Våra mål och återrapporteringskrav
Här listar vi de mål och återrapporteringskrav som regeringen har gett oss i årets regleringsbrev. Vill du läsa om tidigare mål och återrapporteringskrav kan du titta i våra årsredovisningar.
Genomförande av den gemensamma fiskeripolitiken
Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa resultaten av de insatser som har gjorts för att genomföra regelverket för den gemensamma fiskeripolitiken och av den nationella implementeringen. Av redovisningen ska framgå hur myndigheten beaktat fiskenäringens och vattenbrukets förutsättningar och vilka effekter myndighetens arbete och förvaltningsbeslut har haft på beståndsutvecklingen samt fiskenäringens utveckling och långsiktiga konkurrenskraft. Redovisningen ska särskilt belysa det småskaliga kustnära fisket och arbetets bidrag till riksdagens beslutade mål för livsmedelsstrategin.
Effektiv miljöprövning
Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa hur arbetet för en effektiv miljöprövning har genomförts och med vilka resultat. Där möjligt ska jämförelser göras med tidigare år.
Stärkt arbete för cybersäkerhet
Havs- och vattenmyndigheten ska övergripande redogöra för hur myndigheten har förvaltat och utvecklat sitt arbete med informations- och cybersäkerhet inbegripet den egna organisationens beredskap och möjlighet att hantera incidenter. I detta ingår bland annat att redogöra för hur myndigheten har använt verktyg som Cybersäkerhetskollen eller motsvarande för att stödja uppföljning och förbättring av systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete i samhällsviktiga verksamheter, samt hur myndigheten planerar att möta framtida behov inom informations- och cybersäkerhetsområdet.
Myndigheten ska också redovisa hur man stärkt arbetet med att hantera föråldrade system och tekniska komponenter och minska myndighetens tekniska skuld. Av redovisningen ska det framgå hur mycket som har hanterats och hur mycket som fortfarande återstår att hantera av det totala behovet.
Dricksvattendirektivet
Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa vidtagna åtgärder och resultat när det gäller arbetet med de uppgifter som tillkommit som en följd av Sveriges genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten.
Behovet av beståndsreglerande jakt på säl
Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa myndighetens arbete med att påverka internationella rekommendationer så att dessa anpassas till behovet av beståndsreglerande jakt på säl. Av redovisningen ska det framgå hur myndighetens havsförvaltning, i samarbetet med Naturvårdsverket, inkluderat förvaltningen av predatorerna säl och skarv så att de ingår i en ekosystembaserad havsförvaltning som styrs av alla tre hållbarhetsdimensionerna.
Genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram
Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa hur de har arbetat med genomförandet av de åtgärder som är riktade till myndigheten och beslutade inom ramen för vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2022–2027 i syfte att bidra till att miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten ska kunna nås.
Bättre samordning mellan fiskeri- och havsmiljöförvaltning
Havs- och vattenmyndigheten ska rapportera hur myndigheten bidragit till ett effektivare genomförande i Sverige av EU:s gemensamma fiskeripolitik i de delar som direkt berör hållbar förvaltning av fiskresurserna så att förvaltningen ingår i ett samordnat genomförande av EU:s miljölagstiftning, samt myndighetens bidrag till att vetenskaplig rådgivning bättre beaktar befintliga dataunderlag och havsmiljödirektivets kvalitativa deskriptorer.
Utveckling av försiktighetsansatsens tillämpning
Havs- och vattenmyndigheten ska rapportera hur myndigheten bidragit till att förstärka och utveckla försiktighetsansatsens tillämpning i förvaltningen av marina resurser.