Faddervattendrag

Faddervattendrag innebär att ta ansvar för och utforska det “egna” vattendraget. Detta kan göras som markägare, i en vattengrupp eller av en skola.

Genom att utforska, besöka vattendraget vid olika årstider och lära sig mer om det ni hittar ökar intresset. Ni upptäcker nya saker och lär er mer och mer. Det kan också vara ett sätt att se möjligheter till förbättringar för miljön och olika arter.

illustration för verktyget faddervattendrag

Foto: Peter Nolbrant

Tid

Obestämd

Antal

Från en person och uppåt.

Hur

  1. Fundera igenom vilka vattendrag du har på din egen mark, om du är markägare, eller ligger i närheten, om ni är en skola eller en vattengrupp?
  2. Kontakta markägaren, om det inte är du själv, om er idé om att ni vill utse vattendraget till
  3. Vattendraget kan utforskas genom vattendragsvandringar (Verktyg nr. B8), inventeringar och vattenprovtagningar. Genom att besöka vattendraget vid olika årstider får ni mer kunskaper.
  4. Studera kartor och information över området. Se verktygen Kunskapsbibliotek (Nr. B15) och Avrinningsområdet som idé och karta (Nr. B18 och B19).
  5. Idéer till förbättringar kan diskuteras med markägarna (om du själv inte är markägaren).

Att tänka på

  • Om du själv inte är markägare, kontakta markägarna, för att berätta om era tankar och se om de är positiva och intresserade av att delta.

Läs mer

Publicerad: 2019-11-07
Sidansvarig: Webbredaktion