Nyhetsarkiv 2016
Nyheter och pressmeddelanden publicerade under 2016. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till oss.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-31Nytt nummer av Hav & Vatten: Sju i Vattensverige om sina önskningar för 2017 Sju inflytelserika personer i Vattensverige berättar i tidningen Hav & Vatten om sina vattenönskningar för 2017. - Det finns så mycket att önska sig men det viktigaste är nog att vi samlas kring att göra Östersjön till vårt gemensamma levande hav. Det finns så många bra initiativ för att rädda Östersjön men vi måste samordna oss och hjälpas åt, säger Axel Wenblad, styrelseordförande i WWF.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-30Miljöminister Karolina Skog: "Stora ansträngningar krävs om vi ska ha dricksvatten också i framtiden" Miljöminister Karolina Skog, MP, intervjuas i årets sista nummer av Hav & Vatten. En av de viktigaste frågorna för henne är att trygga vårt dricksvatten för framtiden, bland annat behöver Sveriges ledningsnät bytas ut. Men det är dyrt och det går sakta, med dagens takt kan det ta 150 år. – Jag kan tänka mig att fundera på vad staten kan göra för att öka takten, säger Karolina Skog.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-22HaV-analys klar: "Fiskefria områden är ett bra komplement till annan reglering" Åren 2009-2011 inrättades fem fiskefria områden i svenska vatten, tre på västkusten och två på ostkusten. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med utvärderingen som analyserar både biologiska och samhällsekonomiska effekter av de fiskefria områdena. - Vi menar att fiskefria områden främst ska användas som komplement till annan reglering, säger Ulrika Gunnartz på HaV.
-
NYHET · 2016-12-21Se projekten som fått stöd för bättre vattenmiljö I projektkatalogen för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) presenteras åtgärder som fått bidrag från länsstyrelserna. Det kan handla om strukturkalkning av åkermark för minskad övergödning, eller spolplattor för att hålla båtbottnar rena utan giftiga båtbottenfärger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-19Så mår svensk fisk: Uppåt för långa, sill och strömming men sämre för hummer och gädda Långa, sill och strömming är fiskbestånd som ökar i svenska vatten och som får omdömet ”god status” av forskarna. - Mer bekymmersamt ser det ut för hummer, samt gädda och gös längs kusterna, säger Johanna Mattila vid institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-16HaV inför individuell och årlig fördelning av fiskemöjligheter Från och med 1 januari 2017 införs ett nytt sätt att fördela fiskemöjligheter för bland annat torskfiske i Östersjön och fiske efter vitfisk, havskräfta och nordhavsräka i Västerhavet. I stället för dagens system med ransoner så tilldelas cirka 250 fiskefartyg en årlig fångstmängd - Vi inför ett system som är mer flexibelt för enskilda fiskare, säger Ingemar Berglund på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-14Kvoterna för 2017 års fiske i Västerhavet klara EU:s fiskeministrar är överens om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. - För flera viktiga bestånd sattes kvoterna i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, MSY. Det gäller exempelvis för havskräfta, kolja, sill och äkta tunga i Skagerrak och Kattegatt, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-05Fiskeavtal mellan Norge och EU klart: Ökade kvoter för torsk, sej och rödspätta Förhandlingarna mellan Norge och EU om fiskekvoter i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt är nu klara. - Överenskommelsen innebär bland annat att 2017 års kvoter för rödspätta i Skagerrak, och kvoter för torsk och sej ökar jämfört med 2016, medan kvoterna för bland annat kolja och sill minskar nästa år, säger Malin Skog, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-12-01Hur ska haven användas? Första skisserna till framtidens havsplaner från HaV I dag presenterar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, de första skisserna på vad som ska bli Sveriges framtida havsplaner. - Havsplanerna blir både bättre och mer förankrade om berörda som framförallt kommuner, myndigheter, intresse- och branschorganisationer är med i processen. Därför bjuder vi nu in till dialog med berörda, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-11-28Ny rapport: Vattenkraftens reglerbidrag kan säkras genom myndighetsgemensam kartläggning Energimyndigheten har tillsammans med Svenska kraftnät och Havs- och vattenmyndigheten kartlagt vattenkraftens betydelse och framtida möjligheter i elsystemet. I en gemensam rapport anger de tre myndigheterna hur bibehållen reglerkraft kan upprätthållas i samverkan med höga miljöhänsyn.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-11-2332 länder samlade i Riga för att diskutera Östersjöns framtid Hur ska olika intressen kunna samsas om utrymmet och resurserna i Östersjön? I veckan samlas 250 deltagare från 32 olika länder i Riga i Lettland för att diskutera den frågan. - Vi presenterar våra erfarenheter och kunskap från EU-projektet Baltic SCOPE. Syftet har varit att utveckla och samordna havsplaner för Östersjön, säger Thomas Johansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-11-21HaV:s nye generaldirektör Jakob Granit: "Sunda ekosystem är inget självändamål" Den 1 september blev Jakob Granit, 50, ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Möt honom i nya numret av tidningen ”Hav & Vatten”. - Vi måste ha höga mål, men om vi går och hoppas på att Östersjön ska bli lika ren som på 1950-talet så gör vi ett misstag. Vi borde snarare enas om vad som är en acceptabel havsmiljö, säger Jakob Granit i intervjun.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-10-28Viktigt beslut: "Skyddet i Antarktis kan leda till fler reservat i världshaven" Beslutet att skydda ett stort havsområde vid Antarktis för framtida fiske är historiskt. Det ökar också chansen för fler marina reservat i världshaven. - Rosshavet är ett område där många länder och andra parter, till exempel fisket, har stora intressen. Kan vi lyckas komma överens här så kan vi även lyckas i Arktis och de stora haven generellt, säger Catarina Hedar på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-10-21HaV föreslår nytt fördelningssystem: "Är mer flexibelt för fiskaren" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu ett nytt system för att fördela fiskemöjligheter, bland annat för torskfiske i Östersjön och fiske efter vitfisk, havskräfta och räka i Västerhavet. Syftet är att bland annat minska utkast av fisk och att undvika kollektiva fiskestopp. - Individuella årliga fiskemöjligheter ger också yrkesfiskare ökad flexibilitet, säger Ingemar Berglund.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-10-17Amerikansk hummer förs inte upp på EU:s lista över främmande invasiva arter Amerikansk hummer tas inte med i EU-kommissionens förslag till ny uppdaterad unionslista över invasiva, främmande arter. Det innebär att det inte blir importförbud av levande amerikansk hummer till EU. - Istället föreslås att mindre handelsbegränsande åtgärder bör undersökas, såsom nationella eller regionala åtgärder, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-10-11Kvoterna för 2017 års fiske i Östersjön klara EU:s fiskeministrar är nu överens om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Arterna som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär kraftigt minskade kvoter för yrkesfisket efter torsk i Östersjön. För fritidsfisket införs en fångstbegränsning för fångst av torsk i västra Östersjön inklusive Öresund.
-
NYHET · 2016-10-06HaV hoppas på beslut om åtgärdsprogrammen för vatten i år Regeringens prövning av åtgärdsprogrammen för vatten är nu klar. Beslutet innebär att myndigheterna kan revidera programmen. - Det är väldigt bra att prövningen är genomförd och avslutad. Nu hoppas vi att vattendelegationerna kommer till beslut under innevarande år så att åtgärdsarbetet kan fortsätta och utvecklas för att förbättra vattenmiljön, säger Björn Sjöberg.
-
NYHET · 2016-09-30Fiskefria områden införs för att skydda känsliga miljöer i Bratten Bratten är det största marina skyddade området i Skagerrak. Nu har Sverige, genom Havs- och vattenmyndigheten, HaV, säkerställt att de mest värdefulla områdena i Bratten kommer att skyddas från skadligt fiske.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-30Ny HaV-rapport: Kalkade våtmarker kan återhämta sig och återfå naturlig växtlighet Kalkning av våtmarker - som kärr och mader - behöver inte betyda att miljön där förändras permanent. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - I de våtmarker där man slutat kalka så märks en tydlig återhämtning. Vitmossorna som fanns där tidigare, börjar komma tillbaka vilket är en väldigt positiv nyhet, säger Ingemar Abrahamsson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-26HaV ger fyra miljoner för att minska skräpet i Östersjön och Västerhavet Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt drygt tre miljoner kronor i stöd till ett EU-projekt för att rensa haven på förlorade fiskeredskap och spökgarn i Östersjön. De tre miljonerna går stiftelsen Håll Sverige Rent och till Simrishamns kommun. HaV ger också drygt 960 000 kronor till EU-projektet ”Ren kustlinje” för att minska marin nedskräpning i Öresund, Kattegatt och Skagerrak.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-23HaV planerar översyn av hummerfisket: ”Målet är ett hållbart fiske och sunda ekosystem” På måndag, den 26 september, startar årets hummerfiske och tusentals fritidsfiskare och ett par hundra yrkesfiskare sätter ut sina tinor. Men beståndet av europeisk hummer i svenska vatten bedöms vara betydligt lägre än vad forskarna tidigare trott. - Vi kommer därför att göra en översyn av bestämmelserna för fiske efter hummer, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-21Ny HaV-rapport visar: Höga halter mikroplaster även i sjöar Mikroplaster är inte bara ett hot mot våra havsmiljöer. Prover tagna i Vättern och Mälaren visar att halterna av mikroplaster där är lika höga eller något högre än i till exempel Östersjön och i Västerhavet. Det går att läsa i rapporten ”Sötvatten” från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - De nya rönen om mikroplaster i Vättern är både förvånande och oroande, säger Åsa M Andersson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-20HaV pekar ut 28 anläggningar för vattenförsörjning som riksintresse Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att 28 anläggningar är av riksintresse för vattenförsörjning. - Myndighetens beslut gör att dricksvattenförsörjningen får samma status som andra viktiga samhällsfunktioner. Det förenklar för aktörer att ta hänsyn till dricksvattnet vid planering och utbyggnad av till exempel bostäder, vägar och, järnvägar, säger Margareta Lundin Unger på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-19Oroande utveckling för ålgräset: En yta stor som Tjörn har försvunnit Det viktiga ålgräset fortsätter att försvinna från västkusten. Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen i Västra Götaland ger nu ut två rapporter som visar på en utveckling som är både dyr för samhället och farlig för havsmiljön. - Förlusten av ålgräsängar i Bohuslän sedan 1980-talet omfattar enorma områden, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV..
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-14Regler för spårbarhet av fisk införs först under 2017 Nya regler för spårbarhet för fiskeri- och vattenbruksprodukter i Sverige kommer att börja först 2017, minst tre månader senare än planerat. Skälet är att förslaget till föreskrifter från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, först ska prövas av EU-kommissionen. - Det är olyckligt att tidplanen nu förskjuts men vi bedömer att det är nödvändigt, säger Anders Bogelius, verksamhetsutvecklare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-12HaV föreslår tydligare regler för små avlopp i hela landet Havs- och vattenmyndigheten. HaV, vill ha tydligare och mer enhetliga regler för små avlopp samt högre krav på rening i särskilt känsliga områden. Det framgår av förslaget till nya regler som i dag överlämnats till regeringen. - Läckage av fosfor från små avlopp kan få stor negativ påverkan på miljön lokalt. I mindre känsliga områden menar vi att kraven kan sänkas, säger Åsa Gunnarsson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-08Svensk riskbedömning av amerikansk hummer godkänd av EU Den svenska riskbedömningen av amerikansk hummer är nu godkänd av EU. Därmed fortsätter processen som kan leda till att amerikansk hummer förs upp på förteckningen över invasiva främmande arter. - Det är självklart positivt att vår riskbedömning uppfyller de krav som ställs av EU-förordningen, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-09-07Viktigt beslut om småvalar: Skyddet för tumlare i Östersjön måste öka Länderna som skrivit under avtalet om bland annat tumlare i Östersjön, det så kallade Ascobans-avtalet, har nu enats om hur ett ökat skydd bör se ut. - Genom att utveckla mer selektiva redskap kan man till exempel undvika bifångster av småvalar i yrkesfisket. Att tumlare fastnar i fiskegarn är fortfarande den främsta orsaken till dödlighet bland tumlare i Östersjön, säger Susanne Viker på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-08-25Nya regler för signalkräfta Från och med den 3 augusti gäller nya EU-regler för hantering av levande signalkräftor. Det innebär att det är helt förbjudet att sätta ut och odla signalkräftor. Sverige har 18 månader på sig att ta fram ett hanteringsprogram för signalkräftan och ta fram ytterligare åtgärder för att stoppa signalkräftans spridning nationellt.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-07-20Ny förvaltningsplan för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön I dag, onsdag den 20 juli, träder EU:s nya förvaltningsplan för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön i kraft. Den innebär förändringar för yrkesfisket på både kort och lång sikt. - Planen syftar till att nå målen i EU:s gemensamma fiskeripolitik , den bidrar bland annat till att genomföra landningsskyldigheten , säger Inger Dahlgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-06-30HaV i Almedalen: Fokus på vattenåtgärder och vem som ska betala En stor del av Sveriges vatten mår inte bra och uppnår inte vattendirektivets krav för god status. Åtgärder behövs men vem ska betala? På årets Almedalsvecka sätter Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den frågan i fokus. - Vi har utvecklat en metod som analyserar betalningsförmåga, på vårt seminarium presenterar vi den och diskuterar fördelningen av kostnader, säger Marie Berghult.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-06-20HaV vill skydda fler havsområden: ”Goda chanser att nå arealmålet” Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ser stora möjligheter att nå arealmålet om tio procents skydd av havsmiljön till år 2020. Samtidigt vill HaV inrätta minst ett nytt skyddat område i Västerhavet, ett i Egentliga Östersjön och ett i Bottniska viken, där mänsklig verksamhet minimeras. Det är en av åtgärderna i en ny handlingsplan för marint områdesskydd.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-25Ny HaV-rapport om miljögifter och fisk i Hanöbukten I juni 2014 fick Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i uppdrag av regeringen att under tre år övervaka miljön i Hanöbukten. En delrapport är nu klar. - Forskarna kan inte se några tydliga tecken på syrebrist i Hanöbukten under den undersökta perioden. Däremot visar analyser av skrubbskädda tecken på förändringar som rör fortplantning, leverfunktion och immunförsvar, säger Fredrik Ljunghager på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-24Emåförbundet vinner årets vattenmiljöpris "Sjöstjärnan" 2016 års vattenmiljöpris ”Sjöstjärnan” går till Emåförbundet i Småland. Ordförande Anders Gustafsson och styrelseledamoten Bodil Liedberg Jönsson tog ikväll emot priset vid Havs- och vattenforum i Göteborg. - De får priset för ett långvarigt och engagerat arbete med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer, säger Björn Sjöberg på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-24Ny rapport från HaV ger säkrare bild av kväve- och fosforutsläpp till havet Hur mycket kväve och fosfor släpps ut i Sverige, varifrån kommer utsläppen och hur mycket når våra svenska havsområden? Svaren ges i en ny rapport som tagits fram av SMED, Svenska MiljöEmissionsData, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Tack vare nya beräkningsmetoder och bättre dataunderlag har vi nu en mer tillförlitlig bild än tidigare, säger Rasmus Kaspersson, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-23Ny rapport om havet: Mer vildlax i Bottenviken men ålgräset minskar i Västerhavet I dag släpps rapporten ”Havet 2015/2016” som visar på en utveckling i våra havsmiljöer med både glädjeämnen och orosmoln. Positivt är bland annat att det nu finns mer vildlax och att vitmärlan är på återmarsch i Bottenhavet. Negativt är bland annat att ålgräset fortsätter att minska i Västerhavet och att plastpartiklar återfinns i hela ekosystemet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-23Går miljöpengarna till rätt insatser? Ny modell för utvärdering av projekt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har genom uppdrag tagit fram en ny metod för att utvärdera projekt. – Varje år satsas mycket pengar på insatser för att förbättra, bevara och skydda våra hav, sjöar och vattendrag. Det är viktigt att veta att vi använder pengarna rätt och där de gör mest nytta för miljön, säger Thomas Johansson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-23Nytt nummer av Hav & Vatten: Han satsade en halv miljard på Östersjön Vad skulle du göra om du hade en halv miljard kronor över? För finansmannen Björn Carlson var valet enkelt. Han satsade pengarna på miljön i Östersjön. - Jag ville ha något att ägna mig åt de år jag hade kvar att leva. Att ligga hemma och slappa har aldrig varit min melodi. Men framförallt: det kändes som att pengarna skulle kunna göra skillnad, säger han i en intervju i tidningen Hav & Vatten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-19Inför badsäsongen: 86 procent av Sveriges EU-bad får betyget godkänt eller högre Cirka 86 procent av Sveriges EU-bad, 381 av 445, klarar de kvalitetskrav som ställs enligt badvattendirektivet. Av dessa får 289 bedömningen ”utmärkt”. - För 53 av de svenska EU-baden har det inte gått att göra en klassificering på grund av att för få vattenprover togs under föregående badsäsonger, säger Katarina Vartia på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-18HaV-satsning: Lättare hitta miljöprojekt i hav, sjöar och vattendrag Nu blir det enklare att se vilka miljöprojekt som är på gång i Vatten-Sverige. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har samlat information om projekt som fått pengar från det så kallade havs- och vattenmiljöanslaget sedan 2007 och framåt. - Förhoppningsvis kan informationen och vår nya söktjänst öka kunskapen och fungera som inspiration i miljöarbetet, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-11Tre miljöprojekt nominerade till vattenpriset "Sjöstjärnan" Nu är det klart vilka tre som nominerats till vattenmiljöpriset ”Sjöstjärnan”. - Vi har fastnat för tre väldigt bra exempel på hur engagemang och samverkan mellan olika intressen kan göra väldigt stor miljönytta, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Det tre nominerade är Emåförbundet i Småland, Johnny Carlsson i Tullstorpsåprojektet i Skåne och projektet 8 Fjordar i Bohuslän.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-10Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend? 24 och 25 maj är det dags för Havs- och vattenforum i Göteborg. I år kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, regeringens utredare Göran Enander och Gabriel Michanek som är professor i miljörätt. - En röd tråd i årets program är pengar. Ses miljön inte längre som en jobbig kostnad utan en kassako? Vi låter bland annat Carl Piper, Thomas Sterner och Ylva Öhrnell svara på det, säger Pia Ahnlund
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-05-04Jakob Granit ny generaldirektör för HaV: "En väldigt spännande utmaning" Jakob Granit, 50, utsågs i dag till ny generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. En av de frågor han vill lyfta är framtidens vattenförvaltning för att nå god ekologisk status. - Vi måste förstå vad som fungerar och vad som inte fungerar i dagens förvaltning. Det är också väldigt viktigt att få med sig de olika aktörerna i en förändrings- och förbättringsprocess, säger Jakob Granit.
-
NYHET · 2016-05-03Ny vägledning ska minska riskerna för bekämpningsmedel i dricksvatten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Naturvårdsverket ger ut ny vägledning för hur vårt dricksvatten kan hållas fritt från rester av bekämpningsmedel. - Vi hoppas att den förenklar och gör handläggningen av sådana ärenden mer enhetlig i landet. Tidigare rekommendationer togs fram under 1990-talet, mycket har ändrats sedan dess. Här utgår vi från dagens bestämmelser, säger Susanna Hogdin på HaV.
-
NYHET · 2016-04-27Så ska yrkesfisket möta framtiden – ny strategi för svenskt yrkesfiske År 2020 ska det svenska yrkesfisket vara miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart. Det ska vara enklare regler för företagen inom yrkesfisket, yngre ska våga satsa på fiskeyrket och vi har levande kustsamhällen. Detta är några av delarna i strategin ”Svenskt yrkesfiske 2020” som Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten tagit fram tillsammans.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-27HaV ger 1,5 miljoner för att minska övergödningen av havsvikar på Gotland Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt 1,5 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Gotlands län för att bland annat minska övergödningen i grunda havsvikar. I projektet ingår också att öka kompetensen för havsplanering och kunskapen om Östersjön. - Vi ser det här som ett bra sätt att stimulera lokalt åtgärdsarbete inom ett väldigt angeläget område, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-26Hav ger 3,9 miljoner för att skydda havsvikar i Stockholms skärgård Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt drygt 3,9 miljoner kronor för att kartlägga och skydda grunda havsvikar i Stockholms skärgård. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Stockholm i samarbete med bland annat Världsnaturfonden, WWF. - Det är ett intressant grepp att använda sig av biotopskydd som ett förebyggande verktyg för att skapa ett nätverk av grunda vikar, säger Anna Karlsson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-20HaV häver fiskestopp för sill och skarpsill i Bottenhavet Den 7 mars stoppade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske av sill och skarpsill för större fiskefartyg i Bottenhavet, de som fiskade på den så kallade kustkvoten. - Nu öppnar vi åter fisket av sill och skarpsill för större fiskefartyg i Bottenhavet. Vi kan göra det genom att införa en individuell fördelning av fiskemöjligheter för fartyg som är 15 meter eller längre, säger Marie Ingerup.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-20HaV ger fem miljoner till projekt för att minska utsläpp från små avlopp I februari utlyste Havs- och vattenmyndigheten, HaV, medel för projekt som kan minska utsläppen från små avlopp. Nu är det klart vilka projekt som får dela på pengarna. - Vi fick in många intressanta förslag, totalt får de tolv projekt som valts ut dela på drygt 5 miljoner kronor, fördelat på 3,8 miljoner kronor för 2016 och 1,3 miljoner för 2017, säger Margareta Lundin Unger, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-13HaV ger drygt 3,4 miljoner till miljöprojekt på ostkusten - satsning på flera nya våtmarker Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt 3,4 miljoner kronor för att restaurera vattenmiljön i flera län på ostkusten. Pengarna går till ett fyraårigt projekt som görs i samarbete mellan flera länsstyrelser och Sportfiskarna. - Vi ser det här som ett bra sätt att stimulera lokalt åtgärdsarbete inom ett väldigt angeläget område, säger Håkan Carlstrand, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-12HaV ger 4,2 miljoner till miljöprojekt i kustvatten i Blekinge, Östergötland och Skåne Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt 4,2 miljoner kronor till fyra bidrag för bättre havs- och vattenmiljö. Pengarna går till två projekt i Östergötland, ett i Skåne och ett i Blekinge. - Vi ser det här som ett bra sätt att stimulera lokalt åtgärdsarbete inom ett väldigt angeläget område, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-07HaV ger 7,6 miljoner till miljöprojekt för kustvatten i norr och på västkusten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu totalt 7,6 miljoner kronor till två större projekt för miljöåtgärder i kustvatten. Länsstyrelsen i Norrbottens län får totalt 4,1 miljoner kronor för att bland annat ta fram kartor för grunda vattenmiljöer. Länsstyrelsen i Västra Götaland får totalt 3,5 miljoner kronor för att utveckla och fördjupa samverkan mellan kustkommuner i södra Bohuslän.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-04-04HaV säger ja till ansökan om myggbekämpning i Dalälven - men vill ha annan lösning på sikt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, säger ja till bekämpning med biologiska medel av mygglarver i nedre Dalälven och i Deje vid Klarälven i sommar. Men HaV ser inte som en långsiktig lösning på myggproblemen. - Vi säger ja med vissa villkor eftersom bekämpningsmedlet riskerar att påverka ekosystemen negativt. Vi vill att besprutningen successivt bör fasas ut, säger Niklas Egriell.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-30HaV ger tre miljoner kronor till att utveckla nya selektiva fiskeredskap Fyra projekt för att utveckla mer selektiva fiskeredskap får totalt drygt tre miljoner kronor i bidrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Syftet är att få mindre bifångster i yrkesfisket, både genom att mindre mängd oönskad fisk fångas och att överlevnaden av icke önskad fisk ökar. Flera av projekten syftar också till att undvika sälskador på fisken, säger Malin Skog, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-30HaV säger ja till förslag om vattenskotrar - men vill ha förarbevis för alla snabbgående fritidsbåtar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tillstyrker förslaget om att införa förarbevis för vattenskotrar. Men HaV vill att kravet även ska omfatta alla snabbgående fritidsbåtar. - Vi vill ha en teknikneutral lagstiftning när det gäller förarbevis. Säkerhetsriskerna och miljöpåverkan är likartade oavsett vilken snabbgående fritidsbåt som framförs, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-24HaV ger 2,4 miljoner för att öka vandringsvägar för abborre och gädda Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt 2,4 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Västernorrlands län för ett projekt vid Höga kusten. Pengarna ska användas för att skapa fler fria vandringsvägar för abborre och gädda från havet i Sörleviken och Norafjärden. Målet är också att minska övergödningen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-23HaV:s riskbedömning av amerikansk hummer - till grund för regeringens begäran till EU Sverige har nu formellt begärt att amerikansk hummer ska föras upp på EU:s lista över invasiva främmande arter Drygt 30 individer har hittats i havet på svenska västkusten och det behövs åtgärder för att hindra ytterligare spridning. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har tagit fram den riskbedömning som ligger till grund för Sveriges begäran
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-21HaV ger drygt 9,6 miljoner till projekt för bättre havs- och vattenmiljö Havs- och vattenmyndigheten ger drygt 9,6 miljoner kronor till tre olika projekt för att förbättra havs- och vattenmiljön. Pengarna går bland annat till kartläggning av marina naturvärden vid Östhammarsfjärdarna, åtgärder i Sege å för att få bättre ekologisk status och att ta bort vattenhinder och restaurera kustmiljöer i Västerbotten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-21HaV ger tre miljoner till rivning av damm och kraftverk i Nianån Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor för att skapa fria vandringsvägar för fisk och andra djur i Nianån i Gävleborgs län. Pengarna går till ett projekt som innebär att en damm och ett gammalt kraftverk i Hudiksvalls kommun rivs. - Genom att återställa miljön kan bland annat beståndet av havsöring stärkas, säger Erik Törnblom, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-21HaV ger 3,2 miljoner för att rädda ålgräsängar i Östersjön Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu 3,2 miljoner kronor till ett projekt för att restaurera ålgräsängar i Östersjön. - Grunda kustnära havsmiljöer kallas ibland havets barnkammare eftersom de är viktiga uppväxtområden för fisk. De räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden, säger Ingemar Andersson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-03-02Fiskestopp efter stort uttag av skarpsill i Bottenhavet Havs- och vattenmyndigheten, HaV, stoppar från och med måndag den 7 mars fiske av sill och skarpsill för vissa fiskefartyg i Bottenhavet. De som berörs är trålfartyg som är 30 meter eller längre. - En stor del av den så kallade kustkvoten för skarpsill i Östersjön är redan uppfiskad, av 193 ton finns cirka 40 ton kvar. Vi försöker nu säkra ett fortsatt småskaligt fiske , säger Marie Ingerup.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-18HaV ger 22 miljoner till kustkommuner för havsplanering Sveriges kustkommuner får dela på totalt 22 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Pengarna ska användas till planeringen av deras områden i havet. - Kommunerna har kommit olika långt i planeringen av sina havsområden. Vi hoppas att det här bidraget kan öka samverkan över kommungränser, med olika regionala intressen och med den statliga planeringen, säger Thomas Johansson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-17Nytt nummer av Hav & Vatten: "Klimatavtalet kan rädda jorden" I nya numret av tidningen Hav & Vatten intervjuas Anna Lindstedt. Hon är Sveriges klimatambassadör och var chefsförhandlare vid klimatmötet i Paris. - Det här kan rädda jorden, men vi kan inte vila på lagrarna, vi måste öka ambitionerna över tid, säger hon om avtalet. Du kan också läsa om skidorters brist på natursnö, Sofia Helins syn på vatten och om vilka hamnar som inte sköter toatömningen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-17Ny unik studie: 40 års kalkning av försurade vatten bra för fisken I snart fyrtio år har totalt fem miljoner ton kalk spridits ut i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. Nu kommer den första stora nationella utvärderingen av om det haft någon effekt på miljön. - Ja, vi kan se att fisken både ökar i antal och att fler arter trivs i de kalkade vattnen, säger Erik Degerman, en av de tre forskare som gjort studien.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-16Yrkesfiskare döms för utkast av småräka: "Vi är nöjda med domen" En yrkesfiskare döms till 24 300 kronor i böter efter att han vid tre tillfällen kastat ut stora mängder av småräka överbord. - Det är positivt att domstolen nu slår fast att den här typen av aktiviteter utgör ett otillåtet fiske. Och att befälhavaren på ett fiskefartyg ska känna till regelverket, säger Sara Grahn, chef för juridiska enheten på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-10HaV delar ut 400 miljoner till länsstyrelserna för vattenvård Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar i år totalt 400 miljoner kronor till länsstyrelserna för arbete med vattenvård. - Länsstyrelserna får drygt hälften av det totala åtgärdsanslaget för havs- och vattenmiljö. Det visar vilken viktig och stor roll de har för att vi ska kunna nå de miljömål som satts upp för våra sjöar, vattendrag och hav, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-09HaV ger tolv miljoner till rening av läkemedel i vattnet Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar tolv miljoner kronor för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Fyra projekt, bland annat i Knivsta och vid Hanöbukten, delar på pengarna. - Projekten har olika inriktning, använder olika tekniker och de kompletterar varandra. Tanken är att kunna jämföra bland annat reningseffekt, energiförbrukning och kostnader, säger Margareta Lundin Unger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-02-03HaV söker: Vem blir 2016 års vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan? I fjol gick priset Sjöstjärnan till Kävlingeåns vattenråd i Skåne. Vem eller vilka blir årets pristagare och får 50 000 kronor till vattenvårdsarbete? - Vi vill uppmärksamma lokalt vattenvårdsarbete, särskilt insatser som bygger på samarbete och samverkan mellan olika intressen, säger Björn Sjöberg, avdelningschef för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-01-25HaV satsar på 32 nya åtgärder för havsmiljön: "Vi sätter i gång arbetet direkt" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med Sverige första åtgärdsprogram för havsmiljön. Det innehåller 32 åtgärder som rör allt från strandstädning, fredningsområden för fisk till att utreda varför ämnen som TBT ökar trots förbud mot miljöfarliga båtfärger. - Det behövs flera nya åtgärder för att rädda havet, och inte bara i havet utan även på land, säger utredaren Ylva Engwall.
-
PRESSMEDDELANDE · 2016-01-18HaV välkomnar förslag om att förbjuda mikroplast i kosmetiska produkter Kemikalieinspektionen föreslår att mikroplast i kosmetiska produkter som kan sköljas av bör förbjudas i Sverige. Det framgår av en utredning som överlämnats till regeringen. - Vi delar Kemikalieinspektionens bedömning att vi kraftigt behöver reducera tillförseln av mikroplaster till sjöar och hav, säger Johanna Eriksson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.