stödets beräkningsverktyg för dimensionerande grundvattennivå GVdim kan ge indikation på lämplig infiltrationsnivå, men en bedömning behöver göras i det enskilda fallet. Tillsynen måste (som alltid) utgå från tillståndet och villkoren, men för att kunna avgöra om en avvikelse från ett villkor om grundvattennivå är av ringa betydelse eller inte kan en sådan anläggning eventuellt behöva flera tillsynsbesök vid olika grundvattenförhållanden. Jämför med 24 kap. 3 § miljöbalken om när en tillståndsmyndighet får helt eller delvis återkalla miljöbalkstillstånd:

24 kap. 3 § Tillståndsmyndigheten får helt eller delvis återkalla tillstånd, dispens eller godkännande som meddelats enligt balken, eller enligt föreskrifter med stöd av balken, och förbjuda fortsatt verksamhet (…)
2. när tillståndet, dispensen, godkännandet eller villkor som gäller för verksamheten eller åtgärden inte har följts och avvikelsen inte är av ringa betydelse,
3. om det till följd av verksamheten eller åtgärden har uppkommit någon olägenhet av väsentlig betydelse som inte förutsågs när verksamheten eller åtgärden tilläts, (…)

När gemensamhets­anläggning finns

Ibland finns det planer på att dra fram kommunalt VA inom en inte alltför avlägsen framtid. Är det då rimligt att kräva att en bristfällig avloppsanläggning byggs om eller ersätts med en ny?

I ett mål från MÖD, M 5463-00 , hade en verksamhetsutövare förelagts vid vite om att ansluta sitt avlopp till en privat gemensam av­lopps­anläggning som drevs av en förening. Miljödomstolen angav i sina domskäl:

”Den ifrågavarande gemensamma avloppsanläggningen är inte en allmän va-anläggning och omfattas inte av regleringen i VAL. Anläggningen drivs av en ekonomisk förening. Enligt miljönämndens uppgift avses föreningen i framtiden ombildas till en samfällighetsförening. Detta har också förutsatts i detaljplanen såvitt framgår av dess genomförandebeskrivning.

Det är tydligt att fördelar finns att vinna, inte minst miljömässiga, genom att avloppsfrågan i området ordnas i ett större sammanhang. Som [fastighetsägaren] har invänt föreligger det dock för dagen betydande osäkerhet om den faktiska kostnaden för att ansluta fastigheten till den gemensamma avloppsanläggningen. Vidare bygger samverkan i den ekonomiska förening som driver anläggningen helt och hållet på frivillighet. Mot denna bakgrund och med hänsyn till övriga konsekvenser som en tvångsmässig anslutning till anläggningen kan medföra för [fastighetsägaren] synes det inte möjligt att med stöd av miljöskyddslagen förelägga denne att vidta skyddsåtgärder med mera i denna form.
Med hänvisning till det som nu har sagts finner miljödomstolen att det meddelade vitesföreläggandet ska upphävas."

Ärendet överklagades till Miljööverdomstolen som fastställde Miljödomstolens beslut.

Det är sålunda som huvudregel inte möjligt att förelägga om anslutning till samfällighet eftersom samfälligheter bygger på frivillighet. I det aktuella målet var det dessutom oklart om anläggningen tålde ytterligare belastning. Däremot kan nämnden förbjuda utsläpp och lämna till fastighets­ägaren att hitta en lösning, vilket i slutänden skulle kunna vara en anslutning till en privat samfällighet. Det måste då stå klart för myndigheten att det finns möjliga lösningar, annars kan ett förbud vara oproportionerligt.

Vattenområde och tätbebyggelse

Sker utsläpp av toalettavloppsvatten eller avloppsvatten från tätbebyggelse till vattenområde, finns det ett förbud mot utsläpp i 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Det är förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning.

Vad som sägs i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart att sådant utsläpp kan göras utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön.

I förordningen för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd finns inte någon definition av begreppet vattenområde. Ledning får istället hämtas från den definition av begreppet som finns i 11 kap. 4 § miljöbalken. Där framgår att med vattenområde avses ett område som täcks av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd. I förarbetena (prop. 1997/98:45 del II s. 128) nämns som exempel sjöar, vattendrag, diken, kärr och konstgjorda vattensamlingar såsom regleringsdammar och bevattningsmagasin.

Om miljöförvaltningen har konstaterat utsläpp till vattenområde kan bedömning utifrån 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd sålunda vara aktuell. Exempel på rättsfall som berör denna situation är MÖD M 1327-03 och MÖD M 9381-18.

Är det osäkert om det verkligen är ett direktutsläpp till vattenområde, kanske sker utsläppet till en stenkista eller en åkerdränering, får anläggningen istället bedömas utifrån bestämmelserna i 9 kap. 7 § miljöbalken samt de allmänna hänsynsreglerna.

Av 9 kap 7 § framgår att ”avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras.”

Exempel på rättsfall som berör denna situation är MÖD M 6259-03, MÖD M 7529-14 och MÖD M 7165-13.

Tätbebyggelse

Begreppet tätbebyggelse som återfinns i 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är inte heller definierat. Det saknas generellt en gemensam tätortsdefinition, både inom Norden och internationellt. Mark- och miljödomstolen i Nacka konstaterar dock i mål M 4320-13 att en fastighet inte låg inom tätbebyggt område:

Fastigheten ligger inom ett område sydost om X tätort. Avståndet till närmaste samling av hus är ca 600 meter. Mot bakgrund av fastighetens avsides belägna placering anser mark- och miljödomstolen inte att fastigheten ligger inom ett tättbebyggt område.

12 § i FMH har sitt ursprung i 7 § miljöskyddslagen från 1969 som i sin tur kommer från en revidering 1956 i den äldre vattenlagen. Begreppet fanns också i 6 § i den då gällande Byggnadslagen (1947:385). I förarbetena till ändringen av vattenlagen 1956 framgår att man avser utsläpp från ”bebyggelse bestående av ett flertal fastigheter eller bostadshus inom ett till ytvidden jämförelsevis begränsat område”, vilket kan omfatta ”bebyggelse med mer än 200 invånare” och ”närmast kan anses motsvara byggnadslagens begrepp”. (Prop. 1956:173, 1956)

Som hjälp vid tolkningen av ”tätbebyggelse” kan även Statistiska Centralbyråns (SCB:s) definition av begreppet tätort användas. Grundregeln är att tätorten bör ha över 200 invånare och att avståndet mellan husen normalt inte är mer än 200 meter. (Statistiska Centralbyrån, 2016)

”Tätbebyggelse” i miljöbalkens mening kan också jämföras med samlad bebyggelse som tidigare var ett begrepp inom den äldre plan- och bygglagen (1987:10): ”områden med tomter som gränsar till varandra eller som åtskiljs endast av vägar eller naturmark och som tillsammans har minst 10–20 hus”. Begreppet samlad bebyggelse enligt den gamla plan- och bygglagen har sedan 2011 ersatts av det vidare begreppet sammanhållen bebyggelse: ”bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark”. I översiktsplanen för en kommun brukar områden som anses vara sammanhållen bebyggelse finnas utmärkta.

Områden som kan definieras som tätbebyggelse kan ofta omfattas av detaljplanekrav och kan utgöra områden som omfattas av 6 § lagen om allmänna vattentjänster.

Tillsynsbeslut

Om miljöförvaltningen efter utredning kommer fram till att anläggningen inte har sådana brister att det motiverar ett föreläggande eller förbud bör ärendet avslutas med ett formellt beslut om att anläggningen vid denna tidpunkt bedöms uppfylla miljöbalkens krav och att ärendet därmed kan avslutas utan åtgärd.

Om miljöförvaltningens utredning, efter kommuniceringen, däremot visar på brister som kräver ingripande blir nästa steg att utforma ett föreläggande om att vidta förbättringsåtgärder, att följa tillståndet eller ett förbud mot utsläpp.

Förutsättningar för att meddela ett förbud eller föreläggande

En tillsynsmyndighet får enligt 26 kap. 9 § miljöbalken ingripa genom de förelägganden eller förbud som behövs för att balken och föreskrifter, domar och andra beslut som meddelats med stöd av balken ska följas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får dock inte tillgripas.

Grundläggande förutsättningar för att meddela ett förbud eller ett föreläggande är att det i det enskilda fallet

  • behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska följas eller att det föreligger en olägenhet i miljöbalkens mening
  • det finns en adressat att rikta krav mot
  • det finns åtgärder som är effektiva och rimliga att utföra
  • adressaten har faktisk och rättslig möjlighet att följa föreläggandet eller förbudet

Föreläggande om utredning

För att det ska finnas ett tillförlitligt beslutsunderlag för tillsynsmyndigheten kan det, beroende på omständigheterna i det enskilda ärendet, finnas behov av att först förelägga verksamhetsutövaren om att låta undersöka vad de definierade bristerna i anläggningen beror på och hur de eventuellt kan åtgärdas. Detta ger myndigheten möjlighet att få in underlag för att bedöma en eventuell åtgärds skälighet och lämplighet. Föreläggandet om utredning behöver vara väl preciserat för att verksamhetsutövaren ska veta vad denne behöver göra för att uppfylla det. Se till exempel M 8011-03 och M 2824-04 där mark- och miljööverdomstolen upphävde kommunens förelägganden om att verksamhetsutövarna skulle utreda förslag till åtgärder för behandling av avloppsvatten inom fastigheten.

En skälighetsavvägning ska göras för att undvika att kräva in uppgifter som är oskäligt dyra att ta fram. Se avsnitt Ekonomiskt rimligt.

Brister som kan åtgärdas inom ramen för tillståndet

Gäller det en brist som bedöms vara möjlig att rätta till inom ramen för tillståndet utan att hela anläggningen byts ut är det mer lämpligt att tillsynsmyndigheten beslutar om ett föreläggande (till exempel att följa tillståndet) än ett förbud, se avsnitt Mindre brister.

För att verksamhetsutövaren ska kunna föreläggas att åtgärda bristerna i anläggningen måste det även framgå att kostnaden för dessa åtgärder är rimlig i förhållande till kostnaden för en helt ny anläggning.

Åtgärder som kräver anmälan eller tillstånd

Det måste finnas rättslig möjlighet att efterkomma ett föreläggande. Det är därför olämpligt att förelägga om en åtgärd som kräver tillstånd eller anmälan (FMH § 13-14) eftersom det då finns en risk att åtgärden vidtas utan att en prövning har gjorts. Även om verksamhetsutövaren lämnar in en tillståndsansökan är det inte säkert att den kommer att bifallas. Om den skulle avslås eller avvisas skulle föreläggandet inte kunna efterkommas. Se till exempel MÖD M 9381-18.

En typisk sådan situation kan handla om en äldre anläggning med tillstånd från innan miljöbalken trädde i kraft, som med hänsyn till recipientens status behöver uppdateras med förbättrad fosforreduktion, men i övrigt har fullgod funktion och följer sitt tillstånd. I detta fall är det istället rimligt att förbjuda anläggningen eftersom en sådan åtgärd kräver tillstånd eller anmälan. Då får verksamhetsutövaren själv ta ställning till om hen vill rusta upp anläggningen eller föredrar att inte fortsätta driva anläggningen, se MÖD M 10805-15. Anser myndigheten att det finns möjligheter att anläggningen kan kompletteras utan att helt byggas om, är det lämpligt att detta framgår av beslutet. Verksamhetsutövaren kan också i dialog med myndigheten välja att självmant komma in med en ansökan om tillstånd eller en anmälan.

För att kunna ställa ytterligare krav på anläggningar som redan har miljöbalkstillstånd måste verksamheten omprövas enligt reglerna i 24 kap. 5 § miljöbalken, se avsnittet Omprövning och återkallelse av miljöbalkstillstånd.

Förbud och föreläggande riktat mot anläggning med tillstånd meddelat före miljöbalken

Ett tillstånd som har beslutats med stöd av lagstiftning före miljöbalken har generellt sett inte samma rättskraft som ett tillstånd som meddelats med stöd av miljöbalken, se till exempel MÖD:s dom i mål M 464-03 och M 13819-19. Ett tillstånds rättskraft är begränsat till de frågor som prövades i tillståndet.

Rättskraften av ett tillstånd meddelat med stöd av hälsoskyddslagen är vanligen begränsat till att få inrätta anläggningen. Med begränsat till inrättande menas att driften inte omfattas av rättskraft. När det gäller sådana tillstånd finns därför inget hinder för kommunen att meddela de förelägganden och förbud som bedöms nödvändiga. Om miljöförvaltningen måste ingripa mot en avloppsanläggning med ett tillstånd som saknar rättskraft behöver tillsynsmyndigheten inte ompröva eller återkalla tillståndet i enlighet med 24 kap. miljöbalken, vilket myndigheten behöver göra om det gäller ett tillstånd meddelat med stöd av miljöbalken.

Förbud och föreläggande riktat mot anläggning med miljöbalkstillstånd

Om en verksamhetsutövare har fått ett tillstånd meddelat med stöd av miljöbalken omfattas det av rättskraft, det vill säga beslutet gäller mot alla med avseende på de frågor som prövats i ärendet (se 24 kap. 1 § MB). Det innebär bland annat att det enligt 26 kap. 9 § tredje stycket miljöbalken inte går att meddela ett föreläggande eller förbud som begränsar tillståndet. Därmed innebär ett lagakraftvunnet tillstånd enligt miljöbalken ett starkt skydd mot krav på anläggningen.

För att en tillsynsmyndighet ska kunna rikta ett föreläggande som innebär högre ställda krav än tillståndet medger måste miljöförvaltningen först göra en omprövning enligt. 24 kap. 5 § miljöbalken. Detta gäller för frågor som prövats inom ramen för tillståndet.

En tillsynsmyndighet kan inte heller förbjuda en åtgärd som omfattas av ett tillstånd med rättskraft utan att först återkalla det med stöd av 24 kap. 3 § miljöbalken. Är en fråga däremot inte prövad i tillståndet kan tillsynsmyndigheten förelägga om denna. Ett föreläggande får dock inte vara mer ingripande än vad som krävs. (Bengtsson, 2012)

Se till exempel MÖD:s dom i mål M 6402-20, där tillsynsmyndigheten hade meddelat ett förbud mot utsläpp av avloppsvatten till en infiltration som hade tillstånd enligt miljöbalken. Tillsynsmyndigheten anförde att ett förbud att använda anläggningen är mindre ingripande än ett föreläggande om att åtgärda bristerna som noterats i anläggningen, med hänvisning till att kommunen i ett sådant fall skulle binda verksamhetsutövaren till en specifik lösning. Kommunen underströk att förbudet inte innebar en återkallelse av tillståndet, och att avloppslösningen skulle kunna tas i bruk igen efter åtgärd. MÖD konstaterade dock att tillståndsbeslutet från 2004 omfattades av bestämmelsen om rättskraft i 24 kap. 1 § miljöbalken och anförde att nämnden inte kunde ställa ytterligare krav. Överklagandet avslogs med hänvisning till att det inte funnits någon möjlighet för kommunen att meddela ett förbud för verksamheten.

Ett tillstånd enligt miljöbalken innebär alltså att tillsynsmyndigheten som huvudregel inte får förelägga om strängare krav avseende de frågor som är prövade inom ramen för tillståndet. Föreligger sådana omständigheter som gör att 24 kap 3 och 5 §§ miljöbalken är tillämpliga kan omprövning och återkallelse av tillstånd var aktuellt, se avsnitt Omprövning och återkallelse av miljöbalkstillstånd.

Ett tillstånd enligt miljöbalken hindrar, enligt 26 kap. 9 § fjärde stycket miljöbalken, dock inte att brådskande och nödvändiga förelägganden och förbud kan beslutas för att undvika att ohälsa eller allvarlig skada på miljön uppkommer.

Omprövning och återkallelse av miljöbalkstillstånd

Av 26 kap. 1 § miljöbalken framgår bland annat att en tillsynsmyndighet fortlöpande ska bedöma om villkor för miljöfarlig verksamhet som omfattas av tillstånd är tillräckliga. I de fall det handlar om ett miljöbalkstillstånd och ett föreläggande enligt 26 kap. 9 § miljöbalken inte är tillräckligt finns möjlighet att i vissa fall återkalla eller ompröva tillstånd. Det är den kommunala nämnden i sin roll som tillstånds­myndighet som har en möjlighet att återkalla ett tillstånd. Frågor om omprövning eller återkallelse ska självmant tas upp av myndigheten, enligt 24 kap. 11 § första stycket miljöbalken. Eftersom miljönämnden när det gäller små avlopp är både tillsyns- och tillståndsmyndighet får omprövning och återkallelse tas upp utan någon särskild framställning.

Förbud och återkallelse av miljöbalkstillstånd

Återkallelse, som regleras i 24 kap. 3 § miljöbalken, innebär att tillståndet upphör att gälla och fortsatt verksamhet förbjuds. För att återkalla ett tillstånd och förbjuda fortsatt utsläpp till en avloppsanläggning krävs att någon av omständigheterna som anges i paragrafen föreligger. För små avloppsanläggningar är det förmodligen främst aktuellt att tillämpa punkten 2 – när tillståndet eller villkor som gäller för verksamheten inte har följts och avvikelsen inte är av ringa betydelse.

Obetydliga överträdelser ska dock inte medföra att ett tillstånd återkallas. Det framgår av förarbetena (prop. 1997/98:45 del 2 s. 255) att andra sätt att åstadkomma rättelse först ska prövas, bland annat förelägganden enligt 26 kap. 9 § miljöbalken, och att omprövning kan vara aktuellt innan beslut om återkallelse fattas. I till exempel mål M 3679-19 från MMD Vänersborg gällde det en anläggning som en miljönämnd återkallat tillståndet för. Domstolen bedömde att det var för ingripande att återkalla tillståndet, med hänvisning bland annat till att det var ett miljöbalkstillstånd och att verksamhetsutövaren föreslagit förbättringsåtgärder. Nämnden hade motiverat återkallelsen med att villkoren för tillståndet inte uppfyllts. Se även avsnitten Svårbedömda brister kräver mer underlag och Förbud och föreläggande riktat mot anläggning med miljöbalkstillstånd.

Omprövning av miljöbalkstillstånd

Om miljöförvaltningen kommer fram till att en anläggning som har ett tillstånd som har rättskraft (typiskt sett tillstånd beviljade med stöd av miljöbalken) behöver åtgärdas, men som kan fungera efter förändringar som inte medför att hela anläggningen behöver bytas ut eller omlokaliseras, kan en omprövning enligt 24 kap. 5 § miljöbalken vara aktuell. Behovet av åtgärder är inte av lika genomgripande art som vid en återkallelse. Skäl för en omprövning kan vara att tillståndet eller villkor som gäller för verksamheten inte har följts (24 kap. 5 § 4 miljöbalken). Det finns dessutom möjlighet att ompröva ett tillstånd bland annat

  • om verksamheten med någon betydelse medverkar till att en miljökvalitetsnorm inte följs (24 kap. 5 § punkt 2),
  • om det genom verksamheten uppkommit en olägenhet av någon betydelse som inte förutsågs när verksamheten tilläts (24 kap. 5 § punkt 5) eller
  • om förhållandena i omgivningen har ändrats väsentligt (24 kap. 5 § punkt 6).

Det är troligen svårt att motivera att en påverkan på möjligheterna att följa en miljökvalitetsnorm (MKN) (p2) kan bli följden av utsläpp från enbart en liten anläggning och att detta skulle motivera en omprövning. Handlar det däremot om många små avloppsanläggningar som tillsammans bedöms påverka en MKN negativt så kan det i dessa fall vara motiverat att ställa högre krav. Det är alltså i dessa fall mycket viktigt att försäkra sig om att det verkligen är de små avloppen som påverkar MKN i den aktuella vattenförekomsten.

Punkt 5 och punkt 6 tar sikte på att det har uppkommit en olägenhet som inte kunde förutses vid prövningen och/eller genom att det skett en förändring i omgivningen. En omprövning av sådana skäl behöver vara väl motiverad och bedömas utifrån miljö/hälsonytta i förhållande till kostnaden för nya strängare krav.

Observera att tillståndsmyndigheten, med stöd av 24 kap. 5 § miljöbalken, inte får meddela så ingripande villkor eller andra bestämmelser att verksamheten inte längre kan bedrivas eller att den avsevärt försvåras.

Ändra eller upphäva villkor efter ansökan av tillståndshavaren

Enligt 24 kap. 13 § p 2 miljöbalken får tillståndsmyndigheten efter ansökan av tillståndshavaren besluta att ändra eller upphäva villkor i ett tillståndsbeslut om det är uppenbart att villkoret inte längre behövs eller är strängare än nödvändigt eller om ändringen påkallas av omständigheter som inte förutsågs när tillståndet gavs.

Hur ska beslutet utformas?

Miljöförvaltningen måste adressera beslutet mot var och en av de berörda, med klara direktiv om vad var och en ska prestera. Beslutet måste vara så klart formulerat att adressaten har helt klart för sig vad tillsynsmyndigheten kräver och motiven för dessa krav. Kan ett föreläggande eller förbud missförstås riskerar det att upphävas av överprövande myndighet vid ett överklagande. Beslutet måste också ha lagstöd, vara tidssatt och möjligt att efterleva för adressaten.

Rätt adressat

Ett förbud måste alltid innehålla uppgift om adressatens namn, det är till exempel inte tillräckligt att förbudet riktas mot ägaren av en viss fastighet se dom från MÖD, M 11542-17 och M 11544-17.

Till vem ska beslutet riktas?

I många ärenden som rör små avloppsanläggningar är det en eller flera privatpersoner som är fastighetsägare och genom det kan anses vara verksamhetsutövare med rättslig och faktisk möjlighet att efterkomma ett beslut. I sådana fall riktas beslutet till fastighetsägaren/na (var för sig om det är flera), vilket oftast betyder den eller de som har lagfart på fastigheten. Lagfart är en officiell registrering av ett förvärv av fast egendom. Fastighetsregistret är Sveriges officiella register över hur marken i Sverige är indelad och över vem som äger vad. Dessutom innehåller registret information om adresser, gemensamhetsanläggningar, byggnader och fastighetstaxering. Lantmäteriet ansvarar för drift och förvaltning av fastighetsregistret. Ajourföring i registret görs av Lantmäteriet i samverkan med kommunala lantmäterimyndigheter.

Det är inte korrekt att formulera föreläggandet så att det riktar sig till ”ägaren av fastigheten XX”, utan föreläggandet måste uttryckligen riktas till viss eller vissa angivna fysiska eller juridiska personer. Misstag på detta område leder till att överklagade beslut upphävs. Se till exempel M 1421-14 från MMD.

Arrendatorer

I en dom från MMD, M 2727-18, kom domstolen fram till att arrendatorn var rätt adressat för ett föreläggande eftersom dispositionsrätten till egendomen genom arrendeavtalet övergått från jordägaren till arrendatorn. Arrendatorn har därigenom faktisk och rättslig möjlighet att vidta de åtgärder som följde av föreläggandet.

I en annan dom från MMD, M 1194-20, bedömde domstolen istället att fastighetsägaren var att betrakta som verksamhetsutövare och därmed rätt adressat för nämndens förbud. Beslutet motiverades med att en grundläggande förutsättning för att någon ska betraktas som verksamhetsutövare är att denna ska ha faktiska och rättsliga möjligheter att vidta åtgärder mot påstådda störningar och olägenheter. Domstolen ansåg inte att det i detta fall framkommit något som talade för att fastighetsägaren saknade faktisk eller rättslig möjlighet att åtgärda eller ställa krav på den eventuella arrendatorn att åtgärda anläggningen.

För att bedöma vem som är verksamhetsutövare på en arrenderad fastighet kan arrendeavtalet därmed behöva granskas.

Byggnad på ofri grund

En byggnad på ofri grund är en byggnad på någon annans mark. Byggnaden räknas som lös egendom och det går inte att få lagfart på samma sätt som när det gäller fast egendom. Vem som är ägare av en byggnad på ofri grund ska – om byggnaden har ett taxeringsvärde och ägaren ska betala skatt - ändå anmälas till Skatteverket och registreras i fastighetsregistret. Det finns då en lagfaren ägare till fastigheten (marken) medan ägaren till huset är taxerad ägare. Som utgångspunkt bör miljöförvaltningens beslut i sådana fall riktas till taxerad ägare av huset eftersom det vanligen är den taxerade ägaren som är verksamhetsutövare i miljöbalkens mening och har rättslig och faktisk möjlighet att efterkomma ett beslut. Omständigheter i det enskilda fallet kan dock medföra att husets ägare saknar sådana möjligheter. Vid en invändning från den taxerade ägaren till huset bör tillsynsmyndigheten utreda vem som har möjlighet att utföra åtgärden.

Hus på ofri grund utgör en egen taxeringsenhet med en egen typkod i fastighetsregistret. Ibland kan en byggnad på ofri grund vara för lite värd för att registreras hos Skatteverket och därmed saknas ägaruppgifter i fastighetsregistret. Det sammanlagda värdet på byggnaderna behöver uppgå till minst 50 000 kr för att ett taxeringsvärde ska sättas.

Invänder en fastighetsägare att den byggnad en utredning avser ägs av någon annan och därmed står på ofri grund bör tillsynsmyndigheten kunna begära att fastighetsägaren inkommer med underlag som visar på detta.

Adressat med adress utomlands

Att adressaten bor utomlands spelar ingen roll för beslutet i sig – det ska ställas till rätt adressat på den aktuella adressen utanför Sverige. Det som däremot spelar roll för ärendets vidare handläggning är hur delgivningen kan ske. Skatteverket har uppgifter om adress till fastighetsägare som bor utanför Sverige. Se även avsnittet Om adressaten bor utomlands.

Dödsbo

En fastighet kan ägas av ett dödsbo, som är en avliden persons tillgångar och skulder. Dödsboet är en juridisk person och existerar fram till dess att det upplöses genom arvskifte. Innan dess ska det förvaltas av dödsboets delägare, som kan vara till exempel make/maka och barn. Dödsbodelägarna förvaltar dödsboet tillsammans och beslutar gemensamt om vad som ska göras med fastigheten.

Om ett beslut måste fattas under den tid som dödsboet existerar ska det adresseras till ”Dödsboet efter NN” och skickas till dödsboets angivna adress. Skatteverket kan ha uppgifter om adress till dödsbon, men det är inte säkert att uppgifterna är aktuella eftersom det är dödsbodelägarna själva som anmäler en eventuell adressändring till skattekontoret. Det finns ingen automatisk uppdatering i Skatteverkets register när en person avlider. Vem eller vilka som har fullmakt och företräder dödsboet finns inte heller i Skatteverkets register.

Om dödsboet fortfarande är oskiftat året efter dödsfallet och det finns uppgifter som gör dödsboet deklarationsskyldigt, registrerar Skatteverket dödsboet och tilldelar det ett organisationsnummer. Då finns adressuppgifterna med automatik i fastighetsregistret genom daglig uppdatering av registren mellan Lantmäteriet och Skatteverket. Se även avsnitt Om adressaten är ett dödsbo.

Näringsverksamhet

Om adressaten bedriver näringsverksamhet är det viktigt att ta reda på vilken företagsform det är frågan om. Det är viktigt att skilja på om adressaten är en fysisk person som driver en enskild firma eller en juridisk person till exempel aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, stiftelse eller ekonomisk förening. Är det en enskild firma ska beslutet riktas till den fysiska personen som driver verksamheten eller äger fastigheten. Om det istället är en juridisk person ska beslutet adresseras till aktiebolaget, handelsbolaget, stiftelsen och så vidare. Man ska använda sig av bolagets korrekta och fullständiga namn och officiella adress. När det gäller vem som är firmatecknare så behövs sådan kunskap först när miljöförvaltningen ska ta ställning till hur delgivning av beslutet ska ske, så att rätt person bekräftar att beslutet eller handlingen för bolagets räkning. Det är alltid den juridiska personens ansvar, till exempel föreningens eller aktiebolagets, att se till att någon behörig fysisk person kan underteckna delgivningskvitton eller lösa ut försändelser på posten.

Kommun

Ett beslut enligt 26 kap. 9 § miljöbalken ska vara riktat till en eller flera namngivna fysiska eller juridiska personer. Det är enbart kommunen - inte kommunens nämnder - som är en juridisk person och beslutet ska därför riktas till kommunen, se till exempel dom i mål M 7937-19 från MÖD.

Tydligt och klart formulerat

Beslutet måste vara så tydligt och klart formulerat att adressaten inte behöver tveka på vad myndigheten vill att denna ska göra.

  • Mer generella otydliga formuleringar som ”utföras på ett godtagbart sätt”, eller andra formuleringar som innebär att föreläggandet inte helt klart avgränsas, kan underkännas vid en överprövning. Exempelvis kan nämnas att MÖD i mål M 2824-04 underkände formuleringen ”uppfyller miljöbalkens föreskrifter om avloppsanläggning enligt 12 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd”.
  • Vid förbud bör begreppet ”släppa ut otillräckligt renat avloppsvatten” undvikas då det är för oklart formulerat, se domar från MMD, M 1758-19 och M 4883-19, där förbudet upphävdes. Domstolen skriver i mål M 4883-19: ”Förbudet avser utsläpp av orenat avloppsvatten. Detta kan tolkas så att vatten som renats, genom något eller flera reningssteg, inte omfattas av förbudet. Detta oavsett vilken reningsgrad som i och för sig uppnåtts.” Förbud kan istället formuleras som ”Utsläpp av avloppsvatten från bad, disk och tvätt från fastigheten X:X som inte genomgått en av miljö- och byggnämnden godkänd längre gående rening än slamavskiljning förbjuds. Förbudet gäller från och med den...” se dom M 143-14 från MMD.
  • I mål i ärende M 974-19 från MMD angav domstolen att ”det förhållandet att nämnden i det meddelade förbudet inte angivit såväl WC-vatten som bad-, dusch- och tvättvatten (BDT-vatten) får anses utgöra en sådan otydlighet som medför att föreläggandet inte kan läggas till grund för ett utdömande av vitet.”
  • I dom MÖD M 8011-03, hade tillsynsmyndigheten förelagt samfälligheten om att ”lämna förslag på lösning”, detta ansåg inte domstolen var tydligt nog.

När ska beslutet börja gälla?

Det måste anges vid vilken tidpunkt ett förbud att släppa ut avloppsvatten börjar gälla, eller när en åtgärd senast ska ha vidtagits. Vilken formulering som väljs för denna tidpunkt kan ha betydelse för när beslutet börjar gälla. Om myndighetens beslut formuleras så att det börjar gälla en viss tid efter att beslutet har vunnit laga kraft är denna tidpunkt beroende av bland annat när delgivning sker och om beslutet överklagas. Ett beslut vinner laga kraft när det inte längre kan överklagas.

Om beslutet däremot formuleras så att åtgärder ska vara utförda senast ett angivet datum och delgivning inte hinner ske innan detta datum så kan tillsynsmyndigheten behöva flytta fram tidpunkten för att genomförandetiden blir för kort. Det är alltså inte så lämpligt med denna typ av tidssättning om man har korta åtgärdstider.

Möjlighet att följa beslutet

Det måste vara faktiskt och rättsligt möjligt för adressaten att göra det som krävs.

  • I mål M 10805-15 ansåg MÖD att förbudet i det aktuella fallet var försett med ett villkor som medförde utrednings- och bevissvårigheter. Man ansåg att det till och med kunde vara tekniskt omöjligt att uppfylla villkoret. Beslutet borde i stället utformas så att det innebar ett rent förbud mot att släppa ut toalettavloppsvatten till den befintliga anläggningen.
  • I dom från MMD, M 6820-18, upphävdes ett förbud då fastighetsägaren inte hade möjlighet att följa förbudet att släppa ut från avloppsanläggningen eftersom den delades med en annan fastighetsägare. Om tillsynsmyndigheten istället hade lagt förbud att släppa ut avloppsvatten till avloppsanläggningen så hade verksamhetsutövaren kunnat följa beslutet

Tydlig bedömning och motivering

En myndighets beslut ska alltid motiveras och i skälen ska alla omständigheter finnas med som varit avgörande för varför anläggningen bedömts vara bristfällig och måste åtgärdas. Ett föreläggande om åtgärder ska vidare vara möjligt att realisera till en rimlig kostnad i förhållande till den miljönytta som uppnås och mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet inte får tillgripas, jfr 2 kap. 7 § miljöbalken och 26 kap. 9 § andra stycket miljöbalken.

Kravet på motivering av myndighetsbeslut framgår av 32 § förvaltningslagen.

Av förvaltningslagen 25 § framgår också krav på kommunicering innan beslut. Ett ärende får som grundregel inte avgöras utan att den som är part har fått tillfälle att yttra sig över beslutsunderlaget. Att kommunicera innebär också att information utbyts och leder till ett bra beslutsunderlag. Av beslutet ska framgå att kommunicering skett och hur myndigheten har beaktat inkomna synpunkter. Detta kan lämpligen ingå som en del i bedömningen och motiveringen av beslutet.

Några viktiga saker att beakta i beslutet är:

  • Motiveringen och vilken avvägning som gjorts måste redovisas i beslutet för att adressaten ska förstå och själv kunna värdera miljöförvaltningens argument, se till exempel JO:s uttalande i ärende dnr 5756-2012. JO skriver sammanfattningsvis: ”Det är viktigt att understryka att det inte räcker som motivering att bara återge tillämpliga bestämmelser. Den egentliga motiveringen, slutsatsen, ska utgöras av en redovisning av myndighetens bedömning av betydelsefulla fakta i det enskilda fallet med utgångspunkt från rättsläget.” Hur har förvaltningen gjort bedömningen att anläggningen brister i förhållande till miljöbalkens krav? Lagstöd och hur myndigheten tillämpat bestämmelserna i det enskilda fallet måste anges, se avsnitt Lagstöd.
  • Förvaltningens beslut ska vara miljömässigt motiverat. I mål M 1382-17 uttalade MÖD att ”i likhet med vad som anges i de allmänna råden, att bedömningen måste göras utifrån naturgivna och andra förutsättningar för området i fråga. Denna bedömning stämmer överens med vad Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket yttrat, nämligen att krav på kvävereduktion i anläggningar av nu aktuell storlek ska vara miljömässigt väl motiverade.”
  • Det behöver framgå av beslutet att det finns möjliga lösningar för fastigheten som är kostnadsmässigt rimliga och ger god nytta för miljön eller människors hälsa. Det är inte fråga om att myndigheten ska göra omfattande prisjäm­förelser eller begära in offerter för olika anläggningstyper, men myndigheten måste innan den fattar beslutet ha gjort en uppskattning av möjliga lösningar och ungefärliga kostnader för dessa. Utan en sådan bedömning kan verksamhetsutövaren inte värdera om kraven är rimliga eller proportionerliga. I de flesta fall skulle det kunna räcka med att förvaltningen i motiveringen anger till exempel: ”Det finns inga omständigheter som talar för det skulle vara svårt att anlägga en ny avloppsanläggning med godtagbar rening på fastigheten till en rimlig kost­nad”. Om verksamhetsutövaren i det enskilda fallet invänt att det finns praktiska problem som avsevärt fördyrar en ny anläggning bör förvaltningen särskilt bemöta dessa argument. Miljöförvaltningen kan då behöva använda sin kunskap till att mer i detalj redogöra för möjliga lösningar. Se även avsnitt Skälighetsavvägning.
  • Om beslutet förenats med vite bör även detta motiveras. Vite ska inte användas slentrianmässigt utan endast när myndigheten bedömer att en sådan påtryckning krävs för att förmå adressaten att göra det som anges i beslutet. Ofta har förvaltningen först meddelat ett förbud utan vite och meddelar ett nytt beslut med vite när det inte följts. Ett sådant vite är lätt att motivera – det räcker att ange att tidigare beslut inte har efterkommits och att vite behövs för att uppnå rättelse. Om det första beslutet förenats med vite måste det motiveras, till exempel med att verksamhetsutövaren har motsatt sig åtgärder under handläggningen eller att det är förknippat med stora risker för miljön eller hälsan om utsläpp av avloppsvattnet inte upphör.

Lagstöd

Lagstöd och hur myndigheten tillämpat bestämmelserna i det enskilda fallet måste anges i beslutet. Tillämpliga paragrafer i miljöbalken är ofta

  • 26 kap. 9§ (En tillsynsmyndighet får i det enskilda fallet besluta om förelägganden och förbud …)
  • 9 kap.7 § (Avloppsvatten ska avledas och renas….)
  • 2 kap. 3 § (Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder….)
  • 2 kap. 7 § (Kraven i 2-5 §§ och 6 § första stycket gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem…)

Se även avsnitt Översiktlig regelsammanställning.

Av särskilt intresse när det gäller vilket lagstöd som är tillämpligt är om utsläppet av avloppsvatten sker till vattenområde eller inom tätbebyggelse, eftersom det finns ett uttryckligt förbud i 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd:

12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Det är förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning.

Vad som sägs i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart att sådant utsläpp kan göras utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Vattenområde

Om miljöförvaltningen har konstaterat utsläpp till vattenområde av orenat toalettavloppsvatten kan krav på rening av toalettavloppsvatten grundas direkt på förbudet i 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Är det osäkert om det verkligen är ett direktutsläpp, kanske sker utsläppet till en stenkista eller en åkerdränering, får anläggningen bedömas utifrån bestämmelserna i 9 kap. 7 § miljöbalken samt de allmänna hänsynsreglerna.

I förordningen för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd finns inte någon definition av begreppet vattenområde. Ledning får istället hämtas från den definition av begreppet som finns i 11 kap. 4 § miljöbalken. Där framgår att med vattenområde avses ett område som täcks av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd. I förarbetena (prop. 1997/98:45 del II s. 128) nämns som exempel sjöar, vattendrag, diken, kärr och konstgjorda vattensamlingar såsom regleringsdammar och bevattningsmagasin.

Begreppet tätbebyggelse

Begreppet tätbebyggelse är inte heller definierat i förordningen för miljöfarlig verksamhet. Det saknas generellt en gemensam tätortsdefinition, både inom Norden och internationellt. Mark- och miljödomstolen i Nacka konstaterar dock i mål M 4320-13 att en fastighet inte låg inom tätbebyggt område:

Fastigheten ligger inom ett område sydost om X tätort. Avståndet till närmaste samling av hus är ca 600 meter. Mot bakgrund av fastighetens avsides belägna placering anser mark- och miljödomstolen inte att fastigheten ligger inom ett tättbebyggt område.

12 § i FMH har sitt ursprung i 7 § miljöskyddslagen från 1969 som i sin tur kommer från en revidering 1956 i den äldre vattenlagen. Begreppet fanns också i 6 § i den då gällande Byggnadslagen (1947:385). I förarbetena till ändringen av vattenlagen 1956 framgår att man avser utsläpp från ”bebyggelse bestående av ett flertal fastigheter eller bostadshus inom ett till ytvidden jämförelsevis begränsat område”, vilket kan omfatta ”bebyggelse med mer än 200 invånare” och ”närmast kan anses motsvara byggnadslagens begrepp”. (Prop. 1956:173, 1956)

Som hjälp vid tolkningen av ”tätbebyggelse” kan även Statistiska Centralbyråns (SCB:s) definition av begreppet tätort användas. Grundregeln är att tätorten bör ha över 200 invånare och att avståndet mellan husen normalt inte är mer än 200 meter. (Statistiska Centralbyrån, 2016)

”Tätbebyggelse” i miljöbalkens mening kan också jämföras med samlad bebyggelse som tidigare var ett begrepp inom den äldre plan- och bygglagen (1987:10): ”områden med tomter som gränsar till varandra eller som åtskiljs endast av vägar eller naturmark och som tillsammans har minst 10–20 hus”. Begreppet samlad bebyggelse enligt den gamla plan- och bygglagen har sedan 2011 ersatts av det vidare begreppet sammanhållen bebyggelse: ”bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark”. I översiktsplanen för en kommun brukar områden som anses vara sammanhållen bebyggelse finnas utmärkta.

Områden som kan definieras som tätbebyggelse kan ofta omfattas av detaljplanekrav och kan utgöra områden som omfattas av 6 § lagen om allmänna vattentjänster.

Information om hur man överklagar beslutet

Till beslutet måste vara bifogat en hänvisning till hur man överklagar och detta måste framgå av dokumentationen i ärendet, se MÖD M 4544-20.

Anteckning i fastighetsregistret

I allmänhet bör beslutet skickas till inskrivningsmyndigheten för anteckning i fastighetsregistret, så att det följer fastigheten och blir gällande mot en ny ägare vid ett eventuellt ägarbyte. (26 kap. 15 § miljöbalken) Detta förutsätter att föreläggandet eller förbudet riktats mot någon i egenskap av ägare till fastigheten eller byggnaden. Beslutet behöver inte ha vunnit laga kraft för att skrivas in i fastighetsregistret. Syftet med inskrivningen är att ge en eventuell ny ägare möjlighet att förhålla sig till att det finns ett krav riktat mot fastigheten och att göra kravet juridiskt giltigt även mot en ny ägare. För tillsynsmyndighetens del kan det innebära att man slipper starta om tillsynsärendet på nytt om fastigheten byter ägare.

Det är viktigt att tillsynsmyndigheten underrättar inskrivningsmyndigheten om ändringar så att inaktuella uppgifter tas bort ur registret. Detta kan till exempel gälla om verksamhetsutövaren/fastighetsägaren följt beslutet eller om det upphävts efter överklagande. Det är alltid tillsynsmyndighetens ansvar att se till att uppdatera registret, se 26 kap. 15 § tredje stycket miljöbalken:

”Har ett antecknat föreläggande eller förbud upphävts genom ett beslut som vunnit laga kraft eller har den åtgärd som avses med föreläggandet vidtagits eller har ändamålet med föreläggandet eller förbudet förlorat sin betydelse, skall tillsynsmyndigheten så snart den fått vetskap om förhållandet anmäla detta till inskrivningsmyndigheten för borttagande av anteckningen. ”

Inskrivningsmyndigheterna är koncentrerade till sju inskrivningskontor, men alla inskrivningsärenden skickas in till ett och samma kontor, Fastighetsinskrivningen i Norrtälje.

Verkställighetsförordnande enligt 26 kap. 26 § miljöbalken

Huvudregeln är att ett beslut inte gäller förrän det har vunnit laga kraft. Av 26 kap. 26 § miljöbalken framgår att en tillsynsmyndighet får bestämma att dess beslut ska gälla omedelbart även om det överklagas, så kallat verkställighetsförordnande. Ett verkställighetsförordnande innebär att adressaten måste följa beslutet även om det överklagats.

Verkställighetsförordnande bör i första hand användas i ärenden där det är bråttom att åtgärder vidtas eller att utsläpp förhindras på grund av risker för miljön eller hälsan. I de allra flesta tillsynsärenden bör man avvakta att prövningen i alla instanser är avslutad innan beslutet ska verkställas. Om det är befogat med brådskande åtgärder för att det finns risk för akut förorening av vattentäkt eller liknande kan det vara motiverat att även besluta att före­läggandet/förbudet ska gälla omedelbart.

I praktiken kan man se att bestämmelsen ibland används vid mer ”normala” förhållanden, det vill säga utsläpp förbjuds till exempel ett år efter att verksamhetsutövaren delgivits beslutet och att beslutet ska gälla även om det överklagas. I ett sådant fall bör man inte använda bestämmelsen, eftersom inget motiverar denna brådska med verkställigheten. Om bestämmelsen används ska detta motiveras särskilt i beslutet.

(Verkställighetsförordnande ska inte förväxlas med verkställighet i miljöbalken 26 kap. 17 §: ”Har tillsynsmyndigheten meddelat ett föreläggande eller ett förbud enligt 9–13 §§ och blir det inte åtlytt, skall kronofogde­myndigheten efter ansökan av tillsynsmyndigheten verkställa dess beslut. Därvid får beslutet verkställas enligt utsökningsbalken.” Se avsnitt om Tvångsvis genomförande.)

Avgifter för tillsyn

Tillsyn av små avloppsanläggningarna är en sådan verksamhet som kommunen har rätt att ta betalt för, se avsnitt Finansiering. En tillsynsavgift ska utformas så att den står i rimlig proportion till de kostnader den avgiftsbelagde orsakar myndigheten. I förarbetena till miljöbalken anges dock att en viss schablonisering vid utformningen av bl.a. kommunala avgiftsförordningar är nödvändig men att dessa dock måste utformas så att avgifterna står i rimlig proportion till de kostnader som den avgiftsbelagde åsamkar myndigheterna (prop. 1997/98:45, del 2, s. 288).

Avgiften kan tas ut samlat i slutet av ett ärende eller deldebiteras efter inspektion, då förbud meddelas, för uppföljande tillsyn etc.

En avgift debiteras genom ett beslut som ska utformas på samma sätt som andra typer av beslut. Av beslutet ska framgå hur avgiften beräknats, vad som ingår i avgiften och tillämpligt lagstöd. Det ska alltid bifogas en anvisning om hur avgiftsbeslutet kan överklagas.

Tillsynsmyndigheten får besluta att beslutet ska gälla direkt även om det överklagas, i enlighet med 9 kap. 5 § förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Det innebär att verksamhetsutövaren ska betala in avgiften även om denne överklagar avgiftsbeslutet. Om avgiften skulle upphävas eller jämkas får myndigheten återbetala med ränta.

Delgivning av avgiftsbeslut

Tillsynsmyndigheten ska se till att adressaten får avgiftsbeslutet och behöver även bestämma på vilket sätt denne ska underrättas. Många miljö­förvaltningar väljer att inte kräva att mottagaren av ett avgiftsbeslut skriver under ett delgivnings­kvitto eller på annat sätt kvitterar mottagandet. En sådan handläggning för­enklar och förkortar det administrativa arbetet hos förvaltningen samtidigt som det inte leder till någon rättsförlust för den enskilde. Här finns endast en motpart – adressaten för avgiften – och konsekvenserna för denne blir att tiden för överklagande blir längre än vid en formell delgivning. Eftersom förvalt­ningen inte har något bevis på när formell delgivning skett blir det oftast omöjligt att avvisa ett överklagande på grund av att det kommit in för sent. Denna konsekvens anser de flesta förvaltningar, som tillämpar denna rutin, uppvägs av övriga fördelar.

Delgivning

Det är sällan meningsfullt för tillsynsmyndigheten att kontrollera att ett beslut följts innan det har vunnit laga kraft och adressaten har fått den i beslutet angivna tiden på sig att vidta åtgärderna. Det är därför viktigt med uppföljning av att delgivningskvittot verkligen kommer tillbaka och är undertecknat av adressaten, eller annan behörig person. I detta avsnitt finns bland annat vägledning om olika sätt att delge ett beslut.

Av 33 § förvaltningslagen framgår att en myndighet som meddelar ett beslut i ett ärende så snart som möjligt ska underrätta den som är part om det fullständiga innehållet i beslutet, om det inte är uppenbart obehövligt. En anvisning om hur man överklagar bör skickas med beslutet även när det för miljöförvaltningen framstår som osäkert om beslutet får överklagas av parten. Det ligger i ett sådant fall på överinstansen att pröva beslutets överklagbarhet, se prop. 2016/17:180 s. 324.

Det är myndigheten som bestämmer hur underrättelsen ska ske, men den ska alltid vara skriftlig om en part begär det. Underrättelse får ske genom delgivning.

När är det lämpligt att delge ett beslut

Det finns flera skäl för att delge ett beslut. Delgivning är ett sätt att bevisa att en handling nått den person den skickats till. Vill en myndighet ”skära av” överklagandetiden för ett beslut behöver myndigheten veta när beslutet nått adressaten, då tiden för överklagande vanligen är tre veckor från tidpunkten då denne tagit del av beslutet (förvaltningslagen 44 §). Vidare är det viktigt att kunna bevisa att ett beslut som avser ett förpliktigande för någon (till exempel ett föreläggande) mottagits av adressaten för att kunna hävda detta krav. Av 2 § fjärde stycket viteslagen framgår dessutom att ett vitesföreläggande ska delges adressaten. Adressaten kan vara antingen en fysisk person eller en juridisk person.

Om tillsynsmyndigheten kommer fram till att beslutet ska delges är det viktigt att alla adressater för det delges. Gäller det ett föreläggande som förenats med vite blir följden av att vissa adressater inte delgetts att vitet enbart kan dömas ut gentemot de som formellt har delgetts – övriga adressater behöver inte betala.

Delgivning regleras i lag och förordning

Delgivning regleras i delgivningslagen (2010:1932) och delgivningsförordningen (2011:154). Enligt delgivningslagen kan delgivning ske på följande sätt:

  • vanlig delgivning (16-18 §§),
  • muntlig delgivning (19-21 §§),
  • förenklad delgivning (22-26 §§),
  • särskild delgivning med juridisk person (27-30 §§),
  • stämningsmannadelgivning (personlig överlämning, surrogatdelgivning eller spikning) (31-46 §§), och
  • kungörelsedelgivning (47-51 §§), beskrivs ej nedan.

Delgivningssätt ska enligt 4 § delgivningslagen väljas med utgångspunkt från att det ska vara ändamålsenligt med hänsyn till handlingens innehåll och omfattning och medföra så lite kostnader och besvär som möjligt. Delgivning får inte ske på ett sätt som är olämpligt med hänsyn till omständigheterna i delgivningsärendet. I en dom från MÖD, M 3723-05, konstaterade domstolen att tillkännage ett beslut på kommun­ens anslagstavla inte räknas som delgivning enligt delgivningslagens bestämmelser och avslog därför tillsynsmyndighetens ansökan om utdömande av vite.

Det är alltid myndigheten som bär kostnaden för delgivningen. Det framgår av 2 § delgivningsförordningen.

Vanlig delgivning

Genom vanlig delgivning (16 § delgivningslagen) skickas eller lämnas handlingen som ska delges direkt till del­givningsmottagaren, till exempel per post. Delgivningsmottagaren återsänder sedan själv en bekräftelse på att hen har tagit del av beslutet. Av 5 § delgivningsförordningen framgår att information om delgivningsbekräftelse ska bifogas den delgivna handlingen, och vilka uppgifter denna information ska innehålla. Ett sätt att säkerställa att denna information alltid följer med är att skicka ut ett färdigtryckt delgivningskvitto med förbetalt porto som adressaten uppmanas skriva under och skicka tillbaka.

Delgivning får ske elektroniskt. Det är dock inte alltid lämpligt att delge på detta sätt, så länge inte elektronisk legitimation används så att det säkert går att fastställa att beslutet nått adressaten.

Om en delgivningsmottagare i ett samtal lämnar uppgift om att denne tagit emot handlingen bedöms detta utgöra en bekräftelse av delgivningen, som kan antecknas i en tjänsteanteckning. Detta ska dock inte förväxlas med muntlig delgivning enligt nedan.

Muntlig delgivning

En adressat kan anses delgiven om vederbörande till exempel hör av sig på telefon och vill diskutera ärendet och beslutet då läses upp för honom eller henne (muntlig delgivning). Förvaltningen kan i sådana fall göra en utförlig tjänsteanteckning och registrera denna. Det ska tydligt framgå att adressaten är delgiven och känner till beslutet och dess innebörd. Muntlig delgivning har skett när innehållet i beslutet har lästs upp. När ärendet är komplicerat och beslutet omfattande är det inte lämpligt att använda muntlig delgivning. Sådana förhållanden kan ofta finnas i tillsynsärenden som rör små avlopp.

Förenklad delgivning

Förenklad delgivning sker genom att handlingen som ska delges skickas till delgivningsmottagaren på dennes senast kända adress och att det närmast följande arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats (22-23§§ delgivningslagen).

En förutsättning för att miljöförvaltningen ska kunna använda förenklad delgivning är att mottagaren har fått information om detta i förväg (24 § delgivningslagen). Informationen behöver inte, enligt 25 § andra stycket delgivningslagen, delges när någon har gett in en handling i målet eller ärendet och informationen till denne lämnas i nära anslutning till att handlingen har kommit in till myndigheten,

Det framgår vidare av 24 § delgivningslagen att förenklad delgivning inte får användas för handlingar som inleder ett förfarande.

Förenklad delgivning bör inte användas under semestertider, längre helger etc. Detsamma gäller om det finns någon annan anledning att misstänka att parten inte kommer att nås av handlingarna

Förenklad delgivning har skett när två veckor har gått från det att handlingen skickades, om kontrollmeddelandet närmast följande arbetsdag har skickats till samma adress som till det första meddelandet och det inte med hänsyn till omständigheterna framstår som osannolikt att handlingen kommit fram inom två veckor (26 § delgivningslagen). Ett exempel på när delgivning inte kan anses ha skett är om någon av handlingarna kommer i retur.

Särskild delgivning med juridisk person

Ibland kan adressaten för ett beslut vara till exempel ett aktiebolag, en bostadsrättsförening eller en ideell förening. Om vanlig delgivning inte fungerar kan så kallad särskild delgivning med juridisk person användas (27-30 §§ delgivningslagen.) Det får dock användas först när ett försök till vanlig delgivning eller förenklad delgivning har misslyckats i samma delgivningsärende eller ett sådant delgivningsförsök bedöms som utsiktslöst, se till exempel MÖD 6208-20.

Delgivningen sker genom att handlingarna skickas i brev till den adress som den juridiska personen har registrerat hos Bolagsverket. Därefter skickas närmast följande arbetsdag ett kontrollmeddelande.

Särskild delgivning med juridisk person får inte användas om det är olämpligt med hänsyn till omständigheterna i delgivningsärendet, till exempel för att delge ett fåmansbolag under semestertider (JO 1999/2000 s. 164). Eftersom det inte krävs någon kvittens av behörig företrädare är det viktigt att de formella förutsättningarna är uppfyllda innan delgivningssättet får användas.

Stämningsmannadelgivning

Om inget av de vanligare delgivningssätten har lyckats, eller om miljöförvaltningen i förväg bedömt att adressaten troligen inte kommer att skicka tillbaka ett underskrivet delgivningskvitto eller hämta ut ett beslut på posten, kan så kallad stämningsmannadelgivning användas (31–46 §§ delgivningslagen). Vid stämningsmannadelgivning ska miljöförvaltningen lägga den handling som ska delges i ett kuvert som därefter försluts, om det inte finns skäl mot det. Information om delgivningsbekräftelse ska följa med. Informationen ska innehålla myndighetens namn och adress och handlingens delgivningsnummer (11 § delgivningsförordningen).

Det finns tre olika varianter av stämningsmannadelgivning - personlig överlämning, surrogatdelgivning och spikning.

Personlig överlämning

Beslutet överlämnas till mottagaren personligen av stämningsman vid till exempel polismyndighet eller av anställd vid ett auktoriserat delgivningsföretag. Tjänsten är avgiftsbelagd. Hos Länsstyrelsen finns information om vilka delgivningsföretag som är auktoriserade. (Länsstyrelserna, 2020)

Surrogatdelgivning

Vid stämningsmannadelgivning kan delgivning ske genom att beslutet lämnas till någon vuxen person i adressatens hushåll eller till adressatens arbetsgivare, så kallad surrogatdelgivning (34-37 §§ delgivningslagen). Delgivningen kan godtas om det kan anses att adressaten har fått kännedom om vitesföreläggandet på annat sätt, se dom M 8103-17 från MÖD.

Spikning

Om adressaten inte kan påträffas kan delgivning ske genom så kallad spikning, att beslutet lämnas av stämningsmannen i eller i närheten av adressatens hemvist (38 § delgivningslagen).

I MÖD:s dom M 3768-13 hade spikning utförts i enlighet med lagstiftningen, men delgivning ansågs ändå inte ha skett. Är det känt att adressaten inte bor på fastigheten trots att hen är folkbokförd där är spikning inte tillräckligt.

Om adressaten bor utomlands

Enligt 3 § delgivningslagen får delgivning med en person som vistas utomlands ske om den stat där delgivning ska ske tillåter det. Vid delgivning får lagen på den utländska orten tillämpas, om det inte skulle strida mot svenska allmänna rättsprinciper. Skatteverket har uppgifter om adresser till fastighetsägare som bor i utlandet, men även om en utländsk fastighetsägare har tilldelats ett så kallat samordningsnummer så innebär tyvärr inte detta att det alltid finns en uppdaterad och korrekt adress.

Centralmyndigheten för internationell delgivning i Sverige som hör till Länsstyrelsen i Stockholms län, kan kontaktas och ge hjälp vid svårare ärenden som gäller utlandsdelgivningar. Centralmyndigheten har även en rådgivande roll i delgivningsfrågor och har gett ut en vägledning om delgivning till utlandet, se Centralmyndighetens webbplats.

Följ upp att delgivningskvittot kommer tillbaka

Det är viktigt att det finns en bra rutin för att följa upp att delgivningskvittot verkligen kommer tillbaka och är undertecknat av adressaten, eller annan behörig person, inom en viss tid, vanligen en vecka eller två. Så länge som myndigheten inte kan visa att adressaten faktiskt har tagit del av beslutet, har inte tiden för överklagande börjat löpa. Överklagandetiden är tre veckor och denna tid börjar räknas från dagen då adressaten tagit emot beslutet.

Det är sällan meningsfullt för tillsynsmyndigheten att kontrollera att beslutet följts innan det har vunnit laga kraft och adressaten har fått den i beslutet angivna tiden på sig att vidta åtgärderna.

Vid särskild delgivning med juridisk person behövs ingen kvittens på att beslutet mottagits. Av 30 § delgivningslagen framgår när delgivning skett.

Kontrollera att rätt person har skrivit under

Av 11-15 §§ delgivningslagen framgår vem som är delgivningsmottagare.

Det behöver finnas rutiner för att kontrollera att rätt person har skrivit under delgivningen och att samtliga verksamhetsutövare är delgivna. Se till exempel M 2654-11 från MMD där det inte gick att se vem som skrivit under delgivningskvittot. Därmed gick det inte att avgöra om personen i fråga hade rätt att företräda föreningen som var adressat i ärendet.

Om adressaten är en eller flera fysiska personer så ska dessa ha skrivit under med sina namn. För att beslutet ska kunna göras gällande mot exempelvis var och en av två makar som gemensamt äger en fastighet gemensamt måste båda delges. Men miljöförvaltningen kan också välja att endast rikta krav mot en av flera verksamhetsutövare, om det är lämpligt i det enskilda fallet.

Om den som ska delges är en juridisk person är det viktigt att kontrollera att den som har undertecknat är firmatecknare om vanlig delgivning använts. Uppgifter om vem som är firmatecknare kan hämtas från www.allabolag.se eller www.bolagsverket.se. Se även avsnitt Särskild delgivning med juridisk person.

Om adressaten är en juridisk person

– aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller liknande
Här måste man skaffa sig kunskap om vem som har rätt att företräda den juridiska personen. Om flera är behöriga tillsammans, är var och en av dem delgivningsmottagare. När det gäller de olika bolagsformerna finns uppgifter om firmatecknare hos bland annat Bolagsverket.

AB (aktiebolag) – i bolagsregistret anges vilka eller vilken av styrelseledamöterna som får ”teckna firman”. En VD får alltid skriva under, se 13 § delgivningslagen.

HB (handelsbolag) – i bolagsregistret finns information om vilka som är bolagsmän och om vem som ”tecknar firman”.

KB (kommanditbolag) – är egentligen ett handelsbolag i grunden men här har de olika bolagsmännen olika ansvar och har också fått olika namn efter sitt ansvar. En kommanditdelägare är en bolagsman som bara ansvarar för en begränsad del medan en komplementär är en bolagsman med obegränsat ansvar. En kommanditdelägare får inte teckna firman. I bolagsregistret finns information om vem eller vilka som är komplementärer och vem som ”tecknar firman”.

Kommunala nämnder – vem som är behörig delgivningsmottagare i respektive nämnd bör framgå av reglemente och delegationsordning. Se även avsnitt Kommun.

Bostadsrättsföreningar – är en sorts ekonomisk förening som ska upplåta lägenheter med bostadsrätt. Det är styrelsen som ”tecknar firman”. Styrelsen i sin tur kan till exempel ge en ledamot denna rätt. Detta ska framgå av information i bolagsregistret.

Om mottagningskvittot är underskrivet av en person som inte är vare sig adressat eller anges som firmatecknare i Bolagsregistret, är det bra att ta kontakt med adressaten och höra om personen ifråga har fått fullmakt att underteckna. Miljöförvaltningen bör begära in en skriftlig fullmakt, särskilt om beslutet är förenat med vite. Det kan ibland räcka med att göra en tjänsteanteckning eller att man får information via e-post i ärendet om att personen getts fullmakt.

Faktisk kännedom om vitesföreläggandet och delgivningskvitto krävs inte vid särskild delgivning med juridisk person, se avsnitt Särskild delgivning med juridisk person. Den juridiska personen förutsätts ha lämnat korrekt adress samt bevaka inkommande post, se MÖD mål nr M 12020-14.

Om adressaten är ett dödsbo

När förvaltningen ska kontrollera att dödsboet har delgivits på rätt sätt är det viktigt att man vet vem som är behörig delgivningsmottagare för dödsboet. Vem som är delgivningsmottagare för dödsbo framgår inte av delgivningslagen, utan av 18 kap. 1 a § ärvdabalken.

Om adressaten är en samfällighet eller ideell organisation

Om den juridiska personen är en förening kan uppgifter om firmateckning finnas hos Skatteverket, framgå av stadgar eller årsmötesprotokoll. Ett praktiskt sätt kan annars vara att begära in uppgifter från adressaten själv.

Om adressaten är en enskild firma

Enskild firma är ingen juridisk person utan drivs av en fysisk person och det är därför denna person som ska skriva under ett delgivningskvitto.

Delgivning av vitesbeslut

Om det är flera verksamhetsutövare som har förelagts med vite så ska samtliga delges. Följden blir annars att vite inte kommer att kunna dömas ut annat än för den som är delgiven, vilket blev fallet i ett mål från MMD i Nacka, M 1221-12.

Handläggning vid överklagande

Är överklagan gjord inom rätt tid?

En överklagan ska göras skriftligen och komma in till den beslutande myndigheten in inom tre veckor från att delgivning skett (43-44§§ förvaltningslagen). Om överklagandet kommer in innan något delgivningskvitto har kommit tillbaka har man också överklagat i rätt tid.

Visar det sig att överklagandet har kommit in efter att treveckorsfristen har gått är det för sent inkommet. Överklagandet ska då avvisas i ett särskilt beslut (45 § förvaltningslagen). Avvisningsbeslutet är överklagningsbart. Skulle överklagan ha skickats direkt till länsstyrelsen inom rätt tid ska ärendet inte avvisas av miljöförvaltningen. Inte heller om det kommit in efter treveckorsfristen på grund av att myndigheten inte har lämnat en korrekt underrättelse om hur man överklagar.

Finns det anledning att ändra beslutet?

Det kan finnas skäl att överväga om ett överklagat beslut ska ändras. Ändring av beslut kan bara bli aktuellt om någon av förutsättningarna i 36-39 §§ förvaltningslagen är uppfyllda. Om miljöförvaltningen gör bedömningen att beslutet är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, ska miljöförvaltningen ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part.

Som huvudregel ska ett överklagande som inkommit i tid skickas över till länsstyrelsen tillsammans med handlingarna i ärendet som det överklagade beslutet avsåg. Om förvaltningen bedömer att det finns skäl att ändra beslutet måste det göras innan överklagandet överlämnats till länsstyrelsen. Förvaltningen ska skicka över beslutet även i de fall förvaltningen kan tänka sig vissa eftergifter men inte att helt upphäva beslutet. Förvaltningen bör i samband med att den överlämnar ärendet till länsstyrelsen påtala att den medger viss ändring.

Fattar miljöförvaltningen direkt ett nytt ändrat beslut så ska även det nya beslutet överlämnas till länsstyrelsen (46 §). Det ändrade beslutet räknas då också som överklagat. Överklagande och övriga handlingar i ärendet ska skyndsamt skickas till länsstyrelsen (46 §). JO har i beslut JO 987-2002 angivit tiden till inom en vecka.

Yttrande i samband med överklagande

Om miljöförvaltningen vill yttra sig med anledning av ett överklagande så kan det ofta vara praktiskt att först rättidspröva överklagandet och sedan sända det vidare till nästa instans. Miljöförvaltningen kan i samband med överlämnandet ange att de vill få möjlighet att komplettera ärendet med yttrande.

Tre instanser prövar ärendet

Det finns tre instanser som överprövar miljönämndens beslut om små avlopp.

Första instans är länsstyrelsen, andra instans är mark- och miljödomstol och tredje instans är Mark- och miljööverdomstolen. Alla beslut som överklagas till länsstyrelse och mark- och miljödomstol kommer att tas upp till prövning, men för att ett ärende ska kunna prövas i Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt (MÖD) krävs prövningstillstånd. Domar och beslut från MÖD är prejudicerande och vägledande varför det kan vara viktigt för rättstillämpningen att miljöförvaltningen driver ett ärende så långt som möjligt. Om förvaltningen vill överklaga till MÖD är det viktigt att i överklagandet yrka på att prövningstillstånd ska meddelas, och att motivera detta yrkande. Vilka skäl det finns för att lämna prövningstillstånd framgår av överklagandehänvisningen från MMD.

Observera att överklagningstiden/tiden för att begära prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen inte är tre veckor från att beslutet mottagits utan tre veckor från att mark- och miljödomstolen fattade beslutet (datum för domen). I domen anges vilken dag som är sista dag för överklagande.

Enligt 5 kap. 1 § i lag om mark- och miljödomstolar delger inte domstolarna överklagade beslut utan det får tillsynsmyndigheten själv ombesörja.

Uppföljning av att åtgärder vidtas

När kan uppföljning ske?

Uppföljning kan ske av ett beslut när det datum som har angivits i beslutet har passerats och beslutet har vunnit laga kraft. Har beslutet förenats med ett verkställighetsförordnande enligt 26 kap. 26 § miljöbalken gäller beslutet även om det överklagats. Se även avsnitt När ska beslutet börja gälla? och Följ upp att delgivningskvittot kommer tillbaka.

Vad ska följas upp?

Om ett utsläppsförbud har meddelats behöver verksamhetsutövaren ta den gamla anläggningen ur drift. Om verksamhetsutövaren fortsättningsvis vill släppa ut avloppsvatten behöver en ny anläggning ersätta den gamla. Miljöförvaltningen behöver då följa upp att

  1. ansökan/anmälan inkommit
  2. anläggningen är utförd i enlighet med tillstånd/föreläggande.

Har ansökan/anmälan inkommit handläggs ärendet på sedvanligt sätt, beslut meddelas och ärendet läggs på bevakning för att följa upp att åtgärden vidtas. Se Vägledning för prövning.

Har anläggningen utförts och tillstånds-/anmälningsärendet är avslutat och klart, så avslutas också tillsynsärendet.

För verksamhetsutövare som har fått åläggande om att inkomma med någon form av utredning eller att direkt rätta till en brist gäller det att kontrollera om redovisning av utredningen/åtgärderna inkommit, samt att eventuellt göra ett uppföljande tillsynsbesök.

Uppföljningen är ett mycket viktigt steg i processen och miljöförvaltningen behöver redan i sin planering avsätta tillräckligt med resurser för detta, så att tillsynsinsatserna kan resultera i faktiska åtgärder.

Om beslutet inte följs

Vite

Har en verksamhetsutövare inte vidtagit de åtgärder som ålagts denne kan nästa steg vara att fatta ett nytt beslut om dessa åtgärder, som förenas med vite. Om det kan anses motiverat med ett vite måste avgöras från fall till fall.

Det är inte säkert att handläggare har delegation på att fatta beslut om vite, varför ärendet kan behöva tas till miljönämnden.

Skäl att använda vite

Skäl att använda vite kan vara att adressaten inte följt tidigare beslut. Om adressaten tydligt uttalat att hen inte har för avsikt att följa ett föreläggande eller förbud kan detta också utgöra skäl för att förena ett första beslut med vite.

Är det förknippat med risk för stora skador för miljön eller människors hälsa om ett utsläpp av avloppsvattnet inte snarast upphör kan detta förhållande också ses som skäl att förena ett första beslut med vite.

Krav på beslut om vite

Av 2 § viteslagen framgår att föreläggande med vite bland annat måste vara riktat till en eller flera adressater och tidssatt, se även avsnitt Hur ska beslutet utformas?. För att vite ska kunna dömas ut finns också ett antal krav. Se därför också avsnitt Förutsättningar för utdömande av vite.

Närmare bestämmelser om viten finns i lag (1985:206) om viten. Här framgår bland annat att vite inte får föreläggas om adressaten kan antas sakna faktisk eller rättslig möjlighet att följa föreläggandet (2 § 2 st. viteslagen). Av 3 § sista meningen i viteslagen framgår även att när flera personer föreläggs gemensamt ska ett särskilt belopp fastställas för var och en av dem. Viten omfattas inte av så kallat solidariskt ansvar. Alltså kan flera adressater inte tillsammans ansvara för ett gemensamt vitesbelopp. I MÖD:s dom M 2539-14, undanröjdes vitet men förbudet fastställdes.

Olika typer av viten

När vite föreläggs ska ett belopp bestämmas utifrån vad som är känt om adressatens ekonomiska förhållanden och till omständigheterna i övrigt (3 § lag om viten). Syftet är att storleken på vitesbeloppet ska vara tillräckligt för att förmå adressaten att följa beslutet.

Om det är lämpligt med hänsyn till omständigheterna får vite istället föreläggas som löpande vite (4 § lag om viten). Det finns tre olika former av löpande viten. Löpande vite kan utgå med ett visst belopp

  • varje tidsperiod, till exempel månad eller annan lämplig tidsperiod som föreläggandet inte har följts,
  • varje gång mottagaren inte uppfyller förpliktelsen om det är fråga om en återkommande förpliktelse, eller
  • varje gång en överträdelse sker när det är fråga om ett förbud.

Löpande vite kan gälla mot ny fastighetsägare under förutsättning att en anteckning gjorts i fastighetsregistret innan ägarbytet, se avsnitt Anteckning i fastighetsregistret.

Vid användning av löpande vite behöver tillsynsmyndigheten vara aktiv och följa upp ärendet med samma intervall som har bestämts i vitesbeslutet. Står det till exempel i beslutet att vitet gäller per månad så bör miljöförvaltningen också följa upp ärendet varje månad genom inspektion. I annat fall finns risk att domstolen bara dömer ut vitet för den månad som visats att vitesföreläggandet överträtts.

Vitets storlek

När vitets storlek ska bestämmas ska tillsynsmyndigheten ta hänsyn till flera olika faktorer som till exempel vad åtgärden kostar att genomföra, vad som är känt om adressatens ekonomiska förhållanden, hur stor miljöpåverkan fortsatt utsläpp har och hur bråttom det är att rättelse sker. Bedömningen ska leda fram till ett vitesbelopp som kan förmå mottagaren att göra vad hen ska. Det finns flera domar från MÖD där vitet jämkats se M 8632-01, M 304-08, och M 2946-19.

Utdömande av vite

Tillsynsmyndigheten ska enligt vad som följer av 26 kap. 1 § miljöbalken bevaka att beslutade vitesföreläggande följs och begära utdömande av vite hos domstol om rättelse inte skett i tid. Om vitesföreläggandet inte följts får tillsynsmyndigheten vända sig till mark- och miljödomstolen för att ansöka om att vitet ska dömas ut (21 kap. 1 § miljöbalken). Om mark- och miljödomstolen beslutar att inte döma ut vitet och tillsynsmyndigheten inte är nöjd med domen, kan tillsynsmyndigheten överklaga den till Mark- och miljööverdomstolen. Prövningstillstånd krävs.

Det är viktigt att kontrollera att rätt befattningshavare fattar beslut om ansökan om utdömande av vite enligt tillsynsmyndighetens delegationsordning. Saknas delegation till handläggare måste nämnden fatta beslut, se MÖD M 1748-14. Ärendet behöver dock inte kommuniceras med verksamhetsutövaren och nämndens beslut att begära utdömande hos domstolen är inte överklagningsbart.

Förutsättningar för utdömande av vite

I ett mål om utdömande av vite ska domstolen pröva om det föreläggande som ansökan avser

  • är lagligen grundat,
  • om föreläggandet har delgetts adressaten,
  • om det har vunnit laga kraft och
  • om den som har vitesförelagts har brutit mot föreläggandet eller förbudet.

Om adressaten (verksamhetsutövaren) har brutit mot föreläggandet ska domstolen pröva om det funnits giltigt hinder att följa föreläggandet. Om det finns förutsättningar för att vitet ska dömas ut ska domstolen även pröva vitets storlek och beakta om det finns särskilda skäl att jämka det.

Det är många olika moment för miljöförvaltningen att hålla reda på innan vite kan begäras utdömt. Några kontrollpunkter på vägen:

  • Ett vitesföreläggande måste vara korrekt utformat, se avsnitt Krav på beslut om vite.
  • För att systemet ska fungera effektivt och för att tillsynsmyndigheten ska framstå som trovärdig är det viktigt att bevaka de ärenden där förelägganden eller förbud förenats med vite. Myndigheten bör inte vänta för länge med en ansökan om utdömande. En sådan bör göras snarast efter att fristen för att vidta åtgärder har löpt ut. Om mer än två år förflutit sedan förutsättningarna för att väcka talan om utdömande av vite uppkom, förfaller ärendet enligt 9 § viteslagen. (MÖD M 1179-14).
  • Det är den som ansökt om utdömande av vite som ska visa att förutsättningarna för att döma ut vitet föreligger. Myndigheten behöver styrka att överträdelse har skett. Det räcker till exempel inte att det finns en person folkbokförd på den aktuella fastigheten för att visa att det finns otillåtna utsläpp (MMD 3314-19). Domar som ger stöd i hur miljöförvaltningen kan visa att överträdelse skett är till exempel M 9872-17 , M 3774-15 ,M 4161-21 och M 1450-23 från MÖD där vitet dömdes ut. Jämför med M 13593-20 där vitet inte dömdes ut.
  • Har fastigheten bytt ägare kan föreläggandet med vite bara göras gällande mot den nya ägaren om det är ett löpande vite och beslutet har antecknats i fastighetsregistrets inskrivningsdel. Vitesföreläggandet och ansökan om utdömande av vite måste annars avse samma adressat. Se 26 kap. 15 § miljöbalken.
  • Har överträdelse konstaterats vid flera tillfällen vid löpande vite? Ansök då om vitets utdömande i separata ansökningar eftersom det finns en ”stoppregel” i 9 § viteslagen, som gör att domstolen inte kan döma ut mer i vite än vad som anges i föreläggandet. Se till exempel MÖD M 1232-19 och P 4440-20.

Se även avsnitt Delgivning.

Verkställighet av kronofogdemyndigheten och rättelse på den felandes bekostnad

Ibland kan miljöförvaltningen konstatera att förvaltningens krav inte har blivit tillgodosedda trots att flera tillsynsåtgärder vidtagits.

Tillsynsmyndigheten måste i ett sådant fall noga överväga hur den bäst driver tillsynsärendet vidare. Krav på åtgärder måste vara miljömässigt motiverade och inte innebära ett oproportionerligt ingripande från myndighetens sida. Rättelse på den felandes bekostnad kan vara en möjlighet, men förutom proportionalitetsaspekter måste även risken för att kommunen får bekosta åtgärderna noga övervägas innan tillsynsmyndigheten beslutar om sådan rättelse. En bedömning måste alltid göras i det enskilda fallet.

Det finns dock några olika möjligheter att tvångsvis genomföra myndighetens beslut om tillsynsmyndigheten kommer fram till att det är det som måste göras. Viktigt är att komma ihåg att myndigheten bör väga eventuellt ingripande mot den faktiska risk för påverkan på miljön och hälsan som föreligger i det enskilda ärendet.

Se även avsnitt När verksamhetsutövaren är gammal, sjuk eller har dålig ekonomi.

Verkställighet av kronofogdemyndigheten, 26 kap. 17 § miljöbalken

Tillsynsmyndigheten kan ansöka hos kronofogdemyndigheten om att denne ska verkställa beslutet. Blankett finns på kronofogdemyndighetens hemsida. För verkställighet tar kronofogdemyndigheten ut en avgift. (Kronofogdemyndigheten, 2020)

Ett beslut måste inte vara förenat med vite för att tillsynsmyndigheten ska kunna ansöka om verkställighet. Däremot måste beslutet som huvudregel ha vunnit laga kraft. Kravet på laga kraft gäller dock inte om tillsynsmyndigheten har förordnat att det ska gälla omedelbart, det vill säga att det ska gälla även om det överklagas.

Kronofogdemyndighetens möjligheter att genomföra verkställigheten är beroende av hur beslutet har utformats. Ett förbud är sannolikt svårare att verkställa än ett preciserat föreläggande om en definierad fysisk åtgärd.

I 29 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd anges att tillsynsmyndigheten ska samråda med Havs- och vattenmyndigheten innan handräckning enligt 26 kap. 17 § miljöbalken begärs hos Kronofogdemyndigheten.

Rättelse på den felandes bekostnad, 26 kap. 18 § miljöbalken

I stället för att begära verkställighet enligt 17 § får tillsynsmyndigheten besluta att rättelse ska vidtas på den felandes bekostnad.

Det vanliga är att tillsynsmyndigheten först meddelar beslut om föreläggande eller förbud. Om de inte följs kan det bli aktuellt att gå vidare med rättelse på den felandes bekostnad. Av förarbetena till miljöbalken framgår att det kan gälla fall där det är nödvändigt med en snabb handläggning för att undanröja en hälso- eller miljörisk. Det kan också avse bagatellartade fall där rättelse kan ske på ett enkelt sätt genom tillsynsmyndighetens försorg. (Proposition 1997/98:45 Miljöbalk, del 2, 1997, ss. 277-278)

Enligt 26 kap. 18 § 2 st kan tillsynsmyndigheten besluta om rättelse på den felandes bekostnad även utan föregående föreläggande eller förbud, om tillsynsmyndigheten med hänsyn till risken för allvarliga skador finner att rättelse bör göras genast eller det finns andra särskilda skäl. Det är i dessa fall tillräckligt att någon låter bli att vidta en åtgärd, som åligger denne enligt balken eller enligt föreskrifter eller villkor som meddelats med stöd av balken. Ett sådant beslut om rättelse kan aktualiseras om det finns skäl att anta att ett föreläggande eller förbud inte skulle följas eller att det inte tillräckligt snabbt eller effektivt skulle leda till det önskade resultatet. (Proposition 1997/98:45 Miljöbalk, del 2, 1997, ss. 277-278)

Tillsynsmyndigheten ska alltid fatta ett formellt beslut om rättelse. Detta gäller även i brådskande fall. Beslutet kan överklagas. Det finns därför ofta skäl, framför allt om beslut enligt andra stycket meddelats, att ange att beslutet ska gälla även om det överklagas, se avsnitt Verkställighetsförordnande enligt 26 kap. 26 § miljöbalken.

Det praktiska genomförandet sker genom att tillsynsmyndigheten anlitar någon som mot ersättning utför åtgärden. När det gäller små avloppsanläggningar ska också tillsynsmyndigheten samråda med Havs- och vattenmyndigheten innan beslutet fattas. Om saken är så brådskande att samråd inte hinns med, får tillsynsmyndigheten fatta beslut om rättelse ändå, se 29 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

När tillsynsmyndigheten beslutar om rättelse sker detta med förutsättningen att verksamhetsutövaren själv ska stå för kostnaden. Det är tillsyns­myndigheten som i första hand betalar för åtgärdens utförande. Meningen är dock att verksamhetsutövaren i slutänden ska stå för kostnaden för rättelse­åtgärderna och det kan bli genom en process vid allmän domstol.

Avsluta ärendet

Avsluta med ett beslut

Ett tillsynsärende måste alltid avslutas med någon form av beslut. Både förbud och föreläggande ska följas upp och vad resultatet blir av uppföljningen bör också dokumenteras skriftligen. Ett tidsbestämt förbud ska kontrolleras och om verksamhetsutövaren följt förbudet bör detta framgå i ärendet. Det bör även vara tydligt vilken bedömning förvaltningen slutligen gjort. Verksamhetsutövaren har rätt att veta om förvaltningen tänker ställa ytterligare krav mot hen eller om myndigheten är nöjd. Det är även viktigt för miljöförvaltningen att det är tydligt redovisat om anläggningen uppfyller miljöbalkens krav eller inte. Detta inte minst för att handläggare byts ut och kunskap om förhållandena annars riskerar att gå förlorade.

Även om verksamhetsutövaren har sökt och fått tillstånd till en ny anläggning är detta i sig inte en garanti för att fastighetens avloppsproblem blir åtgärdat. Att en verksamhetsutövare fått ett tillstånd innebär inte att denne måste ta det i anspråk.

Om miljöförvaltningen har formulerat sitt beslut som ett ”förbud att från och med ett visst datum släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastigheten”, kan detta beslut ha efterkommits när ett nytt tillstånd getts och den nya anläggningen har anslutits. I dessa fall behövs inget särskilt upphävande av förbudet. För tydlighetens skull kan en anteckning ändå göras i samband med att den nya anläggningen tas i bruk. Om tillsynsbeslutet formulerats på annat sätt bör verksamhetsutövaren få ”ett kvitto” på att förvaltningen är nöjd med vidtagna åtgärder och i ett kortare beslut meddela detta.

Om miljöförvaltningen kan konstatera att verksamhetsutövaren har upphört med utsläpp av avloppsvatten finns inte längre behov av ett förbud, vilket därmed bör upphävas. Det skulle till exempel kunna handla om att verksamhetsutövaren visar att beslutet efterlevts genom att varaktigt ha kopplat bort fastighetens vattenförsörjning.

Om myndigheten har förelagt verksamhetsutövaren att följa befintligt tillstånd eller liknande kan det behövas ett ytterligare beslut för att verksamhetsutövaren säkert ska veta vad som gäller. Ett enklare beslut kan då fattas där man beskriver vilka förbättringar som gjorts, att anläggningen efter att åtgärderna vidtagits uppfyller miljöbalkens krav och att tidigare föreläggande upphävs.

Avsluta klagomålsärenden

Om ett tillsynsärende har påbörjats efter klagomål måste ärendet avslutas med ett formellt beslut som ska delges den som är part, se beslut från JO 1017-2002. I övrigt se avsnittet Tillsyn initierad av klagomål.

Meddela inskrivningsmyndigheten och avsluta i verksamhetssystemet

När ärendet är klart behöver inskrivningsmyndigheten kontaktas så att föreläggande eller förbud inte ligger kvar, se avsnitt Anteckning i fastighetsregistret Ärendet behöver också avslutas i verksamhetssystemet. Det är också lämpligt att riskklassa anläggningen med utgångspunkt från de åtgärder som vidtagits så att den får ett nytt tillsynsdatum. Riskklassningen kan behöva justeras om till exempel teknik har förändrats, se även avsnitt Tillsynsprioritering.

Sammanställ de samlade resultaten av tillsynen och återkoppla till fastighetsägaren

En faktor som påverkar fastighetsägarnas handlande och deras motivation för att vidta åtgärder är bland annat tilltron till miljöförvaltningens förmåga att ställa krav som löser miljö-/hälsoproblemen som finns i området. Som nämnts i avsnitt Följ upp och utvärdera – bör tillsynsmyndigheten jobba på miljöevidensen både före och efter åtgärd – vilken minskad miljöbelastning fås med olika systemlösningar, har belastningen minskat, syns effekter nedströms, har badplatsen fått bättre vatten? Andra viktiga faktorer för en fastighetsägare är att myndighetsutövningen upplevs rättvis – ”har jag åtgärdat mitt avlopp så vill jag veta att andra också gjort det”. (Wallin, Molander, & Johansson, 2011)

Av detta dras slutsatsen att det är viktigt att miljöförvaltningen följer upp och återkopplar till de fastighetsägare som planerar eller har gjort åtgärder.

Miljösanktionsavgift

Naturvårdsverket har gett ut en handbok om miljösanktionsavgifter (MSA) och hur handläggningen av dessa ärenden ska gå till. I denna vägledning hänvisar vi i första hand till denna samt till Naturvårdsverkets webbsidor om miljösanktionsavgift. Här nedan kommenteras endast några speciella frågor som särskilt rör små avlopp.

Handläggning av ärenden om miljösanktionsavgift

Ur Naturvårdsverkets Handbok 2001:1, Handläggning av ärenden om miljösanktionsavgift

Handläggning av ärenden om miljösanktionsavgift innefattar typiskt sett följande moment:

  1. Misstanke om överträdelse
  2. Utredning om en överträdelse har ägt rum och att överträdelsen verkligen träffas av det som anges i bilagan till förordning om miljösanktionsavgifter och i den författning som förordningen hänvisar till
  3. Utredning om vem som är ansvarig för överträdelsen
  4. Utredning av vilket belopp som ska tas ut – Är det fråga om en upprepad överträdelse och dubbel avgift?
  5. Dokumentation och kontroll av att bevisningen är tillräcklig
  6. Kommunicering (av utredningsrapporten etc.) med den avgiftsskyldige
  7. Bedömning om myndigheten ska lägga ner ärendet eller gå vidare och om det är oskäligt att ta ut avgift
  8. Eventuellt beslut om att ta ut avgift. – Vem ska besluta och vad ska beslutet innehålla?
  9. Expediering av beslutet. – Vem ska få beslutet och vad ska skickas tillsammans med beslutet?
  10. Delgivning av beslutet
  11. Rutiner för betalning av avgiften; handlingar skickas till Kammarkollegiet
  12. Eventuellt överklagande; om i rätt tid skickas handlingar till miljödomstolen, annars avvisas överklagandet
  13. Eventuell självrättelse
  14. Eventuell omprövning

(I handboken finns detaljerade beskrivningar av varje moment i handläggningen)

När blir det aktuellt med miljösanktionsavgift?

I 3 kap. 1 § förordningen om miljösanktionsavgifter (2012:259) står det:

”För en överträdelse av 13 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH) ska en miljösanktionsavgift betalas

  1. med 5 000 kronor, om överträdelsen är att utan tillstånd inrätta en avloppsanordning trots att ett sådant tillstånd krävs,
  2. med 3 000 kronor, om överträdelsen är att utan tillstånd ansluta en vattentoalett till en befintlig avloppsanordning som före anslutningen inte hade någon vattentoalett ansluten, och
  3. med 3 000 kronor, om överträdelsen är att utan att ha gjort en anmälan inrätta en avloppsanordning trots att en sådan anmälan krävs.”

Miljösanktionsavgift ska tas ut om en avloppsanläggning som inte har tillstånd inrättats. Detta gäller även om en ansökan om tillstånd inkommit med tillstånd ännu inte meddelats. Även ändringar av en befintlig avloppsanläggning har i praxis jämställts med en nyanläggning när ändringarna avsett de viktigaste funktionerna. Det har då varit fråga om ändringar av reningsmetod och lokalisering. Under rubriken Vad är tillståndspliktigt respektive anmälningspliktigt? i vägledningen för prövning av små avloppsanläggningar framgår vilken typ av ändringar som är tillståndspliktiga.

Enligt 13 § andra stycket FMH får en kommun meddela föreskrifter om att det i stället för en anmälan krävs tillstånd för att inom vissa delar av kommunen inrätta en sådan anordning som avses i andra stycket – avloppsanläggning utan WC. Sådan tillståndspliktig anläggning som inrättas utan tillstånd torde också omfattas av bestämmelserna om miljösanktionsavgift i 3 kap. 1 § 1 punkten förordning om miljösanktionsavgifter.

Om verksamhetsutövaren inrättar en anmälningspliktig anläggning utan att anmäla detta är bestämmelsen om miljösanktionsavgift i 3 kap. 1 § förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter p. 3 tillämplig. När någon anmält sin anläggning finns det ingen skyldighet att invänta beslut från myndigheten innan anläggningen inrättas, till skillnad från vad som gäller för tillståndspliktiga anläggningar. Se även avsnitt Anmälan.

Även om inrättande av torrtoalett kan vara tillståndspliktigt i lokala hälsoskyddsföreskrifter beslutade med stöd av 40 § FMH utgör det inte en sådan handling som omfattas av bestämmelserna om miljösanktionsavgift eftersom dessa bestämmelser förutsätter att det skett en överträdelse av de krav som framgår av 13 § FMH. Naturvårdsverket vägleder om torrtoaletter.

Det är tillsynsmyndigheten som har bevisbördan för att en överträdelse har begåtts och det kan ibland vara svårt att i efterhand få fram skriftlig dokumentation. Det kan dock räcka med muntliga uppgifter från verksamhetsutövaren om tidpunkten för anläggandet. För att en miljösanktionsavgift ska kunna tas ut måste miljöförvaltningen ha agerat inom fem år från att överträdelsen skedde, för lagtext se 30 kap. 6 § miljöbalken.

När anses en avloppsanläggning vara inrättad?

Att inrätta en avloppsanordning kan likställas med påbörjande av anläggningen. Med undantag av provgropar och andra åtgärder som behövs för undersökning och projektering av anläggningen får inrättandet av avloppsanläggningen inte på något sätt påbörjas förrän det finns ett tillstånd till anläggningen som har vunnit laga kraft.

Att det räcker med att påbörja tillståndspliktiga åtgärder för att anses ha inrättat en avloppsanläggning stöds av rättsfall från MMD i Vänersborg, M 4187-12. Av detta följer att en färdigställd anläggning men som ännu inte är driftsatt är att betrakta som inrättad, vilket också konstateras i dom från MMD i Nacka M 1819-18. I rättsfall M 5807-18 konstaterade dock MÖD att ”den åtgärd som nämnden har lagt NN till last är en bortgrävning av jord till några decimeters djup, av nämnden benämnt schaktbotten. En sådan åtgärd kan inte likställas med att inrätta en tillståndspliktig avloppsanordning, oavsett vad syftet med borttagandet av jorden var.”

Andra tillståndspliktiga åtgärder enligt rättspraxis är byte av reningsteknik och ändrad lokalisering, se avsnitt Tillstånds- respektive anmälningsplikt i Vägledning om prövning av små avloppsanläggningar. Vidare har MÖD i dom M 6531-15 uttalat att en sluten tank och en BDT-anläggning inte är en utan två anläggningar, även om de inrättas vid samma tillfälle på samma fastighet.

Beslut om miljösanktionsavgift ska ställas till verksamhetsutövaren

Det är verksamhetsutövaren som är ansvarig för att lämna in ansökan om tillstånd/anmälan enligt 13 § FMH innan anläggningen inrättas/toalett ansluts och det är därför också verksamhetsutövaren som ska betala MSA ifall detta inte görs. Vanligtvis är det fastighetsägaren som är att anse som verksamhetsutövare.

Miljösanktionsavgift när det finns flera verksamhetsutövare

Om det finns skäl för att ta ut miljösanktionsavgift från flera verksamhetsutövare med en gemensam verksamhet ska myndigheten besluta om en enda avgift. Avgiften ska inte delas upp på de olika verksamhetsutövarna och inte heller tas ut med hela beloppet från var och en.

Kommunicering och delgivning måste ske med samtliga adressater. De berörda verksamhetsutövarna har ett solidariskt betalningsansvar för miljösanktionsavgiften.

När det handlar om små avloppsanläggningar är ett vanligt fall att det finns två eller flera ägare till fastigheten där avloppsanläggningen ligger. Hur de fördelar kostnaden mellan sig är alltså en sak för fastighetsägarna att bestämma – det ska inte myndigheten göra.

Miljösanktionsavgift betalas till Kammarkollegiet

När beslut fattats om miljösanktionsavgift ska anmälan göras till Kammarkollegiet, se anvisningar på deras webbplats. Bevis om delgivning ska bifogas.

Den som har fått ett beslut om miljösanktionsavgift måste betala även om hen överklagar beslutet. Om beslutet upphävs eller ändras återbetalas det inbetalda beloppet med ränta.

Åtalsanmälan vid misstanke om brott

Tillsynsmyndigheten ska skyndsamt anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten, om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts, så kallad åtalsanmälan. Denna skyldighet framgår av 26 kap. 2 § miljöbalken.

När tillsynsmyndigheten, vanligen miljöförvaltningen, bedömer om en handling ska åtalsanmälas ska man inte ta hänsyn till varför överträdelsen skedde. Det är bedömningar som åklagaren ansvarar för.

Att en anmälan gjorts innebär inte att förvaltningens övriga skyldigheter som tillsynsmyndighet sätts ur spel. Miljöförvaltningen ska fortsätta sitt arbete, till exempel genom att meddela föreläggande eller förbud, får att få till stånd rättelse så att miljöbalkens krav följs. Det kan här uppmärksammas att i 18 kap. 1 § i offentlighets- och sekretesslagen finns bestämmelser om så kallad förundersökningsekretess. Bestämmelserna har i praxis ansetts vara tillämpliga även för uppgifter i handlingar hos en kommunal myndighet som har överlämnats till en polismyndighet i samband med åtalsanmälan (se RÅ 2002 ref. 103).

Exempel på straffbestämmelser i miljöbalken

Några exempel på straffbestämmelser som skulle kunna vara aktuella vid driften av små avloppsanläggningar är:

  • 29 kap. 4 § 2 punkten – otillåten miljöverksamhet, om verksamhetsutövaren bryter mot ett villkor eller en bestämmelse i tillståndet eller i beslutet.
  • 29 kap. 1 § – miljöbrott, om någon orsakat att det i mark eller vatten släpps ut ett ämne som typiskt sett eller i det enskilda fallet medför eller kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa i en omfattning som inte har ringa betydelse eller någon annan betydande olägenhet för miljön.

Att släppa ut avloppsvatten i strid med förbudet i 12 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är inte i sig straffbelagt enligt bestämmelserna i 29 kapitlet miljöbalken.

Om miljöförvaltningen anser att det är svårt att bedöma om en brottsbeskrivning verkligen gäller för en överträdelse eller om man har andra frågor när det gäller tillämpningen av 29 kap. bör myndigheten ta kontakt med åklagare eller polis.