Pressmeddelanden
Citera gärna våra pressmeddelanden men hänvisa alltid till oss.
-
PRESSMEDDELANDE · 2021-01-11Förslag till förstärkt skydd i marina skyddade områden Havs- och vattenmyndigheten föreslår att 10 procent av Sveriges havsområden värnas ytterligare i form av fiskeregleringar i befintliga marina skyddade områden i Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet. Det handlar om att skydda de värden som områdena inrättats för att bevara, till exempel koraller, fiskar, sjöfåglar och tumlare, som det bara finns runt 500 kvar av i Östersjön.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-11-02Föreslår åtgärder för en bättre havsmiljö Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu en rad åtgärder för att få en bättre havsmiljö i Östersjön och Nordsjön. Det handlar om åtgärder inom en mängd områden såsom främmande arter, fiskar och skaldjur som påverkas av fiske, övergödning, miljöfarliga ämnen, marint skräp, biologisk mångfald, marina skyddade områden och undervattensbuller.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-10-20Unik kartläggning visar hur vi påverkar våra kuster Nya hamnar, pirar och muddringar påverkar den fysiska livsmiljön vid våra kuster. En unik kartläggning av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu en bild av läget.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-09-18Snart start för årets hummerfiske Premiär för hummerfisket 2020 är den 21 september kl. 07.00. Fritidsfiskare får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-08-31Fiske efter bottenlevande arter kan bli lönsammare
-
NYHET · 2020-08-18Nu tas sista oljan upp från Finnbirch Nu ser Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till att vraket Finnbirch töms på olja. Fartyget förliste i en storm utanför Öland 2006. I tankarna fanns 540 kubikmeter olja som sedan dess har hotat den känsliga miljön i Östersjön.
-
NYHET · 2020-07-06Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk. Arbetet sker i nära dialog med fiskets och vattenbrukets intressenter och har nu resulterat i ett första förslag till strategi.
-
NYHET · 2020-07-02Ökat intresse för fritidsfiske i Sverige Under 2019 ägnade sig ungefär 1,6 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, jämfört 1,3 miljoner utövare 2018. Det är ett trendbrott, fritidsfisket har under ett antal år haft en nedåtgående trend både när det gäller antal utövare, fiskedagar och fångst. Men under 2019 ökade fritidsfisket till 1,6 miljoner utövare jämfört med 1,3 miljoner 2018, en ökning på 23 procent.
-
NYHET · 2020-06-30Framtidsspaning – så kan det fria havet komma att användas om 30-50 år Flytande städer, koldioxidlagring och vattenbruk. Det är några tänkbara nya industrier/aktiviteter som kan äga rum på internationellt vatten i framtiden, om 30-50 år. Tillsammans med att strategisk miljöbedömning kan vara ett användbart verktyg är detta en del av slutsatserna som Anthesis drar i en rapport de sammanställt på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten inför pågående förhandlingar i FN.
-
NYHET · 2020-06-25Den biologiska mångfalden i haven är under fortsatt tryck – hög tid att agera En ny rapport sammanfattar bedömningen av status för arter och naturtyper i Sverige under perioden 2013-18. Rapporten tar avstamp i art- och habitatdirektivet och visar att den globala trenden av nedgång i biologisk mångfald även gäller livsmiljöerna i svenska havsområden. Ett välmående Sverige är beroende av en livskraftig havsmiljö – fler åtgärder behövs för att vända utvecklingen i haven.
-
NYHET · 2020-06-18Så kan torskbestånden skyddas Torskbestånden i haven som omger Sverige mår inte bra. Syrefria havsbottnar, klimatförändringar, miljögifter och andra förändringar i havsmiljön kan göra det svårare för torsken att återhämta sig även om fisket efter torsk begränsas. Nu föreslår Havs- och vattenmyndigheten, på uppdrag av regeringen, åtgärder för att skydda och förbättra tillståndet för torsken.
-
NYHET · 2020-06-16Marina informationscentraler för frågor och observationer Har du sett något ovanligt vid havet? Undrar du över något i kustmiljön? Länsstyrelsernas marina informationscentraler vid kustområdena svarar på frågor och tar gärna emot dina observationer.
-
NYHET · 2020-06-15Hjälp oss bekämpa invasiva arter! Myndigheter och andra aktörer samverkar nu för att få hjälp från allmänheten med att minska spridningen av invasiva främmande arter. Arter som inte tidigare varit något stort problem har börjat sprida sig, bland annat på grund av klimatförändringarna. Det ökar hotet mot den biologiska mångfalden och kan orsaka stora samhällskostnader.
-
NYHET · 2020-06-15Nya regler för fiske av signalkräfta En rad nya regler för fiske av signalkräfta gäller från den 1 juli. – I grund och botten handlar det om att vi vill hindra spridning av signalkräftan, som är en invasiv främmande art. Samtidigt ger vi möjligheter att fiska den i vissa vatten där riskerna för spridning till flodkräftvatten bedöms som låga, säger Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV).
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-06-11Hotad mussla får hjälp av åtgärdsprogram Flodpärlmusslan kan bli upp till 250 år och har tidigare fiskats för pärlornas skull. Nu är den utrotningshotad. Ett åtgärdsprogram, nyligen beslutat av Havs- och vattenmyndigheten (HaV), ska säkerställa ett livskraftigt bestånd av musslan i Sverige.
-
NYHET · 2020-06-11Flodpärlmusslan – hotad åldring Den kan bli upp till 250 år. Den har tidigare fiskats för sina pärlor. Den är också en så kallad indikator- och paraplyart som visar på friska vattendrag där även andra arter trivs. Nu är flodpärlmusslan starkt hotad. Michael Diemer, utredare på HaV, har varit med och jobbat fram ett åtgärdsprogram som förhoppningsvis ska hjälpa den lilla mollusken att leva vidare.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-06-03Uppdaterade regler för laxfisket i norra Sverige 1 juni uppdaterades reglerna för det yrkesmässiga laxfisket i Bottenviken och direkt anknytande sötvattensområden. Förhandsanmälan av fångst, separat vittjning av fällor och positionsuppgifter ska minska risken att för mycket lax tas upp.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-06-03Undersökning visar: Låga halter av kemiska stridsmedel i fisk och skaldjur I haven utanför Sverige finns mängder av kemiska stridsmedel som dumpades efter andra världskriget. Analyser av fisk och skaldjur visar nu att halterna av stridsmedlen är låga. Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som har tagit initiativ till provtagningen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-06-02Överlag gott betyg till svenska badvatten Drygt 90 procent av de 438 svenska EU-baden har tillfredsställande, bra eller utmärkt badvattenkvalitet. Antalet bad med klassificeringen utmärkt har ökat något. Det visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2020”.
-
NYHET · 2020-06-01Full fart i LEVA – Lokalt engagemang för vatten Efter ett år med nätverkande har de 20 åtgärdssamordnarna inom LEVA knutit många viktiga kontakter och fått ett fint mottagande av lantbrukare och andra i sina lokala avrinningsområden. Under LEVA:s första år har de också hunnit genomföra ett antal åtgärder och fler är på gång.
-
NYHET · 2020-05-27Svensk samling för havet och minskad fattigdom i coronakrisens spår Havs- och vattenmyndigheten (HaV) samlar organisationer och myndigheter för havet och minskad fattigdom. I maj möttes de i Havsplattformen mot fattigdom. De såg hur samarbete kan minska fattigdomen och rädda havet – en brådskande uppgift som växer med pandemin och coronakrisen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-05-27Fiske av ål i havet stoppas under tre månader Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inför förbud för fiske efter ål i svenska havsområden. Förbudsperioden gäller från 1 november 2020 till 31 januari 2021. Myndigheten inför också åtgärder för att stärka fiskerikontrollen av ålfisket.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-05-22Skonsammare fiskemetoder ska gynna torsken i Skagerrak och Kattegatt Nu införs nya regler i Skagerrak och Kattegatt som innebär att mer selektiva fiskeredskap ska användas vid trålning efter kräfta och fisk. Det ska minska trycket på de hårt utsatta torskbestånden.
-
NYHET · 2020-05-20Övervakningsprogram ska ge bättre kunskap om fiskars hälsa Magra fiskar med sårskador. Sjuka laxar. Akuta företeelser som gör att vi behöver få bättre kunskaper om fiskars hälsotillstånd. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har nu startat ett mer långsiktigt övervakningsprogram inriktat mot vild fisk, kräftdjur och blötdjur.
-
NYHET · 2020-05-15Tufft läge för tumlarna i Östersjön På söndag 17 maj är det Östersjötumlarens dag. Läget för den lilla valen är tyvärr dåligt. Men vad gör Havs- och vattenmyndigheten (HaV) för att rädda den och vad kan fritidsbåtägare göra? Frågan går till Susanne Viker, utredare på HaV.
-
NYHET · 2020-05-12Gemensam strategi för Framtidens Fiske och Vattenbruk Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket har nyligen fått regeringens uppdrag att ta fram en gemensam strategi och sektorsspecifika handlingsplaner för yrkesfisket, vattenbruket, fritidsfisket och fisketurismen. Uppdraget förutsätter god samverkan såväl mellan myndigheterna som till fisket och vattenbrukets knutna intressentorganisationer.
-
NYHET · 2020-05-06Engagemang och lokal samverkan kan förbättra Sveriges vattenmiljö Kunskapen i de lokala vattenråden är oumbärlig när EU:s vattendirektiv ska bli verklighet i de olika avrinningsområdena. Det är en av slutsatserna från projektet Water Co-Governance.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-05-05Regler om producentansvar för fiskeredskap föreslås Den sista december 2024 kan ett producentansvar för tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast bli verklighet. Ett regelförslag, utarbetat av Havs- och vattenmyndigheten, ligger nu hos regeringen. Syftet med förslaget är att förebygga och minska risken att fiskeredskap som innehåller plast, inverkar negativt på miljön, särskilt vattenmiljön, och människors hälsa.
-
NYHET · 2020-05-05Satsning ska få bort förlorade fiskeredskap ur havet Gamla fiskeredskap, spökgarn, som blivit kvar i hav och sjöar kan fortsätta att fiska och snärja in fåglar, fiskar och andra marina djur år efter år. Nu satsar Havs- och vattenmyndigheten 3,6 miljoner kronor på att få upp förlorade fiskeredskap ur havet. Södra Östersjön, Öresund och Västkusten prioriteras.
-
NYHET · 2020-04-09Hallå där, Mia Olausson… Nu startar arbetet med att skapa den första svenska marint inriktade nationalparken i Östersjön – Nämdöskärgården. Efter en gemensam beredning ser Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten, Värmdö kommun och Skärgårdsstiftelsen att förutsättningarna för att bilda en nationalpark är goda.
-
NYHET · 2020-03-25Blekinges gäddbestånd får utökat skydd Nu har Havs- och vattenmyndigheten beslutat om nya fredningsområden för gäddorna i Blekinges skärgård. Åtgärderna är ett första steg i arbetet med att ge det minskande gäddbeståndet en chans att återhämta sig. Bestämmelserna gäller från 1 april 2020. Sviktande rekrytering av kustlekande gädda och ett ökande fisketryck från både fritidsfisket och yrkesfisket på gädda ligger bakom.
-
NYHET · 2020-02-26Ansök om tillstånd för fiske på signalkräfta utanför hanteringsområdet senast 6 mars Senast den 6 mars kan du ansöka om fortsatt fiske efter signalkräfta utanför hanteringsområdet. Din ansökan skickar du till länsstyrelsen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-02-24Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt Projekt som rör kalkning, fiskevård, lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) och skydd av hotade arter får i år dela på totalt 437 miljoner kronor. Det är Havs- och vattenmyndigheten som fördelar stödet till länsstyrelserna runt om i landet. I år sker en extra satsning på lokala vattenvårdsprojekt och fiskevård.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-02-19Statligt stöd för att trygga tillgången till dricksvatten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar 58 miljoner kronor till länsstyrelserna som i sin tur stöttar lokala miljöprojekt. Syftet är att säkra bättre vattenhushållning och ge bättre tillgång till dricksvatten. Torka och vattenbrist har ställt till med stora problem på många håll i landet på senare år. Gotland, Blekinge, Skåne och Kalmar län är regioner som har drabbats hårdast av torkan.
-
PRESSMEDDELANDE · 2020-02-03Åtgärdsprogram ska rädda hotad urtidsfisk Havsnejonögat har kallats ett urtidsdjur, ett levande fossil. Men människans påverkan på dess levnadsmiljö och brist på stora bytesfiskar (den lever som vuxen som parasit) har gjort att arten riskerar att försvinna helt från svenska vatten. Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om ett åtgärdsprogram för hotade arter med fokus på havsnejonögat. Länsstyrelserna koordinerar programmet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-12-19Fiskemöjligheter 2020 - kvoter för Västerhavet klara 2020 års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön fattades den 16-17 december i Bryssel. Kvoterna sattes i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, försiktighetsansatsen och fleråriga planer. Till exempel för havskräfta, kolja, gråsej, kummel och rödspätta i Skagerrak och Kattegatt. Selektiviteten förbättras därmed i Kattegatt utifrån den stränga beståndssituationen för torsken.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-12-17Förslag till Sveriges första havsplaner I dag lämnar Havs- och vattenmyndigheten förslag till havsplaner till regeringen. Det är första gången Sverige gör statliga havsplaner. När regeringen har beslutat havsplanerna kommer planerna att vägleda myndigheter, kommuner och domstolar om hur havet bäst kan användas på olika platser. Även företag får vägledning av planerna. Mer än 150 organisationer har deltagit i arbetet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-12-12Nya regler för fiske av signalkräfta HaV skärper reglerna för signalkräfta, ett krav enligt EU för att fortsatt kunna fiska arten i Sverige. Reglerna gäller fiske, transport och försäljning av signalkräfta inom ett nytt hanteringsområde. Reglerna justerar även allmänhetens fiske i Vättern från fem till tre helger. Dessutom införs ett minimimått på 10 cm vid fångst i hela landet. De nya reglerna gäller från den 1 januari 2020.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-29Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler HaV har beslutat om en ny tioårsperiod för överlåtbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket efter framförallt sill, skarpsill och makrill. I beslutet höjer myndigheten kvoterna för det kustnära fisket. Avsikten är att gynna småskalighet, öka tillgången på lokalt fångad fisk och förbättra förutsättningarna för nyetablering.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-16Statliga satsningar för ökad biologisk mångfald Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar 21 miljoner kronor till länsstyrelsernas arbete för att förbättra livsmiljöerna i sötvatten. Satsningen ska bidra till att stärka arbetet med att uppnå miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag genom att bland annat stärka skyddet av värdefull natur och genomföra restaurering.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-15Fortsatt förbud av torskfiske i östra Östersjön EU:s fiskeministrar beslutade sent igår kväll den 14 oktober om kvoter för fisket i Östersjön under 2020. Beslutet gäller torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Ministerrådets beslut innebär bl a ett fortsatt förbud mot riktat yrkesfiske av torsk i östra Östersjön. Även fritidsfiske av torsk i östra Östersjön förbjuds från och med 1 januari 2020 i torskens huvudsakliga utbredningsområde.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-14Ökade kontroller av räkfiske börjar idag till havs, land och luft HaV, startar idag utökade kontroller av räkfisket tillsammans med Kustbevakningen, både på land, till sjöss och från luften. Kontrollerna kommer att ske under resten av året längs hela västkusten. Särskilt fokus kommer att läggas på kontroll av fördelningen mellan kok- och råräka samt kontroll av vilka redskap som används.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-09Läckande vrak töms på miljöfarlig olja för att rädda Östersjön Läckande vrak töms på miljöfarlig olja utanför Öland som ett led i att rädda Östersjön.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-02Ny vägledning för prövning av små avloppsanläggningar Havs- och vattenmyndigheten publicerar nu en ny vägledning för ansökan och anmälan om små avloppsanläggningar. Ett av vägledningens syften är att ansökningsprocessen hos kommunerna ska bli mer likartad och gå smidigare, men även att avloppsanläggningarna ska nå sin fulla reningspotential och få en lång livstid. En ny metod för bestämning av grundvattennivå är en av nyheterna i vägledningen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-02Ny vägledning för prövning av små avloppsanläggningar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, publicerar nu en ny vägledning för ansökan och anmälan om små avloppsanläggningar. Ett av vägledningens syften är att avloppsanläggningarna ska nå sin fulla reningspotential och få en lång livstid men även att ansökningsprocessen ska bli mer likartade och gå smidigare både för kommuner och för fastighetsägare.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-10-01Den svenska vattenkraften ställer om för ett hållbart samhälle Nu överlämnar Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät ett gemensamt förslag till en nationell plan om att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. En nationell helhetssyn och hur samordning och vägledning inför omprövningarna ska gå till beskrivs.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-09-16Stora skillnader mellan rapportering och kontrollresultat för sillfisket i Östersjön En betydande del av fisket efter sill och skarpsill i Östersjön redovisar stora skillnader mellan rapportering och kontrollresultat vid landningar av fisket. I genomsnitt redovisar fiskarna 56 procent sill i fångsten medan kontrollerna visar 27 procent. Variationen är dock stor. Detta visar den sammanställning som HaV har gjort över kontroller genomförda under första kvartalet 2019.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-09-12Efter samråd – klart för start av årets siklöjefiske Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ett tak på 700 ton i årets siklöjefiske. Siklöjan fångas för sin rom och fisket förvaltas i samråd mellan HaV och fiskets organisationer i Norrbotten med utgångspunkt i biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-09-04Inbjudan: Internationell vetenskapskonferens om hållbara hav i Göteborg Den 9-12 september arrangeras ICES, internationella havsforskningsrådets, konferens ASC 2019 i Göteborg. På plats finns representanter för forskning, politik och civilsamhälle inom det marina området. Medverkar gör också landsbygdsminister Jennie Nilsson. Under konferensen diskuteras bland annat hur vi kan använda haven samtidigt som vi tar hand om och vårdar våra marina resurser.
-
NYHET · 2019-08-28HaV deltar i FN-förhandlingarna om globalt havsavtal Just nu pågår förhandlingar i FN om ett globalt havsavtal. Avtalet handlar om miljön på internationellt vatten, det vill säga 40 procent av jordens yta. HaV:s jurist Karin Wall deltar i förhandlingarna som teknisk expert till regeringen. I förra veckan deltog HaV även i ett så kallat Side-event om strategisk miljöbedömning.
-
NYHET · 2019-08-22Träffa HaV på World Water Week, 25-30 augusti Träffa Havs- och vattenmyndigheten, HaV, på Världsvattenveckan, den internationella konferensen World Water Week, som pågår till den 30 augusti i Stockholm. HaV är på plats tillsammans med över 3000 beslutsfattare och experter från 130 länder för att diskutera angelägna frågor kring vattenhantering. Under veckan kommer HaV att ha en rad möten med internationella samarbetsparters.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-08-16HaV föreslår nya regler för att hindra spridning av kräftpest HaV, skickar idag ut en remiss om kompletterande bestämmelser för att möjliggöra för fortsatt fiske av signalkräftan, men samtidigt för att minimera risken för att den introduceras och sprids. De nya reglerna föreslås gälla från den 1 januari 2020.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-08-15HaV tömmer ytterligare vrak på miljöfarlig olja Nu är det klart vilket vrak som står på tur i satsningen på rent hav. HaV tömmer vraket Lindesnäs på miljöfarlig olja utanför Nyköping med start den 25 augusti.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-08-14Kronprinsessan Victoria besöker Simrishamn för att se hur spökgarn hanteras i haven Kronprinsessan Victoria besöker HaV och Marint Centrum i Simrishamn torsdag den 22 augusti kl 10. Möjlighet finns för några journalister/fotografer att delta vid genomgången kl 10 samt fotografering på kajen kl 11.20 innan Kronprinsessans avfärd med Kustbevakningens båt. Det finns även möjlighet att se draggningsutrustning och träffa fiskare som jobbat med förlorade fiskeredskap.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-08-08Remiss om tillfälliga fisketillstånd för torskfiskare i Östersjön efter havskräfta med bottentrål HaV remitterar ett förslag som innebär att de fiskelicensinnehavare som endast har fisketillstånd för torskfångande redskap i Östersjön med trål, ges möjlighet att ansöka om att bedriva fiske efter havskräfta med bottentrål försedd med artsorterande rist i Västerhavet. Då EU-kommissionen beslutat att förbjuda fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön från och med den 24 juli 2019.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-07-23EU-kommissionen nödstoppar torskfisket i södra Östersjön För att minska hotet mot det östra torskbeståndet i Östersjön, har EU-kommissionen idag, 23 juli, beslutat förbjuda kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön under resten av 2019. Beslutet har tagits enligt artikel 12.1 i den EU-gemensamma fiskeripolitiken, och är en nödåtgärd för att skydda det östra torskbeståndet i Östersjön.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-07-09Ny studie för att undersöka spridning av dumpat krigsmateriel utanför Måseskär och Gotland Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra provfiske i dumpningsområdet med kemiska stridsmedel väster om Måseskär på västkusten och sydost om Gotland, under sommaren. Det är framförallt på havskräftor och pirål som rör sig på botten runt Måseskärsvraken, men även räka som ska undersökas. Vid tidigare provtagning var värdena så låga att de inte bedöms hälsofarliga.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-07-08Ytterligare bidrag för övervakning av havs- och vattenmiljön Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått ytterligare 40 miljoner kronor av regeringen för övervakning av sött och salt vatten. Därmed har HaV fått närmare 160 miljoner kronor. Höjningen kommer att användas till att förstärka pågående övervakning, utveckla och förbättra de metoder som används, samt att förstärka hanteringen av all den data som genereras.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-07-05Havs- och vattenmyndigheten fördelar ytterligare medel till arbete för minskad övergödning Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått 40 miljoner kronor från regeringen som ska användas till en förstärkning av LOVA, Lokala åtgärder för vatten. Övergödning är fortsatt prioriterat. Lokala åtgärder för bättre havsmiljö kan få stöd från LOVA-bidraget. Bidraget kan sökas hos länsstyrelsen och går framför allt till kommuner, föreningar och andra sammanslutningar.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-07-04Nya fiskeregler längs kusten från Västernorrland till norra Uppsala för att stärka kustnära bestånd HaV inför nya fiskeregler, från den 1 september, för kustnära bestånd från Västernorrland- till norra Uppsala läns kust. Reglerna syftar till att stärka bestånden av flera kustlevande fiskarter, framför allt öring, sik, gös och gädda. Begränsningen gäller nätfisket under tider och i områden då fisken är som mest känslig samt för storleks- och fångstbegränsningar för handredskap.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-07-03HaV ger statliga bidrag för att säkra tillgången till dricksvatten Uppdaterad version: Havs- och vattenmyndigheten, HaV, kommer att fördela från regeringen 45 miljoner kronor till alla länsstyrelser för att säkra tillgången till dricksvatten i torkdrabbade områden.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-06-28Havs- och vattenmyndigheten i Almedalen 2019 HaV är på plats under Almedalsveckan för att diskutera havs- och vattenförvaltning mot det hållbara samhället. Det blir spännande diskussioner kring vattenresurser, vattenbrist och vattenkraft, på havens nyttjande genom havsplanering och hur klimatförändringar hanteras liksom Östersjölaxens hälsa. Vi presenterar idéprojektet Tre skärgårdar och resonerar om haven och global fattigdomsbekämpning.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-06-13Internationell konferens om hållbar vattenkraft i Storforsen, Norrbotten En världsunik och flexibel fisktrappa invigs idag, som ett led i att miljöanpassa vattenkraften. Samtidigt träffas experter från Världsbanken, EU:s miljöbyrå och universitet på en internationell konferens som anordnas av Havs- och Vattenmyndigheten, HaV och Länsstyrelsen i Norrbottens län i Storforsen, Vidsel den 12-14 juni. Ytterligare vattenkraftverk med miljöanpassningar besöks.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-06-12INBJUDAN till invigning av världsunik uppfinning och internationellt stormöte 13 juni i Storforsen, Norrbotten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tillsammans med Länsstyrelsen i Norrbottens län och experter från Världsbanken, EU:s miljöbyrå samt internationella universitet kommer att titta på en helt ny fisktrappa och diskutera miljöanpassning av vattenkraftverk i Storforsen, Vidsel i samband med en internationell konferens den 12-14 juni.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-06-05Ny webbplats ger koll på Sveriges vattenmiljö För första gången kan du få en samlad presentation av miljösituationen i landets sjöar, vattendrag och hav. På webbplatsen sverigesvattenmiljö.se kan du jämföra miljötillståndet i olika vatten och direkt se på kartan vilka trender som går upp eller ner.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-06-04Årets vattenpris Sjöstjärnan till Lennart Henrikson: ”Jag är stolt, glad och tacksam!” 2019 års vinnare av det nationella vattenmiljöpriset Sjöstjärnan är biologen och vattenentusiasten Lennart Henrikson. Idag tog han emot priset av klimat- och miljöminister Isabella Lövin på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Sjöstjärnan är det i särklass största vattenpriset, jag är tacksam och mycket överraskad, säger en glad Lennart Henrikson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-06-04Samarbete igång mot övergödning genom satsningen LEVA – Lokalt engagemang för vatten Regeringen genomför en stor satsning på rent hav och nu är åtgärdssamordnarna igång i de 20 pilotområdena. Detta är en unik satsning för fler åtgärder mot övergödning, från Umeå i norr till Lund i söder. Satsningen har fått namnet LEVA – Lokalt engagemang för vatten och invigs den 4 juni på Havs- och vattenmyndighetens årliga konferens för vattenfrågor.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-29Fortsatt tre månaders fiskestopp för att skydda den hotade ålen Hav inför ett stopp för kustfiske för ål, 1 november-31 januari, samma period som förra året, som ett led i att fortsätta skydda den akut hotade ålen. Fiskestoppet omfattar yrkesfiske och fritidsfiske i kust och hav inom EU, inklusive Östersjön. Förbudet införs då den vuxna ålen passerar Öresund på sin lekvandring på väg ut ur Östersjön, då möjligheten för reproduktion ökar.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-21HaV ger bidrag till organisationer för att stärka laxen med lokala aktiviteter HaV har fördelat nästan 600 000 kr i bidrag till organisationer som under Laxens år kommer att informera och väcka intresse om laxälvar och laxbestånd. Syftet är att bevara och restaurera för att laxfiske ska kunna ske på ett hållbart sätt, genom samarbete lokalt, nationellt och internationellt.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-20Grönt ljus för dopp inför badsäsongen De allra flesta EU-baden i Sverige har en utmärkt vattenkvalitet enligt en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten. Inför badsäsongen klassificeras badvattenkvaliteten som utmärkt, bra eller tillfredsställande för 410 av Sveriges 436 EU-bad, vilket motsvarar 94 procent. Det är en ökning med två procent jämfört med tidigare år.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-17Havs- och vattenmyndigheten ger bidrag till att skrota miljöfarliga båtar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ytterligare två miljoner kronor i bidrag till att skrota miljöfarliga båtar, för att skydda våra vatten. Under två år har HaV satsat sammanlagt 5,2 miljoner kronor på en båtskrotningskampanj, för att båtägare ska skrota sina gamla miljöfarliga båtar, istället för att överge dem.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-15Ändrade laxfiske bestämmelser i Ljungan och Ume-/Vindelälven för skydd av beståndet Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ändrade bestämmelser för fiske efter lax i Ume-Vindelävlen och Ljungan, från den 20 maj 2019. De nya bestämmelserna innebär stopp för fångst av lax i Ljungan och att det inte är tillåtet att fånga laxar som är 65 cm eller större i Ume- Vindelälven. I båda fallen är syftet att öka skyddet för laxbeståndet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-10HaV föreslår nya regler för stärkt skydd för kustnära fiskbestånd från Västernorrland till Uppsala Havs- och vattenmyndigheten, HaV, går idag ut med en remiss angående ändrade fiskeregler för Västernorrlands- till norra Uppsala läns kust. Förslaget syftar till att stärka bestånden av framför allt öring, sik, gös och gädda. Genom att begränsa nätfisket under tider och i områden när fisken är mest känslig, dels genom storleks och fångstbegränsningar för handredskap.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-05-07Samråd om förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät har i uppdrag från regeringen att ta fram ett förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft. Planen ska säkerställa ett systematiskt arbetssätt där all vattenkraft omprövas under en period på 20 år. Planen visar att det är möjligt att balansera vattenkraftens nytta i elsystemet med minskad påverkan på vattenmiljön.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-04-25HaV föreslår fortsatt fiskestopp för att skydda den hotade ålen EU:s fiskeministrar har beslutat om ett fortsatt tre månaders fiskestopp av europeisk ål för 2019. I år utvidgas det internationella fiskestoppet till att också omfatta glasål, vilket är ål som är mindre än 12 centimeter, fritidsfiske samt ålfisket i Medelhavet. HaV:s förslag till tre månaders fiskeförbud i svenska vatten går nu ut på remiss.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-04-23HaV inför nya regler för laxfiske HaV inför nya regler, 1 maj, för att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids. Det gäller kvoter, redskapsanvändning och rapportering. Beslutet innebär ändrade bestämmelser för framförallt yrkesfiske och rapportering.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-04-17Havs- och vattenmyndigheten är bekymrad över situationen i Östersjön HaV, delar uppfattningen att Östersjön och torsken i östra beståndet är hårt utsatta och mår dåligt på flera sätt. Att utreda orsaker och att bedöma vilka åtgärder som behövs tar lång tid, och många nationella och internationella aktörer är involverade i dessa beslut. Östersjön blir allt varmare, mindre syrerik, surare och salthalten sjunker. Ekosystemet kommer sakta att förändras.
-
NYHET · 2019-04-16Samarbete mellan EU-kandidaten Kosovo och svenska myndigheter om vattenmiljö Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket inleder ett samarbete med Kosovo för att bygga upp kapacitet kring miljöinformation, vattenförvaltning samt för att förbereda landet inför förhandlingar om EU-anslutning.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-04-11HaV bidrar till nationell plattform för nya livsmedel HaV har beviljat GU sex miljoner kronor för att utveckla en nationell plattform för hållbar ekonomi, innovation och näringslivsutveckling. Projektet kommer att innehålla marin infrastruktur, testbäddar och demonstrationsmiljöer, för att utveckla nya livsmedel genom odling av fisk, skaldjur, alger, energi och teknik. GU, Chalmers, KTH, IVL, RISE och Lysekils kommun ligger bakom projektet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-04-05Ny HaV-rapport: Fritidsfiskare får olika napp Idag presenteras en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som visar på regionala skillnader och ger en samlad bild av svenskt fritidsfiske, baserat på statistik från 2013-2017. Fisket skiljer sig ganska mycket åt i olika delar av landet vad gäller till exempel redskap och antalet utövare samt vad det är man fiskar.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-04-01Lokala satsningar viktiga för helheten - Åtgärder från havs- och vattenmiljöanslaget 2018 Havs- och vattenmyndigheten (HaV) gör årligen en återrapportering till regeringen om hur havs- och vattenmiljöanslaget har använts. Under 2018 fördelade HaV knappt 790 miljoner kronor till insatser för att förbättra och skydda havs- och vattenmiljön, exempelvis om kalkning, restaureringar av vattendrag, lokala vattenvårdsprojekt samt till åtgärder inom regeringens satsning på ”rent hav”.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-03-25Dags att nominera – vem blir 2019 års Sjöstjärna? Sjöstjärnan är ett nationellt vattenmiljöpris som uppmärksammar lokala vattenvårdsprojekt. Nu öppnar nomineringen för 2019 års tävling – passa på att nominera spännande projekt innan den 26 april.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-03-20Flera orsaker bakom laxens ohälsa Rapporten ”Fortsatta undersökningar av laxsjuklighet under 2018” presenteras den 21 mars på projekt ”Laxförvaltning för framtidens” laxkonferensen i Luleå och dockar an till en tidigare utredning från 2015 om laxens hälsosituation. Innehållet är framtaget av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med andra experter, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-03-15HaV värnar om laxbeståndet genom nya förslag för kvotfördelning, redskapsanvändning och rapportering Havs- och vattenmyndigheten (HaV) vill öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids. I en remiss föreslår HaV ändrade bestämmelser för laxfiske och rapportering som möjliggör en väl fungerande fiskerikontroll.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-03-14HaV:s förslag till havsplaner på granskning i tre månader: ”Möjlighet för alla att kommentera” I december ska Havs- och vattenmyndigheten, HaV, överlämna slutliga förslag till tre nationella havsplaner till regeringen. Nu får alla som vill möjlighet att komma med synpunkter på HaV:s förslag. - Tidigare har vi haft både en avstämning och ett samråd. Vi välkomnar alla kommentarer och skickar sedan dem och våra slutliga förslag till havsplaner till regeringen, säger Thomas Johansson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-03-12HaV-satsning: Fyra miljöfarliga vrak undersökta – olja och spökgarn bärgad Fyra av de 30 mest miljöfarliga vraken i svenska vatten har under 2017 och 2018 undersökts av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. För tre av dessa har HaV även utfört bärgningsoperationer. - Vi är mycket nöjda med att ha kunnat göra flera säkra och lyckade vrakprojekt. Under 2019 fortsätter vi att undersöka fler vrak samt att tömma dem på olja och rensa dem från spökgarn, säger Fredrik Lindgren.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-02-13Över 400 miljoner till länsstyrelserna: Satsning på lokalt vattenvårdsarbete för minskad övergödning Länsstyrelserna får i år en ökning av medel till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA-projekt), totalt får de 160 miljoner kronor. Dessutom delar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut totalt 21 miljoner kronor extra för att minska övergödning i kustvatten. - Nu gör vi en större satsning på lokala vattenvårdsåtgärder. Målet att kunna öka åtgärdstakten för lokalt vattenmiljöarbete, säger Mats Svensson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-02-07Flera viktiga beslut för Arktis: ”Vi är väldigt nöjda med ländernas åtaganden” Under PAME-mötet i Malmö sa länderna ja till att gå vidare i ett projekt för att minska nedskräpningen av Arktis havsmiljö. - Sverige är ett av de länder som för två år sedan tog initiativ att arbeta med marint skräp. Nu kan vi gå vidare och ta fram en handlingsplan. Nytt är också att USA, Kanada, Danmark och Finland går med i projektet, säger Jessica Nilsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2019-02-06Hjälp till att namnge ny storsatsning mot övergödning i sjöar och hav! 20 projekt i Sverige får totalt nästan 37 miljoner kronor i bidrag för att under tre år utveckla nya arbetsformer i vattenvården. Det övergripande målet är att skapa ett nytt långsiktigt arbetssätt med övergödning och fler åtgärder mot övergödning i sjöar och hav.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-02-01Marint expertmöte i Malmö: Klimatförändringar och skräp utmaningar för havsmiljön i Arktis Under fyra dagar, 4-7 februari, träffas marina experter från 15 länder i Malmö för att diskutera havsmiljön i Arktis. Några frågor som tas upp är marint skräp, klimat och sjöfart. - Det är viktigt att vi jobbar internationellt och inkluderar relevanta samarbetspartners då varken havet, skräp eller organismer känner nationella gränser, säger Jessica Nilsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2019-01-30Kronprinsessan besökte HaV: "Väldigt insatt och intresserad av våra frågor" Kronprinsessan Victoria besökte i dag Havs- och vattenmyndigheten, HaV. På programmet stod information om havsplanering, insatser för att rädda Östersjön, miljövänlig vattenkraft och fiskerikontroll i marina skyddade områden. – Kronprinsessan är väldigt insatt och intresserad. Hennes intresse gör att allmänheten får upp ögonen för de utmaningar som finns i vår havsmiljö, säger Jakob Granit.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-01-24Fokus på havs- och vattenmiljöfrågor när Kronprinsessan besöker Göteborg Den 30 januari besöker Kronprinsessan Victoria Göteborgs universitet och Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. I fokus för Kronprinsessans besök står flera viktiga miljöfrågor, bland annat marin nedskräpning, mikroplaster, Östersjöns status, nya miljökrav för vattenkraften och fiskerikontroll i skyddade områden.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-01-24Ny rapport från HaV: Så mår fisk- och skaldjursarter i svenska vatten Rapporten ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2018” ger en samlad översikt av hur våra kommersiellt viktigaste fiskar och skaldjur mår i havet och de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren. Innehållet är framtaget av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2019-01-21Ny rapport visar vilka främmande arter som kan påverka den biologiska mångfalden i Sverige ArtDatabanken har, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket, gjort en riskklassificering av drygt tusen främmande arter av växter, svampar och djur. Resultatet visar att hälften av dessa kan ge negativ påverkan på svensk natur, både på kort och på lång sikt. - Det är en vetenskaplig bedömning av vilken påverkan dessa kan på biologisk mångfald, säger Susanne Eriksson.
-
PRESSMEDDELANDE · 2019-01-11Nu öppnar den nya e-tjänsten för anmälan till miljöprövning av vattenkraften Från den 1 januari 2019 ska alla vattenkraftsverksamheter miljöprövas för att få moderna miljövillkor. För alla vattenkraftsägare öppnar Länsstyrelsen 14 januari en e-tjänst för anmälan. Då får man möjlighet att ansöka om ersättning från Vattenkraftens miljöfond och verksamheten kan fortsätta tills prövningen. Anmälan görs på Länsstyrelsens webbplats mellan den 14 januari och 1 juli 2019.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-21Tre myndigheter får gemensamt uppdrag: "Nationell plan för vattenkraften viktig för att skapa balans mellan miljö och energi" Regeringen har beslutat om kompletterande bestämmelser till propositionen om vattenmiljö och vattenkraft. Den nya lagstiftningen träder i kraft den 1 januari 2019 och berör uppemot 4 000 verksamheter. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får nu regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till nationellt vägledande plan för miljöprövning av vattenkraften.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-20Satsning på 20 pilotområden för lokalt åtgärdsarbete mot övergödning 20 projekt i Sverige får totalt 37 miljoner kronor i bidrag för att under tre år utveckla nya arbetsformer i vattenvården. - Det här är en bred satsning som vi gör tillsammans med flera aktörer. Tack vare den kan myndigheter, intresseorganisationer och lokala aktörer bygga upp ett gemensamt och långsiktigt arbetssätt mot övergödning, säger Mats Svensson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-192019 års fiskekvoter klara: Ökning för havskräfta, minskning för torsk och nya regler för ålfiske EU:s fiskeministrar är nu överens om 2019 års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. För flera viktiga bestånd sattes kvoterna i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, exempelvis för havskräfta, kolja, gråsej och rödspätta i Skagerrak och Kattegatt. Beslutet innebär även nya regler för ålfiske och att de även omfattar glasål samt fiske i Medelhavet och fritidsfiske.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-19Bättre spårbarhet av fisk från hav till tallrik 2019 Mycket händer med fisken på vägen mellan havet och din tallrik och leverantörskedjan kan vara komplicerad. Från 1 januari 2019 skärps bestämmelserna och innebär att alla inblandade aktörer ska börja använda Havs- och vattenmyndighetens, HaV, spårbarhetssystem. Fångsterna kan kontrolleras bättre och konsumenten kan känna sig trygg med informationen om var, när och hur fisket eller odlingen skett.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-12-18Satsning på rent hav: Elva projekt för bättre vattenmiljö får dela på 21 miljoner kronor Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut totalt 21 miljoner kronor i bidrag till elva projekt för att minska övergödningen. Pengarna går till projekt för att öka kunskapen om internbelastning av fosfor i sjöar och kustvatten samt om återföring av näringsämnen. Satsningen pågår i tre år och ingår i regeringens satsning Rent hav.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-30FN-konvention slår fast att nio områden i Östersjön har särskilda naturvärden Nio områden i Östersjön pekas ut som särskilt viktiga av FN-konventionen för biologisk mångfald, The Convention on Biological Diversity (CBD) vid partsmötet i Sharm el Sheikh i Egypten. Det rör sig bland annat om Norra Bottenviken, Kvarken, Fladen, Stora och Lilla Middelgrund, Ålandshav, Ålands skärgård och Finska skärgårdshavet.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-29Laxens år 2019 invigd – Syftet med Laxens år är att vi genom samarbete internationellt, nationellt och lokalt kan bidra till att samla, dela och utveckla kunskap mellan oss. Vi hoppas att satsningen ska öka medvetenheten och öka intresset för bevarande av laxbestånden, säger Jakob Granit, generaldirektör på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-29HaV:s analys av havsmiljön klar: ”Våra havsmiljöer mår generellt inte bra men vi ser vissa ljusglimtar” Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med sin bedömning av hur den svenska havsmiljön mår. Den bygger på miljödata från åren 2011-2016 om bland annat övergödning, farliga ämnen, fisk och skaldjur och marint skräp. - Våra havsmiljöer mår generellt inte så bra och tillståndet för några marina arter är kritiskt, men vi ser vissa ljusglimtar, säger Mia Dahlström, enhetschef på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-26Välkommen till invigning av Laxens år 2019 På torsdag den 29 nov, kl. 16:00, invigs Laxens år 2019 på Hotell Scandic Crown i Göteborg. International Year of the Salmon 2019 är ett internationellt initiativ för att informera om och öka intresset för alla de åtgärder och den forskning som genomförs och behövs för att bevara laxbestånden. Ett samarbete internationellt, nationellt och lokalt som utvecklar kunskap och medvetenheten kring laxen
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-11-23HaV satsar ytterligare 1,2 miljoner kronor på skrotning av miljöfarliga fritidsbåtar Satsningen på bidrag för att skrota gamla, miljöfarliga fritidsbåtar blev en succé. 265 båtar återvanns under september och oktober, vilket är mer än dubbelt så många som totalt i fjol. - Det här visar att båtägare vill skrota sina fritidsbåtar på ett miljövänligt sätt. Vi har nu beslutat att satsa ytterligare 1,2 miljoner kronor i år, säger Lisa Bredahl Nerdal, Havs- och vattenmyndigheten.
-
NYHET · 2018-11-07Inget nytt marint skyddat område i Antarktis: ”Besvikelse över att förslagen stoppades” Ett fåtal länder sa nej till förslagen att inrätta fler marina skyddade områden i Antarktis på CCAMLR:s årsmöte i Australien. - Det är en stor besvikelse. Förslagen till marina skyddade områden i Weddellhavet och östra Antarktis var vetenskapligt väl underbyggda och hade varit viktiga delar i att etablera ett representativt nätverk av skyddade områden i Antarktis, säger Pia Norling på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-26HaV tömmer två miljöfarliga vrak i Skåne: ”Ett oljeläckage skulle nå Kåseberga” I vintras genomförde Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den första tömningen av olja från miljöfarliga vrak i svenska vatten. Nu är det klart vilka vrak som står på tur i satsningen. - Vi ska sanera vraken Hoheneichen och Sandön utanför Skånes kust. Ett utsläpp av olja från dessa skulle hamna i närheten av Kåseberga och Ale stenar, för att sedan röra sig mot Ystad, säger Fredrik Lindgren på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-25HaV gör dykundersökningar av vraket Skytteren med stöd av Försvarsmakten Fartyget Skytteren förliste 1 april 1942 utanför Måseskär på västkusten i ett försök att föra ut krigsmaterial till de allierade. Vraket klassas som akut miljöfarligt av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Sjöfartsverket. I november gör HaV dykundersökningar av vraket Skytteren med stöd av Försvarsmakten.
-
NYHET · 2018-10-22Östersjöländerna träffas i Köpenhamn: Forskning, innovationer och politik i fokus Den 6 november samlas forskare och beslutsfattare från Östersjöländerna till en konferens i Köpenhamn om läget i Östersjön. Konferensen arrangeras av Östersjöprogrammet BONUS tillsammans med HELCOM (Helsingforskonventionen). Temat är hur forskning och innovationer kan samverka med politiken för att skapa en hållbar utveckling.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-19HaV:s försök med drönare igång: ”Ger oss nya möjligheter upptäcka olagligt ålfiske” Havs- och vattenmyndigheten, HaV har i år fått tillstånd att använda kameraförsedd drönare för att bättre kunna övervaka svenskt ålfiske. Tillståndet gäller Skånes drygt 64 mil långa kuststräcka. - Vi började använda oss av drönare i september och ser redan att det ger nya möjligheter i vår fiskerikontroll. Inte minst för att vi snabbt kan söka av stora vattenområden, säger Martin Bjerner.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-15Östersjöns fiskekvoter för 2019 klara: Helhetsgrepp om felrapportering av lax Vid mötet i ministerrådet beslutade EU:s fiskeministrar om kvoter för fisket i Östersjön. De arter som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär minskade kvoter för fyra bestånd, bland annat östra beståndet av torsk. Däremot ökas kvoten för västra beståndet av torsk. Det blir stora sänkningar av det västra och det centrala östersjöbeståndet av sill/strömming.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-08Olagligt ålfiske fortsätter – stor ökning av HaV:s beslag av ryssjor Det olagliga fisket efter den utrotningshotade ålen fortsätter. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslagtagit 202 redskap jämfört med totalt 163 i fjol. 226 ålar har kunnat släppas fria i samband med beslagen. - Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden, säger Martin Bjerner på HaV.
-
NYHET · 2018-10-01Ny Helcom-rapport om Östersjöns tillstånd I drygt tre år har Östersjöländerna som ingår i den regionala miljökonventionen Helcom arbetat med att bedöma Östersjöns miljöstatus. Ländernas gemensamma bedömning finns nu samlad i slutrapporten ”State of the Baltic Sea”. - Rapporten beskriver statusen för arter och livsmiljöer samt nivån av mänsklig påverkan på Östersjön, säger Agnes Ytreberg, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-10-01HaV-undersökning visar: "Stort engagemang för havsfrågor i lokala projekt" I våras delade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut 2,5 miljoner kronor till tio projekt inom marin pedagogik. Pengarna ingick i en särskild satsning från regeringen för att öka människors medvetenhet om våra hav. Nu föreslår HaV att regeringen följer upp 2018 års initiativ och tillskjuter extra medel till stöd för lokala aktörer även för kommande tre år.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-09-05HaV ger två miljoner kronor till skrotning av fritidsbåtar för att skydda våra vatten I Sverige finns i dag ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar. Bara en bråkdel av dessa skrotas och återvinns. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, avsätter därför två miljoner kronor för att få fler båtägare att vilja skrota sina gamla båtar i höst. - Vi hoppas att fler båtägare blir medvetna om miljöproblemen och att fler gamla båtar skrotas, säger Lisa Bredahl Nerdal på HaV.
-
NYHET · 2018-08-27Träffa HaV på World Water Week, 26-31 augusti Träffa oss på Världsvattenveckan, den internationella konferensen World Water Week, som pågår till den 31 augusti i Stockholm. HaV är på plats tillsammans med beslutsfattare och experter från hela världen för att diskutera angelägna frågor kring vattenhantering. Under veckan kommer HaV att ha en rad möten med internationella samarbetsparters.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-08-02Havs- och vattenmyndigheten: Flera rapporter om fynd av klängmaneter på västkusten Senaste veckorna har allmänheten rapporterat in flera fynd av Gonionemus vertens, ett nässeldjur som är släkting till vanliga maneter. - Arten har tidigare förekommit sporadiskt i svenska vatten, det är först i sommar som den verkar finnas i riklig mängd. Det är därför viktigt att vi får allmänhetens hjälp för att förstå spridningen, säger Erland Lettevall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-07-11Ny studie visar: Spår av kemiska stridsmedel även i nordhavsräka vid Måseskärsvraken Halter av det giftiga ämnet diphenylchlorarsine (Clark I och Clark II) har tidigare hittats i plattfisk och havskräfta vid Måseskärsvraken. Nu visar även prover av nordhavsräka spår av det kemiska stridsmedlet. - Det rör sig om väldigt låga halter som inte bedöms farliga för konsumtion. Men det är ämnen som inte ska finnas i havsmiljön, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-28Sol, vind och HaV i Almedalen Under Almedalsveckan samtalar HaV om havs- och vattenmiljö samt blå ekonomi ur olika perspektiv. Det blir spännande diskussioner med intressanta paneldeltagare. Under veckan lyfter vi bland annat nationell samverkan inom marint områdesskydd, fiskereglering, övergödning och digitalisering. Fokus ligger även på havsplanering, miljögifter samt havet kopplat till fattigdomsbekämpning.
-
NYHET · 2018-06-18EU har beslutat om ny flerårig plan för bottenlevande fiskbestånd i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt Europaparlamentet (EP) och EU:s ministerråd har antagit en ny flerårig plan för bottenlevande fiskbestånd (demersala), i Nordsjön och det fiske som nyttjar dessa bestånd. Bestånd som omfattas av planen är, bland annat, torsk, nordhavsräka, kräfta, kolja, gråsej, tunga och rödspätta i Nordsjön och Skagerrak.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-15Ny satsning på lokalt arbete mot övergödning – minst nio miljoner kronor avsätts i år I år påbörjar regeringen en utökad och flerårig satsning på rent hav. I den ingår att länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer kan söka medel hos Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för lokala åtgärder mot övergödning. Den omfattar minst nio miljoner kronor för 2018 och är ett samarbete mellan HaV, Jordbruksverket, vattenmyndigheterna, länsstyrelserna och Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-14HaV-satsning visar: Rening av läkemedel i avloppsvatten är möjlig och behöver inte vara dyr Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns och det behöver inte kosta mer än cirka en krona per kubikmeter vatten. Det slår Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fast i en ny rapport. - Olika lösningar har testats i olika skala. I huvudsak är det ozonering eller aktivt kol som har utvärderas samt olika kombinationslösningar., säger Margareta Lundin Unger.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-12Möte i Malmö med Sveriges grannländer om förslag till havsplaner Under våren har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och länsstyrelserna samlat till flera möten runt om i landet för att diskutera förslagen till statliga havsplaner. Den 19 juni blir det internationellt samrådsmöte i Malmö. - Sverige har stort intresse av samordning mellan länder eftersom vi har många grannar med angränsande havsområden, nio stycken plus Åland, säger Thomas Johansson på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-06-11Tio projekt om marin pedagogik får dela på 2,5 miljoner kronor I april utlyste Havs- och vattenmyndigheten 2,5 miljoner kronor för aktiviteter eller produktion av material inom marin pedagogik. - Vi har fått 31 ansökningar från förskolor, skolor, Naturrum, kunskapscenter och föreningar. Det är fantastiskt att få ta del av alla engagerade idéer om hur barn och ungdomar ska få möjlighet att upptäcka och förstå hur viktiga haven är, säger Monica Forsell.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-31HaV föreslår nytt arbetssätt för att nå bevarandemål i marina skyddade områden till 2020 Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fick i höstas uppdrag av regeringen att utreda vilka åtgärder, med betoning på fiske, som behövs i marina skyddade områden för att nå de uppsatta bevarandemålen till 2020. I uppdraget ingick även att utreda vilka effekter bottentrålning har på livsmiljöer och de arter som lever där, främst inom marina skyddade områden och innanför trålgränsen.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-23HaV inför förbud för ålfiske november till januari Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför förbud för fiske efter ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. - Vi beslutar i enlighet med vårt förslag som varit på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-22Ny klassning för badvattenkvaliteten vid Pite havsbad Pite havsbad i Norrbotten är ett av Sveriges 441 svenska EU-bad. Inför årets badsäsong har badet klassificerats som ”dålig kvalitet”. Piteå kommun vill nu att klassificeringen ändras till ”tillfredsställande kvalitet”. - Vi bedömer att provresultaten ligger inom osäkerhetsgränsen. Resultat från tidigare mätningar stärker bilden av att deras klassificering är rimlig, säger Björn Sjöberg på HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-168-fjordar vinner vattenpriset Sjöstjärnan: "Vi är fantastiskt glada och stolta" Årets vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan blir projektet ”8-fjordar” i Bohuslän. Niclas Åberg, projektledare, Sara Ejvegård, miljöinformatör och Bo Pettersson, kommunalråd i Stenungsunds kommun, fick i dag ta emot priset från miljöminister Karolina Skog på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Vi är fantastiskt glada och riktigt stolta över det här, säger projektledare Niclas Åberg.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-16Ny rapport visar: Satsning på selektiva fiskeredskap ger mer hållbart fiske Under fyra år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delat ut 38 miljoner kronor till projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt fiske. Projekten har utförts i samarbete mellan yrkesfisket och Sveriges lantbruksuniversitet. Satsningen presenteras i dag på Havs- och vattenforum. - Fisket har haft många goda idéer kring hur de ska kunna fiska mer selektivt, säger Hans Nilsson på SLU.
-
NYHET · 2018-05-15National report shows increase of "excellent" EU bathing waters in Sweden More than 90 percent of the EU bathing waters in Sweden met at least sufficient water quality standards in 2017. There has also been an increase in bathing waters classified as excellent. “We are very happy to see that actions, taken by local municipalities, are leading to higher quality of bathing waters in Sweden”, says Ylva Engwall at Swedish Agency for Marine and Water Management, SwAM.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-15Inför årets badsäsong: Allt fler svenska EU-bad har utmärkt vattenkvalitet 92 procent av de 441 svenska EU-baden har god vattenkvalitet. Endast ett svenskt EU-bad har klassificerats med dålig vattenkvalitet inför årets badsäsong. - Allt fler svenska EU-bad har fått klassificeringen ”utmärkt” kvalitet på badvattnet. Det är väldigt positivt och vi ser också att kommunerna arbetar aktivt med den här frågan, säger Ylva Engwall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
PRESSMEDDELANDE · 2018-05-09HaV föreslår lagändringar för fritidsfiske: ”Ökar möjligheten till bra förvaltning” Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lägger nu, på uppdrag av regeringen, fram förslag på hur lagstiftningen för fritidsfiske kan ändras. HaV föreslår att det ska vara möjligt att införa anmälnings- och rapporteringsskyldighet för visst fritidsfiske. Förslaget innebär också att fritidsfiskare i havet och de fem stora sjöarna i första hand får använda handredskap som flugfiske- eller metspö.
-
NYHET · 2018-04-17HaV utlyser 2,5 miljoner kronor till marin pedagogik Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått regeringens uppdrag att undersöka och stödja lokalt arbete med marin pedagogik. Som en del i detta utlyser HaV nu totalt 2,5 miljoner för utveckling av lokala aktiviteter. - Vi vänder oss till offentliga eller ideella aktörer som jobbar med barn och ungdomar för att öka intresset och förståelsen för haven och hur vi påverkar dem, säger Monica Forsell.
-
NYHET · 2018-04-13HaV fick gehör i Mark- och miljööverdomstolen – krav på övre gräns för föroreningshalter i massor som dumpas i havet Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, MÖD, har nu meddelat dom i målet rörande dumpning av förorenat sediment i projekt Malmporten i Luleå. Domen i MÖD innebär att den tidigare dispensen från förbudet mot dumpning ändras. En mindre mängd förorenat sediment får dumpas i djuphålan i Luleå skärgård och de föroreningshalter som tillåts har begränsats väsentligt.
-
NYHET · 2018-02-12HaV:s generaldirektör Jakob Granit i intervju: "Vi vet att de här vraken utgör en stor miljörisk " Den första saneringen av miljöfarliga vrak i svenska vatten är nu avslutad. Totalt kunde 730 liter olja pumpas upp från vraket Thetis utanför Smögen i Sotenäs kommun. Se intervjun med Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit där han berättar om satsningen för att sanera miljöfarliga vrak i Sveriges vatten.
-
NYHET · 2018-02-02HaV föreslår förebyggande arbete för att motverka vattenbrist Stora delar av Sverige fick under åren 2016 och 2017 mindre nederbörd än normalt, vilket resulterade i låga vattennivåer i både grund- och ytvattenmagasin. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på uppdrag av regeringen utrett om det behövs nya föreskrifter för att reglera vattenuttag. HaV:s slutsats är att det i dag inte finns förutsättningar för att införa några sådana regler.
-
NYHET · 2018-01-31Fyra nya rapporter om Östersjön: "Viktig forskning för att bättre bedöma hur havsmiljön mår" Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har tillsammans med Naturvårdsverket tagit fram fyra rapporter om indikatorer som kan användas i arbetet med att bedöma hur Östersjön mår. De ingår i forskningssatsningen ”God miljöstatus i Sveriges marina vatten” . - Forskare har bland annat undersökt kustfisk som kan ge indikation av tillstånd längs svenska Östersjökusten, säger säger Norbert Häubner på HaV.
-
NYHET · 2018-01-08HaV:s generaldirektör: Hållbarhet och utveckling viktiga utmaningar kommande åren Kopplingen mellan hållbarhet och utveckling är en av utmaningarna i Havs- och vattenmyndighetens strategi för de kommande tre åren. – Det handlar om att bevara grundläggande ekosystem och att minska övergödning, miljögifter, nedskräpning och andra hot mot Sveriges sjöar, kuster och hav, säger generaldirektör Jakob Granit.
-
NYHET · 2017-12-22Nya föreskrifter för kartläggning och analys av ytvattenförekomster Vattenförvaltningen är ett viktigt verktyg för att säkerställa god vattenkvalitet och god tillgång till vatten. Den 19 december 2017 uppdaterade Havs- och vattenmyndigheten de föreskrifter som reglerar kartläggning och analys av ytvattenförekomster.
-
NYHET · 2017-12-08EU och Norge överens om fiskekvoter för 2018 Förhandlingarna mellan Norge och EU om fiske i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt för 2018 är nu klara. - Överenskommelsen innebär bland annat att 2018 års kvoter för sill, torsk, kolja, sej och vitling ökar jämfört med 2017, medan kvoterna för bland annat rödspätta minskar nästa år, säger Bart Adriaenssen, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2017-12-01Världens största marina skyddade område inrättas Idag etableras det största marina skyddade området i världen. Reservatet inrättas på internationellt vatten, i Rosshavet Antarktis, av Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources.
-
NYHET · 2017-10-18HaV bemöter LRF-artiklar om små avloppsanläggningar I LRF:s artiklar ”Jakten på enskilda avlopp onödig” (2017-10-11) och ”HaV ville inte publicera rapporten” (2017-10-13) finns flera felaktiga påståenden som Havs- och vattenmyndigheten, HaV vill bemöta. I artiklarna påstås att HaV bedriver en ”kampanj” mot små avlopp. Så är inte fallet. HaV tar fram vägledning till kommunerna i deras arbete med tillsyn av små avloppsanläggningar.
-
NYHET · 2017-10-17HaV värd för EU-projektet Water Co-Governance i Varberg I dag, 18 oktober, samlas deltagare i projektet Water Co-Governance till Varberg för ett tre dagars möte. Water Co-Governance är ett interregionalt EU-projekt med syfte att stärka arbetet och förbättra samarbetet mellan olika aktörer inom vattenförvaltningen. Sverige deltar i projektet tillsammans med Danmark, Holland, Storbritannien och Tyskland.
-
NYHET · 2017-09-27Läckage av fosfor från Östersjöns botten viktig fråga för HaV - ny vägledning tas fram Regeringen vill redan nästa år satsa ytterligare 600 miljoner kronor på åtgärder för rent hav, bland annat projekt mot övergödning. - Näringstillförseln från land måste fortsätta minska. Det kan också behövas åtgärder för att minska den interna näringsbelastningen, det vill säga läckaget av fosfor från syrefria bottnar i hav och sjöar, säger Robert Almstrand, Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-
NYHET · 2017-09-19Åter tillåtet att fiska med krok på kustkvoten I augusti var kustkvoten för makrill fylld, och Havs-och vattenmyndigheten (HaV) stoppade därför fisket med krokredskap och nät. Samtidigt med stoppet informerade HaV att stoppet kunde komma att upphävas om det gavs möjlighet.
-
NYHET · 2017-08-04Rapportera fynd av puckellax Ett antal fynd av den främmande arten puckellax har gjorts i svenska vatten. Främmande arter av laxfiskar kan leda till konkurrens om föda och utrymme samt sprida sjukdomar bland inhemska laxfiskar.
-
NYHET · 2017-07-25Viktigt steg i FN för att öka skyddet för biologisk mångfald i havet 64 procent av världens havsområden ligger utanför nationell jurisdiktion. I dag finns miljölagstiftning endast för några verksamheter, exempelvis visst fiske och utvinning av mineraler. - Ett viktigt steg har nu tagits i FN för att juridiskt kunna skydda den biologiska mångfalden i det fria havet. Nästa steg i processen är att ta fram förslag till konkreta regler, säger verksjurist Karin Wall.
-
NYHET · 2017-07-19Hållbara hav i fokus när Sverige redovisade arbetet med Agenda 2030 i FN I dag avslutas FN:s årliga uppföljningskonferens för genomförandet av Agenda 2030 i New York. 44 av medlemsländerna rapporterade om hur de arbetar för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. - Sveriges rapport visar att vi är på god väg att nå flera av målen men att utmaningar bland annat finns rörande klimatmålet, hållbara hav, marina resurser och jämlikhet, säger generaldirektör Jakob Granit.
-
NYHET · 2017-06-29Ospar fyller 25 år och lanserar ny regional statusbedömning För 25:e året har Ospar hållit kommissionsmöte. Under mötet godkändes och lanserades en ny regional statusbedömning, den så kallade Intermediate Assessment 2017. Mötet gästades av två ministrar från värdländerna Irland och Storbritannien. Minister Thérèse Coffey från Storbritannien lovade fortsatt samarbete inom Ospar även efter brexit.
-
NYHET · 2017-04-06HaV stödjer ny forsknings- och innovationssatsning för Östersjön Blue Baltic ska utveckla nya lösningar för miljöproblem som övergödning och mikroskräp i havet.
-
NYHET · 2016-12-21Se projekten som fått stöd för bättre vattenmiljö I projektkatalogen för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) presenteras åtgärder som fått bidrag från länsstyrelserna. Det kan handla om strukturkalkning av åkermark för minskad övergödning, eller spolplattor för att hålla båtbottnar rena utan giftiga båtbottenfärger.
-
NYHET · 2016-10-06HaV hoppas på beslut om åtgärdsprogrammen för vatten i år Regeringens prövning av åtgärdsprogrammen för vatten är nu klar. Beslutet innebär att myndigheterna kan revidera programmen. - Det är väldigt bra att prövningen är genomförd och avslutad. Nu hoppas vi att vattendelegationerna kommer till beslut under innevarande år så att åtgärdsarbetet kan fortsätta och utvecklas för att förbättra vattenmiljön, säger Björn Sjöberg.
-
NYHET · 2016-09-30Fiskefria områden införs för att skydda känsliga miljöer i Bratten Bratten är det största marina skyddade området i Skagerrak. Nu har Sverige, genom Havs- och vattenmyndigheten, HaV, säkerställt att de mest värdefulla områdena i Bratten kommer att skyddas från skadligt fiske.
-
NYHET · 2016-05-03Ny vägledning ska minska riskerna för bekämpningsmedel i dricksvatten Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Naturvårdsverket ger ut ny vägledning för hur vårt dricksvatten kan hållas fritt från rester av bekämpningsmedel. - Vi hoppas att den förenklar och gör handläggningen av sådana ärenden mer enhetlig i landet. Tidigare rekommendationer togs fram under 1990-talet, mycket har ändrats sedan dess. Här utgår vi från dagens bestämmelser, säger Susanna Hogdin på HaV.
-
NYHET · 2016-04-27Så ska yrkesfisket möta framtiden – ny strategi för svenskt yrkesfiske År 2020 ska det svenska yrkesfisket vara miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart. Det ska vara enklare regler för företagen inom yrkesfisket, yngre ska våga satsa på fiskeyrket och vi har levande kustsamhällen. Detta är några av delarna i strategin ”Svenskt yrkesfiske 2020” som Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten tagit fram tillsammans.
-
NYHET · 2015-12-03HaV välkomnar nytt förslag för miljövänligare vattenkraft Havs- och vattenmyndigheten, HaV, välkomnar förslaget om vattenkraften som lämnats till regeringen av Energimyndigheten och Naturvårdsverkets generaldirektörer. - Vi har i flera år samlat företrädare för näringen, miljöorganisationer och andra berörda till en dialog kring en miljövänligare vattenkraft. Det här är ytterligare ett steg, säger Ingemar Berglund, vikarierande generaldirektör för HaV.
-
NYHET · 2015-11-24Ålgräsängar ska återskapas när hamnen byggs ut Att anlägga nya ålgräsområden är ett villkor för att Göteborgs hamn ska få bygga ut i Arendal på Hisingen. Idag kom domen från Mark- och miljödomstolen, som fastslår att de marina miljöer som berörs ska kompenseras. – Vi ser positivt på utfallet i domen, säger Malin Hemmingsson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på Havs- och vattenmyndigheten (HaV).
-
NYHET · 2015-10-23Klart med nästa års fiskekvoter i Östersjön Vid ministerrådsmötet den 22 oktober fattade EU:s fiskeministrar beslut om kvoter för fisket i Östersjön för nästa år. Arterna som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär minskade kvoter för både det östra och västra beståndet av torsk med 20 procent.