Fira

Att vara stolta över det som åstadkommits tillsammans är en viktig del i samarbeten. Glöm därför inte bort att fira resultat och tacka de som gjort resultaten möjliga.

Att fira kan innebära det lilla firandet att ha tårta på det ordinarie fikat och uppmärksamma resultaten. Och det kan vara ett större firande ute vid den nyanlagda våtmarken med invigningstal och orkester. Oavsett storlek ger firandet tillfälle för reflektion, stolthet och känsla av gemenskap.

Foto: pixabay.com Agneta Larsson

Tid

1 till 4 timmar beroende på storleken på firande och antal deltagare.

Antal

Beror på storlek och anledning till firande.

Hur

 1. Anledning till firandet styr upplägget. Är det ett delresultat som ska firas i arbetsgruppen eller ett större slutresultat som ska firas? Vänder ni er till de närmaste som berörs eller vill ni även vända er till allmänheten och berätta vad ni åstadkommit?
 2. Vid större firande där allmänhet bjuds in så är det roligt att få med andra aktörer. Hembygdsföreningen kanske kan ordna fikat, fågelklubben ordna tipspromenad och kulturskolans orkester spela.
 3. Fundera över om en symbolisk handling kan genomföras, såsom ett band klippas eller ett träd planteras.
 4. Likaså kan något symboliskt överlämnas såsom ett diplom där det står tack, eller annan gåva som passar för evenemanget.
 5. Se till att få med lokalpressen vid större firanden.
 6. Bjud på någon form av förtäring. På det lilla fikat kan tårta passa, på en större friluftsaktivitet kan det vara korvgrillning som passar bättre.

Vad behövs?

 • Goda idéer
 • En viss budget kan behövas för genomförande.

Att tänka på

 • Planera i tid så att nyckelpersoner har möjlighet att delta.
 • Vill ni tacka särskilda personer eller organisationer för deras insats? Alla människor uppskattar att få ett tack, men alla uppskattar inte att få offentlig uppmärksamhet. Fundera över hur den/de som ni vill avtacka kan uppleva det och anpassa tacket därefter.
 • Gör gärna en personlig inbjudan till personer som varit centrala så de känner att det är viktigt att komma.
Publicerad: 2020-03-12
Sidansvarig: Webbredaktion