Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Bidrag Fritidsbåt Farliga ämnen

Det här gäller för skrotning av fritidsbåtar

Övergivna eller uttjänta båtar, så kallade skrotbåtar, bör skrotas för att inte orsaka onödig skada i naturen. Det finns inget register över fritidsbåtar i Sverige och det kan därför vara svårt att hitta ägaren till en övergiven båt. Här har vi samlat information och tips kring just skrotbåtar.

Båtskrov.

Jag vill skrota min båt, hur gör jag?

Det finns flera aktörer på marknaden som kan hjälpa dig att skrota din båt. Vad det kostar är svårt att säga, det beror på hur stor båten är och fraktavståndet mellan båten och båtskroten.

Vill du skrota din båt kan du vända dig till Båtretur som är ett nationellt närverk för insamling och återvinning av fritidsbåtar. De hjälper till att hitta transportör och båtskrot, var du än bor i landet. Båtretur är en samverkansplattform utan vinstintresse som jobbar för att det ska bli så enkelt som möjligt att skrota sin båt.

Vem bär ansvaret?

Du som äger en fritidsbåt har ansvar för att ta hand om den när den inte längre är brukbar. Att överge en båt räknas som nedskräpning och är inte tillåtet. En båt som lämnas i naturen kan i värsta fall släppa ifrån sig farliga ämnen som skadar djur och växter. Brott mot nedskräpning och miljöbrott regleras i miljöbalken.

Du som är markägare har ett ansvar att hålla ordning på din tomt, vilket regleras i plan- och bygglagen. Ligger det en skrotbåt på din tomt bör du därför agera.

Det här kan du göra om du hittar en skrotbåt

Om du hittar en skrotbåt på din mark är det bäst att först försöka hitta och kontakta ägaren. Vet du inte vem ägaren är kan du kontakta polisen. Är båten anmäld stulen hämtar polisen ofta den direkt, annars avvaktar man för att se om någon ägare hör av sig.

En båt som ligger på din mark räknas som upphittat gods. Det betyder att om ingen ägare hör av sig efter att du kontaktat polisen kan ägandet gå över till dig som anmält båten – det blir då ditt ansvar att skrota den.

Om du hittar en skrotbåt på allmän plats eller i naturen kan du kontakta kommunen som då försöker hitta ägaren.

Att skrota en båt utan ägarens tillstånd är inte tillåtet, det räknas som egenmäktigt förfarande.

Här kan du läsa mer om skrotbåtar

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en opinionsbildande icke-statlig organisation som arbetar för att minska nedskräpning. De har i en studie försökt reda ut varför fritidsbåtar överges i naturen. Resultatet presenteras i en rapport och visar att de största problemen är att det är svårt att spåra ägaren till en övergiven båt och att det kan vara kostsamt att skrota sin båt.

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Bidrag Fritidsbåt Farliga ämnen