Remisser 13 oktober 2023

Hitta på sidan

Remiss om ändring i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2012:18) om vad som kännetecknar god miljöstatus samt miljökvalitetsnormer med indikatorer för Nordsjön och Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten har ändrat i föreskrifterna HVMFS 2012:18. Samråd om ändrade föreskrifter pågick mellan oktober 2023 – mars 2024.

Ändring av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter HVMFS 2012:18

HaV har ändrat föreskrifterna (HVMFS 2012:18) om vad som kännetecknar god miljöstatus samt miljökvalitetsnormer med indikatorer för Nordsjön och Östersjön genom HVMFS 2024:11. Föreskrifterna träder i kraft den 1 juli 2024.
Hav har gjort en uppdatering av föreskrifterna HVMFS 2012:18, främst i bilaga 1 och 2. Uppdateringarna är resultatet av flera års arbete, både nationellt och inom de regionala havsmiljökonventionerna Helcom och Ospar. De nya föreskrifterna innebär att antalet indikatorer för att beskriva god miljöstatus i havsmiljön ökar från 46 till 56 stycken och att sex kriterier för att beskriva god miljöstatus lagts till. Det har även gjorts ändringar i befintliga tröskelvärden och metoder och andra justeringar som innebär förbättringar och anpassningar till rekommendationer eller andra beslut inom det EU-gemensamma eller regionala samarbetet med andra länder.

HaV har också gjort en uppdaterad bedömning av havsmiljöns tillstånd som är gjord i enlighet med de nya föreskrifterna.

Föreskrifterna finns på sidan God miljöstatus samt miljökvalitetsnormer med indikatorer för Nordsjön och Östersjön (HVMFS 2012:18).

Till föreskrifterna hör och faktablad för god miljöstatus och indikatorfaktablad med mera detaljerad information om indikatorerna och om bedömningen av god miljöstatus.

Föreskrifterna är ett viktigt verktyg för arbetet för en god havsmiljö enligt havsmiljödirektivet. Dessutom är de en del i arbetet med att uppnå vårt nationella miljömål Hav i Balans samt levande kust och skärgård, samt bidrar till det globala hållbarhetsmålet nummer 14 Hav och marina resurser i Agenda 2030.

Remissvar

Inkomna synpunkter på remissen och hur de beaktats av Havs- och vattenmyndigheten har sammanställts.

Här hittar du sammanfattningen av remissvaren Pdf, 128 kB..

Förslag på remiss

Havs- och vattenmyndigheten har ändrat i föreskrifterna HVMFS 2012:18. Samråd om ändrade föreskrifter pågick mellan oktober 2023 – mars 2024.

Remissmaterial

Publicerad: 2023-10-13
Sidansvarig: Webbredaktion