Nyhetsarkiv 2018
Nyheter och pressmeddelanden publicerade under 2018. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till oss.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-21Tre myndigheter får gemensamt uppdrag: "Nationell plan för vattenkraften viktig för att skapa balans mellan miljö och energi" Regeringen har beslutat om kompletterande bestämmelser till propositionen om vattenmiljö och vattenkraft. Den nya lagstiftningen träder i kraft den 1 januari 2019 och berör uppemot 4 000 verksamheter. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får nu regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till nationellt vägledande plan för miljöprövning av vattenkraften.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-20Satsning på 20 pilotområden för lokalt åtgärdsarbete mot övergödning 20 projekt i Sverige får totalt 37 miljoner kronor i bidrag för att under tre år utveckla nya arbetsformer i vattenvården. - Det här är en bred satsning som vi gör tillsammans med flera aktörer. Tack vare den kan myndigheter, intresseorganisationer och lokala aktörer bygga upp ett gemensamt och långsiktigt arbetssätt mot övergödning, säger Mats Svensson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-192019 års fiskekvoter klara: Ökning för havskräfta, minskning för torsk och nya regler för ålfiske EU:s fiskeministrar är nu överens om 2019 års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. För flera viktiga bestånd sattes kvoterna i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, exempelvis för havskräfta, kolja, gråsej och rödspätta i Skagerrak och Kattegatt. Beslutet innebär även nya regler för ålfiske och att de även omfattar glasål samt fiske i Medelhavet och fritidsfiske.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-19Bättre spårbarhet av fisk från hav till tallrik 2019 Mycket händer med fisken på vägen mellan havet och din tallrik och leverantörskedjan kan vara komplicerad. Från 1 januari 2019 skärps bestämmelserna och innebär att alla inblandade aktörer ska börja använda Havs- och vattenmyndighetens, HaV, spårbarhetssystem. Fångsterna kan kontrolleras bättre och konsumenten kan känna sig trygg med informationen om var, när och hur fisket eller odlingen skett.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-18Satsning på rent hav: Elva projekt för bättre vattenmiljö får dela på 21 miljoner kronor Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut totalt 21 miljoner kronor i bidrag till elva projekt för att minska övergödningen. Pengarna går till projekt för att öka kunskapen om internbelastning av fosfor i sjöar och kustvatten samt om återföring av näringsämnen. Satsningen pågår i tre år och ingår i regeringens satsning Rent hav.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-30FN-konvention slår fast att nio områden i Östersjön har särskilda naturvärden Nio områden i Östersjön pekas ut som särskilt viktiga av FN-konventionen för biologisk mångfald, The Convention on Biological Diversity (CBD) vid partsmötet i Sharm el Sheikh i Egypten. Det rör sig bland annat om Norra Bottenviken, Kvarken, Fladen, Stora och Lilla Middelgrund, Ålandshav, Ålands skärgård och Finska skärgårdshavet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-29Laxens år 2019 invigd – Syftet med Laxens år är att vi genom samarbete internationellt, nationellt och lokalt kan bidra till att samla, dela och utveckla kunskap mellan oss. Vi hoppas att satsningen ska öka medvetenheten och öka intresset för bevarande av laxbestånden, säger Jakob Granit, generaldirektör på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-29HaV:s analys av havsmiljön klar: ”Våra havsmiljöer mår generellt inte bra men vi ser vissa ljusglimtar” Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med sin bedömning av hur den svenska havsmiljön mår. Den bygger på miljödata från åren 2011-2016 om bland annat övergödning, farliga ämnen, fisk och skaldjur och marint skräp. - Våra havsmiljöer mår generellt inte så bra och tillståndet för några marina arter är kritiskt, men vi ser vissa ljusglimtar, säger Mia Dahlström, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-26Välkommen till invigning av Laxens år 2019 På torsdag den 29 nov, kl. 16:00, invigs Laxens år 2019 på Hotell Scandic Crown i Göteborg. International Year of the Salmon 2019 är ett internationellt initiativ för att informera om och öka intresset för alla de åtgärder och den forskning som genomförs och behövs för att bevara laxbestånden. Ett samarbete internationellt, nationellt och lokalt som utvecklar kunskap och medvetenheten kring laxen
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-23HaV satsar ytterligare 1,2 miljoner kronor på skrotning av miljöfarliga fritidsbåtar Satsningen på bidrag för att skrota gamla, miljöfarliga fritidsbåtar blev en succé. 265 båtar återvanns under september och oktober, vilket är mer än dubbelt så många som totalt i fjol. - Det här visar att båtägare vill skrota sina fritidsbåtar på ett miljövänligt sätt. Vi har nu beslutat att satsa ytterligare 1,2 miljoner kronor i år, säger Lisa Bredahl Nerdal, Havs- och vattenmyndigheten.
-
NYHET · 2018-11-07Inget nytt marint skyddat område i Antarktis: ”Besvikelse över att förslagen stoppades” Ett fåtal länder sa nej till förslagen att inrätta fler marina skyddade områden i Antarktis på CCAMLR:s årsmöte i Australien. - Det är en stor besvikelse. Förslagen till marina skyddade områden i Weddellhavet och östra Antarktis var vetenskapligt väl underbyggda och hade varit viktiga delar i att etablera ett representativt nätverk av skyddade områden i Antarktis, säger Pia Norling på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-26HaV tömmer två miljöfarliga vrak i Skåne: ”Ett oljeläckage skulle nå Kåseberga” I vintras genomförde Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den första tömningen av olja från miljöfarliga vrak i svenska vatten. Nu är det klart vilka vrak som står på tur i satsningen. - Vi ska sanera vraken Hoheneichen och Sandön utanför Skånes kust. Ett utsläpp av olja från dessa skulle hamna i närheten av Kåseberga och Ale stenar, för att sedan röra sig mot Ystad, säger Fredrik Lindgren på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-25HaV gör dykundersökningar av vraket Skytteren med stöd av Försvarsmakten Fartyget Skytteren förliste 1 april 1942 utanför Måseskär på västkusten i ett försök att föra ut krigsmaterial till de allierade. Vraket klassas som akut miljöfarligt av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Sjöfartsverket. I november gör HaV dykundersökningar av vraket Skytteren med stöd av Försvarsmakten.
-
NYHET · 2018-10-22Östersjöländerna träffas i Köpenhamn: Forskning, innovationer och politik i fokus Den 6 november samlas forskare och beslutsfattare från Östersjöländerna till en konferens i Köpenhamn om läget i Östersjön. Konferensen arrangeras av Östersjöprogrammet BONUS tillsammans med HELCOM (Helsingforskonventionen). Temat är hur forskning och innovationer kan samverka med politiken för att skapa en hållbar utveckling.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-19HaV:s försök med drönare igång: ”Ger oss nya möjligheter upptäcka olagligt ålfiske” Havs- och vattenmyndigheten, HaV har i år fått tillstånd att använda kameraförsedd drönare för att bättre kunna övervaka svenskt ålfiske. Tillståndet gäller Skånes drygt 64 mil långa kuststräcka. - Vi började använda oss av drönare i september och ser redan att det ger nya möjligheter i vår fiskerikontroll. Inte minst för att vi snabbt kan söka av stora vattenområden, säger Martin Bjerner.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-15Östersjöns fiskekvoter för 2019 klara: Helhetsgrepp om felrapportering av lax Vid mötet i ministerrådet beslutade EU:s fiskeministrar om kvoter för fisket i Östersjön. De arter som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär minskade kvoter för fyra bestånd, bland annat östra beståndet av torsk. Däremot ökas kvoten för västra beståndet av torsk. Det blir stora sänkningar av det västra och det centrala östersjöbeståndet av sill/strömming.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-08Olagligt ålfiske fortsätter – stor ökning av HaV:s beslag av ryssjor Det olagliga fisket efter den utrotningshotade ålen fortsätter. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslagtagit 202 redskap jämfört med totalt 163 i fjol. 226 ålar har kunnat släppas fria i samband med beslagen. - Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden, säger Martin Bjerner på HaV.
-
NYHET · 2018-10-01Ny Helcom-rapport om Östersjöns tillstånd I drygt tre år har Östersjöländerna som ingår i den regionala miljökonventionen Helcom arbetat med att bedöma Östersjöns miljöstatus. Ländernas gemensamma bedömning finns nu samlad i slutrapporten ”State of the Baltic Sea”. - Rapporten beskriver statusen för arter och livsmiljöer samt nivån av mänsklig påverkan på Östersjön, säger Agnes Ytreberg, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-01HaV-undersökning visar: "Stort engagemang för havsfrågor i lokala projekt" I våras delade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut 2,5 miljoner kronor till tio projekt inom marin pedagogik. Pengarna ingick i en särskild satsning från regeringen för att öka människors medvetenhet om våra hav. Nu föreslår HaV att regeringen följer upp 2018 års initiativ och tillskjuter extra medel till stöd för lokala aktörer även för kommande tre år.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-09-05HaV ger två miljoner kronor till skrotning av fritidsbåtar för att skydda våra vatten I Sverige finns i dag ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar. Bara en bråkdel av dessa skrotas och återvinns. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, avsätter därför två miljoner kronor för att få fler båtägare att vilja skrota sina gamla båtar i höst. - Vi hoppas att fler båtägare blir medvetna om miljöproblemen och att fler gamla båtar skrotas, säger Lisa Bredahl Nerdal på HaV.
-
NYHET · 2018-08-27Träffa HaV på World Water Week, 26-31 augusti Träffa oss på Världsvattenveckan, den internationella konferensen World Water Week, som pågår till den 31 augusti i Stockholm. HaV är på plats tillsammans med beslutsfattare och experter från hela världen för att diskutera angelägna frågor kring vattenhantering. Under veckan kommer HaV att ha en rad möten med internationella samarbetsparters.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-08-02Havs- och vattenmyndigheten: Flera rapporter om fynd av klängmaneter på västkusten Senaste veckorna har allmänheten rapporterat in flera fynd av Gonionemus vertens, ett nässeldjur som är släkting till vanliga maneter. - Arten har tidigare förekommit sporadiskt i svenska vatten, det är först i sommar som den verkar finnas i riklig mängd. Det är därför viktigt att vi får allmänhetens hjälp för att förstå spridningen, säger Erland Lettevall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-07-11Ny studie visar: Spår av kemiska stridsmedel även i nordhavsräka vid Måseskärsvraken Halter av det giftiga ämnet diphenylchlorarsine (Clark I och Clark II) har tidigare hittats i plattfisk och havskräfta vid Måseskärsvraken. Nu visar även prover av nordhavsräka spår av det kemiska stridsmedlet. - Det rör sig om väldigt låga halter som inte bedöms farliga för konsumtion. Men det är ämnen som inte ska finnas i havsmiljön, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-28Sol, vind och HaV i Almedalen Under Almedalsveckan samtalar HaV om havs- och vattenmiljö samt blå ekonomi ur olika perspektiv. Det blir spännande diskussioner med intressanta paneldeltagare. Under veckan lyfter vi bland annat nationell samverkan inom marint områdesskydd, fiskereglering, övergödning och digitalisering. Fokus ligger även på havsplanering, miljögifter samt havet kopplat till fattigdomsbekämpning.
-
NYHET · 2018-06-18EU har beslutat om ny flerårig plan för bottenlevande fiskbestånd i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt Europaparlamentet (EP) och EU:s ministerråd har antagit en ny flerårig plan för bottenlevande fiskbestånd (demersala), i Nordsjön och det fiske som nyttjar dessa bestånd. Bestånd som omfattas av planen är, bland annat, torsk, nordhavsräka, kräfta, kolja, gråsej, tunga och rödspätta i Nordsjön och Skagerrak.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-15Ny satsning på lokalt arbete mot övergödning – minst nio miljoner kronor avsätts i år I år påbörjar regeringen en utökad och flerårig satsning på rent hav. I den ingår att länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer kan söka medel hos Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för lokala åtgärder mot övergödning. Den omfattar minst nio miljoner kronor för 2018 och är ett samarbete mellan HaV, Jordbruksverket, vattenmyndigheterna, länsstyrelserna och Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-14HaV-satsning visar: Rening av läkemedel i avloppsvatten är möjlig och behöver inte vara dyr Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns och det behöver inte kosta mer än cirka en krona per kubikmeter vatten. Det slår Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fast i en ny rapport. - Olika lösningar har testats i olika skala. I huvudsak är det ozonering eller aktivt kol som har utvärderas samt olika kombinationslösningar., säger Margareta Lundin Unger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-12Möte i Malmö med Sveriges grannländer om förslag till havsplaner Under våren har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och länsstyrelserna samlat till flera möten runt om i landet för att diskutera förslagen till statliga havsplaner. Den 19 juni blir det internationellt samrådsmöte i Malmö. - Sverige har stort intresse av samordning mellan länder eftersom vi har många grannar med angränsande havsområden, nio stycken plus Åland, säger Thomas Johansson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-11Tio projekt om marin pedagogik får dela på 2,5 miljoner kronor I april utlyste Havs- och vattenmyndigheten 2,5 miljoner kronor för aktiviteter eller produktion av material inom marin pedagogik. - Vi har fått 31 ansökningar från förskolor, skolor, Naturrum, kunskapscenter och föreningar. Det är fantastiskt att få ta del av alla engagerade idéer om hur barn och ungdomar ska få möjlighet att upptäcka och förstå hur viktiga haven är, säger Monica Forsell.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-31HaV föreslår nytt arbetssätt för att nå bevarandemål i marina skyddade områden till 2020 Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fick i höstas uppdrag av regeringen att utreda vilka åtgärder, med betoning på fiske, som behövs i marina skyddade områden för att nå de uppsatta bevarandemålen till 2020. I uppdraget ingick även att utreda vilka effekter bottentrålning har på livsmiljöer och de arter som lever där, främst inom marina skyddade områden och innanför trålgränsen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-23HaV inför förbud för ålfiske november till januari Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför förbud för fiske efter ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. - Vi beslutar i enlighet med vårt förslag som varit på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-22Ny klassning för badvattenkvaliteten vid Pite havsbad Pite havsbad i Norrbotten är ett av Sveriges 441 svenska EU-bad. Inför årets badsäsong har badet klassificerats som ”dålig kvalitet”. Piteå kommun vill nu att klassificeringen ändras till ”tillfredsställande kvalitet”. - Vi bedömer att provresultaten ligger inom osäkerhetsgränsen. Resultat från tidigare mätningar stärker bilden av att deras klassificering är rimlig, säger Björn Sjöberg på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-168-fjordar vinner vattenpriset Sjöstjärnan: "Vi är fantastiskt glada och stolta" Årets vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan blir projektet ”8-fjordar” i Bohuslän. Niclas Åberg, projektledare, Sara Ejvegård, miljöinformatör och Bo Pettersson, kommunalråd i Stenungsunds kommun, fick i dag ta emot priset från miljöminister Karolina Skog på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Vi är fantastiskt glada och riktigt stolta över det här, säger projektledare Niclas Åberg.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-16Ny rapport visar: Satsning på selektiva fiskeredskap ger mer hållbart fiske Under fyra år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delat ut 38 miljoner kronor till projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt fiske. Projekten har utförts i samarbete mellan yrkesfisket och Sveriges lantbruksuniversitet. Satsningen presenteras i dag på Havs- och vattenforum. - Fisket har haft många goda idéer kring hur de ska kunna fiska mer selektivt, säger Hans Nilsson på SLU.
-
NYHET · 2018-05-15National report shows increase of "excellent" EU bathing waters in Sweden More than 90 percent of the EU bathing waters in Sweden met at least sufficient water quality standards in 2017. There has also been an increase in bathing waters classified as excellent. “We are very happy to see that actions, taken by local municipalities, are leading to higher quality of bathing waters in Sweden”, says Ylva Engwall at Swedish Agency for Marine and Water Management, SwAM.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-15Inför årets badsäsong: Allt fler svenska EU-bad har utmärkt vattenkvalitet 92 procent av de 441 svenska EU-baden har god vattenkvalitet. Endast ett svenskt EU-bad har klassificerats med dålig vattenkvalitet inför årets badsäsong. - Allt fler svenska EU-bad har fått klassificeringen ”utmärkt” kvalitet på badvattnet. Det är väldigt positivt och vi ser också att kommunerna arbetar aktivt med den här frågan, säger Ylva Engwall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-09HaV föreslår lagändringar för fritidsfiske: ”Ökar möjligheten till bra förvaltning” Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lägger nu, på uppdrag av regeringen, fram förslag på hur lagstiftningen för fritidsfiske kan ändras. HaV föreslår att det ska vara möjligt att införa anmälnings- och rapporteringsskyldighet för visst fritidsfiske. Förslaget innebär också att fritidsfiskare i havet och de fem stora sjöarna i första hand får använda handredskap som flugfiske- eller metspö.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-02FN:s särskilda sändebud till Göteborg: "Vi måste agera nu för att få friska hav" FN:s havskonferens i New York i fjol resulterade i över 1 400 frivilliga åtaganden för att rädda haven. Den 17 maj kommer Peter Thomson från Fiji, FN:s första särskilda sändebud för havsfrågor, till Havs- och vattenforum i Göteborg. - Om vi vill ha säkra våra arters framtid på den här planeten så måste vi agera nu för att få friska hav och för att kunna möta klimatförändringar, säger han.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-04-27Kronprinsessan Victoria till Havs- och vattenforum i Göteborg – Östersjön i fokus i år Kronprinsessan Victoria närvarar vid Havs- och vattenforum som i år sätter Östersjön i fokus. Konferensen hålls i Göteborg den 16 och 17 maj. - Vi kommer särskilt att lyfta nyttor med våra hav och ge konkreta exempel på vad som görs lokalt och globalt för att lösa problem som övergödning, fiskdöd och miljögifter i Östersjön, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-04-19HaV:s generaldirektör: ”Trenden vänder men vi får nog inte tillbaka ett Östersjön som det såg ut på 50-talet” ”Vi börjar se att trenden vänder men vi kommer nog inte att få tillbaka ett Östersjön som det såg ut på 50-talet, när det var ett ganska näringsfattigt hav.” Så säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i en filmad intervju om utmaningarna för ekosystemen i havet, regeringens 600-miljonersatsning på rena hav och varför det är så viktigt att planera våra havsområden.
-
NYHET · 2018-04-17HaV utlyser 2,5 miljoner kronor till marin pedagogik Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått regeringens uppdrag att undersöka och stödja lokalt arbete med marin pedagogik. Som en del i detta utlyser HaV nu totalt 2,5 miljoner för utveckling av lokala aktiviteter. - Vi vänder oss till offentliga eller ideella aktörer som jobbar med barn och ungdomar för att öka intresset och förståelsen för haven och hur vi påverkar dem, säger Monica Forsell.
-
NYHET · 2018-04-13HaV fick gehör i Mark- och miljööverdomstolen – krav på övre gräns för föroreningshalter i massor som dumpas i havet Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, MÖD, har nu meddelat dom i målet rörande dumpning av förorenat sediment i projekt Malmporten i Luleå. Domen i MÖD innebär att den tidigare dispensen från förbudet mot dumpning ändras. En mindre mängd förorenat sediment får dumpas i djuphålan i Luleå skärgård och de föroreningshalter som tillåts har begränsats väsentligt.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-04-13HaV föreslår förbud för ålfiske under tre månader för att skydda den hotade ålen EU inför nya regler under 2018 för att skydda den hotade ålen. Reglerna innebär förbud för yrkesfiske av ål i havet under en valfri sammanhängande period mellan september och 31 januari 2019. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ansvarar för att genomföra beslutet i Sverige. - Vi föreslår ett förbud för ålfiske i svenska kustområden mellan 1 november och 31 januari 2019, säger Ingemar Berglund.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-04-12"Nationell plan för vattenkraften viktig för att skapa balans mellan olika intressen" I dag, den 12 april, överlämnade regeringen en proposition om vattenmiljö och vattenkraft till riksdagen, i enlighet med den politiska energiöverenskommelsen från 2016. Förslaget är att lagen ska träda i kraft 1 januari 2019. En viktig uppgift i förslaget är att ta fram en nationell plan för omprövning av vattenkraften. HaV, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät välkomnar den nationella planen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-04-10Så användes 2017 års havs- och vattenmiljöanslag: Kalkning, fiskvägar och minskad övergödning fortsatt viktiga satsningar 2017 satsade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, drygt 787 miljoner kronor på att förbättra och skydda havs- och vattenmiljön, bland annat på kalkning, fiskvägar och lokala vattenvårdsprojekt mot övergödning. HaV gav också mer i bidrag till större och mer långsiktiga EU-projekt. Pengarna skapade cirka 270 årsarbeten på länsstyrelser, andra myndigheter, universitet och för konsulter.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-03-26Ny HaV-rapport: Flera av Sveriges naturliga grundvattenkällor skadade I Sverige finns det cirka 2 000 kända grundvattenkällor, det vill säga naturliga utflöden av grundvatten. Många av dessa har skadats eller riskerar att skadas genom exempelvis kalhygge, körskador och äldre utdikningar. Det går att läsa i rapporten ”Sötvatten 2017” från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Oväntat många skador verkar ha uppstått de senaste fem till tio åren, säger Mikael Krysell.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-03-21Lokala vattensatsningar hyllas – vem blir 2018 års Sjöstjärna? I fjol gick vattenmiljöpriset Sjöstjärnan till Västerviks kommun för deras lyckade arbete med att minska övergödningen. Nu är det dags att nominera lokala vattenvårdsprojekt till 2018 års pris. - Vi vill särskilt lyfta fram lokala insatser som bygger på samarbete och samverkan mellan olika intressen, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-03-15Startmöte om havsplan Östersjön - kustkommuner träffas i Kristianstad I dag, torsdag 15 mars, presenterar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, länsstyrelserna och Boverket förslaget till havsplan för Östersjön samt en kommande vägledning för kommunal kust- och havsplanering. Kustkommuner från Skåne upp till Stockholm är inbjudna till mötet som hålls i Kristianstad.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-03-06HaV får tillstånd till kameraövervakning för att upptäcka illegalt ålfiske längs Skånes kust Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått tillstånd att använda kameraförsedd drönare för övervakning av strandnära vatten i Skåne län. Syftet är att öka möjligheterna att upptäcka illegalt ålfiske. - Under 2018 kommer vi att använda oss av drönare på försök i vår kontrollverksamhet av ålfisket. Beroende på utfallet av det försöket bedömer vi om vi ska fortsätta, säger Ingemar Berglund.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-03-01374 miljoner till landets länsstyrelser - ökad satsning på lokalt vattenvårdsarbete Havs- och vattenmyndigheten delar ut totalt 374 miljoner kronor i anslag till landets länsstyrelser för arbete med havs- och vattenmiljön. Pengarna ska bland annat gå till kalkning av försurade vattendrag och lokala vattenvårdsprojekt. - Under 2018 satsas 60 miljoner kronor mer på lokalt vattenmiljöarbete än under 2017, satsningen är en del av regeringens satsning rent hav, säger Björn Sjöberg.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-27HaV-rapport om Hanöbukten: Inga förhöjda halter av miljöfarliga ämnen i fisk Under tre år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, låtit forskare undersöka om det finns kopplingar mellan fiskens hälsa och miljögifter i sydvästra Hanöbukten. – Resultatet visar inga förhöjda halter av miljöfarliga ämnen i fisk den undersökta perioden. Det går i dagsläget inte att dra några kopplingar mellan miljöfarliga ämnen och fiskens hälsotillstånd, säger Mikael Krysell på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-2316 miljoner till länsstyrelser för att öka skyddet av marina områden Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut totalt 16 miljoner kronor till landets kustlänsstyrelser för att öka skyddet av marina områden. Pengarna är en del i regeringens treåriga satsning ”Rent hav”. - Vi behöver bättre kunskap om vilka marina miljöer som behöver skyddas och även se till att arter kan få ett skydd under olika livsstadier, säger Elisabeth Anderberg, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-21HaV föreslår fördelning av laxkvot: "Viktigast är att öka skyddet för svaga laxbestånd" Svenska bestånd av vild lax har visat en positiv utveckling de senaste tio åren. Men fortfarande är flera bestånd svaga, till exempel i Rickleån, Kågeälven och Emån. Flera bestånd har också drabbats av ökad dödlighet på laxyngel och vuxen lax, bland annat i Mörrumsån och Vindelälven. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu hur den svenska laxkvoten för yrkesfisket 2018 ska fördelas.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-15Sveriges första havsplaner på samråd: "Havs- och Vattenmyndigheten föreslår hur havet kan användas på ett hållbart sätt" Nu är det dags för samråd om Havs- och vattenmyndighetens förslag till havsplaner för tre svenska havsområden. Samrådet pågår under sex månader och planerna beslutas av regeringen 2021. – En havsplan är en strategisk plan med stora drag. Vi analyserar genom samverkan de behov som samhället har i dag och framåt, och ger förslag på hur vi kan lösa dem, säger HaV:s generaldirektör Jakob Granit.
-
NYHET · 2018-02-12HaV:s generaldirektör Jakob Granit i intervju: "Vi vet att de här vraken utgör en stor miljörisk " Den första saneringen av miljöfarliga vrak i svenska vatten är nu avslutad. Totalt kunde 730 liter olja pumpas upp från vraket Thetis utanför Smögen i Sotenäs kommun. Se intervjun med Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit där han berättar om satsningen för att sanera miljöfarliga vrak i Sveriges vatten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-12Lyckad sanering av miljöfarligt vrak - 730 liter olja pumpades upp från havsbotten Den första saneringen av miljöfarliga vrak i svenska vatten är avslutad. Totalt pumpades 730 liter olja upp från vraket Thetis utanför Smögen. - Vi är väldigt nöjda och saneringen av Thetis ska ses som ett pilotprojekt. Metoden att undersöka och sanera vraket med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar fungerade och oljan där innebär inte längre någon miljörisk, säger Christer Larsson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-05Ny rapport om försurade vatten: Stor ökning av bottenlevande djur efter kalkning De senaste fyrtio åren har fem miljoner ton kalk spridits i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. En ny studie som tagits fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar vilka effekter kalkningen haft på bottenlevande djur. - Rapporten visar att antalet arter ökar betydligt efter kalkning, särskilt i de vatten som var surast innan kalkningen påbörjades, säger Ingemar Abrahamsson.
-
NYHET · 2018-02-02HaV föreslår förebyggande arbete för att motverka vattenbrist Stora delar av Sverige fick under åren 2016 och 2017 mindre nederbörd än normalt, vilket resulterade i låga vattennivåer i både grund- och ytvattenmagasin. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på uppdrag av regeringen utrett om det behövs nya föreskrifter för att reglera vattenuttag. HaV:s slutsats är att det i dag inte finns förutsättningar för att införa några sådana regler.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-02-01Så mår svensk fisk: Negativ utveckling för siklöja och hummer – uppåt för strömming och sik För trettonde året i rad kommer nu den samlade översikten av hur våra kommersiellt viktigaste fiskar och skaldjur mår i havet och de stora sjöarna . - Nytt för i år är att vi även beskriver fritidsfisket som får en allt större betydelse för utvecklingen av många av Sveriges bestånd av fisk- och skaldjur, säger Fredrik Ljunghager på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2018-01-31Fyra nya rapporter om Östersjön: "Viktig forskning för att bättre bedöma hur havsmiljön mår" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har tillsammans med Naturvårdsverket tagit fram fyra rapporter om indikatorer som kan användas i arbetet med att bedöma hur Östersjön mår. De ingår i forskningssatsningen ”God miljöstatus i Sveriges marina vatten” . - Forskare har bland annat undersökt kustfisk som kan ge indikation av tillstånd längs svenska Östersjökusten, säger säger Norbert Häubner på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-01-26Ny statistik om det svenska fritidsfisket från HaV Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar ny officiell statistik om det svenska fritidsfisket som omfattar totalt cirka 1,4 miljoner personer. - Den typiske fritidsfiskaren i Sverige är en man på cirka 42 år som bor i inlandet i södra eller mellersta Sverige och som fångar främst gädda och abborre men även öring med någon slags handredskap, säger Gustav Blomqvist, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-01-16Klimatförändringar hot mot flera arter - ny rapport föreslår havsområden som bör skyddas Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningar för djur och växter förändras i våra hav. En ny rapport som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beställt visar att exempelvis blåmussla, tång och torsk i Östersjön kan påverkas hårt av klimatförändringar. - Stämmer klimatmodellerna så kommer viktiga arter att försvinna från stora områden i Östersjön, säger Jonas Pålsson, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-01-12HaV-förslag till nya regler för ett fortsatt fiske av signalkräfta i Sverige Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar nu förslag på hur Sverige ska kunna fortsätta fiska efter signalkräfta och samtidigt minska spridningen i svenska vatten. Hanteringsprogrammet för signalkräfta innebär bland annat förslag på nya krav för försäljning av okokta signalkräftor söder om Dalälven samt förbud mot fiske och försäljning av okokta signalkräftor i övriga Sverige.
-
NYHET · 2018-01-08HaV:s generaldirektör: Hållbarhet och utveckling viktiga utmaningar kommande åren Kopplingen mellan hållbarhet och utveckling är en av utmaningarna i Havs- och vattenmyndighetens strategi för de kommande tre åren. – Det handlar om att bevara grundläggande ekosystem och att minska övergödning, miljögifter, nedskräpning och andra hot mot Sveriges sjöar, kuster och hav, säger generaldirektör Jakob Granit.