Sökresultat

  1. Publicerad: 2 november 2016 Uppdaterad: 13 april 2017

    Tumlare ( Phocoena phocoena ) är en skygg liten val som förekommer i våra kustvatten, och som behöver skyddade områden där den kan föda sina ungar. I Östersjön finns en helt egen population tumlare som nu är akut hotad.

  2. Publicerad: 11 juni 2015

    En guide till de broskfiskar – hajar, rockor och havsmusfiskar – som påträffats i Västerhavet. Totalt har ett trettiotal arter rapporterats från svenska vatten, men av dessa är det bara ett tiotal som förekommer regelbundet längs västkusten. Resten är tillfälliga gäster.

  3. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 3 februari 2017

    I Sverige finns två ekotyper av siklöja – den vanliga siklöjan och vårsiklöjan ( Coregonus albula morphotype trybomi ) som enbart finns i sjön Fegen. Vårsiklöjan är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

  4. Publicerad: 10 februari 2014 Uppdaterad: 20 oktober 2021

    Ål

    Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) utgör ett enda bestånd, och dess utbredningsområde sträcker sig över stora delar av Europa. Rekryteringen av ål har under de senaste femtio åren minskat med 90–95 procent och ligger fortfarande på en kritiskt låg nivå, mycket långt ifrån nivåer som skulle indikera ett hållbart bestånd. Ålbeståndet är bedömt som Akut hotad (CR).

  5. Publicerad: 28 november 2017 Uppdaterad: 29 november 2017

    Åtgärdsprogrammet för mal ( Silurus glanis ) innehåller en kortfattad kunskapsöversikt och presentation av angelägna åtgärder under 2017−2021 för att i Sverige förbättra rådande bevarandestatus för mal.

  6. Åtgärdsprogrammet för bevarande av tumlare ( Phocoena phocoena ) är ett vägledande men inte bindande aktionsprogram framtaget av Naturvårdsverket och Fiskeriverket.