Smart policyutveckling för producentansvaret för fiskeredskap av plast, SPIRAL.
År 2019 beslutade EU om ett nytt direktiv som ska minska mängden plast i haven och samtidigt driva på utvecklingen mot en cirkulär ekonomi
Beräkningar visar att 80–85 % av det marina skräpet i EU består av plast. Av detta utgörs 27% av fiskerelaterade föremål och nu samlas ett flertal aktörer och myndigheter för att skapa ett producentansvar som leder till att plasten tas om hand istället för att hamna i havet.
Producentansvar ska vara på plats 2024 och innebär att de som tillverkar och säljer produkter också ansvarar för att de samlas in och återvinns. Liknande producentansvar finns redan för bland annat förpackningar och småelektronik med gott resultat. Men hur får man hela kedjan på plats? Från insamling och sortering till ett effektivt omhändertagande? Och hur ska producentansvaret utformas för att skapa delaktighet och förutsättningar för att stimulera till nya cirkulära lösningar?
Var med och påverka utformningen av producentansvaret
Arbetar du med konstruktion/design, tillverkning eller försäljning av fiskeredskap? Dina kunskaper och erfarenheter är värdefulla bidrag i utformningen av producentansvaret och det finns flera sätt att vara med och påverka. Läs gärna mer om hur du kan delta, eller hör av dig om du har frågor.
Sista veckan i mars blev intensiv i SPIRAL-projektet. Vi jobbade med att hitta lösningar på friåkarproblemet i ett tre-dagars hackaton, och borrade...
Just nu fokuserar vi på att hitta lösningar som förhindrar att man kan kringgå producentansvaret för fiskeredskap till exempel genom privatimport.
Det händer mycket i SPIRAL-projektet just nu. Arbetet med att bidra med underlag till kommande producentansvaret pågår för fullt, närmast med en wo...
Denna månaden kan du tycka till om vilka fiskeredskap som ska ingå i producentansvaret, läsa om utbildning i standardisering och sen tar vi julledigt.
Denna månad kan du bland annat läsa om Sotenäs kommun som ställer om sin marina återvinningscentral.
Den 3 november var det ett regeringssammanträde om bland annat förordningen för producentansvar för fiskeredskap och den 8 november publicerades fö...
SIS har startat en svensk Tekniska Kommitté (TC) Cirkularitet inom fiskeredskap och vattenbruksutrustning.
Denna månad kan du bland annat läsa om SPIRAL-projektet som presenterades på Innovationsveckan och om kommande workshops.
I nyhetsbrevet får du läsa om Miljödepartementet senaste remiss på de kompletteringar till Havs- och vattenmyndighetens rapport och projekts planer...
Identifiering av policyutmaningen (mars 2021-mars 2021)
Mobilisering och planering (mars 2021-april 2021)
Policyutveckling och försöksverksamhet (mars 2021-juni 2022)
Utvärdering och uppskalning (juli 2022-feb 2023)
Fortsatt arbete men då inte inom Vinnova projektet (mars 2023- december 2024)
En stor källa till marint skräp är förlust av fiskeredskap eller delar från förlorade fiskeredskap. Att fiskare ibland förlorar sina fiskeredskap är oundvikligt, men även om fiskarna gör vad de kan för att få upp sina förlorade redskap, förblir många kvar på botten.
Rectcle. Upcycle. Reuse är filmad på Sotenäs marina återvinningscentral, som drivs av Sotenäs kommun, och visar arbetet med att återvinna plast från havet.