Sökresultat

  1. Publicerad: 18 augusti 2022

    Havs- och Vattenmyndigheten påbörjade under år 2021 ett projekt med syfte att utveckla en regional förvaltningsmodell för ekosystembaserad havsförvaltning för att uppnå våra miljömål hav i balans och levande kust och skärgård. I tre kustområden i Sverige prövar vi olika former för att driva på och bättre samverka mellan lokalt, regionalt och nationellt förändringsarbete. Fokuserade områden är Pilot Stockholms Skärgård, Södra Bottenhavet och 8+fjordar i Bohuslän.

  2. Publicerad: 28 november 2013 Uppdaterad: 16 april 2020

    Avloppsvatten innehåller smittämnen och föroreningar. För att undvika hälso- och miljöproblem krävs en god hantering av avloppsvatten. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för små avlopp och Naturvårdsverket för de större.

  3. Se vilka badplatser som du befinner dig närmast just nu eller som finns i respektive kommun.

  4. Publicerad: 20 oktober 2014 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller algbevuxna steniga bottnar. Längs svenska kusten förekommer hummer i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund.

  5. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 4 februari 2020

    I svenska vatten förekommer krabban ( Cancer pagurus ) i Kattegatt, Skagerrak och norra Öresund. Det sker i dag inga undersökningar av krabbans beståndsstatus, men loggboksdata och intervjuer med fiskare tyder på att beståndet ligger på en relativt hög nivå.

  6. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Abborren ( Perca fluviatilis ) finns allmänt över hela Sverige med undantag för fjällregionen. Den förekommer i kustområdet i hela Östersjön och Bottniska viken.

  7. Publicerad: 24 augusti 2020

    Det är viktigt att skilja på främmande arter och invasiva främmande arter. Främmande arter sprids med människans hjälp utanför sina naturliga livsmiljöer. I sina nya miljöer kan de bli harmlösa, eller orsaka stor skada och i så fall klassas de som invasiva.

  8. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 13 februari 2018

    Gäddan ( Esox lucius ) förekommer allmänt i sjöar över hela landet med undantag för högt belägna fjällvatten. I Östersjön, inklusive Bottniska viken, finns gäddan i främst skärgårdsmiljöer. Längs västkusten kan arten förekomma i åmynningar, men påträffas bara undantagsvis i saltvatten.

  9. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 30 juli 2019

    Gösen ( Sander lucioperca ) förekommer allmänt i Vänerns, Hjälmarens och Mälarens vattensystem och i främst grunda, näringsrika sjöar i södra Sverige. I Östersjön är den allmän i innerskärgårdar från Östergötland till Uppland, men förekommer ända upp till Norrbotten.

  10. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 10 april 2018

    Vår logotyp finns i svart, blå och vit. Använd den gärna för att visa myndighetens roll i olika sammanhang. På denna sida kan du ladda ned logotypen i olika format och läsa riktlinjer för hur du använder den.