Din sökning *:* gav 101 träffar
-
Publicerad: 28 november 2013 • Uppdaterad: 9 februari 2023
Små avloppsanläggningar behöver skötas om och ses över för att fungera. Som fastighetsägare har du ansvar för att ditt avlopp fungerar som det ska och att du följer villkoren i avloppsanläggningens tillstånd. Titta till din avloppsanläggning och gör åtgärder tidigt. Då förlänger du dess livslängd och sparar samtidigt pengar.
-
Publicerad: 5 oktober 2023
Här hittar du tips och riktlinjer för dig som äger fritidsbåt eller är aktiv i en båtklubb för att minska miljöpåverkan från fritidsbåtar.
-
Publicerad: 24 april 2017 • Uppdaterad: 13 juni 2025
Gamla båtar som lämnas i naturen bidrar till problematiken med plastföroreningar och andra farliga ämnen som skadar organismer i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Havs- och vattenmyndigheten finansierar 2025 en kampanj som riktar sig till kommuner och ideella föreningar för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 24 september 2024
Det är förbjudet att tömma toatanken rätt ut i sjön. Tanken ska tömmas vid en toatömningsstation i land så att avfallet kan tas om hand i reningsverken.
-
Publicerad: 12 maj 2014 • Uppdaterad: 10 april 2025
Alla insatser för en friskare miljö är värdefulla! Nedan följer några tips där vi gemensamt kan göra insatser för ett hållbart båtliv.
-
Publicerad: 8 juli 2013 • Uppdaterad: 6 mars 2023
Fritidsbåtars miljöpåverkan, åtgärder och ansvariga myndigheter.
-
Publicerad: 30 oktober 2014 • Uppdaterad: 19 mars 2018
Jordbruk är viktigt för vår livsmedelsförsörjning, för arbetstillfällen och även för biologisk mångfald. Men jordbruket påverkar också vattenmiljön i våra sjöar och vattendrag, genom näringsbelastning och genom fysisk påverkan.
-
Publicerad: 5 oktober 2023
Information om kemikalier, läkemedel, hormonstörande ämnen och vårt arbete med miljöfarliga ämnen.
-
Publicerad: 18 september 2014 • Uppdaterad: 9 augusti 2018
Läkemedelsanvändningen för att behandla och skydda människor och djur mot sjukdomar har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Samtidigt som läkemedel har positiva effekter på både människors och djurs hälsa, så hittas läkemedel i vattenmiljön vilket kan leda till negativa effekter på organismer i vattenmiljön.
-
Publicerad: 18 september 2014
Vissa kemikalier kan påverka hormonella system hos både människor och många andra organismer, och ge oönskade effekter redan vid mycket låga halter. Arbete pågår för att öka kunskapen om hormonstörande kemikalier och att identifiera sådana vars användning bör regleras.