EBSA-områden i Östersjön
Nio områden i Östersjön, inklusive Kattegatt uppfyller CBD:s vetenskapliga kriterier för ekologiska eller biologiskt signifikanta marina områden, och inkluderas i den globala databasen för EBSAs (Ecologically or Biologically Significant marine Areas).
FN konventionen om biologisk mångfald pekade ut nio områden i Östersjön, inklusive Kattegatt som särskilt viktiga för biologisk mångfald vid partsmötet i Sharm El Sheikh, Egypten 17-29 november 2018. Dessa områden uppfyller CBD:s vetenskapliga kriterier för ekologiska eller biologiskt signifikanta marina områden, och inkluderas i den globala databasen för EBSAs. Fem av dessa områden ligger på svenskt vatten, varav tre är gränsöverskridande områden som delas med Finland. Tillsammans utgör de beskrivna områdena 23 procent av Östersjöns yta.
EBSA-områden globalt
Hittills har 279 EBSA-områden beskrivits och täcker i dag cirka 19 procent av världens havsområden. Utpekande av EBSA områden medför inget krav på skydd eller förvaltning områden, men information om dem kan nyttjas som kunskapsunderlag till exempel i arbetet med havsplanering, skydd av marina områdena och åtgärder för att stärka biologisk mångfald. Områdena är en del i CBD:s globala ansats att beskriva havsområden som är viktiga för biologisk mångfald, särskilt i områden utanför nationell jurisdiktion.
CBD:s vetenskapliga EBSA-kriterier
- Unika områden (ur ett globalt perspektiv)
- Livshistoriskt viktiga områden (t ex reproduktions- och uppväxtområde, övervintring, viktiga för rörliga arter)
- Stor biologisk mångfald (många arter)
- Område för hotade arter (t ex för vikare, tumlare)
- Områden som är särskilt sårbara
- Hög biologisk produktivitet (t ex hög produktion av plankton och fisk)
- Naturlighet (opåverkat av mänskliga aktiviteter)
Minst ett kriterium ska uppfyllas för att området ska kunna klassas som EBSA.