Nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften
Prövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till största möjliga nytta för vattenmiljön och till en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Den 25 juni 2020 tog regeringen beslut om prövningsgrupper och tidsplan för omprövningar av svensk vattenkraft.
Regeringen beslutade i enlighet med förslaget
Regeringen beslutar att kapitel 2 och bilagorna 2-4 i Havs- och vattenmyndighetens, Statens energimyndighets och Affärsverket svenska kraftnäts förslag ska vara den nationella plan för moderna miljövillkor som avses i 11 kap. 28 § miljöbalken.
Regeringsbeslut
Tidplan för prövningsgrupper
Tidsplanen för när vattenkraftsägarna senast ska lämna in sina ansökningar till domstolen framgår av förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter.
Förteckning över prövningsgrupper
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ska föra en förteckning prövningsgrupperna. Förteckningen ska kungöras på det sätt som gäller för författningar som meddelas av myndigheten.
HaV ska se till att det finns kartor som visar prövningsgruppernas geografiska avgränsningar. Dessa kartor ska hållas tillgängliga hos myndigheten.
På sidan Prövningsgrupper och tidplan kan du hitta förteckningen samt kartan över prövningsgrupperna.
Tydlig väg
I och med detta beslut kan det omfattande arbetet att förse Sveriges vattenkraftverk med moderna miljövillkor börja. Detta är ett nytt kapitel i vattenkraftens 140-åriga historia.
Den nationella planen för omställning av svensk vattenkraft omfattar åtgärder som innebär en tydlig väg mot ett modernt och hållbart nyttjande av svenskt vatten.
Planen har en nationell helhetssyn. Den beskriver när samt vilka anläggningar som ska prövas. Länsstyrelsen ska ansvara för samverkansprocessen.
Hållbart nyttjande av svenskt vatten
Syftet med den nationella planen är att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.
Vattenkraft är viktig för att nå målet om helt förnybart elsystem. Kraftverken påverkar dock ekosystem och arter. För att minska påverkan är det viktigt att använda bästa tillgängliga teknik och genomför de mest effektiva miljöåtgärderna till minsta möjliga påverkan på elsystemet. I detta sammanhang är det viktigt att kulturmiljön beaktas.
Samverkan
Med en bra samverkan och aktivt deltagande av alla parter kan vi nå flera mål samtidigt och bidra till en hållbar utveckling.

Pågående arbete
Enligt planen börjar arbetet med omprövningar år 2022 och beräknas pågå under 20 år.
Redan nu pågår ett brett arbete på HaV för ett hållbart nyttjande av svenskt vatten. Det görs inom Programmet vattenkraft och vattenmiljö som innehåller följande delprogram:
- Ekosystembaserad fiskförvaltning och nationell plan för omprövning
- Bedömningsgrunder och miljöövervakning
- Vattenkraften och Natura 2000 samt artskydd
- Limnisk naturvård och åtgärdsarbete
- Vägledningar för miljöanpassning av vattenkraft
- Kraftigt modifierat vatten och miljökvalitetsnormer
- Prövning och tillsyn
- Samverkansprocessen och uppföljning
- Kunskapsutveckling
Sverige ska genomföra EU:s ramdirektiv för vatten och har dessutom målet att till år 2040 uppnå 100 procent förnybar elproduktion.
I januari 2019 gav regeringen Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät i uppgift att ta fram ett förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraften. Planen lämnades till regeringen den 1 oktober 2019. Den 25 juni 2020 meddelade regeringen sitt beslut.
Informationsträffar under våren 2021
Havs- och vattenmyndigheten kommer att informera om Program vattenmiljö och vattenkraft 2020-2022 och några projekt inom programmet.
Datum | Tider | Informationsträff om |
---|---|---|
4 februari | 13- 16 | Arbete med vägledningar för kraftigt modifierade vatten och samverkansprocessen |
8 februari | 9-12 | Arbete med vägledningar om Natura 2000 |
11 februari | 13-16 | Arbete med vägledningar om miljöövervakning och ekosystembaserad lax- och ålförvaltning |
Frågor och svar
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om den nationella planen för omprövning av vattenkraft.
Myndighetssamarbetet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är förvaltningsmyndighet på miljöområdet för frågor om bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag och hav. Myndigheten ska verka för att uppnå generationsmålet och de 16 miljökvalitetsmål som riksdagen har antagit. Miljökvalitetsmålen definierar och sätter gränser för vad hållbart nyttjande innebär i praktiken.
HaV ska verka för att genomföra EU:s direktiv om vattenförvaltning, havsförvaltning, havsplanering och biologisk mångfald samt den gemensamma fiskeripolitiken. Myndigheten arbetar för att koordinera förvaltningen av flöden som vatten, sediment, biota, föroreningar och material så att de akvatiska ekosystemen fungerar för både biologisk mångfald och ekosystemtjänster från källa till hav.
När det gäller vattenverksamheter inklusive vattenkraft har Havs- och vattenmyndigheten ett tillsynsvägledningsansvar samt rätt att föra statens talan i prövningar, för att tillvarata miljöintressen och andra allmänna intressen.
Kontakt
Kontaktperson: Johan Kling, Verksamhetsstrateg
E-post: johan.kling@havochvatten.se.