Nyhetsarkiv 2014
Nyheter och pressmeddelanden publicerade under 2014. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till oss.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-12-18Nya regler för svenskt fiske vid årsskiftet - "Målet är att minska utkast och få ett mer selektivt fiske" Från och med 1 januari gäller landningsskyldighet för svenskt fiske. Under 2015 omfattas bland annat fiske av sill, lax och torsk i Östersjön och fiske av makrill, sill, blåvitling och tobis i Västerhavet. - Landningsskyldigheten är del av den gemensamma fiskerireformen i EU och ska vara fullt genomförd 2019, säger Ingemar Berglund på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-12-17EU-beslut om fiskekvoter för 2015 – ökat kräftfiske i Skagerrak och Kattegatt EU:s fiskeministrar är nu överens om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Kvoter sattes i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning. För exempelvis havkräfta innebär det att kvoten nästa år höjs och för makrill att den sänks.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-12-16Fler döda sälar på västkusten än man trott - HaV ger bidrag till ökad provtagning Hittills i år har cirka 3 000 knubbsälar i svenskt och danskt vatten dött, troligen smittade av fågelinfluensaviruset H10N7. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu 245 000 kronor till Naturhistoriska riksmuseet för att kunna få in fler prover på sjuka och döda sälar.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-12-11HaV ger 2,5 miljoner kronor till att sätta ut ålyngel Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 2,5 miljoner kronor till utsättning av ålyngel, så kallad glasål, i svenska vatten. - Ålen är en hotad art och detta är en åtgärd i den svenska förvaltningsplanen för ål. Utsättningarna kommer främst att ske i områden på västkusten utan fiske och där det finns fria vandringsvägar, säger Jens Persson, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-12-05Fiskeavtal mellan EU och Norge för 2015 klart EU och Norge är nu överens om fiskekvoter och regler för fiske i Nordsjön och Skagerrak för 2015. Pressen har varit hård både inom EU och Norge på att nå avtal före årsskiftet. I fjol försenades förhandlingarna kraftigt och det drabbade fiskesektorn i flera EU-länder. Avtalet innebär bland annat att kvoterna för torsk och räka höjs nästa år.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-12-01HaV svarar miljömålsberedningen: Helhetssyn och ambition viktigt i miljömålsarbetet - Regeringens utredning ”Med miljömålen i fokus” är ett mycket positivt steg i arbetet med att nå miljömålen. Miljömålsberedningens förslag om helhetssyn och ekosystembaserad förvaltning är en viktig grund. Ambitionsnivån skulle på vissa områden kunna höjas ytterligare, framförallt när det gäller arbetet mot övergödning, säger Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-11-20Ny HaV-studie: Fritidsfisket omsätter miljarder varje år Närmare 1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar varje år och de lägger fem miljarder kronor på sin hobby. De viktigaste arterna är abborre, gädda, öring och makrill. Det visar en färsk enkätundersökning som genomförts av Statistiska centralbyrån, SCB, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Det är första gången vi tar fram officiell statistik om fritidsfisket, säger Håkan Carlstrand.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-11-11Misstänkta fall av utkast av småräka anmälda till åklagarmyndigheten Kustbevakningens övervakning har resulterat att myndigheten kunnat observera och dokumentera misstänkta utkast av småräka. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som är samordnande myndighet för fiskerikontrollen har nu anmält händelserna till åklagarmyndigheten. - Utkast av räka strider mot fiskelagen och EU:s bestämmelser, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-11-10HaV tillåter ökning av räkfisket i Kattegatt och Skagerrak under resten av året Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tillåter ett något ökat fiske av räka under resten av året. Hittills har cirka 75 procent av svenska kvoten fiskats upp. - Det finns utrymme inom Sveriges kvot för fortsatt fiske. Dessutom visar räkbeståndet i Skagerrak och Kattegatt en positiv utveckling enligt den senaste rådgivningen från Internationella Havsforskningsrådet, ICES, säger Ingemar Berglund.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-11-10HaV-analys: Fiske bör regleras ytterligare i 30 marina skyddade områden i Sverige Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu rapporterat till regeringen om vilka åtgärder som krävs för att nå bevarandemålen i Sveriges marina skyddade områden. - Vi bedömer att det i ett första steg är aktuellt att reglera fisket ytterligare i 30 av Sveriges drygt 300 marina skyddade områden, av dessa ligger sex områden utanför trålgränsen, säger Lena Tingström, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-11-03Överlåtbara fiskerättigheter ledde till färre fartyg och ökad lönsamhet För fem år sedan infördes möjligheten att överlåta fiskerättigheter i det pelagiska fisket, det vill säga fisket efter sill, skarpsill, makrill, blåvitling och tobis. I en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, görs en första utvärdering av systemet. - Antalet fartyg har minskat och lönsamheten i detta fiske har generellt ökat, säger Qamer Chaudhry på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-22Ny HaV-rapport visar: Gamla bekämpningsmedel kvar i Sveriges grundvatten En ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar hur mycket rester av bekämpningsmedel som kan spåras i grundvattnet i Sverige. Studien omfattar perioden 1986-2014 och är den första i sitt slag. - Ett eller flera bekämpningsmedel återfanns i 36 procent av alla prover, främst rör det sig om äldre ämnen som funnits i så kallade totalbekämpningsmedel, säger Susanna Hogdin på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-17HaV vill lyfta fram viktiga naturvärden i sjön Åsnen och Mörrumsån Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län arbetar för att skapa en nationalpark vid sjön Åsnen i Småland. - I området finns flera värdefulla vattenmiljöer, både i och söder om Åsnen i Mörrumsåns avrinningsområde. Därför går vi nu in och stödjer ett projekt för att lyfta fram och öka kunskapen om dessa naturvärden, säger Erik Törnblom, på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-14Minskade kvoter för torskfisket men ökade kvoter för sillfisket i Östersjön Vid rådsmötet den 13 oktober fattade EU:s fiskeministrar beslut om kvoter för fisket i Östersjön för nästa år. Beslutet innebär minskade kvoter för både det östra och västra beståndet av torsk, med 22 procent respektive 6,5 procent. Däremot ökas kvoten för Östersjöns samtliga sillbestånd.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-14HaV-yttrande: "Många bra förslag - men fiskeavgifter måste utredas mer" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu yttrat sig över vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande ”I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler, SOU 2014:35”. - I stort är vi positiva till utredningens förslag och menar att de behövs för att kunna ställa nödvändiga miljökrav på landets vattenverksamheter, säger Anders Skarstedt.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-09Ny HaV-rapport: Vänerns stränder håller på att växa igen Vänerns stränder håller på att växa igen och flera hotade arter riskerar därmed att förlora viktiga lek- och uppväxtområden. Det visar den årliga HaV-rapporten "Sötvatten - om miljötillståndet i Sveriges sjöar, vattendrag och grundvatten". - Tack vare miljöövervakningen kan vi upptäcka och följa den här sortens miljöhot och kunna se var det behöver sättas in åtgärder, säger Åsa M Andersson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-07Två miljoner till projekt mot giftiga båtfärger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt två miljoner kronor till projektet ”Ren båtbotten utan gift”. Projektet leds av Naturskyddsföreningen i samarbete med Svenska Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. -Syftet är att minska användningen av giftiga båtfärger genom att informera båtägare och andra om miljövänliga alternativ, säger Björn Sjöberg.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-07HaV utreder massdöd av japanska jätteostron I mitten av september upptäcktes massdöd av japanska jätteostron i vattnen utanför Strömstad. Därefter har liknande fynd gjorts i vattnen utanför Lysekil, i Hakefjorden och även på flera ställen i Norge. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar nu 200 000 kronor på att undersöka orsakerna till massdöden.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-10-02Nya regler förenklar för svenska yrkesfiskare Sverige förenklar nu sina regler för yrkesfiske i havet och anpassar dem till EU:s bestämmelser. Kravet på yrkesfiskelicens avskaffas och istället räcker det med fartygstillstånd för att få fiska. Fartygstillståndet döps om till fiskelicens. De nya reglerna gör det också lättare att kombinera yrkesfiske med en bisyssla.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-09-22HaV-yttrande om planer på att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Ringhals Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu gjort ett första yttrande om Vattenfalls planer på en eller flera nya kärnkraftsreaktorer på Ringhals. - Det underlag som vi hittills fått är för översiktligt för att vi ska kunna ta ställning till vilken plats som är mest lämpad. Vi behöver först en inventering av området för att se hur vattenmiljön påverkas, säger utredaren Anna Alenius Bolin.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-09-16Nya fredningsområden för havsöring på Gotland: "Allt fiske förbjuds under hösten" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inrättar två nya fredningsområden på Gotland vid Västergarnsån och Vitärtsbäcken. I dessa områden förbjuds allt fiske från 1 oktober till 31 december. - Syftet med de nya bestämmelserna är att skydda havsöring under lekvandring, säger Martin Rydgren
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-09-11Över 250 döda sälar på Västkusten: "Viktigast nu är att hitta smittkällan" Sedan april i år har över 250 döda knubbsälar påträffats längs Västkusten, främst i Göteborgs södra skärgård. Forskare undersöker nu vad säldöden kan bero på. - Självklart är det oroande att så många döda sälar påträffats. Det viktigaste nu är att så snabbt som möjligt försöka hitta smittkällan och få en bild av hur omfattande säldöden är, säger Susanne Viker på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2014-09-09HaV stänger fiske i Skagerrak för att skydda ungfisk Havs- och vattenmyndigheten, HaV, stänger i natt för fiske i ett område i Skagerrak. Stängningen gäller allt fiske av exempelvis torsk, kolja, gråsej och vitling. - Skälet är att det finns stora mängder av ungfisk i det aktuella området, säger Ingemar Berglund, chef för avdelning för fiskförvaltning på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-09-04Tre miljoner kronor till att mäta hur skogsbranden påverkar vattenmiljön Hur påverkar skogsbranden i Västmanland livet i bäckar och sjöar? Hur påverkas möjligheten att ta dricksvatten från området? De frågorna hoppas Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Länsstyrelsen Västmanland få svar på. Totalt satsar HaV nu tre miljoner kronor på miljöövervakning av vatten i det brandskadade området.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-08-28HaV ger 1,9 miljoner till arbete mot marin nedskräpning Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger projektet Ren Kust totalt 1 920 000 kronor för att minska mängden skräp som flyter iland från havet. Pengarna ska bland annat användas till strandstädning, utveckling av digitala kartverktyg och utbildningsinsatser mot marint skräp.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-08-1915,7 miljoner i ersättning för sälskador på fisket Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ersättning till 14 länsstyrelser för skador orsakade av säl på fiske. Pengarna, totalt 15,7 miljoner kronor, ska gå till yrkesfiskare som fått skador på fiskeredskap och fångster, orsakade av säl.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-07-23Lyckad laxlek i Säveån: "Kan rädda hotad och unik vildlax" För första gången på över hundra år har det skett en lyckad laxlek i Säveån, uppströms Hedefors vattenkraftverk i Lerums kommun. - Detta är en historisk händelse. För första gången på mer än hundra år har nu laxen åter lekt uppströms Hedefors damm. Detta kan på sikt rädda den hotade och unika vildlaxstammen i Säveån”, säger Niklas Egriell på Havs- och vattenmyndigheten. HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-07-04Ny rapport: Strategi för åtgärder inom vattenkraften kan klara miljö- och energimål I dag presenterar Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten den gemensamma rapporten ”Strategi för åtgärder inom vattenkraften”. Denna ligger till grund för den strategi som i måndags överlämnades till miljöminister Lena Ek i Almedalen. Rapporten lyfter både fram åtgärder som minskar vattenkraftens miljöpåverkan och som innebär ökad produktion för att klara framtida energibehov.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-07-04Ny studie från HaV: Överetablering av företag i svenskt fiske Den svenska fiskeflottan är generellt sett lönsam och samhällsekonomiskt viktig, inte minst i kustkommunerna. Men, inom vissa fisken finns det för många företag i förhållande till den tillgängliga resursen av fisk. - Vår analys visar att det finns en överetablering inom det svenska räk-, kräft- och torskfisket, säger Patrik Persson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-06-26"Hur planerar vi havet rättvist?" - HaV sätter framtidsfråga i fokus på Almedalen Planera för liv och död i Östersjön? Den frågan ställer Havs- och vattenmyndigheten, HaV, på årets Almedalsvecka. - Vi sätter havsplanering i fokus och bjuder in till debatt om hur vi får till en rättvis planering med ekosystemet som grund. På andra seminarier tar vi bland annat. upp frågan om miljövänligare sjöfart och klimatförändringar, säger generaldirektör Björn Risinger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-06-25Ny studie: Vandrarmusslan kan spridas i hela Göta kanal En ny studie visar att det är stor risk att den främmande och invasiva arten vandrarmussla nu sprider sig vidare i Göta kanalsystemet. - Larvproduktionen nedströms är betydligt högre än vad vi räknat med. Med tanke på den livliga båttrafiken i Göta kanal finns idag inget som hindrar musslorna från att etablera sig på fler ställen, säger Jakob Bergengren, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-06-24Flera nya HaV-projekt: Avloppsvatten i Knivsta och vid Hanöbukten ska renas från läkemedelsrester Sex projekt för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester får dela på tio miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Bland annat ska avloppsvattnet från 13 000 personer i Knivsta renas. - Det är spännande projekt med koppling till den kommunala VA-verksamheten. Det rör sig om olika tekniker och allt från mindre pilot- till fullskaleprojekt, säger Margareta Lundin Unger på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-06-19HaV satsar drygt fem miljoner för att minska oönskade bifångster i fisket Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu drygt fem miljoner kronor till projekt som bland annat ska minska oönskade fångster av småräka. - Tanken är att utveckla nya redskap som ska var klara att kunna användas från och med 1 januari 2015 då landningsskyldigheten utökas som ett led i EU:s nya gemensamma fiskeripolitik för ett hållbart fiske, säger Andreas Sundelöf, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-06-17HaV om rödlistningen: Vi tar hänsyn till räkans utveckling i vår förvaltning I går meddelade ArtDatabanken att de för 2015 års rödlista preliminärt bedömer nordhavsräkan som ”sårbar”. - Räkbeståndet har sjunkit och rödlistningen är en spegling av det som Internationella Havsforskningsrådet, ICES, redan visat. Vi tar redan hänsyn till beståndsutvecklingen i och med att vi följer ICES rådgivning, säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-06-03HaV satsar två miljoner på nya redskap för räkfiske Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har idag beslutat att ge två miljoner kronor till att utveckla ett nytt redskap för räkfiske. Redskapet ska underlätta sortering av fångsten så att fler små räkor kan överleva och trygga bestånden.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-30Så vill HaV och Kustbevakningen stärka kontrollen av det svenska räkfisket Havs- och vattenmyndigheten och Kustbevakningen har nu tagit fram en gemensam strategi för att minska utkast av småräka inom räkfisket. Förslaget innehåller sju punkter som båda myndigheterna tänker arbeta vidare med och genomföra. Kontrollstrategin innehåller bland annat utvecklad övervakning och kontroll till sjöss, åtgärder inom landningskontrollen och fortsatt dialog med fiskenäringen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-28Invasiv fiskart ökar snabbt i Sverige: "Nya fynd i Göteborg och vid Öland" Svartmunnad smörbult klassas som en främmande, invasiv fiskart i svenska vatten. Det första exemplaret upptäcktes 2008 i Karlskrona skärgård och nu tycks arten spridas med rekordfart. - Vi har senaste året fått in rapporter om att den fångats på fler ställen och i betydligt större mängder än tidigare, bland annat i Göteborgsområdet, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-27EU-baden har blivit bättre – men fler svenska bad kan inte betygsättas EU:s badvatten har blivit bättre. Det visar den årliga EU-rapport som publiceras i dag. - Mer än 94 procent av de större badplatserna i EU fick 2013 fick betyget åtminstone tillfredsställande på badvattenkvaliteten, det vill säga att de godkändes enligt EU:s klassificering. Det är en ökning sedan 2012 och väldigt positivt, säger Katarina Vartia på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-20Ny rapport om havet: Nya ämnen, uttorkade havsörnsägg och syrefria bottnar oroar Idag släpps rapporten ”Havet 2013/2014” som visar på en utveckling med både glädjeämnen och orosmoln. Kvaliteten på vattnet i Västerhavet är bättre och blåstången i Östersjön är på väg tillbaka. Samtidigt har bestånden av torsk och ålgräs längs västkusten ännu inte återhämtat sig. Ytan av syrefria bottnar i Östersjön slår nya rekord och utmed Bottenhavskusten har uttorkade havsörnsägg hittats.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-19Björn Risinger : 2014 viktigt år för havs- och vattenmiljön Imorgon, tisdag den 20 maj, öppnar Havs- och vattenforum i Göteborg upp sin portar för andra året. Här förklarar Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger nyttan av forumet. - Det ger oss en möjlighet att lyfta diskussionen om det samlade arbetet för levande hav, sjöar och vattendrag. Just i år är det särskilt viktigt, säger Björn Risinger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-13Stärkt skydd för bestånden av vild lax i Östersjön Havs- och vattenmyndighete, HaV, har nu beslutat om nya regler för kustfisket med fasta redskap efter lax i Östersjön. Den svenska kvoten fördelas för tre kustområden med hänsyn till beståndens skyddsbehov, starten för fiske med fasta redskap i Norrland ändras och HaV inför nya regler om landning av lax.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-09HaV satsar nio miljoner i EU-projekt för att återställa Jämtlandsjöar Fyra svenska projekt finns bland de 225 projekt som nu får pengar från EU-kommissionens miljöfond LIFE+. Ett av projekten syftar till att förbättra vattenmiljön i de jämtlandska sjöarna Locknesjön, Revsundssjön och Näkten. - Det är ett väldigt spännande projekt, inte minst för att flera stora aktörer som mark- och skogsägare medverkar, säger Daniel Isaksson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-07Dags att rensa stränderna från fult och farligt skräp igen På lördag är det dags för tredje upplagan av ”Kusträddardagen”. På flera platser längs den svenska kusten kommer det att plockas skräp och göras fint på våra stränder och klippor, bland annat i Sotenäs, Falkenberg, Lomma och Simrishamn. - Det här är dagen då alla kan göra en insats för miljön, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-05-06HaV vill ha strängare krav vid rening av svavel i fartygsbränsle Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill endast tillåta stängda ”scrubbers” för rening av fartygsbränsle. HaV vill också att vattnet från denna process endast ska få tömmas i miljösäkra anläggningar i hamn. - Tvättvattnet innehåller svavel i form av svaveldioxid som bidrar till havsförsurningen. Det kan också innehålla andra ämnen som är skadliga för havsmiljön, säger Jessica Hjerpe Olausson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-30Klart vilka avloppsprojekt som får dela på HaV-miljoner I mars utlyste Havs- och vattenmyndigheten, HaV, 3,5 miljoner för projekt som kan minska utsläppen från små avlopp. Nu är det klart vilka projekt som får dela på pengarna. - Vi fick in så många intressanta förslag att vi valde att skjuta till mer pengar, totalt får de elva projekt som valts ut dela på drygt 4,7 miljoner kronor, säger Åsa Gunnarsson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-2810 miljoner till rening av läkemedel och miljögifter i avloppsvatten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, utlyser nu tio miljoner kronor till projekt som renar avloppsvatten från läkemedelsrester och miljöfarliga ämnen. - Även låga koncentrationer av läkemedel kan påverka vattenmiljön, exempelvis kan östrogen hämma fortplantningen hos fisk och psykofarmaka kan ändra beteendet så att de blir glupskare, modigare och mindre sociala, säger Margareta Lundin Unger
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-24Vad är vatten värt? Mattsson leder debatt mellan Ek och Ernkrans Vad är vatten värt? På Havs- och vattenforum 2014 i Göteborg får du höra vad miljöminister Lena Ek (C) och vad ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, Matilda Ernkrans (S) tycker i den frågan. Britt-Marie Mattsson, prisbelönt journalist och författare, kommer att leda utfrågningen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-23Sju vattenmiljöprojekt får dela på drygt sex miljoner Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lämnar ytterligare 6,1 miljoner kronor i bidrag till projekt som ska förbättra svenska havs- och vattenmiljöer. - Flera av de projekt som nu får pengar syftar till att minska övergödningen av våra hav, sjöar och vattendrag, exempelvis exempelvis i Mälaren, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-16Tre miljoner till projekt för att minska sälskador på fisket Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor till "Program Sälar & Fiske”. Pengarna ska främst gå till utveckling av metoder som minskar sälskador på fiskredskap och fångster, l. - Hittills har det varit mycket fokus på att utveckla burar för torskfiske. Nu går projektet vidare och vill utveckla så kallade pushup-fällor för torsk, abborre och sik, säger Susanne Viker på HaV.
-
NYHET · 2014-04-10Välkommen till Havs- och vattenforum 2014: "Årets tema är samarbete och helhetssyn" Den 20-21 maj samlas vi som jobbar med, för eller tack vare levande hav, sjöar och vattendrag på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Årets tema är samarbete och helhetssyn. Vi vill inte ha en konferens där man lutar sig för djupt tillbaka i åhörarbänken, i stället vill vi på olika sätt lyfta fram deltagarnas erfarenheter och kunskap, säger Pia Ahnlund, projektledare för Havs- och vattenforum.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-0940 miljoner till projekt för bättre havs- och vattenmiljö Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att avsätta 40 miljoner kronor årligen till åtgärder som ska förbättra svenska havs- och vattenmiljöer. - Av dessa har vi hittills valt ut 17 projekt som får pengar, flera av dessa löper över flera år. Flera av dem är också projekt som stimulerar samarbete över länsgränser, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-08Ny rapport om fiske i Natura 2000-områden Fiske som bedrivs inom ett Natura 2000-område kan under vissa omständigheter riskera att skada områdets skyddsvärden. För att undvika att skada finns ett behov av att reglera eller förpröva vissa typer av fiske. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gett Havsmiljöinstitutet och Uppsala universitet i uppdrag att granska frågeställningen. Nu har rapporten presenterats för HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-08HaV-satsning på 38 miljoner för att utveckla ett mer selektivt fiske Nästa år införs landningsskyldighet i Östersjön för de fiskarter som omfattas av EU:s fångstbegränsningar. - Syftet är att nå ett långsiktigt hållbart fiske. Som ett led i detta arbete kommer vi att fördela totalt 38 miljoner till projekt som utvecklar redskap och metoder för ett selektivt fiske, säger Andreas Sundelöf på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-04-02HaV-yttranden om vindkraft till havs: "Vill ha ny prövning för Stora Middelgrund Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har de senaste veckorna yttrat sig i tre miljöprövningsmål som rör havsbaserad vindkraft. HaV har en mer restriktiv hållning i två fall och är mer positiv i ett fall. - Vi kan inte säga något generellt ja eller nej till havsbaserad vindkraft, man måste titta på varje enskilt ärende, säger Malin Aarsrud, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-21Ny webbsida gör livet enklare för fritidsfiskare Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Jordbruksverket, och länsstyrelserna lanserar idag webbsidan ”Svenska Fiskeregler.se” på Sportfiskemässan i Stockholm. - Nu blir det lättare att hitta och förstå vilka fiskeregler som gäller för fritidsfisket i Sveriges fem stora sjöar och utmed kusten, säger Stig Thörnqvist, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-20Ny rapport från HaV: Ökade krav på havet kräver planering för att undvika konflikter Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar i dag rapporten ”Havsplanering – Nuläge 2014”. Rapporten är ett avstamp för arbetet med havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. - Havsplanering kan inte lösa alla miljöproblem men den innebär en helt ny tvärsektoriell diskussion om hur vi ska använda havet nu och i framtiden, säger Jan Schmidtbauer Crona, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-13Avtal om fiske ger svenska fiskare tillträde till norsk zon EU och Norge kunde i går kväll i London enas om fiskemöjligheter och förvatningsåtgärder för 2014 i Nordsjön och Skagerrak. Dessutom undertecknades vid samma tillfälle ett femårigt makrillavtal mellan EU, Norge och Färöarna.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-13HaV utlyser 3,5 miljoner till projekt för bättre små avlopp I fjol lämnade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, förslag till regeringen om insatser för att minska utsläppen från små avlopp. Nu utlyser HaV 3,5 miljoner kronor till projekt som kan skynda på utvecklingen. - I samband med regeringsuppdraget fick vi in flera förslag på intressanta projekt som vi nu vill ta tillvara genom denna möjlighet att söka medel för, säger Åsa Gunnarsson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-11HaV inför vårfiskeförbud i Värmdö kommun för att stärka fiskbestånden Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att införa ett femårigt vårfiskeförbud i Torpe-Infjärden, Björnöfjärden och Säbyviken i Värmdö kommun. Förbudet gäller från 1 april till och med 15 juni. - Det här är ett viktigt lekområde för bland annat gädda, det finns tecken på att reproduktionen inte fungerat så som man kan förvänta sig, säger Martin Rydgren på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-06Unik studie om Lillgrunds vindkraftpark och påverkan på fisk Vindkraftsparken Lillgrund i Öresund lockar till sig bottenlevande fisk och leder till ett ökat undervattensbuller. Det finns också tecken på att ålar kan påverkas i sin vandring till lekområdena. Det visar en rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Undersökningarna vid Lillgrund har gett värdefull kunskap om hur havsbaserad vindkraft kan påverka fisk, säger Ingemar Andersson, på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-03-05Nya regler för lax- och öringfiske på västkusten för att skydda bestånden Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför nya regler för fiske efter lax och öring i Kattegatt och Skagerrak. Skälet är att bestånden av vild lax på västkusten kraftigt försämrats sedan 1980-talet. - Bara tre av laxbestånden, de i Himleån, Suseån och Stensån, når de bevarandemål som satts upp, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-02-28Nya LOVA-pengar från HaV i år: Mer pengar till projekt i Norrlandslänen Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar i år 385 miljoner kronor till länsstyrelserna för vatten- och fiskevård. Mest pengar får Västra Götaland, Värmland och Skåne län. 75 miljoner kronor av anslaget går till lokala vattenvårdsprojekt, så kallade LOVA-projekt. - Det är roligt att vi åter kan dela ut LOVA-pengar, de projekten är ofta väldigt effektiva, säger Christina Hallström på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-02-25HaV om urminnes hävd: Vattenkraftverk ska ansöka om miljötillstånd Frågan om urminnes hävd och vattenkraftverk har nu prövats i flera rättsfall. - Det finns nu en tydlig rättslig praxis och HaV kan därför gå ut med en vägledning till landets länsstyrelser om att ägare till vattenkraftverk som drivs med hänvisning till urminnes hävd ska ansöka om tillstånd, säger Anders Skarstedt på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2014-02-11Boka Havs- och vattenforum, 20-21 maj i Göteborg Boka in Havs- och vattenforum den 20 och 21 maj 2014. Då samlas vi som jobbar med, för eller tack vare levande hav, sjöar och vattendrag för att höra om det senaste, ta plats i dialogen och påverka.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-02-07HaV:s bedömning: Utrymme finns för fortsatt räkfiske - Vi anser att det finns ett utrymme för fortsatt räkfiske i Västerhavet. Vi grundar den bedömningen på vetenskaplig rådgivning från Internationella havsforskningsrådet, ICES, säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV. HaV har i flera år fört en dialog med yrkesfisket om det svenska räkfisket med anledning av minskade bestånd och fortsatta utkast av små räkor.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-02-07Vägledning för VA-planering ska förbättra Sveriges vatten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Naturvårdsverket är nu klar med en vägledning för kommunal VA-planering. - Flera kommuner står inför stora investeringar för att nå en hållbar VA-försörjning. Detta är en hjälp i arbetet med att förbättra statusen på svenskt vatten, säger Margareta Lundin Unger på HaV. I dag klarar hälften av Sveriges sjöar och vattendrag EU:s krav för god vattenstatus.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-02-06HaV intar scenen på Båtmässan: "Vi vill inspirera till miljövänligare båtliv” På söndag arrangerar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Båtmässan en miljödag tillsammans. - Vi vill inspirera och informera om hur man kan leva ett miljövänligt båtliv, om blå tillväxt och om framtidens miljöteknik. Bland andra medverkar Sören Kjellkvist som vann Årets Äventyr 2013 och entreprenören Odd Klofsten som arbetar för alternativ till båtbottenmålning, säger Björn Sjöberg på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-01-22"Dom om dumpning viktig för skyddet av havsmiljön" I juni beslöt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att bevilja Göteborg Hamn AB en 10-årig dispens från förbudet att dumpa muddermassor i havet. Beslutet överklagades - nu har ärendet avgjorts i Mark- och miljödomstolen. - Domstolen går i stort på vår linje. Särskilt tillfredställande är att vårt krav på låga halter av tributyltenn, TBT, i muddermassorna fick gehör, säger Björn Sjöberg på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-01-16Syrebristen ett fortsatt hot mot torsken i Östersjön Utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön ligger fortfarande på rekordhöga nivåer. Det visar de mätningar som SMHI har gjort under hösten. - Det är allvarligt. Syrebristen är ett av de viktigaste måtten på hur Östersjön mår. Syrebristen är framförallt ett hot mot torskens utveckling i exempelvis östra delarna av Bornholmsbassängen, säger Bertil Håkansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV..
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-01-15Havs- och vattenfrågor viktiga på miljömöte i Genève I veckan hålls toppmöte i internationella gruppen GEO (Group on Earth Observations) i Geneve. Några frågor som tas upp där är hur klimatförändringar påverkar havs- och vattenmiljöer genom försurning, översvämningar och torka. - Världssamfundet kommer exempelvis att behöva hantera situationer med för mycket, för lite och för dåligt vatten, säger Thomas Klein på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-01-14Åtta miljoner till forskning om havsmiljön Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu beslutat vilka projekt som får pengar för forskning om ”God miljöstatus i Sveriges marina vatten”. Totalt rör det sig om fyra projekt som får dela på åtta miljoner kronor. - Förhoppningsvis kommer resultaten att kunna användas i Sveriges övervakningsprogram för att uppnå en god ekologisk status i havet, säger Pia Norling på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2014-01-13"Skarpsillsprojektet" gav viktig kunskap om ekosystemet i Östersjön Under sju år har forskare undersökt metoder för att bevara bestånden av rovfisk som torsk, abborre och gädda i Östersjön i det så kallade ”Skarpsillsprojektet”. Nu är Havs- och vattenmyndighetens slutrapport klar. - Resultaten har gett viktiga underlag för en ekosystembaserad förvaltning av bestånden, vilket är nödvändigt om vi ska kunna nå Sveriges och EU:s, säger Ingemar Berglund på HaV.