Del 2: Förberedelser
I del 2 beskrivs möjliga sätt att förbereda för en systematisk tillsyn av kommunens små avlopp. Den fokuserar huvudsakligen på avloppstillsyn som en del i ett större kommunövergripande vattenförvaltningsarbete. Målgruppen är avloppshandläggare, miljöstrateger, kommunekologer och tjänstemän/politiker på andra förvaltningar än miljöförvaltningen.
Ladda ner dokument
- Del 2: Förberedelser
Pdf, 3 MB.
- Bilaga 2a: Kommunikationsplan – exempel kommunikationsplan för tillsyn av små avlopp
Pdf, 143.9 kB.
- Bilaga 2b: Projektbeskrivning – Exempel på projektbeskrivning för tillsyn av små avlopp
Pdf, 147 kB.
- Bilaga 2c: Datainspektionen – Datainspektionens samrådsyttrande om samkörning av register
Pdf, 1.5 MB.
- Bilaga 2d: Kartskikt – Exempel på kartskikt vid tillsyn
Pdf, 135 kB.
- Bilaga 2e: Utrustningslista tillsyn
Pdf, 67.8 kB.
- Bilaga 2f: Ärendehanteringssystem
Pdf, 1.5 MB.
- Bilaga 2g: Näringsämnesbelastning
Pdf, 679.6 kB.
- Verktyg: Ganttschema
Excel, 500.5 kB.
Att söka i dokumenten
- Via innehållsförteckningen som ligger först under respektive kapitel – rubrikerna är klickbara.
- Via sökfunktionen Ctrl+F då du har öppnat upp ett webbaserat dokument
Om Del 2
Planeringen och tillsynen underlättas av ett uppdaterat register över de små avloppen i kommunen, helst digitalt om anläggningarna är många, vilket också öppnar för GIS-hantering.
Vidare beskrivs hur prioriteringen av avloppstillsynen kan ske genom en intern samverkan över förvaltningsgränser kring framförallt kommunens övergripande VA-planering, men också genom att åtgärdsarbetet sätts in i ett större vattenförvaltningssammanhang. Det kan till exempel behövas en sammanställning av kunskap och modellering av de enskilda avloppens och andra källors näringsämnespåverkan på en vattenförekomst. I kapitlet beskrivs källor till kunskap om kommunens vatten och några modeller för sådana belastningsberäkningar.
Målgrupp: Del 2 är av intresse för såväl avloppshandläggare som miljöstrateger, kommunekologer och tjänstemän/politiker på andra förvaltningar än miljöförvaltningen, eftersom den i mångt och mycket fokuserar på avloppstillsyn som en del i ett större kommunövergripande vattenförvaltningsarbete.