Regler för lysfiske
Lysfiske är tillåtet innanför trålgränsen i Skagerrak och Kattegatt från 1 oktober till 31 december varje år. Det är även tillåtet att lysfiska under åtta valfria dagar i januari månad.

Foto: Thomas Johansson/Kustbevakningen
Regler för lysfiske
- Regelverket för fiske med lyse framgår i Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36, 3 kap) om fiske i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.
- Fiske med ljus innanför trålgränsen under januari månad ska föranmälas till FMC i samband med avgång.
- Vid lysfiske ska redskapskod 115 uppges som står för snörpvad med ljus.
- Oavsett hur många fartyg som är inblandade i fiskeverksamheten får det bara vara ett fartyg som lyser. Det fartyg som lyser anger redskapskod 4, även när de registrerar fiskeaktiviteten med koordinater.
- All bifångst som väger mer än 50 kilo måste anges per art och mängd samt uppskattas i loggboken. I landningsdeklarationen ska alla bifångstvikter anges artvis. Om en art inte finns med i artlistan kan koden MZZ användas
- Du som rapporterar i e-loggbok kan läsa mer om hur du ska göra i Klientmanual vCatch som finns här. Sök på ordet ”lysfiske” då det står på flera ställen i manualen beroende på om det gäller det fiskande eller lysande fartyget.
- Du som använder dig av pappersloggbok kan titta på följande exempel på hur du ska redovisa.
Pdf, 643.6 kB.
- Förhandsanmälan ska göras enligt gällande regelverk.
Vid en landningskontroll kan du tänka på att:

Foto: Thomas Johansson/Kustbevakningen
- lossningen kan ta lite längre tid på grund av att kontrollanter kommer att ta prover under hela lossningen. Proverna ska tas innan du sorterat din fångst.
- proverna kommer att sorteras efter det att hela lossningen är avslutad. Därför är det inte säkert att du får provtagningsresultatet på plats
- det avdrag som görs för vatten och is ska alltid anges på kvittot tillsammans med viktuppgiften. För andra arter än pelagiska arter ska inget avdrag göras för vatten.