Sökresultat

  1. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Bergtungan ( Microstomus kitt ) lever i Nordatlanten och i Sveriges omgivande vatten finns den i Skagerrak och Kattegatt. Den är mindre vanlig i Öresund och södra Östersjön.

  2. Publicerad: 26 november 2013

    Björknan ( Abramis bjoerkna ) tillhör familjen karpfiskar och kan betraktas som en av våra svåraste sötvattensfiskar att artbestämma eftersom den är så lik sin nära släkting braxen.

  3. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Blekan ( Pollachius pollachius ) förekommer längs hela Västkusten och i norra Öresund. Kan påträffas i södra Östersjön i samband med att salt vatten strömmar in i Östersjön.

  4. Publicerad: 24 januari 2018

    Fyra rader med taggar på svansen, de inre två fortsätter upp på ryggen. Två svarta ögonfläckar marmorerade med gult. Mycket sällsynt längs norska kusten och i Skagerrak. 

  5. Publicerad: 23 januari 2018

    Blå ovansida, vit undersida. Kroppen är slank och nosen lång. Bröstfenor långa, smala och skärformade. Mycket sällsynt gäst i Skagerrak och Kattegatt, främst under september–december.

  6. Publicerad: 24 januari 2018

    Vår minsta hajart. Sammetssvart undertill, svartbrun ovan. Kraftiga taggar framför ryggfenorna. Lysorgan på magen. I Västerhavet förekommer i de djupare delarna av Skagerrak.

  7. Publicerad: 4 januari 2017 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Blåvitlingen ( Micromesistius poutassou ) förekommer i hela Atlantkusten. I svenska vatten förekommer arten i Skagerrak och norra Kattegatt.

  8. Publicerad: 4 januari 2017 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Braxen ( Abramis brama ) är allmänt förekommande i södra och mellersta Sverige, men saknas utmed Bohuskusten. Nordgränsen går genom Värmland, Dalarna och Hälsingland och den finns längs hela Norrlandkusten. Den förekommer även i Östersjöns skärgårdar.

  9. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 2 november 2016

    Brugden ( Cetorhinus maximus ) är världens näst största fisk. Den är sällsynt men regelbunden vid den svenska västkusten. Simmar långsamt och ofta nära vattenytan. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

  10. Publicerad: 24 januari 2018

    Rund kropp med rak framkant. Enfärgat mörkbrun. Kort och tjock svans med två ryggfenor och en stjärtfena. I Sverige har arten påträffats en gång vid Hållö utanför Bohuskusten.