Sökresultat

  1. Publicerad: 11 maj 2016

    Experter från myndigheter har tagit fram planeringsunderlag för försvar och säkerhet. Rapporten redovisar resultaten. Vi använder resultaten när vi arbetar fram förslag till havsplaner.

  2. Publicerad: 17 december 2019

    Denna rapport redovisar inkomna synpunkter under granskningen av förslag till havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. I rapporten finns även HaV:s kommentarer till synpunkterna.

  3. Publicerad: 17 december 2019

    Detta dokument är Havs- och vattenmyndighetens förslag till havsplaner som lämnats till regeringen.

  4. Publicerad: 2 december 2013 Uppdaterad: 10 juni 2019

    Havsplanering bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling genom att vägleda om hur havet ska användas. Havet och dess användning förvaltas genom olika typer av regleringar och åtgärder där havsplanering är ett av flera verktyg. I Sverige ansvarar Havs- och vattenmyndigheten för havsplaneringsprocessen och framtagandet av planförslag som regeringen beslutar. Havsplanering bedrivs i många länder. Inom EU ska alla länder med kust ha havsplaner. Det finns också många internationella samarbeten om havsplanering.

  5. Geografiska data från HaV för svensk havsplanering

  6. Publicerad: 1 december 2016

    EU driver på det europeiska arbetet med havsplaneringen. Globalt har bland annat IOC Unesco en viktig roll i att främja havsplanering. Det finns också forskningssamarbeten.

  7. Publicerad: 19 oktober 2017 Uppdaterad: 12 januari 2018

    En teoretisk utvärdering av praktiska valmöjligheter för att ta hänsyn till klimatförändringar när det gäller svensk havsplanering.

  8. Publicerad: 13 mars 2015

    I den slutliga nulägesbeskrivningen har vi sammanställt information om hur havets resurser nyttjas, vilka de framtida anspråken är och hur förutsättningarna ser ut.

  9. Publicerad: 16 mars 2015

    Under senare år har trycket ökat på Europas havsområden och traditionella sektorer som sjöfart och fiske har fått konkurrens av den ökande vindkraften till havs. Europeiska kommissionen ser därför ett behov av samarbete och lösningar över nationsgränserna.

  10. Publicerad: 1 december 2016 Uppdaterad: 17 december 2019

    Havsplanering är en återkommande process som pågår i cykler över flera år. Via ett flertal steg går havsplaneringen från inhämtning av information och analys av nuläge, trender och mål till beslut om rumsliga och tidsmässiga förutsättningar avseende användning av Sveriges havsområden.