Sök
Din sökning ål gav 116 träffar
-
Publicerad: 10 februari 2014 • Uppdaterad: 20 oktober 2021
Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) utgör ett enda bestånd, och dess utbredningsområde sträcker sig över stora delar av Europa. Rekryteringen av ål har under de senaste femtio åren minskat med 90–95 procent och ligger fortfarande på en kritiskt låg nivå, mycket långt ifrån nivåer som skulle indikera ett hållbart bestånd. Ålbeståndet är bedömt som Akut hotad (CR).
-
Publicerad: 11 februari 2014 • Uppdaterad: 1 mars 2023
Här hittar du information, regler och förbud vid ålfiske. Det är bara de som tidigare har tillstånd att fiska ål som kan få tillstånd igen. I sötvatten finns det dock vissa vattenområden som är undantagna från ålfiskeförbudet och där fritidsfiske är tillåtet. Det beror på att ålen har mycket liten möjlighet att vandra ut till kusten levande på grund av de vandringshinder som finns på vägen.
-
Publicerad: 21 mars 2014 • Uppdaterad: 13 december 2021
Guide till regler för fritidsfiske.
-
Ål-Kilen Ål-Kilen är en badplats i Leksands kommun som kommunen regelbundet besiktigar och provtar för bakterier. Väderprognos kommer från SMHI och uppdateras var fjärde timma. Hitta hit Kontakta
-
Publicerad: 1 februari 2017 • Uppdaterad: 24 februari 2023
I Sverige ges inga nya tillstånd att fiska ål. Om du tidigare haft tillstånd för ålfiske kan du beviljas ett nytt.
-
Publiceringsår: 2008
För att rädda den Europeiska ålen har EU ställt krav på medlemsländerna att de ska jobba efter en ålförvaltningsplan. Sverige fick sin plan godkänd av EU-kommissionen i oktober 2009. Här kan du läsa mer om vad som ingår i Sveriges ålförvaltningsplan.
-
Publicerad: 30 september 2020
Data för Migrerande fisk (ål) De rådata som samlas in lagras i databasen KUL hos SLU som är nationell datavärd för provfiske. Data uppdateras årligen och aggregerade data görs tillgängliga
-
Publicerad: 24 januari 2023 • Sista svarsdatum: 14 februari 2023 • Obs! Sista svarsdatum för remissen har passerats
Havs- och vattenmyndigheten vill ha synpunkter på bifogat förslag till föreskrifter och konsekvensutredning. Förslaget gäller dels att fastställa förbudsperiod för fiske efter ål i havet, dels ändrade regler om sumpning av ål under 2023/2024.
-
Rapportnummer: f-Fakta 2004:18 • Publiceringsår: 2004
Den gåtfulla ålen tillhör de mer udda fiskarterna i vår fauna. Även om många av ålens gåtor har fått sina svar, kvarstår frågor som var och hur den leker i Sargassohavet och varför mängden invandrande glasål har minskat så dramatiskt. Trots stora ansträngningar har man heller inte lyckats kläcka rom för odling i kommersiell skala.
-
Publicerad: 22 september 2023
Förbudsperioden är mellan 1 oktober 2023 till den 31 mars 2024. Förbudet omfattar all form av form av fiskeaktivitet efter ål, vilket innebär att det från och med 1 oktober även är förbjudet att landa och sumpa sin ålfångst.