Information om laxfiske i Östersjön

Hitta på sidan

Här finns information om regler som gäller främst för yrkesfiske efter lax i Östersjöns delområden 22-31, terminalfiskeområdena samt i Umeälvens fredningsområde.

Förbud för laxfiske och vissa redskap

  • Riktat fiske efter lax får inte bedrivas söder om latitud 63°30´N. Gäller även fritidsfiske med fasta fällor.
  • Mellan latitud 60° 30´N och latitud 63° 30´N är det fr.o.m. den 1 juni t.o.m. den 15 juli förbjudet att fiska med 1) fast redskap som i någon del är högre än 1,5 meter, 2) nät efter lax och öring och 3) nät som har en större maskstorlek än 120 mm. Under övrig tid får den som bedriver fiske med stöd av fiskelicens endast fiska med fasta redskap om redskapet omfattas av undantag från landningsskyldigheten enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/1296. All lax ska återutsättas och rapporteras.
  • Länsstyrelsen får bevilja tillstånd till den som bedriver fiske med stöd av fiskelicens att fiska med högst två fasta redskap efter andra arter än lax mellan den 1 juni och den 15 juli om redskapet omfattas av undantag från landningsskyldigheten enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/1296. Tillstånd får endast beviljas om beslutet förenas med villkor om krav på återutsättning av lax och förhandsanmälan till Havs- och vattenmyndigheten

Startdatum för laxfiske under 2024

  • Starttiden för yrkesfisket efter lax är 17 juni norr om latitud 63°30´N, undantaget är Umeälvs fredningsområde där fisket startar 1 juli.
  • Starttiden för fritidsfiske efter lax med fasta fällor är 1 juli norr om latitud 63°30´N. Om inte fisket är stoppat på grund av kvotsituationen. Undantaget är Torne älvs havsområde där även fritidsfiskare får börja fiska 17 juni.

Laxkvoten för 2024

Den för svenskt yrkesfiske tillgängliga laxkvoten är 17 411 laxar under år 2024. Eftersom den årliga kvotförordningen för Östersjön 2024 endast tillåter riktat fiske efter lax inom kvoten norr om latitud 63°30´N (delområde 31) fördelas 17 011 laxar till delområde 31. Därutöver fördelas 400 laxar till området söder om latitud 63°30´N (delområde 22-30) endast avsett för bifångster av lax vid fiske efter andra arter.

Läs mer om ändrade bestämmelser för fiske av lax under 2024: Ändrade regler för fiske efter lax och fiske med fast redskap och nät - Nytt om fiskeregler.

Tillgänglig laxkvot per område.

Område

Antal laxar

Delområde 31*

17 011 st

Delområde 22-30**

400 st

*Laxfisket i delområde 31 får för yrkesfiskare starta den 17 juni utom i Umeälvens fredningsområde där fiskestart är den 1 juli. Det finns också andra särskilda bestämmelser för fisket i fredningsområden utanför övriga älvars mynning i havet. När det återstår minst 3 000 laxar i delområde 31 kan Havs- och vattenmyndigheten besluta att fiske av lax i området helt eller delvis ska förbjudas samt besluta om från vilket datum som fiske av lax åter är tillåtet. Syftet är att låta fisket i Skellefteälvens terminalfiskeområde samt i Umeälvens fredningsområde fortsätta en tid efter stoppet innan fisket stoppas även inom dessa områden. Vid beslut om fiskestopp kommer även ett öppningsdatum att sättas när fisket kan återöppnas på resterande del av kvoten.

**Riktat fiske efter lax är inte tillåtet söder om latitud 63°30′N och fördelad kvot är endast avsedd för bifångster av lax inom annat fiske.

Uppföljningen av laxkvoten hittar du på sidan Uppföljning laxkvot.

I FIFS 2004:25 hittar du fördelningen av laxkvoten.

Mer information om de bestämmelser som årligen beslutas av EU vad gäller kvoter och begränsningar för fiske efter lax finner du här: Läs kvotförordningen för Östersjön

Landningsskyldighet och undantag

Från den 1 januari 2024 upphörde det tidigare undantaget från landningsskyldigheten vid fiske efter lax med fast redskap. Efter beslut av EU kommissionen gäller fr.o.m. den 8 maj 2024 ett nytt undantag från landningsskyldigheten för lax vid fiske med fasta redskap som visat på hög överlevnad vid frisläppande av lax. Undantaget omfattas fortsatt av vissa begränsningar för hur mycket lax som får frisläppas. Beslutet innebär att landningsskyldigheten för lax inte gäller vid fiske med fast redskap såsom fiskfällor/ryssjor. Undantag gäller dock bottengarn samt push up-fälla om push up-fällan inte är utrustade med en vittjanpåse eller kombineras med en vattenfylld behållare i vilken laxen direkt placeras. Om en vattenfylld behållare används ska denna fyllas med vatten och vara tillräckligt stor för att rymma all lax från fällan under vatten.

  • Används en push up-fälla utan vittjanspåse (redskapskod 845) eller utan att kombineras med en vattenfylld behållare gäller landningsskyldigheten.

Det innebär att all lax som fångas med det redskapet ska landas och avräknas kvoten och att fiske med redskapet begränsas under tid som laxfiske är förbjudet samtidigt risk för bifångster va lax föreligger. Reglerna om landningsskyldighet och utkast av lax gäller fram till den 31 december 2026.

Mängden lax som frisläpps från redskap som är undantagna från landningsskyldigheten får uppgå till högst 8 % av total fångst inom den nationella laxkvoten. Under 2024 motsvarar det för Sveriges del en total utkastmängd på ca 1 390 laxar förutsatt att hela den svenska kvoten nyttjas. Det möjliggör i sin tur att redskap som är undantagna från landningsskyldigheten kan vara tillåtna att fiska med enligt den nationella lagstiftningen, trots att det är förbjudet att fånga lax, så länge utkasten av lax inte överstiger maximal utkastmängd.

När fiske efter lax är förbjudet, men det fortsatt är tillåtet att fiska efter andra arter med redskap som är undantagna från landningsskyldigheten, är det viktigt att redovisa all den lax som återutsätts.

Utsättning av redskap

Vid fiske med fasta redskap norr latitud 60°30 N får fiskhuset, eller andra anordningar avsedda för att fånga fisk eller stänga inne fisk, inte till någon del anslutas till ledarmarna under tid då fiske är förbjudet. Vid fiske med push up-fällor får dock fiskhuset anslutas till ledarmarna om fiskhuset hålls ovan vatten fram tills fiske är tillåtet. Vid fiske med push up-fälla med vittjanpåse ska vittjanpåsen vara fast ansluten till redskapet under tid då fiske bedrivs och utformad på ett sätt som medför skonsam vittjning utan att den fångst som ska frisläppas i vattnet hanteras ovanför vattenytan.

Innan påbörjat fiske ska du som fiskar i delområde 31 eller i direkt anknytande sötvattensområde anmäla positioner för de fällor som du kommer använda i fisket. Anmälan görs direkt i e-tjänsten EFR.

Om bestämmelser för utsättning av fasta redskap i Torneälvens fiskeområde hittar du i 2:a kapitlet i fiskeförordningen.

Kontroll av laxfisket

Havs- och vattenmyndigheten, (HaV) och Kustbevakningen har ett delat ansvar för kontrollen av det svenska laxfisket. Kustbevakningen ansvarar för kontroll till sjöss (till exempel redskapskontroller) medan HaV ansvarar för kontroll i land, vilket omfattar både landnings- och handelskontroll samt administrativ kontroll som sker baserat på inkomna uppgifter.

Kontrollen är en viktig del i arbetet med att validera rapporterade uppgifter, vilket i förlängningen leder till en korrekt kvotuppföljning.

De kontrollanter som utför landningskontroller och gör hamnbesök i samband med årets laxfiske kommer att ha tillgång till kroppsburen kamera. Kamerorna används i ett förebyggande syfte för att skapa en tryggare arbetssituation. De sätts enbart på om kontrollanten bedömer att det är nödvändigt och informerar i dessa fall om det.

HaV följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer och vidtar försiktighetsåtgärder vid kontroll. Våra kontrollanter kommer att ha tillgång till korrekt skyddsutrustning anpassat efter situation. Vid en kontroll så är det framförallt viktigt att avståndet hålls mellan kontrollanterna och besättningen. Att hålla avstånd och vara försiktig bygger på ömsesidig respekt.

Anmälningar

Laxfisket, beroende på var det bedrivs, omfattas av två typer av anmälningar. Dels ett krav på att anmäla laxfällornas positioner och dels ett krav på att förhandsanmäla ankomst till hamn med lax.

Anmälan om laxfällans position

Senast dagen innan du påbörjar ditt fiske ska du anmäla var du placerat dina fällor. Eftersom reglerna skiljer sig åt vid olika tidpunkter och områden, är det viktigt för kontrollmyndigheterna att veta var fällorna är placerade. Uppgifter om redskapens position ligger också till grund för att kontroll kan genomföras som säkerställer att fisket sker enligt gällande regelverk.

Funktionen för anmälan finns direkt i e-tjänsten EFR. Här i användarguiden för EFR hittar du närmare instruktion för anmälan. Rapporterar du i loggbok ska du istället anmäla fällornas position per telefon till FMC.

Nej, inte alla. Du ska endast anmäla fällornas position till HaV om du med stöd av fiskelicens fiskar efter lax i delområde 31 eller i angränsande sötvattensområden, med fasta redskap som i någon del är högre än 1,5 meter.

Positionsanmälan för laxfällor görs direkt i e-tjänsten EFR. I användarguiden hittar du instruktioner för hur du fyller i och skickar in anmälan.

Har du ett fartyg över 10 meter och redovisar ditt fiske i loggbok ska du ringa in anmälan till FMC.

Förhandsanmälan om ankomst till hamn med lax ombord

Om du ankommer hamn med minst en fångad lax ombord måste du göra en förhandsanmälan. En förhandsanmälan innebär att du på förhand anmäler när och var du tänkt komma in och hur många laxar du har ombord. Den här anmälan är en förutsättning för att en landningskontroll ska kunna ske, och HaV ser allvarligt på en överträdelse gällande utebliven förhandsanmälan.

Genom att antalet laxar anges i anmälan kan infiskningen följas närmare i realtid. Vid en kontroll verifierar fältkontrollen dina uppgifter om antalet laxar i din förhandsanmälan. Uppgifterna kan även kontrolleras mot den rapportering som du senare gör i din elektroniska kustfiskejournal eller loggbok. Detta är en viktig del i arbetet med att validera fångstuppgifter, vilka ligger till grund för en korrekt kvotuppföljning.

Viktigt att tänka på när du gör din förhandsanmälan är att du anger rätt tid, rätt plats och rätt fartyg, och att du kommer ihåg att komplettera anmälan med antal laxar om du gjort din anmälan innan du vittjat.

Förhandsanmälan och eventuella justeringar lämnas direkt i e-tjänsten EFR eller per telefon till FMC på 0771 – 10 15 00. Välj knappval # 1 Anmälningar.

Förhandsanmälan vid laxfiske i sötvattensområden utan licensierat fartyg

Om du endast fiskar lax i Östersjöns angränsande sötvattensområden och saknar ett licensierat fiskefartyg måste du ringa in din förhandsamälan till FMC. Du ska då även välja rapporten Övrigt sötvattensfiske för att redovisa ditt fiske. Tidsfristen att skicka in fångstuppgifterna är fortsatt senast två dagar efter den dag då redskapet vittjades.

Fartyg som ankommer hamn med lax ombord som fiskats i följande områden ska förhandsanmäla sin ankomst:

  • område 30 och 31 med fasta redskap,
  • sötvattensområden vilka angränsar till delområde 31

Observera att under 2022 är det endast tillåtet att fiska riktat efter lax i området norr om latitud 59°30′N.

  • Du kan göra din anmälan så tidigt som du önskar, exempelvis innan du åker ut för att vittja, men senast 2 timmar innan du beräknar ankomma hamn med fångst ombord.
  • Du får inte ankomma tidigare än den tid som du anger i din anmälan och inte heller mer än 1 timme efter den tid som du anmält.
  • Om du vill ankomma tidigare än angiven tid kan du kontakta FMC och fråga om det går att komma in tidigare. FMC kontaktar då fältkontrollen som tar beslut vid varje enskilt tillfälle.
  • Fartygets distriktsbeteckning
  • Klockslag för ankomst till hamn
  • Koordinater för ankomsthamnen i grader och minuter med två decimalers noggrannhet (WGS84-format). Till exempel: 63°41,97’N 20°20,80’E
  • Antal laxar – Om du förhandsanmäler innan du vittjat dina redskap måste du komplettera anmälan med antal laxar senast innan du ankommer hamn. Uppgiften om antal laxar behöver inte vara exakt. En differens på 20 procent jämfört med vad som slutligen landas är tillåten.

Om du rapporterar i e-tjänsten EFR kan du själv skicka in samt uppdatera din föranmälan med antalet laxar.

Rapportering av laxfiske

Fiske av lax, med fartyg under 10 meter eller vid fiske i sötvattensområden som gränsar till Östersjön, ska du rapportera i e-tjänsten EFR. E-tjänsten innehåller alla de funktioner som krävs för att anmäla positioner för fasta fällor, förhandsanmäla landning eller fångstredovisa vid laxfiske i Östersjön inkluderat fiske i angränsande sötvattensområden.

Mer information om e-tjänsten EFR.

Fartyg under 10 meter eller vid fiske i sötvattensområden som gränsar till Östersjön ska rapportera i den nya e-tjänsten (EFR). Läs mer om EFR här.

Tillgång till EFR har du genom din fiskelicens och loggar med fördel in med e-legitimation . Använder du dig istället av användarnamn och lösenord är det viktigt att du kontrollerar att dessa fungerar i god tid innan laxfisket startar.

Är fartyget 10 -11,99 m rapporterar du i pappersloggbok Pdf, 256.7 kB..

Fartyg >12 meter rapporterar i elektronisk loggbok Pdf, 1.7 MB. (vCatch).

  • I den elektroniska kustfiskejournalen och i sötvattensjournalen ska varje fiskeresa rapporteras separat, det vill säga som en ny fiskeinsats.
  • Varje förhandsanmälan startar automatiskt en ny fångstrapport i e-tjänsten EFR.
  • Du måste ange om den lax du redovisar är fettfenklippt eller vild (intakt fettfena). Det gör du genom att ange respektive alternativ för arten Lax i artlistan.
  • Lax ska alltid anges i antal och kilon.
  • Använd koden ROV och redovisa den redskapsmängd (meter eller antal) som har sälskador. Informationen används bland annat vid beräkning av sälskadeersättning och är viktig att rapportera i samband med rapporteringen av fisket.
  • Sälskadad fångst rapporteras som utkast men med koden ROV. Sälskadad fångst omfattas inte av landningsskyldigheten och kan därför kastas ut. 
  • Vid redovisning med EFR fyller du i skadad mängd i specifika fältet för Rovdjursskadat under Uppgifter om redskapet, alternativt kvantitet (kg/st) på den art som är sälskadad under Fångst i redskapet.

Övrigt

  • Om du har laxfällor i havet och i sötvattensområde kan du inte vittja dem på samma fiskeresa. Det beror på att laxen som fångas i havet är kvoterad och HaV behöver därför säkerställa att havsfångad lax inte blandas ihop med den som fångas i sötvattensområdet.
  • Tänk också på att rapporteringen skiljer sig åt beroende på om laxen är fångad i hav eller inte. Laxen från sötvattensområden ska rapporteras i e-tjänsten EFR men istället i fiskerapporten för sötvattensfiske. Den ska dock inte rapporteras i avräkningsnotan för fångster från havet av förstahandsmottagarna.

Två nya redskapskoder har lagts till i redskapsbilagan. Det är:

  • 846 Push up med vittjanpåse
  • 838 Sill-/strömmingryssja/push upp, vittjanpåse

Vittjanpåsen är en lång knutlös nätpåse, liknande en trålslang, fäst vid fiskhuset öppning för tömning av fångsten. Vittjanpåsen ligger i vattnet när fiskhuset höjs och fisken leds in i vittjanpåsen utan att hamna ovan vattenytan i fiskhusets hårda låda.

Om någon av dessa redskap används ska tillhörande koder användas.

Om du rapporterar i eloggbok finns de nya koderna tillgängliga när du uppdaterar klienten och listorna till den senaste versionen.

  • Alla laxfällor ska vara märkta med fullständigt för- och efternamn och adress eller telefonnummer eller särskilt registreringsnummer som Länsstyrelsen tillhandahåller.
  • Båtar som används vid fisket ska även de vara märkta med distriktsbeteckning.
  • När fisk transporteras från landningsplatsen till en fångstmottagare eller till en annan hamn för vägning ska den åtföljas av ett transportdokument som ska skickas in till HaV senast 48 timmar efter lastning (ladda ned transportdokument Pdf, 151.4 kB. och anvisning för blanketten Pdf, 93.8 kB. ).
  • Från den 31 maj 2024 gäller inte kravet på
  • OBS! Om laxen ska transporteras till annan medlemsstat ska en kopia på transportdokumentet även skickas till behöriga myndigheter i den medlemsstat där försäljning ska ske.
  • Lax som transporteras till Finland ska vara räknad och vägd innan den passerar gränsen.
  • Transportdokumentet kan också skickas in elektroniskt innan transporten påbörjas. Ta en bild på dokumentet och skicka med e-post till: dokumentation@havochvatten.se. Om dokumentet skickas elektroniskt innan transport måste inte dokumentet följa med transporten.

När fångsten landats ska den även vägas. Vid vägning av fångst ställs krav på en godkänd våg som uppfyller Swedacs krav.

En godkänd våg ska vara märkt och plomberad. För mer information se våra informationssidor om vägning.

Publicerad: 2014-05-28
Uppdaterad: 2022-04-27
Sidansvarig: Webbredaktion