Din sökning *:* gav 454 träffar
-
Publicerad: 24 januari 2018
Nos kilformad. Ovansida blekgrå. Undersida vitaktig med grå kant och en mörk fläck på vardera sidan om kloaken. En rad med minst 40 taggar från svansen och upp på ryggen. Förekommer regelbundet i Norska havet och de djupare delarna av Skagerrak.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 3 februari 2017
I Sverige finns två ekotyper av siklöja – den vanliga siklöjan och vårsiklöjan ( Coregonus albula morphotype trybomi ) som enbart finns i sjön Fegen. Vårsiklöjan är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 10 februari 2014 • Uppdaterad: 19 juni 2025
Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) utgör ett enda bestånd, och dess utbredningsområde sträcker sig över stora delar av Europa. Rekryteringen av ål har under de senaste femtio åren minskat med 90–95 procent och ligger fortfarande på en kritiskt låg nivå, mycket långt ifrån nivåer som skulle indikera ett hållbart bestånd. Ålbeståndet är bedömt som Akut hotad (CR).
-
Publicerad: 27 juni 2016 • Uppdaterad: 14 juni 2018
Ålgräsängar har en unik ekologisk roll i svenska hav. De är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt arter som torsk och strandkrabba. Ålgräsängar är idag en hotad naturtyp som omfattas av ett åtgärdsprogram.
-
Publicerad: 23 januari 2018
Kraftigt byggd med mycket långa vitspetsade bröstfenor. Främre ryggfena hög med rundad vit spets. I september 2004 hittades en strandad årfenhaj i Gullmarsfjorden.
-
Publicerad: 2 november 2016 • Uppdaterad: 13 april 2017
I Sverige finns troligen över hälften av världens alla kända lokaler med ävjepilört ( Persicaria foliosa ). Här har den försvunnit från många lokaler, och klassas nu som nära Nära hotad i den svenska rödlistan 2015.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Öringen ( Salmo trutta ) föds i rinnande vattendrag där de vuxna öringarna placerat sina ägg i gropar under lekperioden på hösten. Arten finns i hela Sverige och lever både i hav, insjöar och vattendrag.
-
Publicerad: 24 januari 2018
Hög trekantig kropp i tvärsnitt. Korta taggar framför ryggfenorna. Mycket sällsynt gäst i Nordsjön och yttre Skagerrak.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 4 februari 2020
I svenska vatten finns tunga ( Solea solea ) i Skagerrak, Kattegatt och Öresund samt längs sydkusten i Östersjön.
-
Publicerad: 10 juli 2014
Tånglake ( Zoarces viviparus ) tillhör släktet tånglakefiskar och är långsträckt med breda buk- och ryggfenor som är förbundna med stjärtfenan. Likt näbbgäddan är tånglakens skelett grönt. Tånglaken finns utbredd längs hela den svenska kusten. Tånglaken parar sig under sensommaren och föder levande ungar fyra månader efter parningen.