Sökresultat

  1. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 8 september 2023

    Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden, framför allt i södra Sverige. Det försämrar vattenkvaliteten och kan i vissa fall orsaka syrebrist. Läs mer om vårt arbete med övergödning.

  2. Publicerad: 16 februari 2017 Uppdaterad: 25 november 2021

    Efter andra världskrigets slut sänktes fartyg lastade med kemiska stridsmedel i svenska kustvatten. Undersökningar visar att det fortfarande finns kemiska stridsmedel kvar i dumpningsområdena. Vilken påverkan ämnena har på naturen är ännu inte fullt utrett.

  3. Publicerad: 26 oktober 2016 Uppdaterad: 29 april 2022

    Det finns cirka 17 000 vrak längs Sveriges kuster. Av dem har Sjöfartsverket klassat 3 000 som möjligt miljöfarliga, 300 som miljöfarliga och ett 30-tal av dem bedöms utgöra en akut miljöfara.

  4. Publicerad: 11 februari 2014

    När koldioxid ökar i atmosfären som en följd av mänskliga aktiviteter, absorberas cirka 25 procent av havet. Genom att ta bort en del av koldioxiden från atmosfären gör havet oss en bra tjänst eftersom det begränsar klimatförändringarna, men det medför också en kostnad. När koldioxid ökar i havsvatten förändras stärkt dess kemi, vilket leder till en ökning av surhetsgraden, ett fenomen som kallas havsförsurning.

  5. Publicerad: 9 april 2014 Uppdaterad: 15 mars 2018

    Försurningen har skadat djurlivet i tusentals sjöar och tiotusentals kilometer vattendrag. Låga pH-värden och ökade halter av aluminium ger skador på känsliga arter av fisk och annan fauna.

  6. Publicerad: 9 april 2014 Uppdaterad: 1 april 2019

    Information om kalkning och biologiska effekter av försurning i sjöar och vattendrag.

  7. Publicerad: 24 augusti 2020

    Vi jobbar för en levande vattenmiljö från källa till hav. Men övergödning, nedskräpning och försurning påverkar våra hav, sjöar och vattendrag negativt. Om inget görs riskerar det att försämra vattenkvaliteten och livsförhållanden för djur och växter som lever där under en lång tid framöver. Här kan du läsa mer om vårt arbete för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla.

  8. Publicerad: 18 september 2014

    Vissa kemikalier kan påverka hormonella system hos både människor och många andra organismer, och ge oönskade effekter redan vid mycket låga halter. Arbete pågår för att öka kunskapen om hormonstörande kemikalier och att identifiera sådana vars användning bör regleras.

  9. Publicerad: 18 september 2014 Uppdaterad: 9 augusti 2018

    Läkemedelsanvändningen för att behandla och skydda människor och djur mot sjukdomar har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Samtidigt som läkemedel har positiva effekter på både människors och djurs hälsa, så hittas läkemedel i vattenmiljön vilket kan leda till negativa effekter på organismer i vattenmiljön.

  10. Publicerad: 8 maj 2014 Uppdaterad: 5 mars 2018

    Havs- och vattenmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tillsammans genomfört en utvärdering av hur samhällets aktörer hanterade oljepåslaget vid Tjörn. I utvärderingen har vi försökt bedöma vilka förmågor aktörerna hade, och hur de hade förberett sig vid tillfället.