Remiss om landningsskyldigheten i pelagiskt fiske

Havs- och vattenmyndigheten föreslår att vissa principer som ska underlätta genomförandet av landningsskyldigheten för medlemsstaten, i vissa fall även ska kunna tillämpas på fartygsnivå i pelagiskt fiske.

Detta gäller:

  • Mellanårsflexibiliteten som innebär att nationella kvoter får överskridas med högst 10 procent. Den överskridna kvantiteten dras av vid följande tilldelning. Mellanårsflexibiliteten innebär också att högst 10 procent av kvoten får sparas till nästa år. Syftet är att skapa en flexibilitet där fångad fisk kan landas utan att kvoterna överskrids. Fisketrycket ökar inte eftersom kvantiteten dras av vid nästa tilldelning.
  • Mellanartsflexibiliteten som innebär att en viss kvantitet av bifångstarten får avräknas målarten. Principen ska bara tillämpas som en sista åtgärd och endast på arter som bedöms vara inom biologiskt säkra gränser.

Förslaget gäller endast för fiskelicensinnehavare som har pelagiska fiskerättigheter. För närvarande har 34 fiskefartyg sådana rättigheter.

I remissen finns även en redogörelse kring problem och möjligheter att lösa dessa, när det gäller landningsskyldigheten i pelagiskt fiske.

Om reglerna ändras föreslås de gälla från den 28 september 2017. Utöver föreskriftsändring krävs ett särskilt beslut från Havs- och vattenmyndigheten för att principerna ska kunna tillämpas av enskilda fiskefartyg.

Remissvar ska ha inkommit till Havs- och vattenmyndigheten senast den 4 september 2017.

För att underlätta remissammanställningen ska remissvar helst skickas i
wordformat med e-post till havochvatten@havochvatten.se. Ange remissens diarienummer 2099-17 i e-postmeddelandets ärendemening.

Remissmaterial

Remiss om landningsskyldigheten i pelagiskt fiske Pdf, 6.9 MB.

Vägledning mellanartsflexibiliteten bilaga 4 Pdf, 2.7 MB.

Publicerad: 2017-06-29
Sidansvarig: Webbredaktion