HaV 2018

Hitta på sidan

2018, HaV:s åttonde verksamhetsår, präglades av den rekordvarma sommaren. Den satte också fokus på vattnets betydelse för ett fungerande samhälle. Varje svensk har tillgång till över 17 000 m3 vatten – ändå rådde periodvis vattenbrist på många håll i landet.

Gruppbild.

HaV besökte Vietnam 2018. På bilden: Victoria Rhodin Sandström, svenska ambassaden i Hanoi. Jakob Granit och Catarina Hedar från HaV. Pereric Högberg, Sveriges ambassadör i Vietnam. Lars Ronnås, Sveriges klimatambassadör.

Utvecklar konsekvensanalyser

Vi utvecklar arbetet med miljö- och samhällsekonomisk konsekvensanalys för den reglering myndigheten utfärdar.

Systematiskt strategiarbete

Vi arbetar mer systematiskt med maritima strategin, livsmedelsstrategin och regeringens utpekade ansatser kring cirkulär biobaserad ekonomi och regional tillväxt,

Tar fram digitala verktyg

Vi drar nytta av den digitala teknologins möjligheter och utvecklar digitala verktyg och förmågor i vårt interna och externa arbete.

Internationell samverkan

Vi utvecklar en strategi för internationellt utvecklingssamarbete som bygger på Politiken för Global utveckling och på den globala agendan för hållbar utveckling, Agenda 2030 främst mål 6: Rent vatten och sanitet och mål 14: Hav och marina resurser.

Grunden för miljöanpassning av vattenkraften klar

Under 2018 tar vi också fram grunden för bland annat en nationell plan för miljöanpassning av vattenkraften och regelförenklingar i enlighet med propositionen Vattenmiljö och vattenkraft. Vi har underlag för havsplaner klara för granskning under våren 2019 och vi har lanserat ett spårbarhetssystem för fiskeriprodukter som ger bättre kontroll av fisket och tydligare konsumentinformation.

Hände i världen 2018

  • I februari blir det förbjudet att använda mobilen bakom ratten. Vinter-OS håll hålls i Pyeongchang, Sydkorea.
  • Cambridge Analytica utreds i mars för sin användning av 50 miljoner Facebook-användares data i samband med presidentvalet i USA 2016. Samma månad är det presidentval i Ryssland, Vladimir Putin blir omvald med 71 % av rösterna.
  • April var en tung månad i kultursverige. Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien till följd av Akademins hantering av den brottsmisstänkte kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Sara Danius lämnar både uppdrag som ständig sekreterare och stol i Svenska Akademien. Och DJ:n Avicii begår självmord i ett hotellrum i Muskat, Oman.
  • I juni är det VM i fotboll i Ryssland, Frankrike vinner. Samma månad lämnar USA FN:s råd för mänskliga rättigheter.
  • I augusti når delar av Medelhavet temperaturer på 29 grader på grund av ihållande hetta i sydvästra Europa. Det varma vattnet raderar ur musselodlingar i spanska Katalonien. Den 20e denna månad börjar den 15-åriga Greta Thunberg frånvara från skolundervisningen i syfte att uppmärksamma klimatfrågan.
  • I september är det riksdagsval i Sverige och Moderaternas Andreas Norlén väljs till ny talman. I den rollen fick han ett utmanande uppdrag i regeringsbildningen.
  • FN:s klimatpanel publicerar en rapport i oktober om konsekvenser av global uppvärmning med 1,5 grad. Omedelbara och radikala förändringar ”utan motstycke” krävs på flera samhällsnivåer för att vi ska nå 1,5-gradersmålet.
  • FN:s klimatkonferens äger rum i Katowice, Polen i december.
  • ”Hon dansar vidare i livet” med Hov1 är årets sommarplåga och årets julklapp blir det återvunna plagget.

Relaterad information

Publicerad: 2021-01-25
Sidansvarig: Webbredaktion