EU:s miljöprogram LIFE
Bidraget ges för miljö- och klimatåtgärder inom EU.
Syfte och mål
LIFE är ett särskilt finansieringsprogram för natur-, miljö-, energi- och klimatprojekt. Beroende på typ av projekt kan bidrag från EU ges på upp till 60 % av eller mer i vissa fall. Totalt avsätts 5,43 miljarder euro för åren 2021–2027.
LIFE kan ge bidrag till projekt inom följande områden:
- Natur och biologisk mångfald
- Cirkulär ekonomi och livskvalitet
- Klimatbegränsning och klimatanpassning
- Övergång till ren energi
Följande projekttyper finns bland annat:
- Pilot eller demonstrationsprojekt
- Projekt som tillämpar bästa praxis
- Större regionala eller nationella projekt (strategiska projekt)
- Stöd kring relevant EU-lagstiftning och policy
- Spridning av framgångsrika tekniska och policyrelaterade
lösningar för implementering av EU-lagstiftning och policy - Projekt för tekniskt stöd
- Driftstöd för NGO:s
Sökande
Offentliga organisationer, företag och ideella organisationer kan söka. Av administrativa skäl uppmuntrar EU-kommissionen till stora projekt. Naturvårdsverket är nationell LIFE-samordnare och erbjuder generellt stöd kring LIFE. Havs- och vattenmyndigheten går bra att kontakta när det gäller LIFE-projekt som helt eller delvis rör vatten- och/eller havsmiljöer. Notera att ansökningsprocessen är relativt omfattande. Minst två arbetsmånader för att skriva ansökan krävs ofta samt att någon eller några av de som är inblandade i skrivandet har erfarenhet av att ansöka till LIFE.
Exempel på åtgärder
Genomförande av restaureringar inom och utanför Natura 2000-områden, utveckling av nya metoder för att gynna biologisk mångfald i rinnande vatten eller motverka övergödning, åtgärder för att minska mängden gifter i vattenmiljöer, kapacitetsuppbyggnad (LIFE SNAP eller SIP).
LIFE 30 år på Havs- och vattenforum
Den 18 och 19 maj uppmärksammas att LIFE fyller 30 år 2022 genom en monter tillägnad LIFE på Havs- och vattenforum. Det kommer finnas möjlighet att träffa och samtala med representanter från ett tiotal LIFE-projekt. Havs- och vattenmyndighetens LIFE-samordnare Christopher Bergman är också på plats för att informera om HaV:s arbete med LIFE.
Mer information
EU har i regel årliga utlysningar inom LIFE.
För mer information om LIFE och hur ansökan går till:
Länk till LIFE på EU-kommissionens hemsida
Naturvårdsverkets sida om LIFE