Aktuellt 31 maj 2021

Hitta på sidan

Återställning av sjöar och vattendrag

En ny rapport finansierad av HaV har kommit, Fysisk restaurering av akvatiska miljöer – vattendrag och sjöar med kantzon och våtmarker.

restaurerad å foto natalie greppi

Foto: Natalie Greppi

Ökad kunskap ger ökat engagemang

Rapporten är en uppdatering och utökning av den tidigare manualen ”Ekologisk restaurering av vattendrag” som publicerades 2008 av dåvarande Fiskeriverket och Naturvårdsverket och är tänkt att fungera som kunskapskälla, idébank och inspiration om vad som kan genomföras för att återställa och förbättra de vatten som är negativt påverkade av mänskliga aktiviteter.

Rapporten är skriven av Erik Degerman och Ingemar Näslund och har finansierats av Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Den ges ut inom EU projektet GRIP ON LIFE som Skogsstyrelsen leder.

GRIP ON LIFE arbetar med att ta fram metoder och kunskap för att kombinera ett modernt skogsbruk med hänsyn till skogens värdefulla vattendrag och våtmarker. Projektet vänder sig till alla som är intresserade av vatten- och naturvård, såväl till lokala utförare av åtgärder, som till statliga aktörer som länsstyrelser och centrala myndigheter.

- Vi hoppas att rapporten kommer att bidra till ett ökat engagemang och åstadkomma fler åtgärder i vattnen för att långsiktigt säkerställa biologisk mångfald samt bidra till ett hållbart nyttjande av våra vatten, säger Mårten Gustafsson vid enheten för biologisk mångfald på HaV.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2021-05-31
Sidansvarig: Webbredaktion