Fisktrål (Redskapskod 319)
Fakta
- Redskapsgrupp: Fisktrål 319 och snurrevad
- Redskapskod: 319
- FAO-kod: OTB
- Kategori: Bottentrål, Trål
- Havsområde: Nationell torskplan för Nordsjön, Skagerrak (Nationell torskplan)
- Fiske innanför trålgränsen: Ej tillåtet
- Aktivt/passivt: Aktivt
- Masktyp och minsta maskstorlek: Diagonalmaska (120 mm)
- Tillhörande anordningar: Ingen
- Används för fiske av: Demersala arter
Fisktrål 319 och snurrevad
Fiskeredskapen snurrevad och fisktrålen 319 är trålredskap som saknar särskilda selektivitetsanordningar. Platsen där halet görs och maskstorleken avgör därmed vad som fastnar i trålen. Efter EU bestämmelser 2019 förbjöds dessa redskap bland svenska fiskare, men har blivit tillåtna för fiske i begränsade områden i Skagerak och Nordsjön efter införandet av den nationella torskplanen.
Läs mer om var fisket får bedrivas på sidan Torsk - regler för yrkesfiskare.
Fisktrål (redskapskod 319)
En trål är en konformad nätkropp som släpas efter ett eller två fiskefartyg. Fisktrål 319 är en bottentrål och är designad för att fånga fisk som lever på eller i närheten av havsbotten. Trålen släpas längs med botten efter fiskefartyget och får på så vis med sig den fisk som finns där.
319 består av en trålkropp och ett lyft med diagonalmaskor, homogen storlek på maskorna och utan selektivitetsanordningar. Enligt regelverk ska 319 ha en minsta maskstorlek på 120mm. Redskapet är inte tillåtet innanför trålgränsen och får enbart användas enligt den nationella torskplanen.

Landningsskyldigheten
Landningsskyldighet innebär att all fisk som fångas och har en kvot inom EU ska tas ombord och landas.
Landningsskyldigheten omfattar kräftfisket, vilket innebär att all kräfta och fisk som fångas ska landas. Det finns dock undantag från landningsskyldigheten i kräftfisket vilket du kan läsa mer om på sidan Landningsskyldighet.