Sökresultat

  1. Publicerad: 12 april 2022 Uppdaterad: 8 april 2024

    En stor del av Sveriges sötvattensmiljöer är kraftigt påverkade av mänsklig verksamhet såsom vattenkraft, flottning, jordbruk, skogsbruk och påverkan kopplad till infrastruktur och bebyggelse. Havs- och vattenmyndigheten arbetar för att återskapa biologisk mångfald, naturliga processer och ekosystemtjänster i dessa påverkade vatten. Det kallar vi restaurering. Restaurerade sjöar och vattendrag skapar förutsättningar för rika, fungerande ekosystem och de kan också bidra till att dämpa effekten av klimatförändringar.

  2. Ålgräs­ängar utgör viktiga och artrika habitat på grunda mjukbottnar och de förser naturen och människan med flera viktiga ekosystem­funktioner och -tjänster. Flera EU-direktiv och internationella konventioner har identiferat ålgräs som en skyddsvärd biotop.

  3. Publicerad: 14 december 2015 Uppdaterad: 27 februari 2020

    Många vattenfåror är torrlagda på grund av vattenkraftsutbyggnad eftersom vattnet avleds via vattenkraftverken i stället för i de ursprungliga vattenfårorna. Rapporten är en kunskapssammanställning om vilka värden som är möjliga att återskapa om vattenflöden säkerställs i de ursprungliga fårorna.

  4. Publicerad: 27 februari 2024

    I detta nyhetsbrev informerar vi om bidrag för vattenvård, konferenser, utbildningar, nya filmer och nya spännande forskningsresultat.

  5. Publicerad: 1 januari 2012

    Den här foldern om fiskevård riktar sig till fritidsfiskare och är framtagen av oss som ansvarig myndighet på miljöområdet för frågor om bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag och hav.

  6. Publicerad: 8 december 2023

    I detta nyhetsbrev informerar vi bland annat om nyheter från Norge och EU och tipsar om filmserie och internationella samarbeten.

  7. Publicerad: 12 april 2022 Uppdaterad: 10 mars 2023

    Här samlar vi nyheter om restaurering i vatten.

  8. Publicerad: 19 maj 2020

    LEVA-projektet ’Stärkt lokalt samarbete för åtgärder mot övergödningen’ drivs av Hjälmarens Vattenvårdsförbund och samverkansparter är lokala lantbrukare, LRF, Örebro kommun, samt Länsstyrelsen i Örebro län.

  9. Publicerad: 21 februari 2020

    I Tidans avrinningsområde är problemen främst vattenkvalitet och grumlighet. Förutom att minska övergödningen jobbar åtgärdssamordnarna också med att öka landskapets vattenhållande förmåga och buffringskapacitet. Projektet leds av Hushållningssällskapet för Tidans vattenförbund och kommer att pågå fram till slutet av 2023.

  10. Publicerad: 23 januari 2020

    Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västerbottens län. Pilotområdet utgörs av Tavelåns avrinningsområde samt delavrinningsområden som rinner direkt till Tavlefjärden.