Om Helcom
Helsingforskonventionen syftar till att skydda Östersjöns marina miljö.
Konventionens namn
- Helsingforskonventionen
- Helcom (kommissionen/gruppen som genomför konventionen)
- Convention on the Protection of the Marine Environment of the Baltic Sea Area
- Helsinki Convention
Kort om konventionen
Helsingforskonventionen är en regional miljökonvention för Östersjöområdet, inklusive Kattegatt. Konventionen gäller för hela avrinningsområdet. Parter är Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Sverige, Tyskland, Ryska Federationen och EU.
Aktionsplan för Östersjön
Helcom, ministrarna runt Östersjön, har beslutat om en Aktionsplan för Östersjön, HELCOM Baltic Sea Action Plan (BSAP), med syfte att återställa god ekologisk status i Östersjön till 2021.
Så arbetar Helcom
Arbetet för att förbättra Östersjöns tillstånd samordnas av Helsingforskommissionen (Helcom). Helcom består av representanter för konventionens parter. Arbetet samordnas av ett sekretariat i Helsingfors, och genomförs i hög grad genom Helcoms arbetsgrupper .
Så fattas beslut
Arbetsgrupperna tar fram förslag och strategier som sedan beslutas på möten i Helcoms styrgrupp (HoD). I styrgruppen deltar delegationsledare från respektive medlemsland. Styrgruppen träffas två gånger om året.
Helcom antar rekommendationer för skydd av den marina miljön och tar beslut om budget. Kommissionen träffas årligen och beslut fattas i konsensus. Vart tredje år hålls ett ministermöte.
Sverige och konventionen
Sverige har godkänt både 1974 års och 1992 års konvention.
Vad gör HaV och andra myndigheter i Helcom-arbetet?
Helcoms arbetsgrupper tar fram förslag och strategier samt arbetar med genomförande och uppföljning av dessa.
Inom WG GEAR arbetar länderna med integrering av ekosystemansatsen i havsmiljöarbetet, övervakning, klimat samt regional samordning av ländernas marina strategier och BSAP. Havs- och vattenmyndigheten representerar Sverige i gruppen.
WG MARITIME arbetar med frågor som syftar till att förhindra föroreningar från fartyg. Transportstyrelsen representerar Sverige i gruppen.
WG SOURCE TO SEA arbetar med minskad belastning av tillförsel av näringsämen, farliga ämnen och havsmiljörelaterade frågor kring jordbruk. Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket representerar Sverige i gruppen.
WG RESPONSE arbetar bland annat med beredskap och förebyggande åtgärder för att minimera risker med sjöfart. Kustbevakningen representerar Sveriges i gruppen.
WG BIODIV arbetar med bevarade av natur och skydd av den biologiska mångfalden. Havs- och vattenmyndigheten representerar Sverigei gruppen.
WG SEABASED arbetar med minskning av belastningen från marint skräp, påverkan på havsbotten, invasiva arter och undervattensbuller.
Läs mer om de tre tidsbegränsade grupperna AGRI, FISH och Helcom VASAB-MSP på Helcoms webbsida.