Ospars bedömning av miljötillstånd i Nordostatlanten 2023
Den 13 september 2023 publicerade den regionala havskonventionen Ospar den gemensamma bedömningen av miljöstatus i Nordostatlanten som på engelska kallas Quality Status Report 2023, QSR 2023. I drygt fyra år har länderna kring Nordostatlanten arbetat tillsammans med att bedöma Nordostatlantens miljötillstånd.
Omfattande bedömning av miljöhälsa och miljöstatus
QSR 2023 är en omfattande bedömning av mänsklig belastning och påverkan på miljötillståndet i Nordostatlanten.
QSR 2023 består av mer än 120 olika bedömningar och omfattar olika aspekter, bland annat biologisk mångfald, livsmiljöer och mänskliga aktiviteter som påverkar den marina miljön. Den undersöker förekomsten av föroreningar i vattnet, såsom näringsämnen och farliga ämnen, och bedömer deras effekter på det marina livet och ekosystemen.
Klimatförändringars påverkan
QSR 2023 beskriver även effekter av klimatförändringar och havsförsurning på den marina miljön. Bedömningarna beskriver bland annat förändringarna i havets nivå, temperatur och pH, samt utvärderar deras effekter på det marina livet och ekosystemen.
Bedömningsarbete av tillståndet i Nordostatlanten
QSR 2023 har byggts upp med fyra nivåer
- En sammanfattande bedömning av de viktigaste resultaten att presentera för beslutsfattare och allmänheten.
- 15 tematiska bedömningar som syftar att sammanfatta relevanta indikatorbedömningar inom ett tema (exempelvis en typ av belastning/påverkan, artgrupp eller livsmiljö) med hjälp av DAPSIR ramverket (drivkrafter – aktiviteter -belastningar – tillstånd - påverkan – svar).
- 37 indikatorbedömningar som exempelvis bedömningen av Storleksstruktur i fisksamhället i utsjövatten. Dessa följer regionalt samordnade och gemensamma metoder för övervakning. De kompletteras även med elva pilotbedömningar, exempelvis bedömningen av ”Produktion av växtplankton” och 65 övriga bedömningar. Detta kan vara bedömning av hotade arter, exempelvis ”Statusbedömning av ögonkorall (Lophelia pertusa)”
- Stor mängd miljöinformation i olika datamängder och dataprodukter som används i bedömningarna.
Många experter och myndigheter i Sverige och andra Nordostatlantiska länder har deltagit i arbetet med att ta fram data, metoder och tröskelvärden för bedömning av biologisk mångfald i, samt belastningar och påverkan på, Nordostatlanten.
Slutsatserna i QSR 2023 bygger på vetenskapligbedömningar baserat på bästa tillgängliga data under perioden 2009-2021 och följer upp Ospars tidigare bedömningar av Nordostatlantens tillstånd (QSR 2000, QSR 2010 och Ospars Intermediate Assessment 2017).
Sammantaget är QSR 2023 ett viktigt verktyg för forskare, beslutsfattare och allmänhet för att förstå det aktuella tillståndet i Nordostatlanten, de utmaningar havsområdet står inför och de åtgärder som behövs för att säkerställa dess långsiktiga hälsa och hållbarhet.
Sverige har aktivt medverkat i Ospars bedömningsarbetet, som bidrar till regional samordnad bedömning inför ländernas nationella bedömningar enligt EU:s havsmiljödirektiv (2008/56/EG). Ospars samordnade bedömningsprocess inkludera utveckling av gemensamma datbaser, metoder, verktyg och bedömningar som utgör ett viktigt regionalt underlag till EU-ländernas nationella rapportering, däribland uppdatering till Sveriges Inledande Bedömning som ska rapporteras till EU under hösten 2024.
Bedömningen i korthet
QSR 2023:s övergripande regionala slutsatser visar att:
- minskad biologisk mångfald och fortsatt habitatförstörelse i många delar av Ospar:s havsområde trots de åtgärder som vidtagits av Ospar:s parter. Fiskets och annan mänsklig verksamhets påverkan på den biologiska mångfalden är fortfarande mycket kännbar, och andra former av försämring, exempelvis ökad mängd buller och fysisk påverkan är växande problem i Ospar:s havsområden.
- Det finns ett ökande trängande behov av att ta itu med orsakerna till försämring och förlust av biologisk mångfald och därigenom förbättra tillstånd och öka motståndskraften hos de marina ekosystemen i Ospar:s havsområde.
- Miljötillståndet har i vissa avseenden förbättrats: utsläppen av de allvarligaste farliga ämnena såsom PCB, PAH och klororganiska föreningar har minskat avsevärt, förorening av radioaktiva ämnen har förhindrats, utsläppen från olje- och gasindustrin har minskats, marint skräp spåras bättre och betydande åtgärder har vidtagits för att minska det, och en gradvis minskning av tillförseln och mängden näringsämnen har beskrivits i många OSPAR-regioner.
- Klimatförändringar och havsförsurning driver nu på stora förändringar som hotar en stor del av den marina biologiska mångfalden i Nordostatlanten.