Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

World Wildlife Day - en årlig dag för världens vilda djur och växter

World Wildlife Day är en dag för att uppmärksamma djur och växter som är hotade, bland annat av internationell handel. 2019 är temat "Livet under ytan: för människor och vår planet" och det är första gången dagen fokuserar på marina arter.

Svenska myndigheter samverkar

HaV, Statens Jordbruksverk och Naturvårdsverket vill tillsammans uppmärksamma World Wildlife Day.

Många djur och växter hotas av utrotning. För att skydda de hotade arterna och den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln. Överenskommelsen kallas CITES.

Det finns nästan 200 000 identifierade arter i haven. Det faktiska antalet kan vara mycket större, kanske miljontals. Många av havens alla organismer och hela ekosystem behöver ett bättre skydd. Här kan du läsa mer om några marina arter som är hotade.

dykare och sjögurka

Sjögurkor

Internationellt har vissa sjögurkor ett högt kommersiellt värde. De är sårbara eftersom de är så lättfångade, de ligger på havsbotten, en del på grunt vatten och är enkla att bara plocka upp. I vissa delar av världen anses sjögurkan vara en delikatess och säljs som en exklusiv råvara. De har även rykte om sig att vara ett afrodisiakum. Sjögurkor är också intressant ur ett biomedicinskt perspektiv eftersom den har både antibakteriella och svampdödande egenskaper. Inom kosmetikaindustrin används de som ingrediens i vissa produkter. Dessutom är sjögurkor populära i akvarium. Många sjögurkor är hotade och när antalet minskar kan det ge negativa effekter på ekosystem världen över. Sjögurkor blir könsmogna sent och det måste finnas en viss mängd sjögurkor inom samma område för att de ska kunna föröka sig.

Fakta

Visste du att det finns sjögurkor i Sverige? Signalsjögurkan är ett exempel som bland annat finns i Kosterhavets nationalpark där den lever ganska djupt. 

Koraller

Om du har varit på semester och köpt med dig ett vackert smycke eller souvenir, så kan den ha varit gjord av korall. Koraller är också populära i akvarier. Koraller hotas av många saker som korallblekning, övergödning men också av handel.

Fakta

Finns det koraller i Sverige? Ja, både hårdkoraller och mjukkoraller finns i det salta havet i Bohuslän. Vi värnar den biologiska mångfalden genom att skydda områden med särskilda bevarandevärden som till exempel svenska hotade koraller. 

Hajar

Hajfenor är mycket värdefulla på marknaden och hajfiske och handel med hajfenor i världen är omfattande.

Omkring en tredjedel av alla hajarter är hotade. De är särskilt sårbara på grund av att de blir könsmogna sent och får få ungar. Många hajar kan bli riktigt gamla som till exempel håkäring som enligt ganska ny forskning kan bli upp till 400 år.

Fakta

Har vi hajar i svenska vatten? I Sverige finns många olika arter av hajar, pigghajen och brugden är kanske de mest kända, medan den lilla blåkäxan med gröna ögon och lysorgan är mer anonym.

I Sverige är flera hajarter nationellt fredade, bland andra brugd och pigghaj.

Gör en sak idag för att minska hotet mot marina arter!

Hashtagga bilder i sociala medier med:

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut