Sökresultat

  1. Ålgräs­ängar utgör viktiga och artrika habitat på grunda mjukbottnar och de förser naturen och människan med flera viktiga ekosystem­funktioner och -tjänster. Flera EU-direktiv och internationella konventioner har identiferat ålgräs som en skyddsvärd biotop.

  2. Publicerad: 12 april 2022 Uppdaterad: 10 mars 2023

    HaV arbetar för att återställa miljön till ett stadium som det har sett ut tidigare. Vi ger bidrag till åtgärder och sammanställer rapporter om restaurering i både söt- och saltvatten.

  3. Publicerad: 12 april 2022 Uppdaterad: 8 april 2024

    En stor del av Sveriges sötvattensmiljöer är kraftigt påverkade av mänsklig verksamhet såsom vattenkraft, flottning, jordbruk, skogsbruk och påverkan kopplad till infrastruktur och bebyggelse. Havs- och vattenmyndigheten arbetar för att återskapa biologisk mångfald, naturliga processer och ekosystemtjänster i dessa påverkade vatten. Det kallar vi restaurering. Restaurerade sjöar och vattendrag skapar förutsättningar för rika, fungerande ekosystem och de kan också bidra till att dämpa effekten av klimatförändringar.

  4. Publicerad: 2 januari 2024

    Havs- och vattenmyndigheten ska stärka arbetet med akvatisk restaurering och naturbaserade lösningar i syfte att upprätthålla och återskapa viktiga livsmiljöer, stärka fiskbestånd och bidra till biologisk mångfald.

  5. Publicerad: 19 maj 2020

    LEVA-projektet ’Stärkt lokalt samarbete för åtgärder mot övergödningen’ drivs av Hjälmarens Vattenvårdsförbund och samverkansparter är lokala lantbrukare, LRF, Örebro kommun, samt Länsstyrelsen i Örebro län.

  6. Publicerad: 19 december 2017

    Idag används flertalet metoder när det gäller både förebyggande åtgärder samt restaureringsarbete för att motverka effekterna av klimatförändringar men det råder ofta osäkerhet kring dessa metoders effektivitet samt att de i många fall också är platsspecifika.

  7. Publicerad: 14 juni 2018

    Förstärkning av länsstyrelsernas pågående arbete genom bidrag till projekt för vattendragsrestaurering från Havs- och vattenmiljöanslaget (1:11)

  8. Publicerad: 9 januari 2020

    Målet med projektet är att i dialog med lantbrukare och andra aktörer identifiera incitament för markägare att upplåta mark till åtgärder som minskar övergödning och ökar landskapets vattenhållande kapacitet.

  9. Publicerad: 31 maj 2021

    En ny rapport finansierad av HaV har kommit, Fysisk restaurering av akvatiska miljöer – vattendrag och sjöar med kantzon och våtmarker.

  10. Publicerad: 23 januari 2020

    Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västerbottens län. Pilotområdet utgörs av Tavelåns avrinningsområde samt delavrinningsområden som rinner direkt till Tavlefjärden.