Skyddsavstånd beroende av markförhållanden

Hitta på sidan

För att en markbaserad avloppsanläggning ska fungera effektivt och ge god rening är avståndet till grundvattenytan avgörande.

Vertikalt avstånd mellan infiltrationsnivå och grundvatten

Ett av de absolut viktigaste kriterierna för att en markbaserad avloppsanläggning ska fungera tillfredsställande och ge den förväntade reningen är avståndet till grundvattenytan. Den allra största delen av förorenande ämnen och mikroorganismer avskiljs i biohuden och i den omättade marken ovanför grundvattennivån. Biohuden kan vara någon centimeter djup i fina jordarter upp till en decimeter i sand. Den mikrobiologiska sammansättningen varierar kraftigt och avskiljningen av föroreningar och mikroorganismer sker både genom fysiska/mekaniska och biologiska processer.

Vid omättad strömning ovanför grundvattenytan måste mikroorganismerna följa vattenströmmen runt markpartiklarna och kommer alltså att transporteras en mycket längre effektiv sträcka än i den mättade zonen, vilket ger ett bättre smittskydd. (Naturvårdsverket, 1985)

Samstämmig forskning visar vidare att fosforinbindningen är betydligt mer effektiv i den omättade (syrerika) zonen än i den vattenmättade (syrefattiga) zonen (SMED, 2015).

Det sker också en viss rening under grundvattennivån i den mättade zonen, men denna reningskapacitet bör endast betraktas som en extra säkerhet. Avståndet mellan infiltrationsnivån och högsta grundvattennivå eller berg bör därför (normalt) inte understiga 1 meter. (Havs- och vattenmyndigheten, 2016)

Större markbaserade avloppsanläggningar 25-200 pe, bör ha ett vertikalt avstånd mellan infiltrationsnivå och högsta grundvattennivå/berg (omättad zon) på minst 1,5 meter vid konventionell infiltration och markbädd. (Naturvårdsverket, 1991)

Lokalisering med avseende på grundvattennivåer

Det är av resonemanget i föregående avsnitt bäst att placera en infiltration där en stor omättad zon till grundvattenytan kan uppnås. Höjdpartier i terrängen utgör vanligen inströmningsområden, dvs. områden där nederbörden tillförs grundvattnet och grundvattenytan ligger längre från markytan. I lägre områden ligger grundvattenytan som regel närmare markytan. Låglänta områden kan periodvis utgöra utströmningsområden där vatten avleds till ytvattendrag.

En infiltration ska sålunda placeras i ett inströmningsområde och tillräckligt höglänt för att få ett gott skyddsavstånd från infiltrationsnivån till grundvattnet, se figur 1. Om tillräckligt skyddsavstånd mellan grundvattennivån och infiltrationsnivå inte kan uppnås bör andra lokaliseringsalternativ prövas.

Illustrationen visar placering av en avloppsanläggning i ett högt läge i ett konvext parti i terrängen ger en en god placering med avseende på avstånd till grundvattenytan. En placering i ett konkavt parti eller i ett lågt läge i terrängen ger däremot en dålig placering med avseende på grundvattenytan.Förstora bilden

Figur 1. Placering av infiltrationsanläggningar utifrån topografiska kriterier – geologi och grundvattenytans nivå och lutning. Grundvattnet ligger normalt vid större djup vid vattendelare och konvexa terrängpartier än i sänkor. Det är därför bäst att placera infiltrationsanläggningar högt och i konvexa partier i terrängen.

Vad menas med infiltrationsnivå?

Vad det gäller vertikalt skyddsavstånd är det viktigt att notera att det inte är avståndet från markytan utan avståndet från infiltrationsnivån till grundvattennivån som avses, se figur 2. Infiltrationsnivån kan, för konventionella markbaserade anläggningar, beskrivas som den övergångszon där avloppsvatten efter att ha passerat spridningslagret kommer i kontakt med det underliggande materialet och där biohuden utvecklas.

Illustrationen visar att infiltrationsnivån i en konventionell markbaserad anläggning finns i övergångszonen mellan spridningslagret och det underliggande materialet. Avståndet från infiltrationsnivån till grundvattenytan är 1 meter.Förstora bilden

Figur 2. Infiltrationsnivå i en konventionell markbaserad anläggning.

I icke-konventionella markbaserade anläggningar är det inte lika enkelt att avgöra var infiltrationsnivån ligger. Exempelvis kan modulbaserade spridningslager bygga på att en biohud utvecklas i själva modulen vilket gör att reningen av avloppsvattnet startar redan där. Ibland kan moduler eller annan markbaserad teknik kombineras med ett underliggande grövre spridningslager av till exempel makadam, vilket kan reducera reningsprestandan ovanför grundvattennivån, se figur 3. För konventionella infiltrationer kan ett ovanligt tjockt spridningslager få samma effekt genom att infiltrationsnivån hamnar lägre än normalt.

Illustrationen visar att infiltrationsnivån i en markbaserad anläggning med modul finns i övergångszonen mellan spridningslagret och det underliggande materialet. Avståndet från infiltrationsnivån till grundvattnet är 0,5 meter.Förstora bilden

Figur 3. Vid bestämning av läget för infiltrationsnivån behöver hänsyn tas till såväl avståndet till högsta dimensionerande grundvattenyta som till vilken kornstorleksfördelning materialet i förstärkningslagret har.

Markbaserade avloppslösningar där det inte är uppenbart

  • att avståndet mellan infiltrationsnivån och den högsta dimensionerande grundvattennivån motsvarar en omättad zon om minst 1 meter och/eller
  • kornstorleksfördelningen i den omättade zonen inte ligger inom fält A eller B (se Siktanalys och perkolationsprov för närmare definition).

bör ha oberoende testresultat som visar att reningen i produkten/anläggningen klarar den skyddsnivå (både miljöskydd och hälsoskydd) som krävs på platsen. Större markbaserade avloppsanläggningar 25-200 pe, bör ha ett vertikalt avstånd mellan infiltrationsnivå och högsta grundvattennivå/berg (omättad zon) på minst 1,5 meter vid konventionell infiltration och markbädd. (Naturvårdsverket, 1991). Se även avsnitt Markbaserade och liknande.

Dimensionerande grundvattennivå för små avlopp

Vid dimensionering av avloppsanläggningar använder HaV begreppet ”dimensionerande grundvattennivå för små avlopp”, GVdim, som är den nivå som den blivande avloppsanläggningens utformning ska anpassas till. Den metod som HaV rekommenderar för att bestämma dimensionerande grundvattennivå för små avlopp har tagits fram av SGU. Metoden är approximativ och endast avsedd att tillämpas i samband med byggande av små avlopp. Den ska alltså inte förväxlas med metoder för bedömning av dimensionerande grundvattennivåer i samband med till exempel infrastrukturprojekt. Där finns andra krav på utförande och pålitlighet.

Det är svårt och knappast skäligt att vid inrättande av små avlopp dimensionera för högsta möjliga grundvattennivå i ordets rätta bemärkelse. I så fall skulle man behöva ta hänsyn till det mest extrema förhållandet som någonsin skulle kunna inträffa. Ur rättssäkerhetssynpunkt skulle det också vara svårt att sätta ett tillståndsvillkor om att avståndet mellan infiltrationsnivån och grundvattennivån aldrig någonsin får understiga 1 meter eftersom långa och relevanta mätserier av grundvattennivåer inte finns i prövningsärenden rörande små avloppsanläggningar, samt att det trots långa mätserier inte kan uteslutas att en extrem händelse gör att grundvattennivån blir högre än vad mätserien visade.

Utgångspunkten för den dimensionerande grundvattennivån för små avlopp är att den ska säkerställa att man under ett normalt år bibehåller en omättad zon med en mäktighet på 1 meter under hela året samt att tillfällen då den omättade zonens mäktighet eventuellt underskrider 1 meter blir kortvariga. Det är under långvariga perioder med avkall på kravet om 1 meters omättad zon som risken för påverkan på omgivningen bedöms vara betydelsefull.

HaV föreslår med ovanstående bakgrund att villkor kring grundvattennivåer formuleras på följande sätt:

Avståndet mellan infiltrationsnivån och grundvattenytan ska med undantag för kortare perioder (högst 2 månader under ett år) uppgå till minst 1 m. Avståndet mellan infiltrationsnivån och grundvattenytan får aldrig understiga 0,5 m.

Den första delen av villkoret är huvudvillkoret som följer anvisningarna i AR Små avlopp om att ” Avståndet mellan infiltrationsnivå och högsta grundvattennivå ( …) bör inte understiga 1 m ”. Undantaget som gäller högst 2 månader under ett år lämnar ett utrymme för att det kan inträffa extrema händelser. Görs en utredning av grundvattennivåer i samband med projekteringen där hänsyn tas till fluktuationer och till tidpunkten på året när utredningen görs bör avvikelser från 1 meter omättad zon dock vara ovanliga. Vid låg fyllnadsgrad i grundvattenmagasinet under utredningstiden ska kompensation för detta göras genom höjdtillägg upp till den statistiskt sett högsta nivån under ett normalår för ett magasin i motsvarande jordart. Görs utredningen av grundvattennivåer vid hög fyllnadsgrad i grundvattenmagasinet kan den högsta dimensionerande grundvattennivån på platsen bedömas med en större säkerhet. Det är oavsett svårt att förutse alla extrema händelser. Därav tillåts en avvikelse under en begränsad tid. Metod för bestämning av grundvattennivå, se Bestämning av dimensionerande grundvattennivå.

Det andra villkoret om att avståndet aldrig får understiga 0,5 meter är en anpassning till vad som är praktiskt vid tillsyn och rättssäkert för den enskilde verksamhetsutövaren. En överträdelse är lätt att konstatera - understiger den omättade zonen 0,5 meter följer anläggningen inte givna villkor oavsett fyllnadsgrad i grundvattenmagasinet. Villkoret står inte i motsats till huvudkravet på 1 meter omättad zon under normalår. Korrekt projektering och anläggande ska garantera att detta uppnås under den allra största delen av drifttiden. Se även avsnitt Villkor.

Dimensionerande grundvattennivå i relation till fyllnadsgrad

Grundvattennivåerna är väderberoende och varierar över året. I små snabbreagerande grundvattenmagasin är variationerna stora både inom ett enskilt år och mellan åren, se figur 4. Ser man över en lång mätperiod (flera 10-tals år) är det vanligt med en observerad variation mellan den högsta och den lägsta noterade nivån (variationsbredden) i storleksordningen 3–4 m. I stora långsamtreagerande magasin är variationsbredden likartad men nivåförändringarna är långsamma och även de höga nivåerna kan bli bestående över långt tid.

För att kunna beräkna en dimensionerande grundvattennivå när man endast har tillgång till ett fåtal grundvattenobservationer är det lämpligt att utgå från en bedömning av fyllnadsgraden på anläggningsplatsen. Fyllnadsgraden graderar nivån i percentiltal mellan 0–100 procent där värdet noll är den lägsta nivån som någonsin uppmätts och värdet 100 är den högsta nivån som någonsin uppmätts. Percentiltalet anger att en viss procentandel av observationerna ligger under den angivna percentilen. Värdena mellan noll och 100 förhåller sig alltså inte linjärt med nivån på en observationsplats (se figur 4) utan fördelar sig efter hur vanligt förekommande en viss nivåobservation är. Fyllnadsgraden 50% refererar alltid till den vanligast förekommande nivåobservationen (mediannivån). SGU använder i sina kart- och nedladdningstjänster fyllnadsgrad som ett mått för att beskriva grundvattennivåernas variation och tillstånd över landet. Läs mer om hur SGU definierar fyllnadsgrad, se Det menas med fyllnadsgrad och grundvattensituation (sgu.se). (SGU del 2, 2023)

Grundvattennivå diagram

Figur 4. Till vänster: ett utsnitt över några års grundvattenvariationer i ett litet grundvattenmagasin. Till höger: histogram som redovisar hur frekvent olika nivåer förekommer i samma grundvattenmagasin (över hela tidsserien 1961-2019) samt hur percentilfördelningen (dvs fyllnadsgraden) utbildas från detta histogram.

För små snabbreagerande grundvattenmagasin uppnår fyllnadsgraden under ett normalt år som högst en nivå motsvarande 96% fyllnadsgrad. Det är alltså rimligt att på dessa platser dimensionera en anläggning efter att grundvattennivån når fyllnadsgrad 96%. I stora långsamtreagerande magasin är grundvattenrörelsen så långsam att man bör dimensionera efter 100% fyllnadsgrad (eftersom den höga nivån blir kvar över längre tid och påverkar anläggningen negativt). (SGU del 2, 2023)

Hur bestäms högsta dimensionerande grundvattennivå?

För att avgöra hur hög grundvattennivån kan vara på en given infiltrationsplats behöver grundvattennivån observeras i fält på platsen för den tänkta avloppsanläggningen i ett grundvattenrör eller en provgrop. Se Anvisningar för grundvattenrör och Provgrop. För att med säkerhet bestämma dimensionerande grundvattennivå behövs egentligen platsspecifika observationer under flera högvattenperioder vilket kräver flera års nivåövervakning. Detta är sällan vare sig rimligt eller möjligt vid projektering av en avloppsanläggning.

För avloppsanläggningar avsedda för ett eller några hushåll har SGU tagit fram en approximativ (ungefärlig) metod för fastställande av dimensionerande grundvattennivå för små avlopp, GVdim. Metoden bygger på att man först genomför grundvattenobservationer och sedan gör en korrektion baserat på den allmänna grundvattensituationen. Metoden innefattar 6 steg:

  1. Observation av grundvattennivån i fält där anläggningen planeras.
  2. Fastställande av magasinsegenskaper.
  3. Översiktlig bedömning av fyllnadsgraden i grundvattenmagasinet vid tidpunkten för observationen av grundvattennivån.
  4. Korrektion för avläsning vid låga nivåer.
  5. Korrektion för lokal nivåhöjning under anläggningen pga. infiltration.
  6. Fastställande av dimensionerande grundvattennivå genom summering av de beräknade nivåförhöjningarna och den observerade grundvattennivån.

Den detaljerade metodbeskrivningen finns i Bestämning av dimensionerande grundvattennivå.

Skillnaderna i nivåvariation mellan olika platser kan vara mycket stor. Metoden som SGU har tagit fram redogör endast för den statistiska sannolikheten att beräknad nivåförhöjning ska underskridas eller överskridas. Utfallet kan därför i praktiken avvika stort från det framräknade värdet. Förundersökningar av grundvattennivå bör därför i första hand ske vid tillfällen på året då grundvattennivån kan förväntas vara nära sina högsta nivåer, dvs. då fyllnadsgraden är hög i vattenmagasinet. När detta inträffar varierar med årstiden men är också beroende på var i landet man befinner sig. Se även avsnitt Stora och små grundvattenmagasin.

Provgrop med vatten i botten och mycket rötter

En provgrop bör helst grävas ner till ca 2,5 meter under planerad infiltrationsnivå alternativt grävas ner till berg eller grundvattenyta. Foto: Kungsbacka kommun

För en markbaserad anläggning avsedd för mer än ett fåtal hushåll är det befogat att ställa högre krav på förundersökningen än för en mindre anläggning. Beroende på omständigheterna kan man få fram tillfredställande uppgifter om nivåvariationer efter en observationsperiod om ca 6 månader eller mer. Man använder sig då av metodik där information från en närliggande nivåövervakningsstation nyttjas som referens för att uppskatta variationen även på den aktuella observationsplatsen (Svensson, 1984).

Handläggaren av en ansökan om litet avlopp behöver avgöra om den redovisade undersökningen av högsta dimensionerande grundvattennivå, GVdim, är tillräckligt utförlig för att vara tillförlitlig. I bedömningen av GVdim ska också vägas in den lokala förhöjningen under infiltrationen, se avsnitt Lokal förhöjning under infiltrationen.

Lokal förhöjning under infiltrationen

Vid infiltration av avloppsvatten kan en lokal förhöjning av grundvattennivån uppstå under anläggningen på grund av begränsad horisontell avledning av grundvatten, se figur 5. Den lokala förhöjningens omfattning beror bland annat på infiltrationshastighet och infiltrationsutbredning, hydraulisk konduktivitet samt mäktigheten på det grundvattenförande lagret (Finnemore, 1993) (Hantush, 1967). Hydraulisk konduktivitet (k-värde) beskriver hastigheten med vilken vatten rör sig igenom jordarten och mäts i m/s. Lokal förhöjning är något som är särskilt viktigt att beakta i samband med tunna jordlager och närhet till berg, se avsnitt Korta avstånd till berg i Bestämning av dimensionerande grundvattennivå.

Sammanfattningsvis så kan grundvattennivån under en infiltrationsanläggning i sämsta fall (med ett tunt grundvattenförande lager) stiga upp emot 2 meter i svagt genomsläppliga jordarter som morän och silt som en följd av infiltrationen. I mycket genomsläppliga jordarter som sand och grus stiger grundvattennivån som mest upp emot 30 cm vid tunna grundvattenförande lager.

Illustrationen visar en infiltrations kortsida i genomskärning samt två olika grundvattennivåer.Förstora bilden

Figur 5. Principskiss över grundvattennivåns förhöjning i olika jordarter.

För att säkerställa att kravet på omättad zon uppfylls är det angeläget att man kan uppskatta hur kraftig den lokala förhöjningen blir. Metod för detta beskrivs i Bestämning av dimensionerande grundvattennivå.

Horisontellt skyddsavstånd till dricksvattentäkter vid markbaserad rening

Det är mycket svårt att sätta upp ”helt säkra” skyddsavstånd mellan en infiltrerande avloppsanläggning och en dricksvattentäkt. Dels kan de lokala mark- och terrängförhållandena variera kraftigt, dels är det ifråga om mikroorganismer omöjligt att diskutera i termerna reduktion/halt på samma sätt som för fysikalisk-kemiska variabler. I vissa fall kan även en mycket liten mängd smittämnen ge upphov till infektion, se avsnitt Bedömning av om anläggningen når upp till skyddsnivån med avseende på hälsoskydd.

I texten nedan avses med markbaserade anläggningar såväl infiltrationer som otäta markbäddar. Resonemangen kring skyddsavstånd för markbaserade anläggningar kan vara tillämpliga även för andra typer av avloppsteknik, till exempel då infiltration används som efterpolering.

Vad menas med horisontellt skyddsavstånd och varför behövs det?

Med horisontellt skyddsavstånd avses avståndet mellan den markbaserade avloppsanläggningen och skyddsobjekt, till exempel en dricksvattenbrunn. Orsaken till att det krävs skyddsavstånd till dricksvattentäkter är framförallt risken för spridning av sjukdomsalstrande mikroorganismer (parasiter, bakterier, virus) men även för att förhindra spridning av andra föroreningar från avloppssystemet som till exempel organiska miljöföroreningar. Det är också önskvärt att i möjligaste mån minimera tillförseln av kväve i form av nitrat till dricksvattentäkter.

Varje lokalisering av en avloppsanläggning är unik med hänsyn till de hydrogeologiska förutsättningarna, vilket innebär att generella skyddsavstånd som täcker in varje enskilt fall inte kan ges. Den grundläggande frågan för riskbedömningen är om det finns ett vattenflöde från avloppsanläggningen till skyddsobjektet och hur stort och snabbt det i så fall är. Detta är dock inte rimligt att mäta direkt utan istället görs bedömningar baserat på riskfaktorer som kan observeras så som topografi och geologiska förhållanden. (SGU del 1, 2023)

Huvudkravet för horisontellt skyddsavstånd är att detta ska motsvara grundvattnets transportsträcka under minst 2–3 månader (Havs- och vattenmyndigheten, 2016). Det är enklare att uppskatta ett skyddsavstånd för en brunn i jord (grävd brunn) än en bergborrad brunn eftersom den enda relevanta transportvägen mellan en grävd brunn och en avloppsanläggning är genom jord.

Vad avgör vilket skyddsavstånd som behövs?

Vilket skyddsavstånd som behövs till en dricksvattentäkt beror på hur fort grundvattnet rör sig i jord och berg och vilken typ av dricksvattenbrunn det handlar om.

För de grävda brunnarna är de viktigaste faktorerna för grundvattnets transporthastighet

  • jordmaterialets genomsläpplighet (den hydrauliska konduktiviteten)
  • grundvattenytans lutning (den hydrauliska gradienten).

Jorddjup och närhet till berg kan också vara avgörande för riskbedömningen eftersom ytligt berg till exempel kan styra vattenflödet i marken i en annan riktning. För en bergborrad brunn spelar bergets lokala sprickighet och genomsläpplighet en stor roll för bedömning av risken. I bergborrade vattentäkter sker vattenintaget/uttaget i berggrunden, det vill säga inte ur samma geologiska formation som tar emot infiltrerat avloppsvatten. Det sker dock ett vattenutbyte mellan jordlager och berggrund och tillförseln av vatten till de vattenförande sprickorna i berggrunden kommer från vattnet i jordlagren. (SGU del 1, 2023)

Några av de allmänna faktorer som påverkar risken för såväl grävda som borrade brunnar beskrivs nedan i avsnitten:

  • Jordmaterialets genomsläpplighet och jordlagerföljder
  • Tunna jordlager och ytligt berg
  • Grundvattnets riktning och gradient

Specifik beskrivning av faktorer som påverkar riskbedömningen av grävda respektive borrade brunnar beskrivs i avsnittet Beslutsmodell för skydd av dricksvatten.

Grundprinciper för lokalisering

Beroende på om det är en grävd eller borrad brunn så är det olika faktorer som påverkar risken för att en avloppsanläggning ska förorena en dricksvattenbrunn.

Grundprincipen för lokaliseringen av en infiltration i förhållande till dricksvattenbrunnar bör alltid vara följande:

  • För dricksvattenbrunnar i jord strävar man efter en lokalisering där grundvattennivån i brunnen ligger högre än nivån på grundvattnet under avloppsanläggningen (Figur 6).
  • För dricksvattenbrunnar borrade i berg strävar man efter att nivån på grundvattnet i jordlagren intill brunnen ligger högre än nivån på grundvattnet under avloppsanläggningen (Figur 7).

Placeras avloppsanläggningen högre i terrängen jämfört med en grävd dricksvattenbrunn så är det ett riskutförande (Figur 8). Det är också viktigt att försäkra sig om att avsänkningen i brunnen vid normala uttag inte medför att grundvattnets strömningsriktning ändras så att denna blir från avloppsanläggningen och mot brunnen. Ofta följer grundvattenflödet markytans generella lutning men undantag finns, speciellt om det sker ett uttag av dricksvatten, se figur 9. (SGU del 1, 2023 )

Illustrationen visar en infiltration placerad nedströms en grävd brunn.Förstora bilden

Figur 6. Idealfall med placering av anläggningen i enlighet med rekommendation i vägledningen. Grundvattennivån i brunnen ligger högre än nivån på grundvattnet under avloppsanläggningen. Notera grundvattnets avsänkning i anslutning till brunnen och den förhöjning som uppstår under avloppsanläggningen. Klicka på bilden för en större version.

Bergborrad brunn skissFörstora bilden

Figur 7. Idealfall med placering av anläggningen i enlighet med rekommendation i vägledningen. Nivån på grundvattnet i jordlagren intill den borrade brunnen ligger högre än nivån på grundvattnet under avloppsanläggningen.

Illustrationen visar en grävd brunn placerad nedström en infiltration.Förstora bilden

Figur 8. Riskutförande med avloppsanläggning placerad högre i terrängen jämfört med en grävd dricksvattenbrunn. I detta fall krävs längre skyddsavstånd och noggrann kontroll av markmaterialets genomsläpplighet för att försäkra sig om tillräcklig transporttid. Klicka på bilden för en större version.

Illustrationen visar hur grundvattnetströmningsriktning kan ändras då det bildas en förhöjning under avloppsanläggningen och en sänktratt vid dricksvattentäkten.Förstora bilden

Figur 9. Vattentäkt och avloppsanläggning kan ändra grundvattnets strömningsriktning. Bilden visar en grävd brunn, men samma generella princip gäller för en bergborrad brunn. Klicka på bilden för en större version.

För att tillräcklig rening ska uppnås förutsätts också, oavsett typ av dricksvattenbrunn, att det vertikala skyddsavståndet till grundvattnet från infiltrationsytan är minst 1 meter under normala förhållanden. Se avsnittet Vertikalt avstånd mellan infiltrationsnivå och grundvatten.

Det är viktigt att beakta de hydrogeologiska förutsättningarna på platsen som helhet och vid behov komplettera ansökan med utredningar av mark- och grundvattenförhållanden för att tillräckligt beslutsunderlag ska finnas. Övergripande vägledning om undersökningar av mark och grundvattenförhållanden i samband med projektering av en liten avloppsanläggning finns i avsnitten

Specifik vägledning om uttag av jordprover se avsnitt Siktanalys och perkolationsprov.

Ett beslutsstöd för utredning av risken för förorening av dricksvatten i bergborrade och grävda brunnar finns i Beslutsmodell för skydd av dricksvatten.

Ska man ta hänsyn till alla dricksvattenbrunnar?

Ibland uppkommer frågan om var gränsen går för att man ska ta hänsyn till en dricksvattenbrunn. Det kan handla om gamla brunnar som kanske inte längre används eller om brunnar som är planerade för avstyckningar och ännu inte tagits i bruk etc.

Grundregeln är att hänsyn ska tas till alla befintliga brunnar, oavsett om de används eller inte eftersom de skulle kunna komma att användas i framtiden. Om fastighetsägaren inte avser att använda brunnen så kan den läggas igen för att underlätta lokaliseringen av avloppsanläggningen. Även om nuvarande fastighetsägare uppger att brunnen inte är i bruk så kan detta förändras om en ny ägare tillträder. Det kan då inte förutsättas att den nya fastighetsägaren inte kommer att dricka vattnet. Det innebär också att handläggaren vid prövningen av en avloppsansökan inte kan vara mindre noggrann för att den brunn som riskerar att förorenas ägs av samma person som ansöker om avloppstillstånd. Miljöbalken gör ingen skillnad på vem som riskerar att drabbas av en eventuell förorening.

Grundprincipen måste också vara att alla fastigheter ska kunna lösa sitt dricksvattenbehov på ett eller annat sätt. Det innebär inte att en dricksvattentäkt måste vara lokaliserad på den egna tomten, utan kan också lösas genom att det finns rättighet att ta vatten från någon annans brunn genom ett servitut. För brunnar som ännu inte finns men som är planerade inom nära eller längre framtid är grundprincipen att avloppsanläggningen inte bör försvåra anordnandet av vattenförsörjning på andra fastigheter, men utgångspunkten bör också vara att det i huvudsak är den pågående markanvändningen som ska beaktas. Till exempel bör inte en avstyckad tomt som inte tagits i anspråk på mycket lång tid och där det inte heller finns några planer för att ta den i anspråk utgöra hinder för ett tillstånd till en avloppsanläggning.

Att en fastighet har tillgång till dricksvatten på flera olika sätt innebär dock inte att olägenhet på grund av en liten avloppsanläggning kan uteslutas, se till exempel MÖD M 12882–22. I detta ärende hade en fastighetsägare två dricksvattenbrunnar, en grävd och en borrad. Den grävda brunnen riskerade att förorenas av att nya gravplatser skulle inrättas. I domskälen skriver MÖD: ”Mark- och miljööverdomstolen delar därmed inte underinstansernas bedömning att det inte skulle uppstå någon olägenhet för NN eftersom hans dricksvattenförsörjning kan anses tryggad genom den borrade brunnen.” Domstolen informerar också om att eventuella skador på brunn kan bli en fråga enligt 32 kap. miljöbalken.

Skyddsavstånd till energibrunn/bergvärme

En markbaserad avloppsanläggning bör placeras lägre i terrängen än en energibrunn och på så långt avstånd som möjligt. Vid installation av energibrunn rekommenderar SGU ett skyddsavstånd mellan energibrunn och avlopp på minst 30 meter om avloppsanläggningen är placerad lägre i terrängen än energibrunnen (SGU, 2016).

Under vissa förhållanden kan det trots detta vara skäligt att tillåta ett kortare avstånd, men avståndet bör inte understiga 20 meter. Hänsyn bör tas till såväl risken för kontakt mellan energibrunn och avloppsvatten som risken för vidare spridning till befintliga dricksvattentäkter vid avsteg från rekommendationen om 30 meters skyddsavstånd.

Risken för kontakt mellan energibrunn och avloppsvatten ökar om jordlagren är tunna och jorden är genomsläpplig samt om grundvattnets strömningsriktning är osäker eller skulle kunna förändras lokalt (till exempel på grund av avloppsutsläppet). Jämför med riktvärden för skyddsavstånd i avsnitt Beslutsmodell för skydd av dricksvatten.

I fallet när en energibrunn ligger mellan en planerad markbaserad avloppsanläggning och en dricksvattenbrunn som ligger lägre i terrängen än avloppsanläggningen finns risken att djupare grundvatten kontamineras genom att avloppsvatten leds ner i det punkterade berget genom borrhålet, se figur 10. Det är alltså mycket olämpligt att placera avloppet så att en sådan situation uppstår. En energibrunn i ett sådant läge kan leda till att transporttiden mellan avloppsanläggningen och dricksvattenbrunnen förkortas avsevärt genom att man kortsluter orenat avloppsvatten med det vatten som sugs in i dricksvattenbrunnen. Att dricksvattenbrunnen är ordentligt tätad mot berg hjälper inte i det här fallet. Risken för kontaminering minskar dock om energibrunnens foderrör är tätat mot berg. Normalt ska tätning av energibrunnen ha skett minst 2 meter ner i fast berg eftersom berget i regel är mer uppsprucket och poröst i de ytliga delarna. Uppgifter om tätning och andra förhållanden vid borrningen av energibrunnen kan framgå av brunnsprotokoll som finns tillgängliga i SGUs webbtjänst Brunnsarkivet. Alternativt får handläggaren efterfråga sådan dokumentation specifikt som en del av prövningsunderlaget.

Om inte rekommenderat skyddsavstånd kan uppnås eller påverkan uteslutas så bör en annan lokalisering av avloppsanläggning övervägas, alternativt kan energibrunnen helt eller delvis återfyllas med tätande media för att minska risken för att smittämnen sprids. Se även avsnitt Horisontellt skyddsavstånd till dricksvattentäkter vid markbaserad rening.

Illustrationen visar hur en dåligt tätad energibrunn nedströms en avloppsanläggning kan leda in avloppsvatten i en nedströms liggande dricksvattentäkt.Förstora bilden

Figur 10 En dåligt tätad energibrunn som ligger mellan en infiltration och en dricksvattenbrunn som ligger lägre i terrängen ökar risken för kontaminering av dricksvattenbrunnen. En energibrunn mellan planerad avloppsanläggning och borrad dricksvattenbrunn kan leda till att transporttiden mellan avloppsanläggning och dricksvattenbrunn förkortas avsevärt genom att man kortsluter orenat avloppsvatten med det vatten som sugs in i dricksvattenbrunnen.

Skyddsavstånd till ytvatten eller dike

Någon speciell rekommendation om avstånd till ytvatten eller dike är svår att ge. Hänsyn bör till exempel tas till vilken avloppsteknik som är aktuell, hur genomsläpplig marken är, hur ytvattnet eventuellt används, recipientens status, risken för vattenuppträngning i anläggningen vid höga vattenstånd, hur tätbebyggt området är och vart ett dike eller annan recipient leder.

För infiltrerande anläggningar bör man i normala fall sträva efter att uppnå ett avstånd på minst 10-30 meter till ytvatten eller dike (Havs- och vattenmyndigheten, 2016).

Skyddsavstånd från utsläppspunkt i dike eller motsvarande

Utsläppspunkten för ett renat spillvattnet är av avgörande betydelse för utfallet av prövningen. I de fall avloppsanläggningen har ett utlopp ska självfallet lokaliseringen av detta ske så att det inte finns risk för påverkan på till exempel dricksvattenbrunn eller badplats, se avsnitt Bedömning av om anläggningen når upp till skyddsnivån med avseende på hälsoskydd. Generellt är grundprinciperna kring horisontellt skyddsavstånd vid markbaserad anläggning tillämpbara även vid ett ytligt utsläpp i ett dike eller liknande, se avsnitt Horisontellt skyddsavstånd till dricksvattentäkter vid markbaserad rening, men i beaktande bör även tas om diket är vattenförande och medger en snabb transport av smittämnen till till exempel en badplats.

Även om risken för smittspridning är låg så kan det ändå finnas risk för lukt eller annan olägenhet om utsläpp till exempel sker till stillastående vatten i dike nära en bostad. Denna risk behöver bedömas från fall till fall beroende på förhållandena.

Skyddsavstånd till dräneringssystem och berg i dagen

För dräneringssystem och berg i dagen finns inga generella skyddsavstånd men vid prövning av en ansökan om en markbaserad avloppsanläggning är det viktigt att ta hänsyn till eventuella dräneringar i närområdet. En dräneringsledning i direkt anslutning till en infiltration (eller en otät markbädd) kan om den är felplacerad effektivt avvattna området där infiltrationen placeras och ”kortsluta” anläggningen så att den förväntade reningen inte uppnås. Inte minst är detta allvarligt om det finns vattentäkter som kan komma att påverkas av otillräckligt renat avloppsvatten. Är en dränering däremot placerad på ett genomtänkt sätt kan den säkerställa en tillfredsställande omättad zon, se figur 11.

Illustrationen visar en dränering lagd precis ovanför grundvattenytan. I terrängen är den placerad uppström infiltrationen.Förstora bilden

Figur 11. Kombinerad dränering och ytvattenavledning för en infiltration i sluttning. Klicka på bilden för en större version.

På samma sätt kan berg i dagen på olämpligt ställe styra infiltrerat avloppsvatten till oönskade områden eller förhindra avrinningen helt. Se även avsnittet om Jordlagrets mäktighet och förmåga att transportera bort tillfört vatten.

Publicerad: 2025-01-23
Uppdaterad: 2025-03-20
Sidansvarig: Webbredaktion