Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Fritidsfiske Regler Yrkesfiske Fiskar

Regler för ålfiske

Sedan 1 maj 2007 råder generellt förbud att fiska ål. Endast den som har särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten får fiska ål. Om du ändå skulle råka fånga en ål måste du försiktigt släppa tillbaka den.

Fiskeregler

För närmare information om vilka fiskeregler som gäller i ditt område där du tänker fiska finns en sida med fiskeregler.

Förbudsperiod i Sverige

Allt kommersiellt fiske efter ål i Nordostatlanten och Östersjön är förbjudet mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019.

EU-beslut om fiskeförbud

Vid ministerrådet om fiskemöjligheter för 2018, togs beslutet att förbjuda kommersiellt fiske av ål över 12 cm i alla EU:s vatten i Nordostatlanten inklusive Östersjön.

Under rådet beslutades att förbudet ska gälla i tre sammanhängande månader, mellan 1 september 2018 och 31 januari 2019.

Varje medlemsstat fick besluta om vilken exakt sammanhängade period under dessa fem månader.

HaV ansvarar för att genomföra och fastställa förbudsperioden i Sverige.

Tillstånd att fiska ål

Tillstånd att fiska ål kan endast fås om man tidigare haft tillstånd att fiska ål. I sötvatten finns det dock vissa vattenområden som är undantagna från ålfiskeförbudet och där fritidsfiske är tillåtet.

Bakgrunden till de här undantagna områden är att ålen har liten möjlighet att utvandra till kusten levande på grund av de vandringshinder som finns på väg ner. Om ålen ska säljas krävs det dock särskilt tillstånd även för fiske i dessa vatten.

Läs mer om ålen på våra artsidor

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Fritidsfiske Regler Yrkesfiske Fiskar