HaV 2015

Hitta på sidan

Under 2015 växlas arbetet med miljömålen upp. I oktober överlämnades den fördjupade utvärderingen av miljömålsarbetet till regeringen. HaV svarar för utvärderingen av målen ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”, ”Levande sjöar och vattendrag” samt ”Ingen övergödning” och lämnade förslag på åtgärder.

Åtgärdsprogram för havet

I december beslutar HaV om ett åtgärdsprogram för havsmiljön. Programmet innehåller 32 åtgärder som myndigheter och kommuner i Sverige ska utföra under den kommande sexårsperioden för att nå en bättre havsmiljö.

Var behövs stärkt skydd?

Under året utreder vi i vilka marina skyddade områden det finns behov av ett förstärkt skydd. Vi antar också mål om reglering av fiske i de områden där sådan reglering behövs. Regeringen ger oss i uppdrag att göra en fördjupad analys av skyddade marina områden samt att ta fram en handlingsplan. Den ska visa hur målet om tio procent marint områdesskydd kan nås till 2020.

Strategier för landningsskyldighet

Inom fiskförvaltningen präglas 2015 av genomförandet av EU:s nya fiskeripolitik. Vi tar fram strategier för hur den så kallade landningsskyldigheten ska genomföras nationellt. Landningsskyldigheten innebär många och stora förändringar både för fisket och myndigheten. När den är fullt genomförd 2019 ska i princip all fisk som fångas inom yrkesfisket landas och rapporteras.

Satsar på vattenmiljön

Regeringens nya satsning på vattenmiljön gör det möjligt att öka insatserna för att genomföra den miljöövervakning som behövs för att vi ska få bättre underlag för miljömålsarbetet och genomförandet av havsmiljö- och vattenförvaltningsförordningen. Vi drar också igång planeringen av en mer omfattande kartering av marina livsmiljöer vilket behövs för ett effektivare skydd av värdefulla marina områden.

Premiär för egen tidning

Under året får HaV:s medarbetare utbildning i att skriva klarspråk. Det ska hjälpa oss att bli tydligare när vi informerar, reglerar och vägleder. HaV startar också en egen tidning – ”Hav & Vatten”, som belönades med ett pris under året. Tidningens första nummer kom ut i början av 2015.

Hände i världen 2015

  • I januari attackeras den satiriska franska tidningen Charlie Hebdo och 12 personer dödas. I Sverige blir Anna Kinberg Batra vald till ny partiledare för Moderaterna och Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraternas meddelar sin avgång.
  • Natten mellan 18 mars och 19 mars dödas 2 personer och 10-15 personer skadas när två män öppnar eld med hjälp av automatvapen mot restaurangen Vår krog på Hisingen.
  • I april väljer Kristdemokraternas Ebba Busch Thor till ny partiordförande på ett extrainsatt riksting.
  • I maj vinner Sverige Eurovision Song Contesti Wien med låten ”Heroes” framförd av Måns Zelmerlöw. Det är sjätte gången Sverige vinner ESC.
  • Kungligt bröllop i juni när Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig. Samma månad vinner Sverige U21-Europamästerskapet i fotboll.
  • Under Kristdemokraternas riksting i oktober röstar en majoritet för att partiet ska begära utträde ur Decemberöverenskommelsen. Omedelbart efter beslutet meddelar övriga partier inom Alliansen att överenskommelsen därmed inte längre gäller.
  • I oktober drabbas en skola i Trollhättan av en knivattack. Fyra personer dör – en elev, en elevassistent, en lärare och gärningsmannen själv.
  • Den 13 november dödas 130 människor och 413 skadas i en rad samordnade terrorattacker i Paris.
  • I Sverige byter Folkpartiet namn till Liberalerna i november.
  • Årets sommarplåga ”Lush life” Zara Larsson och i stugorna landar robotdammsugaren som julklapp.

Relaterad information

Publicerad: 2021-01-25
Sidansvarig: Webbredaktion