Sökresultat

  1. Publicerad: 2 december 2015

    Havs- och vattenmyndighetens analys av behovet att revidera den nationella förvaltningsplanen för ål.

  2. Publicerad: 30 oktober 2013

    Havs- och vattenmyndighetens rapport 2013:11. Denna rapport sammanfattar kunskapsläget vad gäller fiskvandring.

  3. Behovet av kartor som visar olika arters utbredning har ökat och efterfrågas alltmer vid havsplanering och inom förvaltning.

  4. Vilka är egentligen effekterna av att sätta ut lax i Vättern? En ny rapport från Fiskeriverket samlar information om hur den unika storrödingen och andra fiskbestånd i Vättern påverkas av Gullspångslaxen som sätts ut.

  5. Behovet av bra underlag för fysisk planering i havet och marint områdesskydd ökar idag, men uppgifter om vilka områden som är viktiga för lekande och uppväxande fisk saknas ofta. Att göra storskaliga inventeringar är dyrt, men genom att ta tillvara lokala fiskares kunskap har man kunnat peka ut lekområden för gös, sik, strömming, flundra, siklöja och piggvar längs svenska ostkusten.

  6. I takt med att den svartmunnade smörbulten blir allt vanligare på fler platser i Östersjön ökar risken för att arten ska etablera sig på fler platser i Sverige. I denna rapport redovisas resultat från provfisken 2009 och 2010.

  7. Genetisk analys av totalt 1 147 gösar insamlade på 21 lokaler visade att gösen i Hjälmaren är genetiskt homogen och består av ett bestånd, medan gösen i Mälaren kan delas upp i tre huvudsakliga bestånd — ett i de centrala fjärdarna, ett i Ekoln (söder om Uppsala) och ett i Ulvsundasjön (centrala Stockholm).

  8. Torskrens från yrkesfisket kastas normalt tillbaka i havet. Skulle man kunna minska havets halter av närsalter och dioxiner om renset istället togs iland? För att undersöka i vilken utsträckning det skulle få någon effekt togs prover på torskrens från svenska fångstområden 2007.

  9. I ett pilotprojekt har en ny metodik utvecklats för fiskövervakning i större vattendrag. Metodiken, som bygger på en kombination av båtelfiske och horisontell ekolodning, testades under olika miljöförhållanden i Österdalälven (Älvdalens kommun) och i Svartån (Örebro kommun).

  10. Befintlig kustfiskövervakning och behov och möjligheter för en regional utveckling av kustfiskövervakningen har diskuterats vid möten mellan Fiskeriverkets Kustlaboratorium och representanter för samtliga kustlän vid Egentliga Östersjön och Västerhavet.