Nyhetsarkiv 2013
Nyheter och pressmeddelanden publicerade under 2013. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till oss.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-12-20Preliminära fiskekvoter klara - men stopp för fiske i norsk zon i väntan på avtal EU:s fiskeministrar är överens om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. - Fortfarande bedöms flera bestånd vara överutnyttjade men vi ser också en positiv utveckling för bestånd av många arter i västerhavet, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV Kvoterna är preliminära i väntan på ett fiskeavtal med Norge, till dess är det också stopp för fiske i norsk zon.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-12-20HaV säger nej till ändrat strandskydd för mindre sjöar och vattendrag Havs- och vattenmyndigheten, HaV, säger nej till förslaget att göra det enklare att införa lättnader i strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag. - Vi menar att det saknas underlag för att bedöma konsekvenserna av en sådan ändring. Vi vill också se en djupare analys av hur det påverkar allemansrätten samt växt- och djurlivet, säger Erik Törnblom på enheten för biologisk mångfald.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-12-19HaV föreslår nya regler för att skydda lax och öring på västkusten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår ändrade regler för fiske efter lax och öring i Kattegatt och Skagerrak. - Senaste åren har vi sett att bestånden av vildlax och havsöring på västkusten försämrats. Exempelvis är det bara tre av laxbestånden, de i Himleån, Suseån och Stensån, som når de bevarandemål som satts upp, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-12-19HaV säger nej till kalkbrytning i Bunge Havs- och vattenmyndigheten, HaV, anser att Mark- och miljödomstolen inte bör ge tillstånd för kalkbrytning i Bunge på Gotland. - Vi bedömer att de två närliggande Natura 2000-områdena Bästeträsk och Brantings Haid skadas av en sådan verksamhet. Därför anser vi att tillstånd inte får ges i enlighet med EU:s regelverk för naturvård, säger Björn Risinger, generaldirektör på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-12-18HaV klar med yttrande om förslaget till nya vattenrättsliga regler Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu yttrat sig om förslaget till ändrade vattenrättsliga regler. - I stort är vi positiva och menar att de föreslagna ändringarna är mycket angelägna för att få till stånd relevanta miljökrav på verksamheter som påverkar Sveriges vattenmiljöer, säger Anders Skarstedt, utredare, enheten för miljöprövning och miljötillsyn.
-
NYHET · 2013-12-13Ny HaV-rapport om miljöövervakningen i sjöar och vattendrag Hur ser den svenska miljöövervakningen av svenska sjöar och vattendrag ut? Vad behöver förbättras för att Sverige ska leva upp till kraven i EU:s ramdirektiv för vatten? Det är några av frågeställningarna i en ny HaV-rapport. - Den ger oss en värdefull bild av läget i svenska sjöar och vattendrag, en slags ögonblicksbild av tillståndet i ekosystemen, säger Ann-KarinThorén, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-12-02HaV föreslår krav på behörighetsbevis för snabba farkoster till sjöss Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår att regeringen inför krav på behörighetsbevis och åldersgränser för snabbgående fritidsfartyg. HaV föreslår också att vattenskoterförordningen upphävs. - Farliga och miljöstörande beteenden till sjöss orsakas främst av snabbgående farkoster, oavsett om det är en större motorbåt eller en vattenskoter, säger Christer Larsson, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-11-28HaV får kritik i ny rapport: Brister i uppföljning av havs- och vattenmiljöprojekt Havs- och vattenmyndigheten beställde för ett år sedan en oberoende utvärdering av projekt som finansierats med havs- och vattenmiljöanslaget. - Utvärderingen bekräftar den bild vi själva har. Hanteringen blev mer omfattande än vad vi räknade med och att vi har inte klarat uppgiften tillräckligt systematiskt, säger generaldirektör Björn Risinger. Utvärderingen har gjorts av Havsmiljöinstitutet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-11-27Svenskt möte i Washington om hållbar blå tillväxt På mötet ”Economics of Oceans” i Washington den 3-4 december träffas amerikanska och svenska beslutsfattare för att ta upp tekniklösningar och miljön i haven. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten (HaV), miljödepartementet och svenska ambassaden i USA. - Intresset är stort i både Sverige och USA för samarbete inom marin teknik, havsplanering och övergödningsfrågor, säger Catarina Hedar på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-11-25Landets kräftexperter samlas till konferens i Jönköping I veckan samlas landets ledande kräftexperter till konferens i Jönköping. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten, SLU Aqua, Sveriges Fiskvattenägareförbund och Länsstyrelsen Jönköping. - Konferensen handlar bland annat om hur vi kan bli bättre på att förvalta, bevara och utveckla bestånden av flod- och signalkräfta, säger Fredrik Nordwall, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2013-11-19Tipsa EU-kommissionen om bästa sättet att minska marint skräp Just nu kan du svara på en så kallad konsultation, en webbenkät, där EU-kommissionen samlar in synpunkter om hur man ska kunna minska mängden marint skräp. – Jag hoppas att många har sett enkäten och bidragit med sina synpunkter, säger Johanna Eriksson, handläggare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2013-11-08Stor besvikelse efter nej till marina skyddade områden i Antarktis Ryssland, Kina och Ukraina säger nej till förslag om marina skyddade områden i Antarktis. Det blev resultatet när länderna i konventionen för bevarande av marina resurser i Antarktis, CCAMLR, samlades till ett möte på Tasmanien. - Det är en stor besvikelse. Rosshavet och östra Antarktis är unika ekosystem som förtjänar att skyddas, säger Staffan Danielsson på Havs- och vattenmyndigheten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-11-05Stora skillnader i hur väl kalkningen fungerar i länen Kalkningen av svenska sjöar och vattendrag fungerar generellt bra i Sverige. Det visar den granskning som Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har gjort. Men det finns stora skillnader i hur länsstyrelser genomför och följer upp de kalkningar som pågår. - Nästa steg för oss är att se varför det är så, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-10-30Nya HaV-rapporter om hur vattenkraften kan miljöanpassas Havs- och vattenmyndigheten, HaV, släpper nu fyra rapporter om svensk vattenkraft. I rapporterna anger forskare från tre universitet hur de anser att vattenkraftverken kan och bör miljöanpassas. - Vi ser rapporterna som ett viktigt underlag i myndighetens kommande vägledning om lämpliga försiktighetsmått och bästa möjliga miljöteknik för vattenkraftverk, säger Björn Sjöberg på HaV.
-
NYHET · 2013-10-29Nytt Skagerrakavtal nu i hamn - viktigt för kustnära fisket EU och Norge har undertecknat ett avtal som ger svenska, danska och norska yrkesfiskare tillträde till varandras kustnära vatten. Avtalet gäller fiske in till fyra nautiska mil från respektive lands baslinje. - Det känns bra att vi, efter mer än tre års diskussioner och internationella överläggningar, är överens i denna viktiga fråga, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-10-29HaV överlämnar rapport om Hanöbukten till regeringen Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill satsa sex miljoner kronor för fortsatt utredning av miljösituationen i Hanöbukten vid Skånes ostkust. I dag lämnade HaV över sin rapport om Hanöbukten till miljödepartementet. Trots omfattande undersökningar kan myndigheten inte hitta någon enskild orsak till de problem som iakttagits.
-
NYHET · 2013-10-25Internationellt avtal nått om marin geoengineering och havsgödning I förra veckan nåddes en internationell överenskommelse om reglering av marin geoengineering. Bakom beslutet står 43 länder i det så kallade Londonprotokollet som arbetar mot marin dumpning av avfall och miljöfarliga ämnen. - Regleringen omfattar i nuläget endast havsgödning men avsikten är att framtida tekniker ska kunna inkluderas, säger Niels Krabbe som representerade Sverige vid mötet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-10-24HaV tillåter liten ökning av räkfisket - men markerar mot utkastet i svenskt fiske Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade i går att låta svenska yrkesfiskare fånga något högre mängder räka per månad under resten av året. - Trots denna höjning räknar vi räknar med att det finns cirka 20 procent kvar av kvoten vid årets slut. Den mängden ser vi som ett sätt att kompensera för det utkast av räka som pågår i svenskt fiske, säger Ingemar Berglund på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-10-18EU:s fiskekvoter för Östersjön klara – ökat fiske av sill tillåts EU:s jordbruks- och fiskeministrar har nu beslutat om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Bland annat ökas kvoten för två av de tre sillbestånden medan kvoten för den västra torsken minskas jämfört med 2013. - På det stora hela är beståndsutvecklingen i Östersjön bra men för torsken i västra beståndet är beståndsutvecklingen sämre, säger Bengt Kåmark vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-10-11HaV klar med vägledning för när och hur fiske ska regleras i skyddade havsområden Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med sin vägledning för när och hur fiske i marina skyddade områden ska regleras. - Vi sätter fokus på regler som ger ett långsiktigt skydd för att minska fiskets påverkan på exempelvis skyddsvärda arter och livsmiljöer, säger Björn Sjöberg, chef på avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.
-
NYHET · 2013-10-01Regelförenkling på fiskets område Havs- och vattenmyndigheten, HaV har fått i uppdrag av regeringen att genomföra regelförenkling på fiskets område.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-30Svenska fjällsjöar tydligt påverkade av klimatförändringar Klimatförändringar påverkar flera av de svenska fjällsjöarna. Det visar den miljöövervakning som görs i arktiska områden och som presenteras i Havs- och vattenmyndighetens rapport ”Sötvatten 2013. - Det går att se flera tydliga förändringar i vattenkemin och även en del biologiska förändringar som kan orsakas av klimatförändringar, säger Bertil Håkansson, chef för enheten för miljöövervakning
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-27Analysen av kräftfynd i Skara klar: Det var inte marmorkräftor utan signalkräftor Den slutliga analysen av de kräftdjur som hittades i Skara kommun i somras är klar. Det rör sig inte om den invasiva arten marmorkräfta utan om signalkräftor. - De kräftdjuren hade en marmorering som vi tidigare inte sett hos signalkräftor i Sverige, det var svårt att säkert säga vilken art det rörde sig om i ett tidigt skede, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-20HaV och Energimyndigheten tar fram nationell strategi för åtgärder i vattenkraftverk Havs-och vattenmyndigheten och Energimyndigheten har beslutat att ta fram en gemensam nationell strategi för åtgärder i vattenkraftverk i Sverige där både energi- och miljöintressen tas tillvara. Syftet med strategin är att se hur vattenkraften kan användas på bästa sätt till minsta möjliga miljöpåverkan.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-17HaV kallar till nytt möte om problemen i Hanöbukten På fredag bjuder Havs- och vattenmyndigheten, HaV, in till nytt möte i Simrishamn om miljötillståndet i Hanöbukten. - Problemet är betydligt större än vad vi trodde med förändringar i hela ekosystemen. Som vi ser det kommer det att krävas många åtgärder och tålamod för att komma tillrätta med situationen, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-16HaV:s rapport om insatser för renare små avlopp överlämnas till regeringen Ny lagstiftning och effektiv tillsyn är två förslag som finns med i den rapport som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, överlämnat till regeringen. Huruvida det bör införas en miljöskatt eller ett avgiftssystem med återföring för fastighetsägare med små avlopp tar myndigheten inte ställning till.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-10Internationellt HaV-möte i Visby om havsplanering i Östersjön I morgon träffas företrädare för Östersjöländerna i Visby för att diskutera havsplanering. - Havs- och vattenmyndigheten bjuder in till möte för att få en dialog om hur vi kan arbeta utifrån ett gemensamt perspektiv som gynnar hela Östersjön,säger HaV:s generaldirektör Björn Risinger. Vid mötet deltar Norge, Danmark, Tyskland, Finland, Litauen, Lettland, Estland, Polen, Ryssland och Sverige.
-
NYHET · 2013-09-06HaV föreslår enklare kontroll av importerad fisk från tredje land Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill göra det enklare att upptäcka olaglig fiskimport. Därför föreslås ett nytt och modernare system för registrering av fångster från länder utanför EU. - Två stora aktörer, KGH och Infranordic, har testat systemet under våren säger Bo Wallin, handläggare på HaV. Förslaget är nu ute på remiss till och med 30 september´.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-03Nya vägningsregler för fiskerinäringen 1 oktober Nu är det beslutat att nya regler för vägning av fisk kommer att träda i kraft i Sverige den 1 oktober. Reglerna gäller förstahandsmottagare och yrkesfiskare och även dem som transporterar fisk. Syftet är att få en säkrare bild – i alla EUs medlemsländer – av hur mycket fisk som landas.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-09-02HaV samlar experter och intressenter i dialog om vattenkraften Den 4-5 september samlas vattenkraftsexperter och intressenter i Göteborg för att diskutera hur vi kan komma vidare med en ekologisk anpassning av vattenkraften för att Sverige ska nå miljömålen och uppfylla EU:s ramdirektiv för vatten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-08-21HaVs fartyg Argos skrotat enligt plan Denna vecka kommer det sista av fartyget Argos att klippas ned till skrotdelar. Havs- och vattenmyndighetens, HaVs, representant besökte varvet i Grenå och konstaterade att asbesten sanerats och skrotningen framskred som avtalat.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-08-15Satsning på svensk digital djupdatabas ger ny bild av miljön på havsbotten Djupdata för hela det svenska havsområdet kommer att vara digitaliserat senast 2015. Det är resultatet av en överenskommelse mellan Sjöfartsverket och Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Stora delar av den svenska havsbotten är fortfarande outforskad, den digitala djupdatabasen gör att det nu blir lättare att få en bild av havsbotten och ekosystemen som finns där, säger Thomas Johansson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-08-13HaV-möte i Göteborg: Så kan vi skydda vårt dricksvatten mot föroreningar Hälften av av de kommunala vattenverken tar dricksvatten från större sjöar och vattendrag, exempelvis Bolmen, Mälaren, Vättern och Göta älv. - Det är viktigt att dessa ytvattentäkter har ett bra skydd mot exempelvis föroreningar, utsläpp från avloppsanläggningar och läckage av olja och kemikalier, säger Clas Magnusson på HaV. Den 27 augusti ordnar HaV därför temadag om vattenskyddsområden.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-08-08Rekordsnabb spridning av Vandrarmusslan - här är senaste fynden Vandrarmusslan sprids rekordsnabbt i Östergötlands län. Det tyder de rapporter som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och länsstyrelsen fått in de senaste veckorna. - Dels är den mer spridd i Glan och Roxen än vad vi först trodde men vi har också fått in tips om fynd i Bråviken utanför Norrköping och i Garnsviken i Österåkers kommun, säger Jakob Bergengren på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-30Vandrarmussla hittad i sjöarna Roxen och Glan - hotar slå ut inhemska arter Vandrarmussla har hittats i sjöarna Glan och Roxen utanför Norrköping. Arten växer snabbt och tätt med upp till 10 000 individer per kvadratmeter. - Musslan sitter fast på hårda underlag som sten, träkonstruktioner och på andra musselarter. Det är en för Sverige främmande art som hotar att slå ut inhemska arter av stormusslor, säger Jakob Bergengren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-30HaV stänger laxfiske i Östersjön - kvoten är uppfiskad Den svenska kvoten för laxfiske i Östersjön, från Bottenhavet och söderut, bedöms nu vara uppfiskad. Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, laxfisket i detta område från 1 augusti. - Den nationellt fastställda kvoten av lax för detta område är 8 400 laxar och merparten av den lax som fiskas här är odlad lax, säger Ingemar Berglund, chef på avdelningen för fiskförvaltning på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-19HaV höjer tillfälligt torskransoner för att hjälpa fisket i Skåne Länsstyrelsen i Skåne vill att Havs- och vattenmyndigheten, HaV, omfördelar årets ransoner i västra Östersjön för att undvika outnyttjad kvot på torsk. - Vi bedömer att det inte är möjligt att snabbt omfördela årsransonerna mellan yrkesfiskare enligt deras förslag. Istället försöker vi underlätta fisket under resten av året på ett annat sätt, säger Marie Ingerup vid tillståndsenheten på HaV
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-19Kvoten för vildlax i Bottenviken nästan uppfiskad - nu inför HaV fiskeförbud Den nationellt fastställda kvoten för vild lax i Bottenviken är i det närmaste uppfiskad. Därför stoppar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske av ej fettfeneklippt lax i detta område från och med 22 juli. - Vi gör det för att skydda och stärka de svenska bestånden av vild lax, säger Ingemar Berglund, chef på avdelningen för fiskförvaltning på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-18HaV öppnar åter kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön 10 juni stoppade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön med trål- och vadredskap. Den del av den svenska kvoten av sill och skarpsill i östra Östersjön, som avsätts för kustfiske bedömdes då vara nästan uppfiskad. - Vi bedömer nu att det är möjligt att öppna fisket igen, säger Marie Ingerup, utredare på tillståndsenheten på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-15Nya fynd av misstänkt marmorkräfta har hittats i Västsverige Nya fynd av misstänkt marmorkräfta har gjorts i Sverige, denna gång i ett område med våtmarker i Skara kommun i Västra Götalands län. - Vi ser mycket allvarligt på de här uppgifterna, särskilt med tanke på att fynden gjorts i ett område med närliggande vattensystem som mynnar i Vänern och har ett högt biologiskt värde, säger Erland Lettevall utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV..
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-12HaV klar med regler för miljöstatus på svenska sjöar, vattendrag och kustvatten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med regler för hur svenska sjöar, vattendrag och kustvatten ska bedömas för att kunna bestämma deras miljöstatus. - Sverige ligger på fjärde plats i Europa över vilka länder som har flest ytvatten med god ekologisk status. Men även här finns problem, exempelvis har vi dålig status i Ringsjön, Luleälven och Skellefteåälven, säger Lennart Sorby på HaV,
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-09HaV ger drygt 14,6 miljoner till ersättning för sälskador på fiske Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu drygt 14,6 miljoner kronor i bidrag till länsstyrelserna för ersättning till skador av säl på fiske. Länsstyrelserna fördelar sedan ut pengarna till yrkesfiskare i landet. - Största bidragen går till Kalmar och Norrbottens län, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-08EU:s nya fiskeripolitik viktigt steg mot ett mer hållbart och lönsamt fiske EU:s nya gemensamma fiskeripolitik är tänkt att börja gälla 1 januari 2014. Uppgörelsen innebär bland annat att fiskekvoter ska fastställas så att man säkerställer ett maximalt hållbart uttag (MSY), ett successivt införande av utkastförbud samt strävan om minskad negativ inverkan på de marina ekosystemen. Konsumenter ska i framtiden också enklare kunna få information om var och hur fisk fångats.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-03Ny rapport: Västra Götaland bra på effektiv fisketillsyn Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger i dag ut en rapport om fisketillsynen i Västra Götaland. - Fisketillsyn är en viktig del av fiskevården. För att våra regleringar, exempelvis minimimått och fredningstider, ska få effekt och leda till ett hållbart fiske så krävs väl fungerande tillsyn. Västra Götaland är en av de länsstyrelser som kommit längst i detta arbete, säger Stig Thörnqvist, på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-07-02Ospar-möte tog viktigt steg för att minska marin nedskräpning Ospar-kommissionens möte i Göteborg i förra veckan ledde till flera viktiga beslut för havsmiljön i Nordostatlanten, bland annat enades de 15 medlemsländerna och EU om att utveckla en åtgärdsplan för att minska marin nedskräpning. - För Sveriges del är beslutet viktigt, varje år flyter det iland mellan 4000 och 8000 kubikmeter marint skräp på västkusten, säger Jan Schmidtbauer Crona på HaV.
-
NYHET · 2013-07-01HaV i Almedalen 2013: Skitskatt och blå tillväxt i fokus Havs- och vattenmyndigheten, HaV, finns även i år på plats under Almedalsveckan för att diskutera havs- och vattenmiljö. - Vi har två egna seminarier; om enskilda avlopp och om blå tillväxt. Björn Risinger medverkar också på andras seminarier om bland annat dricksvatten, vattenkraft och strandnära byggande, säger Maud Larsen, kommunikationschef.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-28Delrapport om Hanöbukten överlämnas till regeringen Brist på föda för fisk i kustnära områden, ökad mängd organiskt material och järn i vattnet samt någon form av näringsbrist i födokedjan, framförallt tiamin. Dessa tre problemområden kan ligga bakom den försämrade havsmiljön i Hanöbukten. Det konstaterar Havs- och vattenmyndigheten som nu överlämnar en första delrapport till regeringen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-26Göteborgs hamn får dispens under tio år att dumpa muddermassor i havet Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu beslutat att Göteborgs hamn får dispens för att dumpa muddermassor sydväst om Vinga men med strängare krav på halten av det miljöfarliga ämnet TBT i massorna än vad hamnen hade ansökt om.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-24Ospar-mötet kan ta beslut om riktlinjer för barlastvatten och färjetrafik I dag inleds Ospar-mötet om havsmiljön i Nordostatlanten i Göteborg. En av de viktigaste frågorna handlar om hur främmande arter sprids med barlastvatten i last- och färjefartyg. - Den amerikanska kammaneten, kinesiska Ullhandskrabban och Vandrarmusslan är arter som kan ha spridits till svenska vatten med barlastvatten, säger Jan Schmidtbauer Crona på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-18Klagomål på HaV:s beslut om laxfiske Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade i maj om skärpta bestämmelser för svenskt laxfiske. Bland annat ska det vid trollingfiske i Östersjön endast vara tillåtet att fånga odlad lax som är märkt genom att fettfenan är bortklippt. Beslutet har mottagits positivt på många håll men myndigheten har också fått in skrivelser från privatpersoner och organisationer, som vill överklaga beslutet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-13Internationellt havsmöte i Göteborg för att skydda miljön i Nordostatlanten Om två veckor, 24-28 juni, samlas ett 70-tal representanter från 15 länders regeringar, EU och flera internationella organisationer i Göteborg till Ospar-möte om miljön i bland annat Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. - Det behövs en samsyn om övervakning och åtgärder mellan länder för att kunna lösa flera av problemen i havsmiljön, säger Laura Píriz, svensk delegationschef för Ospar.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-06Björn Risinger: "Uppdrag om vattenskotrar viktig fråga för HaV" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga olägenheter från vattenskotrar. - Vi kommer att göra en genomgång av hur användningen av vattenskoter påverkar växt- och djurliv i strandnära områden samt hur den påverkar människor. Det gäller både frågan om säkerhet och upplevelsen av exempelvis buller, säger HaV:s generaldirektör Björn Risinger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-06-04HaV stoppar kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön Större delen av årets svenska kustkvot för sill i Östersjön är redan uppfiskad. Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske efter sill med trål- och vadredskap från och med 10 juni i ett område som sträcker sig från Simrishamn i söder till Gävle i norr. - Däremot tillåts fortsatt garnfiske efter sill i området, säger Jarl Engquist, handläggare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-31HaV klar med utredning om hur ett utkastförbud i Skagerrak kan kontrolleras Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på regeringens uppdrag utrett hur ett förbud mot utkast av fisk i Skagerrak kan kontrolleras. De metoder som utretts är bland annat kontrollobservatörer, kameraövervakning och övervakning via flyg och båt. - Vi har tittat på för- och nackdelar med de olika alternativen, säger Jenny Nord, utredare på enheten för fiskereglering vid HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-29EU-projektet "Hav möter Land" viktigt forum för Kattegatt och Skagerrak I dag hålls slutkonferens i Larvik i Norge för EU-projektet ”Hav möter Land”. Projektet samlar 26 partners från Sverige, Norge och Danmark, bland andra Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Målet med projektet är att få ett gränsöverskridande samarbete för en hållbar förvaltning av havs- och kustområden i Kattegatt och Skagerrak, säger Lena Tingström, utredare på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-28Fartyget Argos klart att skickas till Danmark för skrotning Hösten 2011 beslöt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att skrota undersökningsfartyget Argos efter att det konstaterats asbest ombord. Sedan dess har fartyget legat stilla vid Tånguddens hamn i Göteborg. - Vi sålde Argos redan i augusti 2012 till ett danskt företag. Först nu är alla nödvändiga miljötillstånd klara och fartyget kan levereras till köparen, säger Stefan Rehnström, controller på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-27HaV föreslår dispens för dumpning för Göteborgs Hamn AB på tio år Göteborgs Hamn AB har ansökt om att få dispens från förbudet att dumpa muddermassor till havs. Bolaget vill inom de närmaste 20 åren dumpa cirka 10 miljoner kubikmeter i ett område sydväst om Vinga. Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har utrett frågan och nu lämnat förslag till beslut.. - Vi säger ja till en dispens men inte under så lång tid och inte för så stora mängder, säger Björn Sjöberg.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-23HaV ger 4,7 miljoner för att förebygga skador som sälar orsakar fisket Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt 4,7 miljoner till länsstyrelserna för att förebygga skador som sälar orsakar fisket. - Det kan handla om förstörda fiskeredskap eller att sälar äter upp fångster. Problemen finns längs hela den svenska kusten men omfattningen beror på vilket slags fiske man bedriver, säger Susanne Viker. Mest pengar får Norrbottens, Västra Götalands och Gotlands län.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-21Svenska kvoten för torsk i Kattegatt redan slut - HaV stoppar årets fiske Havs- och vattenmyndigheten, HaV, stoppar det svenska fisket av torsk i Kattegatt från och med 27 maj. Skälet är att årets kvot i det närmaste är uppfiskad. - Den tilldelade kvoten för i år är 37 ton och vi bedömer att cirka 30 ton redan är uppfiskat. Då har vi ännu inte fått in all redovisning av förra veckans fiske, säger Jarl Engquist, handläggare på enheten för administrativ kontroll.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-17Beslut om skärpta regler ska ge fler vilda laxar Yrkesfiskare och fritidsfiskare ska i större utsträckning fånga odlad lax i Östersjön för att öka skyddet av den vilda laxen. Havs- och vattenmyndighetens beslut innebär att kvoten för yrkesfisket fördelas så att fisket i högre grad sker på odlad lax. För fritidsfisket gäller att fisket med fasta redskap får starta senare och att trollingfiskare enbart får fånga odlade, märkta laxar.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-15HaV föreslår vägledning för kommunernas VA-planering Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med ett förslag till en nationell vägledning för kommunal VA-planering. Målet är att skapa hållbar VA-försörjning och god vattenstatus. - Det är viktigt att planeringsprocessen inte bara drivs av VA-verksamheten utan att exempelvis miljöförvaltningen är med. Lika viktigt är att arbetet är politiskt förankrat, säger Margareta Lundin Unger på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-13HaV bjuder in företag för att skapa svensk vattenallians Havs- och vattenmyndigheten, HaV, samlar i dag företrädare för industrier och företag i Sydsverige till ett möte i Kristianstad. Målet är att försöka skapa en svensk vattenallians. - Tanken är att det ska bli en mötesplats där företagen kan utbyta erfarenheter om exempelvis rening och förbrukning av vatten. Liknande allianser finns inom klimat- och energiområdet, säger Thomas Johansson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-10HaV:s expert om miljömålen: "Övergödning, överfiske och miljögifter är största hoten" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ansvarar för tre av Sveriges 16 miljömål; ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”, ”Ingen övergödning” och ”Levande sjöar och vattendrag”. - Vi når dem inte till 2020 med dagens beslutade och planerade styrmedel. Orosmoln är syrefria bottnar i Östersjön, sårskador på fisk i Hanöbukten och miljögifter, säger HaV:s Ulrika Siira i en intervju om de tre målen .
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-07HaV vill ha tydligare regler för vattenkraftverk Havs- och vattenmyndigheten, HaV, anser att inga nya kraftverksanläggningar bör tillåtas i vattenområden som är skyddade enligt miljöbalken. - I dag tillåts undantag om villkoret ”obetydlig miljöpåverkan” anses vara uppfyllt. Det finns flera exempel på att detta tillämpats på ett sätt som lett till försämringar i vattenmiljön, säger Fredrik Nordwall, chef på enheten för biologisk mångfald.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-05-07Björn Risinger: Larmen om miljögifter i Östersjön måste tas på allvar Överfiske, övergödning och miljögifter i havet är några frågor som debatteras vid dagens konferens ”Tillståndet i miljön” i Stockholm. - Arbetet med att värna om bland annat Östersjöns värden måste ske i nära samverkan med andra länder. Vildlax, gråsälar och ejdrar rör sig över gränserna och det gör också miljöproblemen, säger Björn Risinger, Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör. .
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-30Ny metod att upptäcka giftiga båtfärger "Kan ge bättre miljö i småbåtshamnar" Svenska forskare har tagit fram en ny metod för att upptäcka giftiga ämnen i färglager på båtar med hjälp av röntgenstrålar. - Det här är ett konkret hjälpmedel som kan föra miljöarbetet i småbåtshamnar och marinor framåt. Nu kan gifterna upptäckas innan de hamnar i marken eller i vattnet, säger Thomas Johansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som bidragit med 850 000 kronor till projektet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-25Övergödning och marinor hot mot ålgräsängar på Västkusten Ålgräsängar i Västerhavet fungerar som barnkammare och skafferi för bland annat torsk, sej och ål. Men övergödning och andra miljöhot slår hårt mot dem. - Det är väldigt oroväckande, ålgräsängar spelar en viktig roll i kustekosystemet. Senaste 10 - 15 åren har i snitt 60 procent försvunnit och i vissa områden är det ännu mer, säger Karin Pettersson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-24Lyckat fiskestopp i Skagerrak Den 8 mars stängde Havs- och vattenmyndigheten, HaV, allt fiske i ett område i Skagerrak under 21 dagar. Realtidsstängningen var den första någonsin i svenskt vatten. - Enligt våra preliminära undersökningar finns inga tecken på förbjudet fiske i området under den perioden. Yrkesfiskarna skötte sig exemplariskt, säger Karin Hermansson, chef för fiskerikontrollenheten på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-19Dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp! Imorgon, lördagen 20 april, är det dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp. Flera organisationer och kommuner, från Strömstad till Helsingborg, går då samman i kampanjen Kusträddarna. - Projektet mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade men bidrar också till att fler människor blir medvetna om problemen, säger Björn Sjöberg, chef för åtgärdsavdelningen på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-17HaV vill skapa regler som ger långsiktigt skydd för värdefulla marina områden Havs- och vattenmyndighetens förslag till vägledning för reglering av fiske i marina skyddade områden är nu klar. - Tillsammans med länsstyrelserna vill vi bygga ett regelverk som ger långsiktigt skydd med tydliga bestämmelser för varje område. Både miljöbalken och fiskelagen kan användas för att uppnå detta, det måste göras bedömningar i varje enskilt fall, säger generaldirektör Björn Risinger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-13Björn Risinger om HaV:s konferens: "Viktigt arbeta tillsammans i vattenfrågor" På tisdag, 16 april, startar Havs- och vattenforum 2013 i Göteborg. Konferensen samlar Sveriges ledande experter på vatten- och havsmiljö. - Nästan allt vi människor gör är beroende av vatten och påverkar ekosystemen i våra vattenmiljöer. Ska vi lyckas få levande hav, sjöar och vattendrag måste vi arbeta tillsammans, säger generaldirektör Björn Risinger på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-12Hälften av Europas vatten mår inte bra "Situationen är väldigt allvarlig" Norska vattenforskaren Anne Lyche Solheim är en av huvudtalarna vid Havs- och vattenforum 2013 i Göteborg. Hon har haft en nyckelroll i arbetet med EU:s ramdirektiv för vatten. - 55 procent av Europas sjöar, älvar och kustvatten är i dag i dåligt ekologiskt tillstånd. Situationen är mycket allvarlig med bland annat övergödning, algblomning och vandringshinder, säger Anne Lyche Solheim.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-11Ändrade regler för kustfisket i Östersjön ska skydda vildlaxen Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar. Internationella havsforskningsrådet, ICES, varnar också för att den negativa utvecklingen kan fortsätta. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu ändrade regler för kustfisket efter lax i Östersjön. - Målet är att mer än hälften av fångsten ska bestå av odlad lax för att stärka skyddet för de vilda bestånden, säger Martin Rydgren.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-04-05Strategi för fritidsfisket ska fördubbla fisketurism Fisketurismen ska öka till det dubbla och och ska vara en viktig del av svensk besöksnäring. Det är en del i visionen när Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket presenterar sin gemensamma strategi för fritidsfiske och fisketurism 2020 på Sportfiskemässan i Jönköping.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-29Hur kan vi skydda tumlaren i Östersjön? HaV inbjuder till workshop I snart två år har det internationella SAMBAH-projektet undersökt hur många tumlare som finns i Östersjön och var de trivs bäst med hjälp av 300 ljuddetektorer. - Vi vill öka överlevnaden för Östersjöns tumlare och minska den skadliga påverkan som orsakas av människan, säger Erland Lettevall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. 15 april ordnas en workshop om projektet i Göteborg.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-27HaV klart med yttrande om nya Slussen och Mälaren: Bra att regleringen ses över Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu yttrat sig över Stockholms stads ansökan om att bygga om Slussen och tappa mer vatten från Mälaren. - Det är bra att regleringen av Mälaren ses över för att minska risken för översvämningar och att man vill bygga en fiskvandringsväg. Frågan om hur Mälarens grundområden påverkas behöver däremot utredas mer, säger Malin Hemmingsson på HaV.
-
NYHET · 2013-03-21Snart sista dag att anmäla sig till Havs- och vattenforum 2013! Snart sista anmälningsdag för Havs- och vattenforum 2013 i Göteborg! - Vi kommer att kunna erbjuda ett par väldigt spännande och innehållsrika dagar med bland annat 20 workshops på olika teman, säger Pia Ahnlund på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Några heta ämnen som tas upp är frågan om utkastförbud i Skagerrak, en ny laxförvaltning, skyddszoner i jordbruket och fiskvandring.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-19HaV inför nya regler för harr och öring i Norrbotten och Västerbotten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför i juni nya regler för fiske efter öring och harr i Norr- och Västerbottens län. Bland annat införs mått för hur stor fisk som får behållas och fredningstiden för öring förlängs med två veckor i bägge länen. - Bestånden av öring i vattendragen som mynnar i Norrbottens län är så svaga att lekande havsöring bör fredas helt, säger utredaren Martin Rydgren.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-19Dialogmöte i Tylösand: Hur ska olika intressen kunna samsas i Västerhavet? Hur förenar vi blå tillväxt och ett levande hav i Västerhavet? Frågan sätts i fokus vid torsdagens dialogmöte om havsplanering, arrangerat av länsstyrelser i Skåne, Halland och Västra Götaland samt Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - En annan viktig fråga är hur en ökning av transporter till och från Östersjön kommer att påverka Västerhavet och kustkommunerna här, säger Eva Rosenhall på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-14Viktigt beslut reglera internationell handel "Kan stoppa överfisket av hajar" Nu ska den internationella handeln med sill- och årfenshaj, tre arter av hammarhajar och släktet manta (djävulsrocka) regleras för att säkra arternas överlevnad . - Det var ett av de viktigaste besluten som togs på CITES-mötet i Bangkok. Dessa marina arter är utsatta för ett högt fisketryck, främst på grund av att fenorna har ett stort värde, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-14Unik rapport: Åtgärder mot övergödningen i Östersjön ger stora vinster Invånarna runt Östersjön är beredda att betala mer för att rädda Östersjön än vad det skulle kosta. Det visar en rapport från internationella forskarnätverket BalticSTERN. - Det är första gången som det har gjorts en miljöekonomisk analys om en internationell överenskommelse som rör ett så pass stort antal länder. Det gör rapporten unik, säger Mats Svensson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-08HaV föreslår miljöskatt för att få bort olagliga enskilda avlopp Cirka en miljon fastigheter i Sverige har enskilda avlopp. De släpper ut lika mycket fosfor som de kommunala reningsverken som nyttjas av cirka åtta miljoner personer. - Enskilda avlopp bidrar starkt till övergödningen av våra sjöar, vattendrag och kustvatten. De är också en källa till spridning av bakterier och miljöfarliga ämnen, säger Kajsa Berggren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-07HaV stänger allt fiske i område i Skagerrak Havs- och vattenmyndigheten, HaV, stänger i natt för fiske i ett område i Skagerrak. Beslutet gäller allt fiske av torsk, kolja, gråsej, vitling och trålning efter räka. - Det är första gången en sådan här realtidsstängning görs i svenskt vatten, skälet är stora mängder av ungfisk, så kallade juveniler, i det aktuella området, säger Karin Hermansson, chef för fiskerikontrollenheten på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-06Lena Ek besöker HaV på båtmässan Havs- och vattenmyndigheten, HaV, deltar för andra året i båtmässan ”Allt för sjön” i Stockholm. - En reflektion efter fjolårets båtmässor var att miljöfrågorna syntes väldigt lite. Samtidigt bygger fritidsbåtslivet på ren och attraktiv miljö, både i havet och på stränder, säger Thomas Johansson på HaV. Miljöminister Lena Ek deltar idag, torsdag, i en paneldebatt om båtbottenfärger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-04HaV och MSB utvärderar det stora oljeutsläppet på Tjörn 2011 Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska utvärdera arbetet med det stora oljeutsläppet som drabbade Tjörn i september 2011. Målet är att få en helhetsbild av hur alla inblandade aktörer hanterade situationen och vad som kan förbättras. Resultatet av utvärderingen presenteras i höst.
-
NYHET · 2013-03-01Vattnets värde i fokus på HaV:s forum Hur är miljötillståndet i EU:s vatten? Vem tar ansvar för övergödningen i Östersjön? Det är några frågeställningar vid Havs- och vattenforum 2013 i Göteborg. - Vi har flera spännande talare, bland annat statssekreterare Anders Flanking, Anne Lyche Solheim från norska institutet för vattenforskning och framtidsanalytikern Troed Troedsson, säger Pia Ahnlund på Havs-och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-03-01Ökade kvantiteter för kustfiske av sill i Östersjön för 2013 Kustkvoterna för årets sill- och strömmingfiske i östra Östersjön ligger kvar på samma nivå som i fjol, alltså 2,5 procent av nationella kvoten. - I praktiken innebär det ett ökat kustfiske i östra Östersjön med cirka 100 ton. Den totala, nationella kvoten för sill och strömming har nämligen ökat med 15 procent jämfört med i fjol, säger Inger Dahlgren, chef för HaV:s enhet för tillståndsprövning.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-28HaV bjöd in experter för att få bild av problemen i Hanöbukten Ett fyrtiotal forskare och experter samlades i veckan på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för att få en helhetsbild av de senaste årens undersökningar och forskning i och om Hanöbukten. Bilden bekräftade det allvarliga läget men gav inga tydliga förklaringar. - Nästa steg är att bjuda in yrkesfiskare, sportfiskare och allmänhet utmed Hanökusten till ett möte, säger Mats Svensson vid HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-27EU:s ministerråd sa ja till utkastförbud med flera undantag EU:s jordbruks- och fiskeministrar har nått en uppgörelse om hur de vill att den framtida fiskeripolitiken ska se ut. Sverige röstade emot förslaget eftersom man ansåg att undantagen var alltför långtgående. - Genomförandet av ett utkastförbud är ett viktigt steg för att få ett hållbart fiske, säger Bengt Kåmark, utredare på Havs- och vattenmyndighetens internationella enhet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-26Utkastförbud viktig fråga på ministermöte I dag träffas EU:s jordbruks- och fiskeministrar i Bryssel för att diskutera den gemensamma fiskeripolitiken. Målet är bland annat att enas om hur det så kallade utkastförbudet ska genomföras. - Ministerrådet är överens om att införa utkastförbud men det finns olika uppfattningar om vilka tidsgränser och undantag som ska gälla, säger Malin Wilhelmsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-25Provfiske efter marmorkräfta i vår Hittills har tolv levande och en död marmorkräfta hittats i Märstaån. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tagit fram en första plan för att kontrollera utbredningen av den invasiva arten. – De har också i uppdrag att se över hur marmorkräftan bäst kan stoppas och vad som händer om den skulle få fäste här, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-22Öland blir skyddsområde för flodkräftan Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat att låta hela Öland bli ett skyddsområde för flodkräftan. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har godkänt förvaltningsplanen och välkomnar beslutet. - Det här är väldigt positivt därför att skyddsområdet stärker förutsättningarna för att bevara flodkräftan nationellt, säger Fredrik Nordwall, chef för enheten för biologisk mångfald och fiske på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-20Dialogmöte om hur Bottniska viken ska användas i framtiden Kan vindkraftsparker, yrkesfiskare och sjöfart samsas i havet - utan att skada ekosystemen? Frågan sätts i fokus på dagens dialogmöte ”Havsplanering – för blå tillväxt och levande hav” i Sundsvall. - HaV har tillsammans med kustlänsstyrelserna fått i uppdrag av regeringen att förbereda införandet av havsplanering i Sverige, ett första steg är att analysera nuläget, säger Berit Pettersson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-13310 miljoner delas ut till länsstyrelserna för vattenvård Havs- och vattenmyndigheten fördelar nu 310 miljoner från åtgärdsanslaget för havs- och vattenmiljö till länsstyrelserna för vattenvård. - Det är mindre ekonomiska ramar än i fjol men de kan använda resurserna friare än tidigare, säger generaldirektör Björn Risinger. Pengarna får användas för vattenförvaltning, kalkning, fiskevård, åtgärder för hotade arter och lokala vattenvårdsprojekt.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-12Syrefria bottnar i Östersjön oroar HaV Utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön var under 2011 rekordstor och läget försämrades under 2012. Det visar färska siffror från SMHI - Situationen är värre än någonsin, i dag omfattar syrebristen nästan 20 procent av Egentliga Östersjöns bottnar, det är väldigt alarmerande, säger Bertil Håkansson, chef för havsförvaltningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2013-02-11Risinger får insyn i Kustbevakningen Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör, Björn Risinger, har utsetts av regeringen att sitta i Kustbevakningens insynsråd. Förordnandet gäller från 1 januari i år till och med 31 december 2014. - Det ska bli spännande att kunna följa Kustbevakningens verksamhet lite närmare, jag ser uppdraget som en del i mitt uppdrag som generaldirektör för HaV, säger Björn Risinger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-07Marint skräp i fokus på båtmässan I morgon sätts det marina skräpet i fokus på Båtmässan i Göteborg. Experter från Havs- och vattenmyndigheten, miljödepartementet och stiftelsen Håll Sverige Rent finns på plats för att berätta om det växande miljöproblemet. - Det är viktigt att inte använda våra hav som en soptipp utan att vi ser dess värde och behov av skydd, säger Lisa Emelia Svensson, Sveriges havs- och vattenambassadör.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-06HM Konungen lyfte fram ett hållbart fiske HM Konungen besökte under onsdagen Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Han fick bland annat en presentation av hur de svenska laxstammarna mår och HaV:s arbete med att förbereda en ny svensk havsplanering. Representanter för Sportfiskarna, Sveriges Fiskares Riksförbund, Världsnaturfonden och länsstyrelsen i Västra Götaland deltog också under det dagslånga besöket.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-02-05Möte i Madrid för att säkra Europas vatten Översvämningar, vattenbrist och hotade vattendrag är tre utmaningar som alla länder i Europa måste hitta lösningar på. I dag går därför startskottet för EU-projektet ”Water Joint Programming Initiative”, Water JPI som är en ny, gemensam forskningsarena. - Vi kan lära av varandra genom samordnad forskning och utbyte av erfarenheter, säger Mats Svensson vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2013-01-29HM Konungen besöker HaV 6 februari får Havs- och vattenmyndigheten, HaV, besök av HM Konungen. Landshövding Lars Bäckström deltar också vid besöket. - Vi är väldigt glada över att HM Konungen kommer att besöka Havs- och vattenmyndigheten. Han är mycket intresserad av miljöfrågor och vill nu få mer information om vår verksamhet, säger Maria Hellsten, stabschef vid Havs- och vattenmyndigheten.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-22Svensk miljöprofil stärker sjöfarten Igår presenterade infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd regeringens handlingsplan för svensk sjöfartsnäring. Havs- och vattenmyndigheten välkomnar regeringens satsning på "En konkurrenskraftig sjöfart genom hög miljöprofil".
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-18Fiskeavtal mellan EU och Norge klart EU och Norge är nu överens om fiskekvoter och regler för fisket i Nordsjön och Skagerrak för 2013. Därmed får svenska fiskare åter tillträde till norsk zon i Nordsjön. - Många är lättade att avtalet nu finns på plats, säger Karin Linderholm, utredare på Havs- och vattenmyndighetens internationella enhet som deltog vid förhandlingarna.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-17Fyra anställda på Mimer sägs upp Fyra personer som arbetat på undersökningsfartyget Mimer sägs upp från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, på grund av arbetsbrist. - Det är beklagligt att vi tvingas säga upp personal men eftersom det inte finns någon inplanerad verksamhet på fartyget finns inga alternativ i nuläget, säger Anna Jöborn.
-
NYHET · 2013-01-17HaV startar forum för bättre vattenmiljö 16-17 april hålls Sveriges första ”Havs- och vattenforum” i Göteborg. Konferensen väntas locka drygt 400 deltagare och arrangeras av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Målet är att samla de krafter som arbetar för en bättre havs- och vattenmiljö till en dialog om övergödning i Östersjön, biologisk mångfald i rinnande vatten och ett hållbart fiske, säger kommunikatör Pia Ahnlund.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-15Nya regler för trålfiske i Skagerrak Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att införa nya bestämmelser för trålfiske i Skagerrak. Syftet med de nya bestämmelserna är att minska oönskade bifångster av fisk. - Beslutet innebär bland annat att det blir obligatoriskt med så kallad rist som sorterar bort bifångster av fisk vid riktat fiske efter räka och havskräfta, säger Bengt Kåmark, utredare på HaV:s internationella enhet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-14HaV får 26 miljoner för att spåra fisk Havs- och vattenmyndigheten, HaV, får 26 miljoner kronor av EU-kommissionen för att kunna spåra fisk med hjälp av RFID-teknik. - Det ger oss den grund som behövs för att kunna genomföra det här arbetet. Det är också ett kvitto på att kommissionen är positiv till hur Sverige vill införa kraven på spårbarhet, säger Johan Löwenadler Davidsson, chef på HaV:s tillsynsavdelning.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-11Unilever tar bort mikroplaster i skönhetskrämer Företaget Unilever ska sluta använda mikroskopiskt små plastpärlor i sina skönhetsprodukter. Skälet är att mikroplasterna anses vara skadliga för den marina miljön. - Det är en väldigt glädjande nyhet. Mikroplaster är ett stort problem som uppmärksammas allt mer internationellt. De finns i alla hav och kan tas upp av både fiskar och andra djur, säger Johanna Eriksson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-102,5 miljoner till att rädda ålen Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar 2,5 miljoner kronor på att plantera ut ålyngel i svenska vatten. Projektet leds av länsstyrelsen i Skåne och är en del av Sveriges förvaltningsplan för ål. - Ålen är en art som är starkt hotad och senaste åren har allt färre ålar vandrat in i svenska vatten på naturlig väg. Detta är ett sätt att stärka bestånden, säger Fredrik Nordwall på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2013-01-09Ingen kräftpest på fynden i Märstaån Marmorkräftorna som hittades i Märstaån är inte smittade med kräftpest. - I nuläget talar inget för att de marmorkräftor som hittats är smittade med någon allvarlig sjukdom, säger Thorbjörn Hongslo, på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Nu återstår tester med flodkräftor. Även om marmorkräftorna inte verkar sjuka kan de bära på sjukdomar som drabbar den inhemska flodkräftan.