Hummer (Homarus gammarus)
Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller algbevuxna steniga bottnar. Längs svenska kusten förekommer hummer i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund.
Fortplantning
Parningen sker under sommaren och honan bevarar säden i en sädesbehållare över vintern. Följande sommar sker befruktning. Honan lägger den befruktade rommen under bakkroppen och bär den i cirka ett år innan äggen kläcks under sensommar. De nykläckta larverna driver omkring fritt i vattnet 2–6 veckor och genomgår flera skalömsningar innan de söker sig ned till ett bottenlevande liv.
Vandringar
Hummern är stationär men kan under natten söka efter föda kortare stunder. Enstaka individer har visats utföra längre vandringar.
Ålder och storlek
Hummern växer genom hela sitt liv. Storlek och ålder begränsas av den totala dödligheten där fisket utgör en stor del. Den maximala längden är minst 50 cm och vikten över 4 kg, men hummern blir sällan över 30 cm eller väger över 1 kg.
Levnadssätt
Hummern kräver minst 15 grader för att kunna fortplanta sig. Under fem grader äter den inte och vid högre än 22 grader dör den. Unga humrar ömsar skal flera gånger per år och efter könsmognad ömsar honor skal vartannat år och växer cirka tre cm vid varje ömsning. Hummern är nattaktiv och lever av bottendjur.
Hur mår bestånden?
Analysen av fångst per ansträngning indikerar att fisketrycket är högt och att hummerbeståndet, trots ett antal förvaltningsåtgärder sedan tidigt under 1970-tal, har förlorat stora delar av den tidigare produktiviteten och är kvar på en historiskt låg nivå. Beståndsstatusen förefaller variera längs kusten, men data av tillräcklig kvalitet saknas ännu för att bekräfta detta.
Regelförändringen inför säsongen 2017 innebar ett ökat minimimått med en bibehållen storlek på flyktöppningarna. Undermåliga humrar fångades och fick släppas ut i större grad än tidigare. Sveriges lantbruksuniversitets fångstdagböcker visade under 2017 på en större andel återutsatta humrar mellan det gamla och det nya minimimåttet än väntat. De nya reglerna verkar således sammanfalla med en starkare rekrytering än tidigare år vilket torde leda till en ökad rekrytering till fisket och en förbättrad beståndsstatus förutsatt att det totala uttaget av fångst blir mindre än tidigare år.
Från och med fiskesäsongen 2018 är flyktöppningarna reglerade till minst 60 mm i minsta diameter. En fullständig utvärdering av den nya föreskriften kan inte göras utan fler års fångstinformation.
Underlag för förvaltning
Havs- och vattenmyndigheten beställer varje år uppdaterade underlag om fisk- och skaldjursbestånden i hav och sötvatten (resurs- och miljööversikt). Underlaget tas fram av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och presenteras från och med 2023 i digital form på www.fiskbarometern.se.
Fiskeregler för hummerfiske
Information om fiskeregler finns på sidan Hummerfiske - regler.