Din sökning *:* gav 99 träffar
-
Publicerad: 26 juli 2018 • Uppdaterad: 24 augusti 2023
Klimatförändringen medför allt större problem med vattenbrist och torka, särskilt i sydöstra Sverige. Vattenbrist drabbar både naturen och samhället. Minskad vattenföring i vattendragen och sjunkande vattennivåer orsakar stress för vattenorganismerna och kan försämra eller förändra ekosystemets funktion. Här kan du läsa om vilka konsekvenser det blir för miljön.
-
Publicerad: 26 juli 2018
Här får du några enkla tips för hur du kan minska ditt vattenanvändande.
-
Publicerad: 26 juli 2018 • Uppdaterad: 4 april 2023
Ansvarsfördelning och organisation är fördelat på många olika aktörer på nationell, regional och lokal nivå. Här kan du läsa mer om vem som ansvarar för vad inom förvaltningen av våra vattenresurser och vattenmiljön.
-
Publicerad: 10 november 2020
Vi på HaV jobbar aktivt med att minska negativ påverkan på vattnet i samband med arbete i skog. Vi arbetar tätt tillsammans med Skogsstyrelsen och andra organisationer för att förbättra hänsynen i samband med skogsbruksåtgärder. Det skapar förutsättningar för god vattenkvalitet i sjöar, vattendrag och grundvatten i skogslandskapet.
-
Publicerad: 6 oktober 2023
Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden, framför allt i södra Sverige. Det försämrar vattenkvaliteten och kan i vissa fall orsaka syrebrist. Läs mer om vårt arbete med övergödning.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 8 september 2023
Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden, framför allt i södra Sverige. Det försämrar vattenkvaliteten och kan i vissa fall orsaka syrebrist. Läs mer om vårt arbete med övergödning.
-
Publicerad: 8 december 2014 • Uppdaterad: 24 januari 2023
Övergödning är ett problem i våra hav och vattendrag. Genom att minska näringsbelastningen från mänskliga aktiviteter kan vi på sikt minska problemen. Här kan du läsa mer om åtgärdsarbetet, vad myndigheterna gör och vad du själv kan göra.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 4 juli 2023
När vissa alger eller bakterier förökar sig i stora mängder kallas det för algblomning. Här får du svar på de vanligaste frågorna om algblomning.
-
Fråga och svar
Vad är algblomning? Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men övergödning och kanske även överfiske av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren. När
-
Fråga och svar
Är algblomning giftigt? Vissa arter av växtplankton och cyanobakterier bildar gifter (toxiner) som kan ge negativa hälsoeffekter hos djur och människor. Ett exempel är cyanobakterien Nodularia spumigena (katthårsalg) som är vanligt förekommande i