Hitta på sidan

P 2845–24 Mark- och miljööverdomstolen

Målnummer: P 2845–24
Beslutande myndighet: Mark- och miljööverdomstolen
Avgörandedatum: 2025-01-15
Kommun: Svedala

Slutsats

Ett förhandsbesked avser i första hand frågan om markens lämplighet för den aktuella byggnadsåtgärden. För att ett positivt förhandsbesked ska kunna ges måste de grundläggande förutsättningarna för byggnation på platsen vara åtminstone översiktligt klarlagda, bland annat avseende möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp. Kommunens bedömningar ska tillmätas stor betydelse när frågan om marks användning till bebyggelse avgörs. En aktuell och konkret översiktsplan som ger tydliga riktlinjer för markanvändningen är ett viktigt underlag för beslut i ärenden om förhandsbesked, som ska ges särskild tyngd.

Sammantaget anser MÖD att vare sig frågan om vattenförsörjning och avlopp eller dagvattenhantering kan anses översiktligt klarlagd. Redan av denna anledning har nämnden således haft fog för att meddela negativt förhandsbesked.

Sammanfattning

Den sökande avsåg bygga ett enbostadshus och komplementbyggnad. MÖD bedömde att översiktsplanen var aktuell och nyanserad och att den gav tydliga riktlinjer för markanvändningen. Av översiktsplanen framgick bland annat att kommunen ligger inom den expansiva Öresundsregionen och att det finns en stark efterfrågan på stadsnära boende på landet. Den aktuella fastigheten ingår i en bymiljö som endast tillåter mycket begränsad bebyggelsekomplettering, bland annat på grund av en otillräcklig teknisk försörjning av vatten och avlopp samt dagvatten. Enligt översiktsplanen kan kommunen lämna negativt förhandsbesked med anledning av att vatten- och avloppsfrågan inte går att lösa på ett tillfredställande sätt. Att bygga ut kommunalt vatten och avlopp till fler byar har beräknats medföra mycket höga kostnader.

Av ansökan framgick att frågan om vatten och avlopp avsågs lösas genom kommunal anslutning. Den del av fastigheten som var tänkt att tas i anspråk för ny bebyggelse ligger dock inte inom det av kommunen bestämda verksamhetsområdet. Kommunen har därmed ingen skyldighet att ansluta denna del av fastigheten till den allmänna va-anläggningen. Av yttrandet från kommunens enhet för vatten och avlopp framgick vidare att det planerade bostadshuset inte heller kunde ges möjlighet att via avtal ansluta till den kommunala va-anläggningen. Någon annan lösning för vatten och avlopp hade inte lagts fram.

För det aktuella området saknas möjlighet till kommunalt omhändertagande av dagvatten. Kommunens enhet för vatten och avlopp framhöll risken med dagvattenhantering genom infiltration eftersom det nu aktuella området sannolikt har höga grundvattennivåer. Med detta i beaktande instämde MÖD i nämndens bedömning att provborrningar på annan plats än den som var tilltänkt för den nya bebyggelsen inte utgjorde ett fullgott underlag för den föreslagna dagvattenhanteringen genom infiltration.

Sammantaget ansåg MÖD att vare sig frågan om vattenförsörjning och avlopp eller dagvattenhantering kan anses vara översiktligt klarlagd. Redan av denna anledning hade nämnden således fog för att meddela negativt förhandsbesked.