Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Skyddade områden Yrkesfiske

Kosterfjorden - Väderöfjorden

Av Sveriges cirka 4 300 marina ryggradslösa djur är det uppskattningsvis 200 arter som endast finns i området Kosterfjorden - Väderöfjorden. Det är unika naturvärden och därför är det viktigt att fisket här bedrivs på ett sätt så att dessa inte skadas.

Fiskefria områden i Kosterfjorden och Väderöfjorden.

Fiskefria områden i Kosterfjorden och Väderöfjorden. Klicka för större bild.

Ett annat krav är att endast fartyg som har en fungerande AIS (Automatic Identification System) ombord får fiska efter nordhavsräka i området. AIS är ett system som gör det möjligt att identifiera ett fartyg och följa dess rörelser i realtid.

Med de här regleringarna bedöms det att räkfisket i området kan bedrivas på ett långsiktigt och hållbart sätt. I särskilt känsliga områden råder trålförbud.

Särskilt känsliga områden är de djupa hårdbottnarna, områden med ögonkorall samt de grunda, exponerade områdena i ytterskärgården med sina tareskogar.

Tillstånd och utbildning

För att fiska efter nordhavsräka i området krävs utbildning och tillstånd för trålfiske. Om du inte gått utbildningen tidigare kan du anmäla dig i formuläret nedan.Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Skyddade områden Yrkesfiske

Publicerad: 2018-01-10
Uppdaterad: 2018-09-19

Sidansvarig: Webbredaktionen