Åtgärdsprogram för havsnejonöga
Åtgärdsprogram för havsnejonöga (Petromyzon marinus Linnaeus, 1758) innehåller en kortfattad kunskapsöversikt och presentation av angelägna åtgärder under 2020−2024 för att i Sverige förbättra rådande bevarandestatus för havsnejonöga. Programmet är ett vägledande dokument och gäller under åren 2020−2024.
Sammanfattning
Havsnejonöga har som andra diadroma arter höga krav på sin levnadsmiljö. Den kräver fria vandringsvägar och en hög strukturell komplexitet i vattendraget med forsar, lugnflytande höljor och död ved. Arten är beroende av större bytesfiskar under sina år i havet och gynnas därmed av välmående fiskbestånd. Sammantaget är havsnejonögat en mycket bra paraplyart att arbeta med för att gynna många av de övriga arter som förekommer i samma livsmiljöer.
Vattenkraften och avstängda vandringsvägar i vattendragen bedöms vara en av de viktigaste orsakerna till att antalet havsnejonögon minskat. I de fall fiskvägar anlagts är dessa i regel konstruerade så att svagsimmande arter som havsnejonöga inte kan passera. Vattenkraften medför därutöver ofta snabbt fluktuerande och onaturliga vattenregleringen som gör att lekområden och uppväxtområden riskerar att torrläggas eller att sediment spolas bort vilket leder till att flera generationer nejonögonlarver kan påverkas vid enskilda händelser.
Brist på stor bytesfisk förmodas ha en betydande påverkan på tillväxt och överlevnad under den senare delen av tillväxtperioden då avsaknad av stor fisk kan tvinga havsnejonögat att växla till nya byten så ofta att energibalansen kan bli negativ.
Viktiga åtgärderna för att stärka de svenska bestånden av havsnejonöga är således att återskapa fria vandringsvägar till åarnas lek- och uppväxtområden, biotopvård i syfte att återskapa och förbättra lek- och uppväxtområden, skydd av viktiga livsmiljöer samt att verka för att fiskebestånden i havet ska ha en storleks- och åldersstruktur som upprätthåller ekosystemens funktioner med god förekomst av stor fisk.
Andra åtgärder som föreslås i åtgärdsprogrammet är återintroduktion på platser där arten försvunnit. För att öka kunskapen om havsnejonögats miljökrav föreslås information och kunskapshöjande åtgärder riktat mot myndigheter, fiskare, markägare och privatpersoner.
De åtgärder som förutsätts finansieras av Havs- och vattenmyndighetens medel för genomförande av åtgärdsprogram för hotade arter beräknas totalt uppgå till 6 425 000 kr under programmets giltighetsperiod 2020–2024.
Relaterade publikationer
31 jan 2023: Åtgärdsprogram för vimma och id
25 okt 2022: Åtgärdsprogram för flodnejonöga
29 jun 2021: Åtgärdsprogram för tumlare
29 maj 2020: Åtgärdsprogram för flodpärlmussla
23 apr 2020: Åtgärdsprogram för sällsynta kransalger längs kusten
3 feb 2020: Åtgärdsprogram för havsnejonöga
24 maj 2019: Åtgärdsprogram för temporära sötvatten
28 nov 2017: Åtgärdsprogram för mal
25 sep 2017: Åtgärdsprogram för ålgräsängar
1 okt 2016: Åtgärdsprogram för flytsvalting
17 jun 2016: Åtgärdsprogrammet för asp
1 feb 2015: Åtgärdsprogram för jämtlandsmaskros
6 sep 2013: Åtgärdsprogram för skaftslamkrypa
1 apr 2011: Åtgärdsprogram för murgrönsmöja
1 aug 2009: Åtgärdsprogram för flodkräfta
1 jun 2005: Åtgärdsprogram för bevarande av Småsvalting