Sökresultat

  1. Publicerad: 10 september 2014 Uppdaterad: 28 februari 2020

    I Sverige är halterna av nitrat i grundvatten generellt mycket låga förutom i jordbruksområden.

  2. Publicerad: 12 april 2022 Uppdaterad: 8 april 2024

    En stor del av Sveriges sötvattensmiljöer är kraftigt påverkade av mänsklig verksamhet såsom vattenkraft, flottning, jordbruk, skogsbruk och påverkan kopplad till infrastruktur och bebyggelse. Havs- och vattenmyndigheten arbetar för att återskapa biologisk mångfald, naturliga processer och ekosystemtjänster i dessa påverkade vatten. Det kallar vi restaurering. Restaurerade sjöar och vattendrag skapar förutsättningar för rika, fungerande ekosystem och de kan också bidra till att dämpa effekten av klimatförändringar.

  3. Publicerad: 30 september 2013 Uppdaterad: 13 november 2018

    "Sötvatten - om miljötillståndet i Sveriges sjöar och vattendrag" är en årlig rapport som presenterar resultat från Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverkets nationella miljöövervakning i sjöar, vattendrag och grundvatten.

  4. Publicerad: 6 oktober 2014 Uppdaterad: 13 november 2018

    "Sötvatten - om miljötillståndet i Sveriges sjöar, vattendrag och grundvatten" är en årlig rapport som presenterar resultat från Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverkets nationella miljöövervakning i sjöar, vattendrag och grundvatten.

  5. Publicerad: 21 september 2016 Uppdaterad: 13 november 2018

    Sötvatten - om miljötillståndet i Sveriges sjöar, vattendrag och grundvatten är en årlig rapport som presenterar resultat av vår nationella miljöövervakning av sötvatten och andra undersökningar av landets sjöar, vattendrag och grundvatten.

  6. Publicerad: 16 mars 2018

    Förändringens vindar blåser, så även över Sötvatten-rapporten. Från och med nästa år kommer Havs- och vattenmyndigheten att förändra rapporteringen av miljöövervakningen. Då slutar vi att trycka rapporten Sötvatten och samlar istället resultat från miljöövervakningen av alla vatten i en digital plattform.

  7. Publicerad: 19 december 2017

    Idag används flertalet metoder när det gäller både förebyggande åtgärder samt restaureringsarbete för att motverka effekterna av klimatförändringar men det råder ofta osäkerhet kring dessa metoders effektivitet samt att de i många fall också är platsspecifika.

  8. Publicerad: 10 september 2014 Uppdaterad: 28 februari 2020

    Mängden växtplankton speglar mängden näringsämnen i vattnet och återspeglar om sjön är övergödd. Av trendsjöarna som övervakas regelbundet har 94 procent god eller hög status. Man ser inga tydliga trender under åren 1997–2021. Resultaten kommer från HaV:s nationella miljöövervakningsprogram för sötvatten.

  9. Publicerad: 24 maj 2019

    Fokus på organismer i naturbetesmarker, hällkar och alvarmiljöer.