Ekosystemtjänster i havsförvaltningen
I vårt arbete med havsmiljön är bevarande och hållbart nyttjande av ekosystemtjänster en grundläggande utgångspunkt. Två viktiga arbetsområden är implementeringen av havsmiljödirektivet och arbetet med havsplanering.
Havsmiljödirektivet
- Arbetet med havsmiljödirektivet och dess åtgärdsprogram har starka kopplingar till ekosystemtjänster. Havsmiljödirektivet anger att medlemsländerna ska definiera och bedöma miljöstatusen i sina marina vatten, vidta åtgärder för att nå god miljöstatus, samt följa upp det åtgärdsarbete som sker.
- I enlighet med direktivet så görs också vart sjätte år en ekonomisk och social analys av nyttjandet av haven samt en bedömning av kostnaden för fortsatt miljöförsämring. Havs- och vattenmyndigheten har i arbetet med den samhällsekonomiska analysen valt att arbeta utifrån ekosystemtjänster. Den här utgångspunkten är också relevant för arbetet med åtgärdsprogrammet för havsmiljödirektivet.
Havsplanering
I arbetet med den svenska havsplaneringen kommer Havs- och vattenmyndigheten att tillämpa ekosystemansatsen genom anpassning av planeringsprocessens huvuddrag liksom genom arbetet med miljöbedömning och hållbarhetsbedömning.
Både hållbarhetsbedömningarna och miljöbedömningarna innehåller ekosystemtjänstperspektiv i analysen av havsplanernas konsekvenser.
Läs mer
- Samhällsekonomisk konsekvensanalys av förslag till havsplan Östersjön (granskningsskede)
- Delregional analys Kattegatt (samrådsskede)
- Delregional analys Gävlebukten (samrådsskede)
- Hållbarhetsbeskrivning av förslag till havsplaner för Sverige (granskningsskede)
- Hållbarhetsbedömningar av förslag till havsplaner – samlingsdokument och metodbeskrivning (samrådsskede)
- Hållbarhetsbedömning – Östersjön, samrådshandling (samrådsskede)
- Hållbarhetsbedömning – Västerhavet, samrådshandling (samrådsskede)
- Hållbarhetsbedömning – Bottniska viken, samrådshandling (samrådsskede)