Riksintresse naturvård och friluftsliv
Områden av nationell betydelse kan pekas ut som områden av riksintresse för olika ändamål. Områden av riksintresse för naturvård och friluftsliv är viktiga underlag för den kommunala planeringen samt vid miljöprövningar.
Enligt förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden har Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten ett gemensamt ansvar för att ange och ha uppsikt över områden av riksintresse för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap. 6 § miljöbalken.
Bestämmelserna om riksintressen finns i 3 och 4 kap. miljöbalken (1998:808). De syftar till att främja en från ekologisk, social och samhällsekonomisk synpunkt god hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt. Här finns mer övergripande information om riksintressen och vilka fler som Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för Områden av riksintresse.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten samverkar om arbetet med riksintresse naturvård och friluftsliv.
Värdebeskrivningar och geografisk information
Till varje område av riksintresse för naturvård och friluftsliv finns en värdebeskrivning samt en geografisk avgränsning. Dessa hittar du i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur.
Värdebeskrivningarna är ett viktigt stöd vid planering och prövning. De innehåller framför allt uppgifter om områdets värden, motiven för varför dessa bedöms vara av riksintresse samt vilka kriterier bedömningen grundar sig på. Av värdebeskrivningen framgår också uppgifter om områdets areal, vilka kommuner som berörs liksom förutsättningarna för hur områdets värden kan bevaras och utvecklas men också vad som kan utgöra ett hot mot dess värden.
Vägledning om påtaglig skada
Naturvårdsverkets handbok ”Riksintresse för naturvård och friluftsliv” (Handbok 2005:5) håller på att uppdateras. Stora delar av handboken är fortsatt aktuella, det gäller kapitel 3 om tillämpningen av bestämmelserna om riksintressen, bl.a. om bedömningen av vad som utgör en påtaglig skada på ett riksintresse. Även kapitel 1 som utgör en generell bakgrundsbeskrivning av miljöbalkens hushållningsbestämmelser är i stort sett aktuell, men här finns mer aktuell vägledning framtagen av Boverket och publicerad på PBL-kunskapsbanken, Tema Riksintresse.
Kapitel 2 i handboken som rör kriterier m.m. är inte längre aktuellt i de delar som rör kriterier för friluftslivets riksintressen.
Riksintresse naturvård
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten kommer att ta fram en sektorbeskrivning för områden av riksintresse för naturvård. Den ska tydliggöra kriterierna för utpekande av riksintresseområden, processer för att hålla riksintresseanspråken aktuella samt roller och ansvar.
Riksintresse friluftsliv
I dagsläget finns 336 utpekade områden av riksintresse för friluftsliv. De finns i alla län och bidrar till olika upplevelser och möjligheter för friluftsaktiviteter. Anspråken finns dessutom inom olika naturtyper exempelvis kust och hav, sjöar och vattendrag, skogsmark, odlings- och kulturlandskap samt fjällen. Storstadslänen, Stockholm, Skåne och Västra Götaland har haft möjlighet att peka ut tätortsnära naturområden som områden av riksintresse för friluftslivet.
En översyn av riksintresseområdena genomfördes 2012-2107. De kriterier som togs fram i samband med översynen gäller tills nya beslutas. De finns i dokumentet Riktlinjer för översyn 2012-2014 av riksintressen för friluftsliv Pdf, 136.2 kB..
Förslag till sektorbeskrivning
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans tagit fram ett förslag till sektorbeskrivning för riksintresse friluftsliv. Sektorbeskrivningen är på remiss till 3 oktober 2025.
Kontaktpersoner
Riksintresse naturvård: Susanna Lindeman
Riksintresse friluftsliv: Elin Celik