Harburg
Under hösten 2024 genomfördes en detaljerad undersökning och oljebärgningsoperation på fartygsvraket Harburg, lett av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och utfört av Marine Works. Vid operationen har tjockolja och oljeblandat vatten pumpats upp från vraket.

Vraket Harburg tömdes på olja under 2024. Vraket inspekterades vid undersökningen på ett stort antal platser, främst genom att flertalet inspektionshål (ca 5 cm i diameter) borrades i skrovet. Foto: Marine Works / Havs- och vattenmyndigheten.
Tyskt lastfartyg
S/S Harburg var ett tyskt lastfartyg som sjönk den 16 februari 1957 på väg från Hamburg, Tyskland, till Liljeholmen, Sverige, med en last av järntackor. När fartyget passerade Lidingö kolliderade hon med ett större tankfartyg i farleden. Olyckan skedde i tät dimma strax utanför Lidingö. Omedelbart efter sammanstötningen pressades Harburg ner under tankfartygets köl och sjönk snabbt. Tio personer miste livet i kollisionen men inga kroppar finns kvar i vraket.
Vraket läckte olja
Vraket bedömdes som en miljöfara med potentiellt stora mängder olja kvar i tankarna. När Harburg sjönk innehöll hon uppskattningsvis mellan 20 000 till 40 000 liter olja. Bärgningsarbetet på Harburg är ett viktigt steg i arbetet med att skydda den känsliga skärgården och säkerställa att miljöfarliga ämnen inte hamnar i havet. Genom dessa insatser strävar HaV efter att bevara den marina miljön och förebygga framtida skador på ekosystemet.
Konsekvenser av ett läckage
Ett större oljeläckage från Harburg hade kunnat få allvarliga konsekvenser för det lokala ekosystemet. Sjöfåglar kan drabbas av oljeskador, vilket påverkar deras isoleringsförmåga och överlevnad. Om oljan når havsbotten kan det påverka organismer som lever där, med potentiellt toxiska effekter som kan leda till död eller reproduktionsproblem. I nära anslutning till vraket finns naturreservat i nordlig, västlig och sydlig riktning. Dessutom skulle ett större oljeläckage och efterföljande omfattande saneringsinsats kunna störa sjöfarten, mer specifikt passagerartrafiken, inklusive Finlandsfärjor och kryssningsfartyg.
Detaljerad undersökning och bärgning av olja
Den detaljerade undersökningen och bärgningsarbetet utfördes av företaget Marine Works, som fick i uppdrag av HaV att undersöka vraket och bärga oljan. Det specialanpassade arbetsfartyget Fatman användes för insatsen. Arbetsfartyget ankrades upp i farleden ovanför Harburg och dykning påbörjades samma dag för att undersöka vraket enligt arbetsbeskrivningen. Vraket inspekterades vid undersökningen på ett stort antal platser, främst genom att flertalet inspektionshål (ca 5 cm i diameter) borrades i skrovet.
Med denna metod upptäcktes tjockolja i två bränsletankar – en på babord och en på styrbords sida – som fick värmas upp med hjälp av vattenånga för att den klibbiga tjockoljan skulle kunna pumpas upp till tankar ombord på arbetsfartyget. Totalt bärgades 6 m3 (6 000 liter) tjockolja och oljeblandat vatten från Harburg. Detta innebär att vraket hade mindre olja kvar än vad som uppskattats vid förlisningen och att resterande mängder olja har läckt ut i den marina miljön under tid.
Efter den detaljerade undersökningen och oljebärgningen kan HaV avskriva vraket från listan över de 30 mest miljöfarliga vraken.
Harburg innehöll tjockolja som är trögflytande och måste värmas innan den kan pumpas upp till arbetsfartyget. HaV:s utredare Fredrik Lindgren visar hur den uppsamlade oljan ser ut. Foto: Staffan Ljung / Havs- och vattenmyndigheten.
Kostnad för åtgärden
Att genomföra förebyggande oljebärgningsoperationer på miljöfarliga vrak, jämfört med sanering av hav och kust efter oljeutsläpp, innebär totalt sett en ekonomisk och miljömässig vinst för samhället. Den lyckade men komplicerade undersökningen och bärgningen som genomfördes på Harburg kostade ca 12,8 miljoner kronor.
Bakgrund
- S/S Harburg var ett oljeeldat lastfartyg som byggdes i Rendsburg, Tyskland 1919.
- Hon var vid förlisningen 1957 lastad med järntackor.
- Längd: 53,5m, bredd 9,4m, djupgående 5,8 m, bruttoton: 651 ton.