Sök

Din sökning *:* gav 138 träffar

  1. Fisk i rinnande vatten – Strömöversiktsnät - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Strömöversiktsnät är framförallt en metod att använda i de djupare avsnitten av ett vattendrag, älv eller å som är för djupa för vadningselfiske, men för grunda och strömsatta för att ett standardiserat nätprovfiske ska vara aktuellt.

  2. Fisk i rinnande vatten – Vadningselfiske - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Denna övervakningsmanual omfattar två metoder där man fångar fisk med elektricitet samtidigt som man vadar i vattnet, dels kvalitativt elfiske huvudsakligen för inventering, dels kvantitativt elfiske med inriktning på tidsserier och bedömning av ekologisk status i vattendrag. Metoderna är lika, det som skiljer dem åt är antalet utfisken (det vill säga hur många gånger man fiskar samma sträcka). Vadningselfiske passar bra i små–medelstora vattendrag med vadbart djup (≤0,7 m). Fördelen med vadningselfiske är möjligheten att med relativt god precision kunna beräkna populationstätheter av olika fiskarter.

  3. Fysisk exploatering av stränder - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Den svenska kustens stränder är utsatta för ett högt exploateringstryck. Trots att kustområdena är viktiga för både biologisk mångfald och biologisk produktion är kunskapen liten om den faktiska exploateringsgraden.

  4. Geléplankton - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Syftet med att mäta geléplankton i havsmiljön är främst att upptäcka förändringar i den marina näringsväven.

  5. Glacialrelikta kräftdjur i sjöar och vattendrag - Undersökningstyper för miljöövervakning

    De glacialrelikta kräftdjuren omfattar sex arter. De nuvarande bestånden är kvarlevor från en tid med kallt klimat, som djuren är anpassade till. De spelar en viktig roll i många sjöars ekosystem och utgör viktig fiskföda. Förändringar i de glacialrelikta kräftdjurens populationer kan alltså få långtgående effekter på det övriga ekosystemet.

  6. Grundvattenkemi - integrerade typområden - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Provtagning och analys av grundvatten utförs enligt detta dokument för att registrera långsiktiga förändringar i grundvattnets kemi till följd av mänsklig påverkan.

  7. Grundvattennivå - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Mätning av grundvattennivåer görs för att studera tidsmässiga variationer i grundvattnets mängd och beskaffenhet, i förhållande till geologi, topografi och klimat.

  8. Gråsälsbestånd - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Det primära syftet med miljöövervakningsmetoden är att studera långsiktiga effekter av miljögifter i den marina miljön.

  9. Havsörn, bestånd - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Det primära syftet med undersökningstypen är att studera effekter av miljögifter i den marina miljön genom att dokumentera reproduktionsförmåga och opulationsutveckling hos havsörnsbeståndet vid svenska Östersjökusten.

  10. Hydrogeologi - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Undersökningstypen syftar till att upprätta en beskrivning av de hydrogeologiska förhållandena ur såväl kvantitativ som kvalitativ synpunkt och att utgöra underlag för validering av beräkningsmodeller