Hitta på sidan

Krav på vågar

En våg som används vid vägning av fiskeriprodukter måste uppfylla vissa krav. Den ska vara plomberad, har rätt märkning och vara anpassad för miljön den används i.

För att vågar som används vid vägning av fiskeriprodukter ska vara godkända krävs att de uppfyller vissa tekniska krav. Dessa krav är till för att säkerställa att vägning sker på ett tillförlitligt sätt vid rapportering och försäljning.

Regelverket om vågar fastställs av Swedac, den svenska myndighet som ansvarar för föreskrifter om mätinstrument samt för ackreditering av de kontrollorgan som utför kontroller av vågar. Swedacs föreskrifter bygger på EU-direktiv och gäller i hela EU/EES. Reglerna som rör vågar på fiskeriområdet finns främst i följande föreskrifter:

Observera att det är Swedacs föreskrifter som reglerar vilka regler som gäller för vågar och inte Havs- och vattenmyndigheten. Informationen på denna sida är förenklad och inte heltäckande. HaV uppmanar därför alla aktörer att själva läsa in sig på Swedacs föreskrifter.

Nedan har vi samlat vanliga frågor och svar om vad som gäller för vågar vid vägning av fiskeriprodukter – utifrån Swedacs föreskrifter.

Vad krävs för att en våg ska vara godkänd?

En våg som används vid vägning av fiskeriprodukter ska:

  • Vara märkt med CE-symbol och M-symbol följt av de två sista siffrorna i tillverkningsåret och ett fyrsiffrigt nummer för det anmälda organet som godkänt vågen.
  • Vara plomberad – plomberingen får inte vara bruten eller skadad. Om plomberingen är bruten, är vågen inte längre godkänd. En återkommande kontroll måste då göras av ett ackrediterat kontrollorgan – även om vågen annars inte omfattas av krav på regelbunden kontroll.
  • Vara anpassad för den miljö där den används, till exempel för att klara väta, sjögång eller låga temperaturer om vågen används ombord på fartyg eller i kylrum.

Vad betyder CE- och M-märkning?

CE = vågen uppfyller EU-krav

M = vågen uppfyller särskilda krav för noggrann mätning

Exempel på märkning

Märkning före 2016
Symboler och bokstäver.

Formatet för märkning som gällde fram till 2016. Bild: Swedac.

Märkning efter 2016
Symboler och bokstäver.

Formatet för märkning som infördes 2016. Exemplet visar att vågen är CE och M-märkt, tillverkad 2021 och godkänd av ackrediterat organ med beteckning 1234. Bild: Swedac.

Behöver jag göra en återkommande kontroll av min våg?

I de flesta fall krävs ingen återkommande kontroll för icke-automatiska vågar som har rätt märkning, har intakt plombering och fungerar korrekt. Det finns dock vissa undantag. Återkommande kontroll krävs för vissa automatiska vågar.

Återkommande kontroll krävs också för:

  • Vågar som används vid vägning av last hos fordon (vägvågar/fordonsvågar)
  • Vågar som används för direktförsäljning till konsument i mer än obetydlig omfattning.

Vad är återkommande kontroll?

En återkommande kontroll innebär att ett ackrediterat kontrollorgan (till exempel RISE) kontrollerar att vågen fungerar korrekt och uppfyller lagkrav.

Väger min våg korrekt?

För att säkerställa att vågen fortfarande väger korrekt rekommenderas att den kontrollvägs mot en känd vikt med jämna mellanrum. Det går också att begära en frivillig återkommande kontroll av ett ackrediterat kontrollorgan även om det inte finns krav på att en sådan ska utföras.

Vad är skillnaden mellan automatiska och icke-automatiska vågar?

De allra flesta vågar som används för vägning av fiskeriprodukter i Sverige är icke-automatiska. Icke-automatiska vågar kräver att en person aktivt placerar lasten på vågen och startar vägningen.

Automatiska vågar väger utan manuell inblandning – till exempel genom att fiskeriprodukter passerar på ett transportband. Vågen startar och avslutar vägningen automatiskt.

Jag har en gammal våg – är den fortfarande godkänd?

Ja, en våg kan vara godkänd oavsett ålder, så länge den fungerar korrekt, har de märkningar som krävdes vid inköp, har intakt plombering och har genomgått återkommande kontroll om så krävs.

Det finns inget krav i regelverket som sätter en övre åldersgräns för godkända vågar. Har du frågor om din specifika våg kan du kontakta Swedac.

Vågar köpta utanför EU/EES

Det spelar ingen roll var vågen är tillverkad. Däremot måste den vara bedömd och godkänd enligt EU:s krav. Detta innebär att vågen ska ha en:

  • CE- och M-märkning
  • EU-försäkran om överensstämmelse (visar att vågen bedömts enligt EU:s regelverk). Detta dokument ska medfölja när du köpt vågen.
  • Intakt plombering
Publicerad: 2014-02-11
Uppdaterad: 2025-05-27
Sidansvarig: Webbredaktion