Sökresultat

  1. Åtgärdsprogrammet för bevarande av tumlare ( Phocoena phocoena ) är ett vägledande men inte bindande aktionsprogram framtaget av Naturvårdsverket och Fiskeriverket.

  2. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 14 juni 2018

    Ålgräsängar har en unik ekologisk roll i svenska hav. De är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt arter som torsk och strandkrabba. Ålgräsängar är idag en hotad naturtyp som omfattas av ett åtgärdsprogram.

  3. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 28 september 2020

    Flodpärlmussla ( Margaritifera margaritifera ) är en av jordens mest långlivade djur. Världens äldsta kända flodpärlmussla levde i Görjeån, sydost om Jokkmokk och blev omkring 280 år! På grund av flodpärlmusslans höga krav på sin miljö är den en viktig indikator- och paraplyart. Förekomst av flodpärlmussla visar på friska vattendrag där även andra arter trivs. Arten är fredad i svenska vatten och rödlistad som starkt hotad.

  4. Publicerad: 21 november 2016

    Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan. Detta för att öka takten i genomförandet av naturvårdsåtgärder i sjöar och i marin miljö, insatser som tidigare varit begränsade.

  5. Publicerad: 15 december 2016 Uppdaterad: 23 januari 2024

    Listan omfattar akvatiska arter och naturtyper som Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för. 

  6. Publicerad: 1 oktober 2016 Uppdaterad: 8 januari 2024

    Åtgärdsprogrammet för bevarande av flytsvalting (Luronium natans) är vägledande för berörda myndigheters och andra aktörers samordnade insatser för artens bevarande under åren 2010–2013. Därefter ska vidtagna åtgärder följas upp, resultatet utvärderas och programmet omprövas.

  7. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Den svenska flodkräftan ( Astacus astacus ) har minskat dramatiskt i takt med att signalkräftan har ökat. Flodkräftan är rödlistad som akut hotad och det behövs åtgärder för att säkra livsmiljöer åt de flodkräftor som finns kvar. Ett hållbart fiske av flodkräfta utgör inte hot mot arten utan kan tvärtom öka intresset att skydda arten.

  8. Åtgärdsprogram för akvatiska arter och naturtyper som vi har ansvar för.

  9. Publicerad: 7 september 2016

    Åtgärdsprogram (ÅGP) är viktiga verktyg för att rädda ett urval hotade arter och deras livsmiljöer. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan.

  10. Publicerad: 5 oktober 2023

    Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan. Detta för att öka takten i genomförandet av naturvårdsåtgärder i sjöar och i marin miljö, insatser som tidigare varit begränsade.